A ​király elefántja 15 csillagozás

Dirk Husemann: A király elefántja

802-ben járunk. A frankok és a szaracénok kíméletlen csatákat vívnak egymással. Ebben a feszült helyzetben a bagdadi kalifa a béke jeleként egy elképesztő ajándékot küld Nagy Károlynak – egy elefántot. Isaaknak és szász szolgájának, Thankmarnak kell az állatot eljuttatnia Aachenba. Kockázatos vállalkozás, hiszen az emberek, akikkel útközben találkoznak, az elefántot pokoli teremtménynek tartják. Ha viszont az állat elpusztul, annak beláthatatlan következményei lehetnek: újra fellángolna a háború a Frank Birodalom és a szaracénok között.

Eredeti megjelenés éve: 2015

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Regényes történelem

>!
General Press, Budapest, 2016
444 oldal · ISBN: 9789636439361 · Fordította: B. Szabó Károly
>!
General Press, Budapest, 2016
444 oldal · ISBN: 9789636439040 · Fordította: B. Szabó Károly

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Dirk Husemann: A király elefántja

A címben is szereplő elefánt miatt figyeltem fel erre a könyvre, és a hatalmas és csodálatos állat, becsületes nevén Abú'l Abbász nem is okozott csalódást.

A cselekmény elején a 800-as évek eleji véres háborúkkal sújtott, sötét Európában találjuk magunkat. A kora középkor mindenféle borzalmával találkozhatunk, a kereszténység erőszakos terjesztésével, letűnt korok nyomán újjáépülő birodalmakkal, kiirtott népekkel.
E helyzetet egyszerű emberek szemén keresztül ismerhetjük meg.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.nl/2017/03/dirk-husemann-kira…

>!
robinson P
Dirk Husemann: A király elefántja

Asszem adok még egy felet A walesi királynénak! Kissé kacskaringós, szétágazóan érdekes, sok fordulatot hozó regény ez. Mindent a béke érdekében. Bővebben:

http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/09/a-kiraly-elefantja.html

>!
Nushi P
Dirk Husemann: A király elefántja

Nagyon ritkán találkozom olyan könyvvel ami annyira jó , hogy félreteszem, hogy nyújtsam az élményt. Ez egy ilyen könyv volt. Eleve szeretem a történelmi valós háttérben megrendezett történeteket így ez is rögtön belopta magát a szívembe, és bár inkább a modern kor történelméről szoktam olvasni ez a történet kedves lett a szívemnek. Több szálon fut a cselekmény és csak egészen a könyv végén fonódnak össze és értünk meg mindent. Pörgős fordulatosan megírt könyv. Nem igazán értem a százalékát.

>!
Trixi
Dirk Husemann: A király elefántja

A történelmi regények a gyengéim, és általában látszik is, hogy utána néztek, olvastak a szerzők az adott kornak, személynek, vagy eseménynek, de mégis apróságokon el szoktak csúszni. Az egyik ilyen a „mai gondolkodás”. Néha nem is veszem zokon, csak legyintek, de néha bizony zavar. Itt is előfordult 1-2 zavaró tényező, pedig izgin kezdődött a könyv – Imma megmenti zsidó barátját (juhú, belevaló csaj), majd ugrunk pár évet az időben és egy szász bicegős rabszolga próbál fordítani a sorsán, a szálak előbb-utóbb összeérnek, és megjelenik az elefánt is :) . Volt itt minden: frankok, szászok, arabok, ereklyeárus, apácák, háború, Carolus Magnus, mégis néha a figyelmem elkalandozott (?). Imma eleinte józan és talpraesett nőnek tűnt, de néha buta, naiv libaként viselkedett, emiatt nem tudtam mit kezdeni vele, így megkedvelnem se sikerült. A történet folyamán feltűntek funkció nélküli szereplők, (vagy csak épp elkalandozott a figyelmem amikor fontosságukról írt a szerző?) és feltűntek funkcióval bíró szereplők is, de annyival nem tettek többet a sztorihoz, hogy ezzel az erővel említés szintjén is megmaradhattak volna. Talán csak a szász rabszolga volt az egyetlen akit sikerült félig-meddig megkedvelnem és az elefánt. Sokáig vacilláltam, hogy mennyi csillagot is adjak. Alapjáraton 4 lenne, mert mégiscsak tipikusan nekem való könyv, de sajna levonok egy felet, mert sokszor elkalandozott az érdeklődésem :(

>!
Mariann_ P
Dirk Husemann: A király elefántja

Hosszú és veszélyes utazás arab, zsidó és szász szereplőkkel, no meg az elefánttal.
Kissé hosszúra nyúlt, sok öldöklés, kegyetlenség is volt benne.
Időnként lecsökkent az érdeklődésem, majd újra bevonzott.
Összességében jó volt, + fél csillag az elefánt gondolataiért.
Soha rosszabb könyvet ne olvassak, különlegességeket is találtam benne , de valami még hiányzott belőle ahhoz, hogy tökéletes legyen.

