A ​teaültetvényes felesége 63 csillagozás

Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

A ​tizenkilenc éves Gwen reményekkel és szerelemmel teli szívvel érkezik Ceylonba teaültetvényes férjéhez, Laurence-hez. A paradicsomi szépségű birtok azonban sötét titkokat rejt: egy elhagyatott sír a kertben, egy poros ruhásláda.
A kezdeti boldogságnak hamar vége szakad. Laurence megváltozik: kiszámíthatatlanul, távolságtartó módon, mogorván viselkedik a lánnyal. Nem hajlandó magyarázatot adni a rejtélyekre sem, hagyja, hogy a felesége kétségek közt vergődjön.
Gwen teherbe esik, Laurence boldog, de az igazi nehézségek csak most kezdődnek.: az ikrek születése szívbemarkolóan nehéz döntés elé állítja Gwent, és ettől kezdve tragikus titok terheli az ő szívét is.

A lebilincselően izgalmas regény az 1920-as években, Ceylon szigetén játszódik, és még az utolsó oldalakon is váratlan fordulatokkal lepi meg az olvasót.

Dinah Jefferies Malajziában született, kilencévesen költözött a szüleivel Angliába. Mélyen a szívébe zárta Délkelet-Ázsia és a Távol-Kelet… (tovább)

Eredeti mű: Dinah Jefferies: The Tea Planter's Wife

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Tericum, Budapest, 2016
416 oldal · ISBN: 9786155285851 · Fordította: Novák Petra
>!
Tericum, Budapest, 2016
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634380016 · Fordította: Novák Petra

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Történetünk főszereplője a fiatal Gwen, újdonsült menyasszonyként érkezik meg Ceylonba, s nem mintha az angliai élete oly mostoha lett volna, itt szinte egy tündérmesébe csöppen bele. A férje Laurence, a teaültetvényes :), maga a megtestesült álomférfi, figyelmes és szenvedélyes, legalábbis Gwen kezdetben ilyennek találja.

A teaültetvényre megérkezve Laurence furcsán kezd el viselkedni, amit sem mi, sem Gwen nem tud mire vélni. Borzolja még a kedélyeket az amerikai nő, Christina is, aki aztán nagyon ért ahhoz, hogy a feleségeket féltékennyé tegye, s olyasmire késztesse őket, ami egyébként nem jellemző rájuk.
Én még ilyen feszültséget egy thriller közben sem éltem át, nemhogy egy romantikus regény olvasása közben. Mindegy mi történt az előző oldalán, biztos, hogy a következőn valami még rosszab történtik szegény főszereplőnkkel… Jó egy kicsit most lehet felnagyítottam az egészet, de én ezt éreztem. Veritiy egyre csak gonoszabb és kiállhatatlanabb lett, Laurence is furán viselkedett, Gwen meg csak szenvedett.

A szereplőink családi gondjaival párhuzamosan, Ceylon történelmébe, szabadságjogi mozgalmaiba is kaptunk egy cseppnyi betekintést, aztán meg ugye jött még a gazdasági világválság is, ami, akárhány 1920-as években játszodó történetet olvasok, mindig ugyanolyan váratlanul ér, mint a regény főszereplőit. :)

Nem volt ez rossz könyv, attól eltekintve, hogy voltak hibái, szerettem olvasni, jó volt Gwennel együtt elutazni egy messzi és ismeretlen vidékre, s örömben is, szomorúságban is igazi angol teát kortyolgatni.

A könyv lezárása még egy csavart tartogat nekünk, ami teljesen más színben tünteti fel a korábbi történéseket, és mondhatni megint koppan egyet az állunk.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/08/dinah-jefferies-te…

>!
Csoszi P
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Gyönyörű, fájdalmas, lassan csordogáló történet. Sajnáltam Gwen-t az évekig tartó gyötrődés miatt és hogy Laurence nem mondta el neki a teljes igazságot spoiler.

>!
Tericum, Budapest, 2016
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634380016 · Fordította: Novák Petra
>!
tinuviel89
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Régebben, de még idén olvastam. A történet számomra furcsa volt, és a lényeg, miért nem beszélnek az írónő könyveiben az emberek egymással? Többet is ki lehetett volna hozni a történetből. Viszont a könyvből maximálisan látszik, hogy az írónő tudja, ismeri, miről is ír.

