Az ​űzött család 23 csillagozás

Diney Costeloe: Az űzött család

1937, Németország – gyanakvás és félelem járja át az utcákat. Emberek tűnnek el nyomtalanul, a zsidók elleni támadások mindennaposak.
Ruth Friedman férjét letartóztatja az SS, így Ruthnak kell megvédenie gyermekeit és saját magát a nácikkal szemben. De hová mehetne? Létezik számukra biztonságos hely?
A legnehezebb feladat legyőzni a mindent elborító közönyt és embertelenséget, miközben Ruth versenyt fut az idővel családja életéért.
Diney Costeloe regénye fogcsikorgató dráma egy anya küzdelméről, aki mindent megtesz azért, hogy biztonságba menekítse gyermekeit a „végső megoldás” elől.

>!
Alexandra, Pécs, 2021
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635821105 · Fordította: H. Prikler Renáta
>!
Alexandra, Pécs, 2021
398 oldal · ISBN: 9789635821129 · Fordította: H. Prikler Renáta

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 59


Kiemelt értékelések

Zanit>!
Diney Costeloe: Az űzött család

Sajnos most megint úgy vagyok, hogy olyan sok memoárt olvastam a témában, hogy egy kitalált család története nem tud túlzottan meghatni. Tudom, hogy rengeteg családdal történt hasonló rémség, de ők akkor is csak kitalált karakterek. Sokkal szívesebben olvasok mindenről első kézből. Az úgy hitelesebb.
Nem azt akarom ezzel írni, hogy baj lett volna ezzel a könyvvel, de ez csak egy regény volt, nem valós személyek írták meg benne az élményeiket.

Fekete_Özvegy>!
Diney Costeloe: Az űzött család

Hamisítatlan Diney C. könyv: nagyon jó témaválasztás, pörögtek az események (talán egy picit gyorsan is), beszippantott. Szívesen olvastam volna még tovább a sztorit, annak ellenére, hogy időnként teljesen magam alá kerültem (pedig szinte csak ebben a témában szoktam olvasni), milyen lehetett abban a világban élni. Aztán hálát adtam, hogy nekem ezt nem kell átélnem, nem is tudom, épp ésszel hogy lehetett kibírni, főleg a gyerekeknek/ gyerekekkel! Borzalmas, felfoghatatlan és sajnos ez mind igaz…
D.C. rajongóknak és a téma iránt érdeklődőknek mindenképpen kötelező olvasmány, tud újat mondani.
Nálam Az eldobott gyerekek még mindig az első helyen áll. Egyik kedvenc íróm, remélem minél előbb jön ismét egy könyve magyarul :) csak győzzem kivárni :)))))

1 hozzászólás
BeZe>!
Diney Costeloe: Az űzött család

Negyedik könyve volt ez, amit az írónőtől olvastam. A lezárás „hirtelensége” és talán a túlzott elvárások miatt (a másik 3 könyv nálam csillagoa ötös volt) vesztett a végére fél csillagot, de összességében egy izgalmas, hangulatában az írónő szerethető stílusát hozó regény volt ez. Azt sem bántam, hogy nem volt 3-4 cselekményszál, a második is jó 100 oldal után indult el: ez inkább előny volt szerintem. Ami külön érdekes volt, azt a korszakot dolgozza fel a 20. százád egyik legundorítóbb eseménysorozatából, amelyről ritkán születnek könyvek, ezeket az eseményeket szinte csak előszavakból, regények első fejezeteiből ismerhetjük az irodalomban. A második vh. előtti utolsó 1-2 év történéseit láthatjuk egy zsidó család szemszögéből. Arról az időszakról van szó, amikor már egyre durvább törvények léptek életbe de még nem volt egyértelmű az érintetteknek, hogy előbb-utóbb bujdosniuk kell. Az üldözöttség érzése azonban már egyre erősebb lett. A vége számomra kicsit hirtelen lett, és érdekes lehetne az életben maradottak további sorsát is követni de most nem érzem azt, hogy mindenképpen olvasnám tovább. Ami még érdekesség: kicsit olyan, mintha az írónő egy másik regényének lenne hosszú előszava: a „Név nélküli lány” története már leginkább a 2.vh. kezdetétől játszódik, annak a regénynek az olvasása közben esetleg megfogalmazódott kérdésekre, miszerint „hogy jutott el idáig ez és ez a szereplő”, számos kérdésre választ adhat az Űzött család története. Hangulata, atmoszférája azonban a Név nélküli lánynak (és annak folytatásának) erősebb, dr aki szereti a történelmi ihletésű regényeket, annak szerintem érdemes elolvasni ezt a regényt és követni az írónő munkásságát. Aki pedig az „Eldobott gyerekek”-et túl durvának, szívbemarkolóan fájdalmasnak találta (számos ilyen véleményt olvastam itt), az talán ezt a könyvet jobban fogja kedvelni. Ebben is találhatóak erősebb pillanatok, de kevésbé brutális és kevésbé lelket tépő, mint az „Eldobott…” c. könyv. Remélem, folytatódik a Diney Costeloe könyvek fordítása és talán hamarosan érkezhet eg, újabb regénye is magyarul!

CatEye>!
Diney Costeloe: Az űzött család

Végig izgalmas, számomra letehetelen könyv volt. Bár nagyon sok könyv íródott a holokaustról, minden esetben megrendítő, hogy ez megtörténhetett, és hogy min mentek keresztül ezek az emberek. És remélem ezzel, hogy erre felhívják az emberek figyelmét, elérik azt, hogy ilyen sose történhessen meg többet. Sajnos a vége összecsapott a regénynek, jobb lett volna ha kidolgozottab, például képet kapunk kicsit a berendezkedésről Angliában vagy a kapcsolatfelvételről a Shanghaiban letelepedett Edithről és családjáról.


Hasonló könyvek címkék alapján

Majgull Axelsson: Nem vagyok Miriam
Jennifer Rosner: A sárga madárka énekel
Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros
Louise Fein: A Birodalom lánya
Sharon Cameron: Beszüremlő fény
Anna Ellory: Levelek a pokolból
Marosi Katalin: Stigmák a viharban
Wendy Holden: Túlélőnek születtünk
D. M. Thomas: A fehér hotel
Isabel Wolff: Mesés ruhák kalandjai