>!
kriszet_Paulinusz
Dirk Husemann: A király elefántja

Soha nem értettem az emberek háború és öldöklés utáni vágyát. Ha valaki egyetlen pillanatra beleláthatna az „igazságba” biztosan halálra szégyellné magát.

Jó volt ez a könyv.
Két hatalmas uralkodó szeretne megbékélni egymással, így a kalifa egy grandiózus ajándékot küld Károlynak, egy elefántot, méghozzá fehéret. A történet igazából is lejátszódott nagyon nagyon régen, bár a történelem lapjain maradtak szürke részek, amit a történetírók nem tudtak befoltozni az utókor számára, de megtörtént eseményben sodródhatunk. (Az egy csillag levonás nekem a történet vége)
Nekem Isaak volt a legerősebb személyiség és Imma. Később úgy éreztem, hogy Thankmar is megállta a helyét rendesen. Szívesen vettem volna további részeket az elefántról. Károly személyisége nem talált rám, de kétségbeesett helyzetét kiéreztem.
A történet szépen gömbölyödött egész végig…
Mindenképpen érdemes elolvasni. Tetszett, hamar belesodródtam, nem voltak gondjaim a könyvvel. Szép utazás volt, és kicsit sajnáltam, amikor megérkeztünk.
Külön megérdemel a kiadás egy dicséretet, nagyon szép lett.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Évekkel azelőtt hallott egy új eljárásról, amely lehetővé teszi, hogy üveggel vonják be az ablakokat, és így áteresszék a fényt, de kizárják a szelet, a hideget és a madarakat. Ekkora luxust az apáca csak Rómában vagy Saint-Denis-ben tudott elképzelni.

398. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson P

Isaak még mindig mosolygott. A saját és a katona arca közé tolta a tollat.
– Azt mondják, a toll erősebb, mint a kard. Hallott már erről valaha?

121. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kard · toll
>!
robinson P

Imma biztos volt benne, hogy Isten tetszését elnyerte ez a vidám nyüzsgés, hiszen a tél végére sok asszonynak megnőtt a hasa, és a nyár kezdetén annyi gyerek született, mint az év többi részében összesen.

257. oldal

>!
robinson P

De ismerem a kalifát. Ez csak a látszat. Ő egy tréfás ember. Véleményem szerint ritka örömet okozott neki, hogy a nagy elődje nevét adta egy vastagbőrűnek, akit aztán elűzött az országból, hogy az ellensége háziállata legyen.

71. oldal

>!
robinson P

Grifo rabszolgái a barakk előtti porban töltötték a napot, ahol az arab ügyfeleknek kellett mutogatniuk magukat. A testük szürke volt a rájuk rakódott portól, a betegség és az éhség pedig a legizmosabbakból is kiszívta az erőt. Alig lézengett pár érdeklődő Grifo áruja előtt. A rabszolga-kereskedő mégsem fáradt bele, hogy hangos, de üres szavakkal dicsérje a rabszolgák kiválóságát.

21. oldal

>!
robinson P

A szászok földjén ragyogott a nyár. Irminsul, a szent fa az égig ért. Hatalmas törzse és terebélyes ágai mindig ámulatba ejtették Immát. Olykor fél napon át a tölgyfa előtt térdepelt, áhítattal szemlélve az istenek hatalmát. Aznap azonban nem vágyott rá, hogy Irminnek hódoljon. Világi vágyak ébredtek benne.

11. oldal

>!
robinson P

Az arabok fekete ruhát viseltek. A fehér pamutkendőket művészi módon turbánná fonták össze a fejükön. A fejfedőjükről két rőf hosszú kendőcsík lógott le a vállukra. Sötét ruhájukat tarka selyemhímzések díszítették, ami arra utalt, hogy a viselőjük tehetős ember. Thankmar annyira kilógott közülük, mint egy varjúfióka a sasfészekből.

49. oldal

>!
robinson P

Aznap reggel hatalmas nézősereg gyűlt össze a piacon. A kivégzés vélhetően olyan színjáték lesz, amelyről később sok anekdotát mesélnek majd a lebujokban.

56. oldal

>!
robinson P

Az elefánt úgy vonzotta az embereket, mint a víz a szomjas állatokat.

206. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Benkő László: Idegen tüzek
Bán Mór: A Holló háborúja
Bíró Szabolcs: Ötvenezer lándzsa
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Robin LaFevers: Halandó szív
Bernard Cornwell: Az utolsó királyság
Colin Falconer: A selyemút
Trux Béla: A templomos lovag
Allen Newman: A száműzött zsoldos
Christian Rosenkrautz: Jeruzsálem pusztulása