Eldobott ​gyerekek 81 csillagozás

Diney Costeloe: Eldobott gyerekek

1948
Rita és Rosie Stevens mindössze kilenc- és ötévesek, amikor özvegy édesanyjuk újra férjhez megy, örökre megváltoztatva ezzel a két kislány életét.

Anglia
A durva, erőszakos Jimmy Randallnek esze ágában sincs más férfi gyerekeit nevelni. Hathatós közreműködésével a lányokat végül árvaházba adja az édesanyjuk, aki nem is sejti, hogy a papírokat aláírva örökre lemond a gyerekeiről, kiszolgáltatva őket az intézetvezetők kényének-kedvének.

Ausztrália
Nem sokkal később a sors és a vezetőség szeszélye folytán egy csapat árvát áttelepítenek a gyermekotthon ausztrál testvérintézményébe. A hajón, édesanyjuk tudta és beleegyezése nélkül, ott utaznak az eldobott gyerekek, Rita és Rosie is.

>!
Alexandra, Pécs, 2018
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634471998 · Fordította: Mallász Rita

Kedvencelte 14

Most olvassa 8

Várólistára tette 115

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zoe27>!
Diney Costeloe: Eldobott gyerekek

Ez a történet egy nagyon nehéz olvasmány.
Hiába volt hihetetlenül és letehetetlenül jól megírva egyszerű azt éreztem, hogy nem fogja tudni feldolgozni/befogadni a lelkem egyszerre csak részletekben óvatosan adagolva.
Ritkán olvasok úgy, hogy meglepő a könyvben egy csavar, de ebben nagyon sok volt. Mindaz a fájdalom amin a szereplőknek át kellett mennie sem testileg, sem lelkileg elképzelhetetlen magasságokba tör.
Elképesztő karakterek voltak felvonultatva ebben a könyvben. Érzelmileg nagyon megterhelt vagy azért mert nemhogy nem szerettem egy karaktert kifejezetten gyűlöltem, vagy megszerettem, de emiatt alig tudtam elviselni amikor próbatételeken kellett átesnie.
Szereplőket tekint ebben a könyvben egyetlen szürke/jelentéktelen szereplő sem jelenik meg.
Úgy érzem A tanult lány könyv mellett ez a könyv képviseli legjobban egyik kihívásom fő témáját a nehéz sorsú családokét, mindezek ellenére úgy érzem, hogy ezt a könyvet nem akarom/tudom elolvasni, de így is eléggé felejthetetlenné vált.

Kókuszka>!
Diney Costeloe: Eldobott gyerekek

Rita és Rosie hányatatott sorsán keresztül ismerjük meg a második világháború utáni árvaházak, a magukra maradt gyermekek ellátó rendszerének embertelenségét. Aki oda bekerül, a gépezet magáénak tekinti, kényük, kedvük szerint bánnak velük. A két kislány tragédiája nagyijuk balesete, anyjuk akaratgyengesége, aki fejét homokba dugva, durva, erőszakos új párját választja lányai helyett. Hogyan mondhat le egy anya a gyermekeiről? A két kislány még haza is szökik, de nem maradhatnak. Angliából átkerülnek a világ másik felére Ausztráliába, ahonnan nincs visszatérés. Ritát és Rosiet szétválasztják. Rita a rideg, minden szeretetet és jóindulatot nélkülöző intézményben marad, Rosiet örökbe fogadják, ahol az új apuka éveken keresztül molesztálja. Megrázó, szívet tépő, nyomasztó történet, amelynek nem szabadna megtörténnie a „házanyák” oltalma alatt.

