A ​teaültetvényes felesége 40 csillagozás

Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

A ​tizenkilenc éves Gwen reményekkel és szerelemmel teli szívvel érkezik Ceylonba teaültetvényes férjéhez, Laurence-hez. A paradicsomi szépségű birtok azonban sötét titkokat rejt: egy elhagyatott sír a kertben, egy poros ruhásláda.
A kezdeti boldogságnak hamar vége szakad. Laurence megváltozik: kiszámíthatatlanul, távolságtartó módon, mogorván viselkedik a lánnyal. Nem hajlandó magyarázatot adni a rejtélyekre sem, hagyja, hogy a felesége kétségek közt vergődjön.
Gwen teherbe esik, Laurence boldog, de az igazi nehézségek csak most kezdődnek.: az ikrek születése szívbemarkolóan nehéz döntés elé állítja Gwent, és ettől kezdve tragikus titok terheli az ő szívét is.

A lebilincselően izgalmas regény az 1920-as években, Ceylon szigetén játszódik, és még az utolsó oldalakon is váratlan fordulatokkal lepi meg az olvasót.

Dinah Jefferies Malajziában született, kilencévesen költözött a szüleivel Angliába. Mélyen a szívébe zárta Délkelet-Ázsia és a Távol-Kelet… (tovább)

Eredeti mű: Dinah Jefferies: The Tea Planter's Wife

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Tericum, Budapest, 2016
416 oldal · ISBN: 9786155285851 · Fordította: Novák Petra
>!
Tericum, Budapest, 2016
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634380016 · Fordította: Novák Petra

Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Történetünk főszereplője a fiatal Gwen, újdonsült menyasszonyként érkezik meg Ceylonba, s nem mintha az angliai élete oly mostoha lett volna, itt szinte egy tündérmesébe csöppen bele. A férje Laurence, a teaültetvényes :), maga a megtestesült álomférfi, figyelmes és szenvedélyes, legalábbis Gwen kezdetben ilyennek találja.

A teaültetvényre megérkezve Laurence furcsán kezd el viselkedni, amit sem mi, sem Gwen nem tud mire vélni. Borzolja még a kedélyeket az amerikai nő, Christina is, aki aztán nagyon ért ahhoz, hogy a feleségeket féltékennyé tegye, s olyasmire késztesse őket, ami egyébként nem jellemző rájuk.
Én még ilyen feszültséget egy thriller közben sem éltem át, nemhogy egy romantikus regény olvasása közben. Mindegy mi történt az előző oldalán, biztos, hogy a következőn valami még rosszab történtik szegény főszereplőnkkel… Jó egy kicsit most lehet felnagyítottam az egészet, de én ezt éreztem. Veritiy egyre csak gonoszabb és kiállhatatlanabb lett, Laurence is furán viselkedett, Gwen meg csak szenvedett.

A szereplőink családi gondjaival párhuzamosan, Ceylon történelmébe, szabadságjogi mozgalmaiba is kaptunk egy cseppnyi betekintést, aztán meg ugye jött még a gazdasági világválság is, ami, akárhány 1920-as években játszodó történetet olvasok, mindig ugyanolyan váratlanul ér, mint a regény főszereplőit. :)

Nem volt ez rossz könyv, attól eltekintve, hogy voltak hibái, szerettem olvasni, jó volt Gwennel együtt elutazni egy messzi és ismeretlen vidékre, s örömben is, szomorúságban is igazi angol teát kortyolgatni.

A könyv lezárása még egy csavart tartogat nekünk, ami teljesen más színben tünteti fel a korábbi történéseket, és mondhatni megint koppan egyet az állunk.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/08/dinah-jefferies-te…

>!
Csoszi P
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Gyönyörű, fájdalmas, lassan csordogáló történet. Sajnáltam Gwen-t az évekig tartó gyötrődés miatt és hogy Laurence nem mondta el neki a teljes igazságot spoiler.

