A ​pokoli zászlóalj (Árnyháborúk 5.) 8 csillagozás

Django Wexler: A pokoli zászlóalj

A ​Fenevad, az Elízium erődvárosa alá ezer éve bebörtönzött ősi démon elszabadult. Elmét elme után nyel magába, és pestisként terjed szerte északon. Az általa állított sereg Vordan szívét fenyegeti, parancsnoka pedig nem más, mint a fenevad legnagyobb nyeresége: a legendás hadvezér, Janus bet Vhalnich.
Miközben Raesinia Orboan királynő, és katonái: Marcus D'Ivoire és Winter Ihernglass a nehezen megvívott hadjárat utóhatásaival küzdenek, olyan árulásnak jutnak a nyomára, amelyet egyikük sem láthatott előre. Derült égből villámként csap le a hír: Janus kikiáltotta magát Vordan császárává. A fővároson úrrá lesz a káosz, és a tiszteknek és csapataiknak dönteniük kell, hogy a királynő vagy a császár mellé állnak.
Raesiniának harcolnia kell azért, hogy megtarthassa uralmát országa felett, és ezzel azt kockáztatja, hogy azzá válik, amivé sohasem akart. Marcusnak volt parancsnoka, a mindeddig legyőzhetetlennek hitt stratéga ellen kell csatába szállnia. A sebeiből lábadozó és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Főnix Astra Főnix Könyvműhely

>!
560 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155999314 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 102

Szereplők népszerűség szerint

a Végítélet Fenevadja · Abigail Giforte (Abby) · Attua Dorsay, Brookspring hercege · Cytomandiclea (Cyt, Cyte) · Fitzhugh Warus (Fitz) · Janus bet Vhalnich · Marcus d’Ivoire · Mindegyszálig (Henry Stokes) · Raesinia Oroban · Sevran Vahkerson, a Prédikátor · Sothe · vértes (kürasszír) · vezető · Winter Ihernglass


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Nevox>!
Django Wexler: A pokoli zászlóalj

Befejeződik az ötrészes sorozat, mgéhozzá Vhalnich visszatérésével a száműzetéséből, és a Végítélet Fenevadjának eljövetelével. Azt kell mondanom, hozta az összes többi könyv színvonalát, ügyesen lezárta a történetet, bár nekem személy szerint az első és a harmadik könyv sokkal jobban tetszett. Természetesen itt is folytatódik a parafrázis, nem is olyan burkolt utalások a francia forradalom történetére. Ebben a részben találkoznak a főszereplők, összefognak, hogy szembeszálljanak a Fenevaddal, és ezen küzdelemben a mágia jóval nagyobb szerepet kap, mint eddig, most a nagy összecsapások seregek között kicsit háttérbe szorultak. Kapunk itt is remekül megírt hadmozdulatokat, de főként a mágiahasználók összecsapása ez. Winter története talán a legérdekesebb, de most nem volt olyan szereplő akinek a nézőpontja kizökkentett volna, talán Raesinia oldotta meg kissé túl könnyen az akadályokat, nem éreztem, hogy igazán nagy kihívással került volna szembe.
Nagy előnye a sorozatnak, hogy a színvonal mindig egyenletes maradt, nagyon jól visszaadta a hadseregbeli létet, és kiemelkedően jók a csataleírásai, jól kezeli a nagy hadseregek összecsapását. Tetszett a valós eseményekkel való párhuzamosság, ugyanakkor kissé gyengének érzem a Fenevadat, nem tudott akkora súlyt adni neki, nem volt igazán jól kidolgozott gonosz. A mágiával járó összecsapások néhol parádésak, de nekem talán elfért volna több világépítés, jobban belemenni az országok viszonyaiba, ahogy a harmadik részben történt.
Ettől függetlenül izgalmas, érdekes és szórakoztató flintlock fantasy, ami talán méltatlanul alulértékelt. Szívesen olvasnék még a világban játszódó történeteket, úgy láttam írt még pár kisregényt, novellát Wexler a szériához.