>!
Boritek70 P
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Ez egy szívbemarkolóan szép történet, amihez Ceylon kellemesen asszisztált a háttérben, a levegőben szálló fahéj- és eukaliptusz illattal, a teaültetvények harsogó zöldjével, az ültetvényeken dolgozó nők szárijainak élénk színeivel. Bepillanthatunk amellett a charlston korának hangulatába, a gazdasági világválság időszakának Amerikájába, és a Ceylonban élő Európai elit életébe, amelyet megkeserítenek az etnikai zavargások.
A történetben kicst zavart a sok évnyi szenvedéshez képest túl sima lezárás, kicsit úgy éreztem, vannak még elvarratlan szálak, és bosszantott, hogy annyi minden másképp történhetett volna… :). A könyv hangulatát sokáig magammal viszem…

>!
lady_An
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Jó volt ez, érdekelt mire fut ki a történet, habár azért lehetett sejteni, azért csak 4 csillag, mert ha őszintén beszélgettek volna a szereplők egymással 10 percet akkor ez nem egy könyv, hanem egy novellácska lett volna. Ettől függetlenül jó volt, én szeretem az olyan könyveket ahol ennyire részletesen le van írva a táj, ami ilyen lassan csordogál. Gwent nem igazán tudtam hova tenni, egyik percben erősnek tünteti fel a szerző a másikban egy nyámnyila tehetetlen nyomorultnak. Mintha a szerző sem tudta volna eldönteni milyen is legyen a karaktere.Kicsit zavart, hogy egyik dráma jön a másik után, de ez mind olyan dráma amit a szereplők között 2-3 őszinte mondat helyretett volna, egy könyvben egy iylen félreértés/mellébeszélés még oké, de hogy az egész csak erről szóljon?

3 hozzászólás
>!
pieta4
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Ha már az a cím, ami, egy picivel lehetett volna ízesebb, szagosabb, fűszeresebb, de ehhez több kellett volna a teából, az ültetvényből. Ezt a kis hibát leszámítva, nagyon tetszett.

>!
Manawydan
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Megközelítőleg egy hetet töltöttem Ceylonon, vanília és fahéj felhőben, teát iszogatva és egy érdekes családi titkokat őrző történetet hallgattam végig. A helyszín ábrázolás nagyon jól sikerült, mintha ott lettem volna. Maga a történet érdekes volt, de picit erőtlennek éreztem.
Gwen nem egy kifejezett regényhős-fajta, aki végig fenn tudná tartani az érdeklődést. Az én ízlésemnek ő egy elkényeztetett lány, aki sok mindent nem tett le az asztalra. Egyetlen nehézsége volt, ami aztán meghatározta a továbbiakat, és végül kiderült ami kiderült.
Hozzátenném, hogy hasonló helyzetben nem tudom mit csináltam volna spoiler
Kiemelném Naveena karakterét, az ilyen bölcs nők által megy előre a világ. Inkább belőlük kellene több, mint a Gwen félékből.
De összességében a hangulata miatt lett jó ez a történet. És persze, valahol az egész keverés miatt megható a végkifejlet.

>!
klaratakacs +SP
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Nagyon-nagyon érdekes családtörténet, tele titkokkal és elhallgatásokkal, ami eleve egy egzotikus helyen, Ceylonon játszódik a 30-as években. Minden adott egy jó könyvhöz, érdekes szereplők, akik az olvasóból érzelmeket váltanak ki, gyönyörű képszerű, sőt illatos leírások és egy olyan történet, amely akár több családban is megeshet.
Kicsit lassan csordogál a történet, de egyáltalán nem vontatott, hétköznapokat ír le, mégis benne vannak a történések, ahogy a történelem (nagy gazdasági világválság, egyenjogúságért folytatott tüntetések, faji megküldönböztetés) is beleszól a mindennapokba, a magánéletbe.
Mivel negyven fokos hőségben olvastam plusz adalék volt, hogy máig nem értem, hogy az angolok hogyan tudtak ilyen melegben „otthoni” megszokott öltözetet viselni, kombinét, öltönyt, hosszú ruhákat a trópusi országokban is.

