Babonák ​lexikona 1 csillagozás

Ditte Bandini – Giovanni Bandini: Babonák lexikona

Ez a kis könyv csak áttekintés arról a hatalmas hiedelem- és szokásvilágról, rituálékészletről és gondolattársításról, amely az írásos és íratlan hagyományban megőrződött, amit falusi tanítók, papok, vidéki orvosok fáradságos munkával összegyűjtöttek az elmúlt másfél évszázadban, és könyvekben, folyóiratokban publikáltak. Ebben a lexikonszerű összefoglalásban előtérbe helyeztük ugyan a német kultúrkört, de minden lehetséges alkalommal kipillantunk a világba, Európába és a föld legtávolibb részeibe is. Nem foglalkoztunk a könyvben viszont olyan jóslatokkal, amelyekből bárki a saját halálára találhatna utalásokat, és kerültünk más veszélyes, kegyetlen vagy visszataszító rituálékat is.

Eredeti cím: Kleines Lexikon der Aberglaubens

>!
270 oldal · ISBN: 9638597933 · Fordította: Csikós Andrásné, R. Keresztény Györgyi

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Népszerű idézetek

>!
eeszter P

[Patkó] A vas szerencsét hoz, ha véletlenül találnak rá. Keresni azonban éppoly kevéssé szabad, mint a négylevelű lóherét, mert akkor hatástalan marad.

198. oldal

>!
eeszter P

Az a nagy fontosság, amelyet régebben a fánknak a néphit tulajdonított, azzal függhet össze, hogy kizárólag „fehér” anyagokból készül – tojásból, lisztből és tejből. A fehér élelmiszerek ugyanis elterjedt hiedelem szerint számos szellemnek – például a tündéreknek is – kedvenc eledelei, amiért is a fánk egyike volt az e lényeknek adott „klasszikus” áldozati ételeknek.

67. oldal

>!
Natasha

Amióta világ a világ, az emberek számára a babonák és hiedelmek vezérfonalat jelentettek minden olyan cselekedetükhöz, ami mindennapi életüket, vagy jövőjüket befolyásolta. Olyan ez, mint a népmesék esetében. Azokat sem tudatosan, hanem akarva akaratlanul adták szájról-szájra, így őrizve meg az általuk képviselt értékeket generációkon keresztül.
Régebben mindig azt mondták, a babonás ember tudatlan, mert hisz a babonákban. Napjainkban hajlamosak vagyunk mosolyogni az egészen, és melldöngetve hangoztatni, hogy mi modern, felvilágosult emberek vagyunk, minket nem befolyásolnak elődeink babonás elképzelései és félelmei.
De nézzünk csak mélyen a szívünkbe: tényleg soha nem merül fel bennünk, hogy a velünk történő dolgokra befolyással lehet, hogy pl. péntek 13-án reggel munkába menet a fekete macska balról jobbra ment át előttünk az úton, miközben előttünk egy kéményseprő sétált négylevelű lóherével a kezében?

A főszerkesztő megjegyzése


Hasonló könyvek címkék alapján

Ráth-Végh István: A varázsvessző
Szendrey Ákos: A magyar néphit boszorkánya
Ráth-Végh István: Két évezred babonái
Gustav Jahoda: A babona lélektana
Krupa András: Hiedelmek – varázslatok – boszorkányok
Kovács Endre: Doroszló hiedelemvilága
Polner Zoltán: Farsangi kakas
Deborah Murrell: Babonák könyve
Rostás-Farkas György: A cigányság hagyomány- és hiedelemvilága
Ráth-Végh István: A fáraó átka