KerekesCs P>!
Django Wexler: A pokoli zászlóalj

Ahhoz képest, hogy az első kötetet azért vettem meg, mert ilyen ronda borítót ritkán látni, kellemes meglepetést okozott és nagyon is megszerettem ezt a sorozatot, a borzalmas borítók nélkül pedig már el sem tudnám képzelni.

A sorozat elejétől kezdve nagyon tetszik a katonaélet bemutatása, a meneteléssel, a taktikázással együtt, ahogy a szerző leírja a körülményeket, a harci jeleneteket. Alapvetően tetszik a stílusa, ahogyan finoman adagolja a mágiát, és mozgatja a szereplőket. Bár róluk néha túl sokat árul el, néha pedig túl keveset. És ez a zárókötetre is nagyon igaz.

A szerző egyébként imád mellébeszélni, és fontos történésekről csak másodkézből mesélni. Biztos vagyok benne, hogy az öt könyv története sokkal erősebb és hatásosabb lenne egy trilógiában kicsit megnyesve és összesűrítve. A harcok mellett egyébként a politikai cselszövések is elég érdekesek voltak.

Vannak dolgai viszont, ami engem nem nagyon érdekeltek pl. a romantikus, vagy inkább erotikus szálak, vagy néha a lelkizés. Miért kell arról többet tudjak, ki kivel bújik hálózsákba, és miért nem arról, hogy mi a szereplők szándéka, mi mozgatja őket és merre? Mondjuk általában pont ezért kerülöm, ha tudom a romantikus dolgokat, mert nem szeretem, ha valami csak szimplán a romantika kedvéért szerepel egy könyvben és nincs a cselekményre semmilyen hatással. Persze, biztos akad ebből is üdítő kivétel, de valahogy egy sem jut eszembe. Valamint erős a gyanúm, hogy mi lehet Mr. Wexler fétise.

Végig érdekes szál volt a Kislányi Ezered, avagy női katonák a férfiak játékában. Igaz nekem ez is néha túl volt tolva, mivel soha sem gondoltam úgy, hogy attól leszünk egyenrangúak, hogy legalább úgy káromkodunk és még inkább szabadosabbak vagyunk, mint a férfiak. Mindig örülök, ha egy női karakter nem csak biodíszlet a hős árnyékában, ám nem így. De nem leszek igazságtalan, sok badass csaj volt köztük.

Az első, valamint a harmadik kötet a legjobb szerintem, és a történet előrehaladásával egyre érdekesebb a fantasy vonal. Tehát hibái ellenére baromi jó sorozat, szerettem olvasni, bár voltak hullámvölgyeink.

off

Dshai>!
Django Wexler: A pokoli zászlóalj

A főszereplők túlélték. Hozta az előző kötetek színvonalát. Jó volt elmerülni ebben az alternatív napóleoni háborúk történetben. Egy jó háborús sorozat fejeződött be.


Népszerű idézetek

Dávidmoly>!

– Vajon esőben is nyitva van a Nagypiac?
Dorsay fújtatott.
– Ha bezárna, amikor csak esik az eső, évente négy napot tartana nyitva. Ismeri a mondást a boreli évszakokról? Három van…
– Hideg eső, még hidegebb eső és hó – fejezte be Raesinia. – Nem csoda, hogy tengerjáró nép lett önökből. Hiszen szinte még a földjükön is úszniuk kell.
– Ahogy mondja.

125. oldal, Hetedik fejezet: Raesinia

Dávidmoly>!

– A királynak adósságai vannak? Azt hittem, Borel gazdag ország.
Borel rettentő gazdag. A Korona annál szegényebb. Ez nálunk hagyomány.

309. oldal, Tizenhetedik fejezet: Raesinia

Kapcsolódó szócikkek: adósság · hagyomány · Raesinia Oroban
Dávidmoly>!