>!
Tericum, Budapest, 2016
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634380016 · Fordította: Novák Petra
>!
Boritek70 P
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Ez egy szívbemarkolóan szép történet, amihez Ceylon kellemesen asszisztált a háttérben, a levegőben szálló fahéj- és eukaliptusz illattal, a teaültetvények harsogó zöldjével, az ültetvényeken dolgozó nők szárijainak élénk színeivel. Bepillanthatunk amellett a charlston korának hangulatába, a gazdasági világválság időszakának Amerikájába, és a Ceylonban élő Európai elit életébe, amelyet megkeserítenek az etnikai zavargások.
A történetben kicst zavart a sok évnyi szenvedéshez képest túl sima lezárás, kicsit úgy éreztem, vannak még elvarratlan szálak, és bosszantott, hogy annyi minden másképp történhetett volna… :). A könyv hangulatát sokáig magammal viszem…

>!
pieta4
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Ha már az a cím, ami, egy picivel lehetett volna ízesebb, szagosabb, fűszeresebb, de ehhez több kellett volna a teából, az ültetvényből. Ezt a kis hibát leszámítva, nagyon tetszett.

>!
Manawydan
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Megközelítőleg egy hetet töltöttem Ceylonon, vanília és fahéj felhőben, teát iszogatva és egy érdekes családi titkokat őrző történetet hallgattam végig. A helyszín ábrázolás nagyon jól sikerült, mintha ott lettem volna. Maga a történet érdekes volt, de picit erőtlennek éreztem.
Gwen nem egy kifejezett regényhős-fajta, aki végig fenn tudná tartani az érdeklődést. Az én ízlésemnek ő egy elkényeztetett lány, aki sok mindent nem tett le az asztalra. Egyetlen nehézsége volt, ami aztán meghatározta a továbbiakat, és végül kiderült ami kiderült.
Hozzátenném, hogy hasonló helyzetben nem tudom mit csináltam volna spoiler
Kiemelném Naveena karakterét, az ilyen bölcs nők által megy előre a világ. Inkább belőlük kellene több, mint a Gwen félékből.
De összességében a hangulata miatt lett jó ez a történet. És persze, valahol az egész keverés miatt megható a végkifejlet.

>!
klaratakacs P
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Nagyon-nagyon érdekes családtörténet, tele titkokkal és elhallgatásokkal, ami eleve egy egzotikus helyen, Ceylonon játszódik a 30-as években. Minden adott egy jó könyvhöz, érdekes szereplők, akik az olvasóból érzelmeket váltanak ki, gyönyörű képszerű, sőt illatos leírások és egy olyan történet, amely akár több családban is megeshet.
Kicsit lassan csordogál a történet, de egyáltalán nem vontatott, hétköznapokat ír le, mégis benne vannak a történések, ahogy a történelem (nagy gazdasági világválság, egyenjogúságért folytatott tüntetések, faji megküldönböztetés) is beleszól a mindennapokba, a magánéletbe.
Mivel negyven fokos hőségben olvastam plusz adalék volt, hogy máig nem értem, hogy az angolok hogyan tudtak ilyen melegben „otthoni” megszokott öltözetet viselni, kombinét, öltönyt, hosszú ruhákat a trópusi országokban is.

>!
koan12 
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Szerettem olvasni a könyvet, bár a cím alapján egy kicsit többet vártam, egy kicsit más történetet vártam. Többet vártam a teaültetvényen való életről, magáról a tea termesztéséről, feldolgozásából (bár egy-két oldalon megjelenik). A regény tartogat számunkra egy pár családi titkot, rejtélyt, valamint egy pár fordulatot is. Mindenkinek megvan a maga titka, pedig a titkok egymással való megosztása valószínűleg minden problémát megoldott volna. De akkor nem lenne a regény :)
A regény elgondolkodtató lehet mindenki számára. Elgondolkodhatunk azon, mennyire fontos az őszinteség, mennyire fontos, hogy ismerjük a családi titkokat.