BBetti86>!
Diney Costeloe: Eldobott gyerekek

A történet a II. VH után játszódik, de a történelem nem fontos benne. Ez egy családtörténet, sok drámával, egy nagy konfliktusra kihegyezve. A regény egyik szála Angliában, a másik Ausztráliában játszódik, de nem nagyon látni a kettő között a különbséget. A város nevek mások, nagy a távolság. Ebből senki nem tudja meg, milyen volt a II. VH után egyik, másik országban. De ez nem is történelmi regény, csak a díszlete más kor.
Az özvegyen maradt Mavis új férfit talál magának, aki csak akkor hajlandó elvenni és nevet adni a hamarosan megszülető gyereküknek, ha a nő lemond az első férjétől született kislányairól. A lányok bekerülnek az árvaházak rendszerébe, és mire észbe kapnak, már behajózták őket Ausztráliába. Ott egymástól is elválasztják őket, és épp elég borzalmon kell keresztülmenniük, miközben a nagyanyjuk igyekszik megtalálni őket.
A történet brutális. Ahogy érzéketlen, empátiára képtelen emberek rendelkeztek kisgyerekek sorsa felett. Rengeteg és iszonyatos tett van ebben a regényben, ami a védtelen gyerekek ellen irányul. Van egy barátnőm, aki mióta anya lett, nem bír olyasmit olvasni, amiben a gyerekek szenvednek. Ezt a könyvet biztosan nem ajánlanám neki. Amit el tudtok képzelni, nagy valószínűséggel ezek a lányok és a többi árva a környezetükben elszenvedi. Ok, thriller fanként én tudnék durvábbakat is képzelni, de nem pszichopata gyilkosokhoz kerülnek. Viszont embertelen büntetések, szexuális zaklatás, rengeteg hazugság és megalázás jut ezeknek a kicsiknek. Megrázó volt olvasni.
Ugyanennyire erőteljes, ahogy azt mutatja be a szerző, a rendszer mennyire álságos és hazug. Inkább elküldik a kislányokat a világ másik felébe egy árvaházba, minthogy a szerető nagyanyjuk felnevelje őket? Szerencsére akad egy-egy rendes ember is a rendszerben, de sajnos nem ők vannak túlsúlyban. Ezért is 17 év a regény időbeli terjedelme: ennyi időbe telik, mire minden hazugság megadja magát, és tisztázódnak a múltbeli események.
A szerző nagy erővel ábrázol karaktereket is. Alapvetően szimpatikusak és ellenszenvesek a szereplők, attól függően, hogyan bánnak a kislányokkal. Akad egy-egy bonyolultabb helyzetben levő karakter, akiket nem lehet ide besorolni. Mavis elítélhető, amiért azt tette a lányokkal, amit. Ám bántalmazott nőként, aki arra a sorsra jut, amire ő, inkább áldozatnak tudom látni és sajnálni őt.
Az események nem rohannak, de itt a karakterek a fontosak. Jó dinamikájú, lekötött végig és nagyon tudtam drukkolni a kislányoknak.

XX73>!
Diney Costeloe: Eldobott gyerekek

Erősen fölhabosított gyermekvédelmi akta. Lumpenproletár család, zaciba csapott első gyerekek, félrement második házasság, erőszak. Előfordul benne az összes létező klisé. Irodalmi érték nulla, a mű mégis nagyot üt. Már hogyne tenné, ha valaki most tapasztal először ilyet. Léteznek ilyen sorsok? Hát persze. Na de ezen kérődzni?! Ízléstelen, szenzációhajhász, bulvárlap-színvonalú.

pieta4>!
Diney Costeloe: Eldobott gyerekek

Kicsit sok volt a tragédia, de különben miről is írt volna ennyi oldalt az író. Rosie sorsát máshogy alakítva nagyobb lett volna a happy end.

BeZe>!
Diney Costeloe: Eldobott gyerekek

Harmadik könyve volt számomra, amit olvastam az írónő munkáiból. Eddig is tapasztaltam már, milyen kegyetlen egyszerűséggel vágja az arcunkba az újabb és újabb tragédiákat. Lenyűgözött eddig minden regényével, amit olvastam.
Ez a regény brutális. Ennyi fájdalmat, ennyi tragédiát gyerekként átélni felfoghatatlan és rémesen bosszantó, hogy mennyi érzéketlen ember került a főszereplők életét befolyásoló döntési helyzetbe. (Az anyát én áldozatnak tekintem: borzalmas, amit tett és remélem, lesz, aki a regény hatására veszi talán észre, hogy amiben él az egy tragikus álomvilág és ha el akarja kerülni az anya és gyermekei sorsát, segítséget kell kérnie. És bízzunk abban, talál is.)
Visszatérve a korrupt és zsarnok döntéshozókra, különösen Emily Vanstone-ra: elképesztő, hogy még meg is tudja magának idealizálni, magyarázni, hogy amit ő tesz, az a helyes! Felkavaró, és fájdalmasan gyönyörű regény.
És bár nekem a „Név nélküli lány” az abszolút kedvencem az írónőtől, ez a regény is maradandó élmény. (Lehet, ebben az is közrejátszik, hogy a Név nélküli lányt olvastam először, bár az egy másfajta tragédia és másfajta eseménysorozat, de van átfedés az idősíkokban és az atmoszférateremtése is kiváló az írónőnek.) A kedvenc részem a hajós fejezetek voltak, azt a boldogságot, a jóra rácsodálkozást jó volt érezni, ahogy megtapasztalják. A legborzalmasabb számomra is Rosie története. Azok kedvéért, akik nem olvasták még, nem is írok erről többet, akik pedig olvasták, szerintem sokan egyetérthetnek velem.
Zárásként még annyi: egy roppant termékeny szerzőről van szó, sajnálom, hogy egyelőre magyarul csak 2 regénye jelent meg. Azt hiszem, az angol nyelvűekből kell beszereznem még példányokat, tuti nehezen várnám ki az újabb fordításokat. Remélem, a kiadó is olvassa ezt ;) (És ha igen, a Név nélküli lány folytatásának szerintem sokan örülnénk, az is egy csodálatos de fájdalmas történet.) Diney Costeloe számomra a fájdalmasan gyönyörű történetek királynője!