– Szerettelek – ismételte Winter. Különös nyugalom szállta meg a démonok csatájának viharában. De ezt most legalább értette. – De tévedsz. Az ember nem adja fel önmagát, csak mert szeret valakit. Volt életem rajtad kívül is.

542. oldal, Harmincharmadik fejezet: Winter

Kapcsolódó szócikkek: önfeladás · szeretet · Winter Ihernglass
Dávidmoly>!

– Harcoltunk a khandariakkal, a murnszkiakkal, a borelgekkel, a Ligával és saját magunkkal, kétszer – sorolta Winter. – Ki maradt még? Megtámadjuk a holdat?

551. oldal, Harmincnegyedik fejezet: Raesinia

Kapcsolódó szócikkek: harc · Hold · Winter Ihernglass
1 hozzászólás
Dávidmoly>!

Marcus a bőrbe kötött térképgyűjtemény felé nyúlt, de félúton megállt. Még nem, a fenébe is. Amint elkezdünk háborúként gondolni erre, az is lesz. Ha van rá esély, hogy elkerüljük, azt meg kell ragadnunk.

45. oldal, Második fejezet: Marcus

Kapcsolódó szócikkek: háború · Marcus d’Ivoire · térkép
Dávidmoly>!

Alex még mindig csomagolt. Meglepően sok volt a rejtekhely ebben a kicsiny szobában. Minden asztal és szék aljára odaragasztott valamit, minden párnáján lapult egy titkos zseb. Eddig előszedett jó pár érmét, néhány kisebb szerszámot, amiknek a rendeltetését Winter nem ismerte, és egy kisebb késgyűjteményt.
– Attól félsz, hogy az Öreg át fogja kutatni a szobádat? – kérdezte Winter, amikor Alex egy marék vordani ezüstpénzt vett ki egy üreges gyertyából.
– Mi? Ó… – Alex az érmékre nézett. – Nem Ez csak amolyan szokás. Nem szeretek túl sok minden elöl hagyni.

65. oldal, Harmadik fejezet: Winter

Kapcsolódó szócikkek: Winter Ihernglass
3 hozzászólás
Dávidmoly>!

– Remek ötlet – mondta Winter. – De miért… – Végigmutatott magán. – Mi van velem? Miért hiszi mindenki azt, hogy nekem kell a vezetőnek lennem?
Raesinia kissé félrehajtotta a fejét.
– Azt hiszem, azért, mert eddig valamennyi feladatával kiválóan megbirkózott.

554. oldal, Harmincnegyedik fejezet: Raesinia

Kapcsolódó szócikkek: Raesinia Oroban · vezető · Winter Ihernglass
Dávidmoly>!

– Az értesüléseket mindig örömmel fogadom.

21. oldal, Első fejezet: Raesinia

Kapcsolódó szócikkek: Raesinia Oroban
Dávidmoly>!

– Raes! – sikkantotta Cora, és talpra ugrott. Aztán a többiek pillantását látva megköszörülte a torkát, és kissé visszafogottabban folytatta: – Akarom mondani, felség. Megtiszteltetés.

25. oldal, Első fejezet: Raesinia

Dávidmoly>!

– Szereted őt, és azon aggódsz, hogy mit fognak szólni a kormányzók?
– Meg a nép. A sajtó. A többi ország. – Raesinia bágyadtan elmosolyodott. – Ezzel jár, ha királynő az ember.

29. oldal, Első fejezet: Raesinia

Kapcsolódó szócikkek: Raesinia Oroban

Hasonló könyvek címkék alapján

Brian McClellan: A birodalom bűnei
Steven Erikson: A Hold udvara
George R. R. Martin: Kardok vihara
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
R. F. Kuang: Sárkányköztársaság
Richard Morgan: Az acél emléke
Joe Abercrombie: Miután felkötötték őket
Glen Cook: A Fekete Sereg
Joe Abercrombie: Half a War – Az ütközet
David Gemmell: Király a kapun túl