>!
levendula_92
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Kellemes kikapcsolódás volt, nehezen tudtam letenni, igaz voltak pillanatok amikor úgy éreztem, hogy egy kicsit hosszúra sikeredett, de vissza emlékezve egyáltalán nem volt az, minden sorát élveztem. Szerettem olvasni, „ott lenni” Ceylonon Gwen-nel és átélni a vele megtörtént dolgokat. A könyv nagyon jól tükrözi azt, hogy mennyire fontos, hogy az emberek őszinték legyenek egymáshoz, hiszen sokszor a titkolózás szüli a problémákat… persze, ha ez a könyvbe, így történt volna nem is lett volna ennyire izgalmas….

>!
Reka_Takacs
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Nagyon tetszett. Elejétől kezdve dejavú érzésem volt, hogy ezt a történetet már olvastam. De még így is sokszor szolgált meglepetéssel.

>!
lernus
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Jelenleg abban az életszakaszban vagyok, hogy engem az erős és határozott nőkkel lehet megfogni és lekötni a figyelmemet. Na a főszereplő pont az ellenkezője volt. 19 évesen még javában kislány és úgy érzem, habár jelleme szépen fejlődött az idő előrehaladtával, de nem eleget. A könyv végkifejletére már az elején rá lehet jönni.
Van a könyvben egy-két rész, ahol az írónő olyan témákba megy bele, amiket még ő sem lát át teljesen, így ezek a részek elég bugyutára sikeredtek. (hála az égnek nem erőltette ezeket a dolgokat)
A könyv erőssége a női lélek bonyolultságának és a főhős belső rágódásának a tökéletes ábrázolása. Mindenkinek érdemes elolvasnia, aki szereti a megható jeleneteket és a szívbemarkoló befejezést.


Népszerű idézetek

>!
Csoszi P

A világ változik, barátaim. Vagy felveszitek a tempót, vagy lemaradtok.

323. oldal

>!
Boritek70 P

Mély levegőt vett, és amikor új életének első reggelén kinézett, szinte elvakította a napfény, és szédülten hallgatta a levegőt betöltő zsongító zümmögést, zizegést és ciripelést.
Alatta csodás virágoskert lejtett egészen a tóig, három teraszon át. A teraszok között ösvényeket, lépcsőket és padokat helyeztek el. A tó vize olyan ragyogóan csillogó ezüst volt, amilyet még soha nem látott… A tó mögött és körülötte bársonyos zöld táj húzódott. A teacserjék szigorú sorokban álltak, köztük a teaszedő nők rikító színes szárijaikban úgy festettek, akár a kis díszes madárkák csipegetés közben.

26. oldal

>!
Manawydan

Másnap reggel gyönyörű idő köszöntött be. Gwen az alacsonyabb teraszon álldogált, és úgy érezte, hogy nemcsak szúnyogok és a méhek zsongják körül, hanem a tó tükrét borzoló szél is dalra fakad.

312. oldal

>!
gebra

Gwen letörölte a könnyeit, és mosolyogva figyelte a tóról felszálló madarakat. Az élet megy tovább, gondolta. Isten tudja, hogyan, de megy tovább. Remélte, hogy egy nap, ha szerencsés, meg tud majd bocsátani magának.

409. oldal, 35. fejezet (a legutolós bekezdés)

>!
gebra

Az asszony az ajkához emelte a vékony, fehér borítékot.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Ondaatje: Anil és a csontváz
Raja Proctor: Jogtalan bevándorló
Raja Proctor: Sebastian lánya
Gehan De Silva Wijeyeratne: Varázslatos Srí Lanka
Major István (szerk.): A tamil irodalom kistükre
Tallián Emil: Útinaplómból
Kende Tamás: Srí Lanka – Egy könnycsepp India arcáról
Keöpe Viktor: Cejlon, az Éden szigete
Leslie L. Lawrence: A teaültetvény
Luca Di Fulvio: Álmok bandája