Követés 3 csillagozás

Dietrich Bonhoeffer: Követés

Amikor a Szentírás Jézus követéséről beszél, akkor azzal az ember felszabadítását hirdeti meg minden emberi rendelkezés, minden nyomasztó, lelkiismereti gyötrelmet okozó kényszer alól. A követésben az emberek saját törvényeik kemény igájából Jézus Krisztus könnyű igája alá kerülnek. Ott válik lehetségessé az emberek teljes felszabadítása a Jézussal való közösségre, ahol megmarad Jézus teljes parancsa, a feltétlen követésre hívás. Jézus parancsa embertelenül kemény annak, aki tiltakozik ellene. Jézus parancsa könnyű annak, aki készségesen belenyugszik. „Az ő parancsai nem nehezek.” (1Jn 5,3) Jézus semmit sem követel tőlünk anélkül, hogy ne adna erőt a megtételéhez. Hová vezeti a követésre szólító hívás azokat, akik engedelmeskednek? Ezzel a kérdéssel ahhoz kell fordulnunk, aki egyedül ismeri a választ. Egyedül a követést parancsoló Jézus Krisztus tudja, hová vezet az út. Mi viszont tudjuk, hogy egészen biztosan, minden mértéket meghaladóan kegyelmes út lesz. A követés – öröm.

>!
Luther, Budapest, 2007
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639571563 · Fordította: Böröcz Enikő

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Eta IP
Dietrich Bonhoeffer: Követés

Na, ha már elkezdtem bejelölgetni/feltöltögetni azokat, akik a gondolkodásomra hatottak, muszáj őt is idevennem. Nagyon kevés olyan kiemelkedő teológust „ismerek”, amilyen ő volt. Szeretnék én is ilyen lenni.
Nem könnyű olvasmány ez a könyv, de merem állítani, hogy laikusok számára is érthető, én még teológus korom előtt, angolul olvastam (úgy is van meg), és nem okozott nehézséget. Hacsak el nem rontott valamit a fordító, magyarul is át kell jönnie annak a briliáns egyszerűségnek, ahogy élt és írt.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Luther Márton: Magnificat
Miroslav Volf: Képünkre és hasonlatosságunkra
Luther Márton: Levelek
Szőnyi Szilárd (szerk.): Isten fizesse meg!
Fodor József: Vallási kisközösségek Magyarországon
Szigeti Jenő: Életigenek
Luther Márton: Enchiridion
Kálvin János: Kik a boldogok?
Nagy Éva: Kiút a pusztából …
Bárth Dániel (szerk.): Alsópapság, lokális társadalom és népi kultúra a 18–20. századi Magyarországon