A ​név nélküli lány 6 csillagozás

Diney Costeloe: A név nélküli lány

A 13 éves Lisa élete összeomlik, miután zsidó származású apját elhurcolja a Gestapo, őt pedig anyjával és testvérével együtt elűzik az otthonukból. A lány az utolsó pillanatban menekül el a halálcsapdává vált Németországból Angliába, ám a hamarosan kitörő háborúban súlyos sérüléseket szenved egy légitámadás során. Lisa emlékek nélkül ébred fel egy kórházban a szétbombázott Londonban; mihez kezdhet név és múlt nélkül, miközben körülötte lángokban áll a világ?

>!
Alexandra, Pécs, 2019
576 oldal · ISBN: 9789634474746 · Fordította: Uzsoki Eszter

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Barbus87
Diney Costeloe: A név nélküli lány

2019 utolsó, egyben az egyik legcsodálatosabb olvasmánya volt ez a történet.
Minden sorát élveztem, alig bírtam letenni. Minden nap mikor dolgoztam, alig vártam, hogy kitegyem a lábam az irodából és olvashassam tovább Lisa/Charlotte történetét.
Az írónő nagyon jól ír, a karakterei pedig zseniálisak.
Lisa menekültként, összetört szívvel érkezik Londonba, nem beszél angolul és nem tudja mi vár rá. Szeretett szüleit és testvérét hátra kell hagynia Németországban és nem tudja látja-e őket még valaha.
Londonban egy nagyon kedves házaspárhoz kerül és már éppen sikerül újra felépítenie a kis világát, mikor egy támadás során súlyosan megsérül és elveszíti minden emlékét.
A kórházból kikerülve egy gyermekotthonba kerül, ahonnan az összes kis lakótársával együtt kitelepítettekké válnak. Megmondom őszintén, nekem azok a fejezetek tetszettek a legjobban, amikor Lisa/Charlotte megérkezett vidékre és beköltözött a magányos, magának való, de aranyszívű Miss Edie-hez. A sok szenvedés után újra otthonra talál, megismerkedik Billy-vel és látszólag távol kerül a bombázásoktól. Az olvasó kicsit megnyugszik, hátradől, majd jön egy újabb tragédia, ami visszaviszi Charlotte-ot Londonba. Amikor visszatértek az emlékei és visszaköltözött Londonba, annyira szurkoltam, hogy találja meg első nevelőszüleit. Erre nem belebotlik Harry-be? Nem véletlenül nem említettem eddig Harry-t, engem a hideg kirázott a fickótól. Egy igazi bajkeverő. Kicsit még haragudtam is Charlotte-ra, hogy Billy-vel „szórakozott". A vége persze jól alakult a könyvnek, és igazán jól döntött Charlotte, akkor is ha nem is igen volt más választása. spoiler Imádtam az egész könyvet egyébként, biztos vagyok benne, hogy máskor is elő fogom venni. ♥♥♥

>!
Fekete_Özvegy
Diney Costeloe: A név nélküli lány

Az írónő számomra magasra tette a mércét az Eldobott gyerekek c. könyvével. Míg az Eldobott gyerekeknél több fejezetet többször is elolvastam, annyira tetszett, annyira mély nyomot hagyott bennem, annyira tökéletes az írásmód, ennél a könyvnél talán a végén olvastam 1 fejezetet újra. Azonban nem összehasonlítható témájában (sem) a két könyv.
Nagyon jó, olvasmányos, haladós, betekintést enged a 2. világháborús Londonra (és egy nagyon picit a háborús világra). Kicsit aggódtam, hogy ezt is végig bőgöm, mint a másik könyvét, de ezt sokkal jobban bírtam :)))
Diney Costeloe rajongóknak kötelező. Nagyon remélem, hogy más könyveit is lefordítják magyar nyelvre, szívesen olvasnék még az írónőtől.

>!
Jadzia
Diney Costeloe: A név nélküli lány

Egy szóban: tetszett. Az a fajta könyv, amely be tudja szippantani az olvasót.
Főszereplője Lisa, egy tizenkét éves kislány, aki a náci rezsim miatt kényszerül elmenekülni Németországból (családja viszont ott maradt), és bár még a nyelvet sem ismeri, angol nevelőszülőkhöz kerül. A háború azonban itt is utoléri, amikor Anglia belép a háborúba, ő pedig menekültből ellenséggé válik…
Mind a cselekménnyel, mind a szereplőkkel elégedett voltam. Előbbi érdekes és fordulatokkal teli, utóbbiak hitelesek. Bár az olvasottak sokszor elgondolkodtattak a háborúról és annak természetéről, az emberről benne, összességében nem az a súlyos háborús olvasmány, amitől napokig csak keresgéli magát az ember (vagy csak én olvasok túl sok frontnaplót mostanság). Igényes, tartalmas kívül- belül.


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Dickens: Oliver Twist
Charles Dickens: A Twist-gyerek kalandjai
Naomi Alderman: A rabbi meg a lánya
Natasha Solomons: A Tyneford-ház
Kate Morton: Titkok őrzője
Ransom Riggs: Üresek városa
Michael Ondaatje: A háború fényei
David Fraser: A pokol tíz napja
Pierre Boulle: A kém
Mark Logue – Peter Conradi: A király beszéde