>!
AnnaPanni
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Szerettem, és ajánlom is ezt a könyvet. Volt egy fülledt hangulata, ami különlegessé tette számomra ezt a történetet. Nem mondhatom, hogy többre, vagy jobbra számítottam, de azt a beígért csavart a végén nem kaptam meg, mivel annyira kiszámítható volt. Mégis mélyen érintett az a tragédia, amit a szereplők magukkal hordoztak. Valahogy azt érzem, csak részben a korszellem miatt. Egy ilyen esemény ma is elgondolkodtatná az embereket és vannak olyanok, akik a felvilágosulatlanságuk, vagy akár csak azért, mert nem használják (értően) az internetet, ma is hasonló következtetésekre jutnának és ki tudja hogyan cselekednének?
Tanulsága a történetnek, hogy az egyenes út, mindig a jobb, akkor is, ha tartunk a következményektől.
A végén minden nyitott kérdésre akad válasz, méghozzá olyan, amit el is tudtam fogadni.

>!
encus625 P
Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Az eleje egész jól indult ennek a könyvnek. Egzotikus tájra utazik a friss házas Gwen és nem csak őt, hanem az olvasót is elvarázsolja a táj szépsége, a fahéj illata és a teaültetvények látványa. Aztán a közepe felé már szinte csak arról szól, hogy nehogy megtudja valaki Gwen titkát, retteg és állandóan azt olvassuk, hogy jaj így, jaj úgy. Közben a „kedves ” sógornő is rátesz erre egy lapáttal, szóval ezt a részt rettenetesen untam. A végefelé új lendületet kap a könyv a világválság okozta problémák megoldásával. No meg azzal, hogy végre kiderülnek a titkok, amiket a házaspár évekig rejtegetett a másik fél és a világ elől.

>!
Tericum, Budapest, 2016
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634380016 · Fordította: Novák Petra

Népszerű idézetek

>!
Csoszi P

A világ változik, barátaim. Vagy felveszitek a tempót, vagy lemaradtok.

323. oldal

>!
Boritek70 P

Mély levegőt vett, és amikor új életének első reggelén kinézett, szinte elvakította a napfény, és szédülten hallgatta a levegőt betöltő zsongító zümmögést, zizegést és ciripelést.
Alatta csodás virágoskert lejtett egészen a tóig, három teraszon át. A teraszok között ösvényeket, lépcsőket és padokat helyeztek el. A tó vize olyan ragyogóan csillogó ezüst volt, amilyet még soha nem látott… A tó mögött és körülötte bársonyos zöld táj húzódott. A teacserjék szigorú sorokban álltak, köztük a teaszedő nők rikító színes szárijaikban úgy festettek, akár a kis díszes madárkák csipegetés közben.

26. oldal

>!
Manawydan

Másnap reggel gyönyörű idő köszöntött be. Gwen az alacsonyabb teraszon álldogált, és úgy érezte, hogy nemcsak szúnyogok és a méhek zsongják körül, hanem a tó tükrét borzoló szél is dalra fakad.

312. oldal

>!
encus625 P

– Mit olvasol? – érdeklődött Laurence, és a brandy után nyúlt.
– Agatha Christie-t. A titokzatos kék vonat a címe. Tavaly jelent meg, nagy szerencse, hogy meg tudtam szerezni. Imádom Agatha Christie-t. Olyan színes, olyan izgalmas, mintha mi magunk is ott lennénk.
– De egy kissé valószerűtlen.
– Igazad van, de én szívesen belefeledkezem a történetbe. És ki nem állhatom azokat a vastag köteteket, amiket a könyvtárban tartasz. A verseskötetek kivételével, természetesen.

228. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie
>!
gebra

Gwen letörölte a könnyeit, és mosolyogva figyelte a tóról felszálló madarakat. Az élet megy tovább, gondolta. Isten tudja, hogyan, de megy tovább. Remélte, hogy egy nap, ha szerencsés, meg tud majd bocsátani magának.

409. oldal, 35. fejezet (a legutolós bekezdés)

>!
gebra

Az asszony az ajkához emelte a vékony, fehér borítékot.

(első mondat)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Raja Proctor: Sebastian lánya
Michael Ondaatje: Anil és a csontváz
Raja Proctor: Jogtalan bevándorló
Norbert Frýd: Bábkaraván Bandungban jár
Karl May: A kinai sárkányfiak között
Srí Lanka barangoló
Gilbert Delahaye: Marika barátai a fény szigetén
Gehan De Silva Wijeyeratne: Varázslatos Srí Lanka
L. Kelemen Gábor: Szigetvilág
Major István (szerk.): A tamil irodalom kistükre