Fekete_Özvegy>!
Diney Costeloe: Eldobott gyerekek

Nos, még csak a negyedénél járok, nem tudom, végig fogom-e tudni olvasni :(( Szívfacsaró :(((( Az anyuka (???) egy szerencsétlen töketlen, idegesítően döntésképtelen, nincs vér a pucájában, borzalmas, hogy erre képes egy férfi miatt :(((( Nyugtassatok meg, hogy happy end lesz a vége, mert megszakad a szívem mire a végére érek :((( Olvasom, hogy írjátok elválasztják a két kislányt…. na neeeeeee ááá….

2 hozzászólás
konyvkritika>!
Diney Costeloe: Eldobott gyerekek

Szeretek olyan könyveket olvasni, amelyek több száz oldalon mesélnek el egy történet, főleg ha ez a történet szórakoztatón, ízlésesen és különlegesen van előadva. Ennél a könyvnél észre se vettem a sok száz oldalt, mivel annyira olvastatta magát és annyira feszegette a határokat, hogy nehéz volt abba hagyni, mivel nem is annyira a történet, mint inkább a sok érzelem volt az ami magával ragadott.

Diney Costeloe lépésről lépésre építi fel a regény izgalmas cselekményét, de már az elején egyből belevág a történet fájdalmas részébe, amivel felkelti az olvasó érdeklődését.

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/diney-costeloe-eldobott-gyerekek/

AnitaKiara>!
Diney Costeloe: Eldobott gyerekek

Nagyon megérintett, megrendített, összerágott majd kiköpött ez a történet.
Nem gondoltam volna, hogy létezik olyan könyv, ami ekkora terjedelmű és mégsem unom el szinte egyetlen oldalán sem magam.
A történet megrázó. Az anyukát és újdonsült férjét néha a könyvön keresztül úgy megráztam volna. Anyaként pláne megindító volt, nem voltam képes befogadni ezt a dolgot, hogy egy édesanya egy új férfiért képes legyen lemondani a két gyermekéről.
Ez a két gyerek annyit, de annyit szenved a történet elejétől a végéig, hogy nem is tudtam volna egy szusszal végigolvasni, bármennyire is letehetetlen ez a könyv. Lelkileg nagyon nehéz történet, mégis zseniálisan van megírva, ha létezik képzeletbeli top 10 nálam, akkor ez belekerült.

Keleti_lány>!
Diney Costeloe: Eldobott gyerekek

Az egyik legjobb könyv, amit valaha olvastam.Szívbe markoló,fordulatos, izgalmas, néha felhàborító.Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el.Többször letettem,mert felkavart,de csak nem hagyott nyugodni a folytatás.Végül neki àlltam,két nap alatt elolvastam,szinte le se tudtam tenni.Szép befejezés,de kàr hogy vége.Szívemhez nőttek a szereplők.


Népszerű idézetek

Near>!

– Nem az a legfontosabb, hogy mit olvas az ember, hanem hogy mindig olvasson. Az olvasás lényege, hogy élvezzük, úgyhogy ha tetszik egy könyv, mélyedj csak el benne bátran!

232. oldal

Near>!

Igazságtalannak tartod? Talán tényleg az, de az élet igazságtalan, és neked is annál jobb, minél hamarabb kibékülsz ezzel.

292. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Charlotte Brontë: A lowoodi árva
Charlotte Brontë: Jane Eyre
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Jean Webster: Nyakigláb Apó
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Bear Grylls: A krokodil karma
Victoria Holt: Alkonyi Zöld Villám
Lesley Pearse: Emlékek
Bruce Chatwin: Álomösvény
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője