Az ​ördöngös Caprioli (Caprioli 1.) 66 csillagozás

Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli

A ​fantasztikus történelmi kalandregény a főszereplő, Caprioli gróf 18. századi kalandos hajóútjainak egyikét eleveníti föl. Caprioli fregattjai, élükön a Fantom vezérhajóval Amszterdamból Amerika felé tartanak. A fordulatos események alakulásában döntő szerepet játszik a hajó egyik titokzatos utasa, Satan Diaboli, az ördögök képviselője, akinek egyetlen célja Caprioli gróf lelkének megvásárlása. Célja érdekében a leggonoszabb cselvetéseket eszeli ki: polipot, majd kalózokat küld a gróf nyakára, végül magát Capriolit rabolja el és az Északi-sark jéghegyei közé viszi, de a gróf valamennyi ördögi tervét meghiúsítja. Satan Diaboli nem nyugszik bele sorozatos kudarcaiba, utolsó próbálkozásként teljes szélcsendet és szomjúságot bocsát a hajókaravánra. Ez a legnagyobb próbatétel, és már minden veszni látszik, amikor a gróf felfedezi a tengeri dinnyét, és ezzel megmenti legénységét a pusztulástól. Az ördögök képviselője távozni kényszerül, Caprioli pedig eljut végre Amerikába. Képtelen,… (tovább)

Eredeti cím: Des Grafen Caprioli wunderbare Abenteuer zur See

Eredeti megjelenés éve: 1964

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin 2000 Móra · Delfin könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 2002
204 oldal · ISBN: 9789631176803 · Fordította: Majtényi Zoltán · Illusztrálta: Győrfi András
>!
Móra, Budapest, 1987
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631151395 · Fordította: Majtényi Zoltán · Illusztrálta: Benkő Sándor
>!
Móra, Budapest, 1970
218 oldal · puhatáblás · Fordította: Majtényi Zoltán · Illusztrálta: Benkő Sándor

Kedvencelte 6

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

csillagka>!
Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli

Az élet nagy tanulsága, hogy hinni kell a mesékben és az ismeretlen csodákban :)
Egyszerűen az utóbbi évek egyik legnagyobb csodája nálam a Moly és benne a kihívások, nem az első és remélem nem az utolsó olyan ismeretlen könyv amit valami furcsa kategória miatt kezembe veszek és elvarázsol.
Imádtam főleg azért mert semmilyen előzetes elvárásom nem volt, valami könnyedre vágytam és meg is kaptam maximálisan.
Egy igazi nagy probléma volt a könyvvel, hogy nem vagyok tíz éves fiú, mert akkor most szárnyalnék a magasban, így csak kicsit a föld felett repkedtem.
Kalózok, tengeri kígyók, arany, ármány és tengeri kalandok minden mennyiségben, nagyon pergő, olvasmányos, nem túlbonyolított, egyszerűen azt hiszem kategóriájában tökéletes mű.
A magyar szál még inkább szerethetővé teszi és Habakuk.( a nevet hallottam már de sosem tudtam honnan származik)
Nem ragozom tovább, unokaöcsém megkapja a nyárra, és kezdjen vele ami neki tetszik így letesztelem mennyire tudok fiú szemmel gondolkozni.
Anyucik ha fiú gyereknek nyári olvasmány kell ezt válasszátok, és mielőtt kezébe adnátok kötelező saját magatokon is letesztelni.

6 hozzászólás
eeszter>!
Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli

Amikor kezembe vettem ezt a könyvet, és már rögtön az elején olyan elvetemült dolgokkal találkoztam, mint a cápán lovaglás (cápagolás? :D), azt gondoltam, hogy „na, hagyjanak engem békén az ilyenekkel, már teszem is le!” Viszont ennek ellenére valahogy mégsem akart „letevődni”, és csak olvastam, olvastam és olvastam. Egyáltalán nem az én történetem, mégis megfogott, ki érti ezt? Az „én és a könyv” molyos előrejelzése szerint is csak 74%-osan tetszett volna nekem, mindennek ellenére most adok rá 5 csillagot, mert valami megfoghatatlan van benne, ami magával ragadott.

Uzsonna >!
Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli

Capriolinak nincs egy pihenésnyi ideje sem, kaland kaland hátán zúdul rá. De ő higgadtan, eszét használva mászik ki belőlük, így nekem nem sok izgulni valóm maradt: csak kényelmesen hátradőltem székemben, és kétkedve-mosolyogva (bár én az ilyet mindig elhiszem! :-)) olvastam a kalandok végkifejletét. (Egy volt túratársam jut mindig eszembe az ilyen típusú szereplőkről: ha időnként elkalandozott tőlünk túra közben, este kíváncsian vártuk az élménybeszámolóját, amelyet csak hangos kacagásunk szakított félbe időnként a legjobb részeknél. pl. ömlött a vér a bakancsából, stb.)
Caprioli nemcsak az eszét, de a szívét is használja, amire szüksége is van a Satan Diabolival való párbeszédeiben.
Fontos tanulsága még a könyvnek, hogy merjük más szemmel látni a dolgokat, különben úgy járunk, mint Bull kapitány.

pwz I>!
Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli

He-he! A 70-es években ez nekem kimaradt, viszont most pótoltam! A hihetetlen kalandok olvasása közben hol Münchhausen báró diafilmen!!!! látott kalandjai ugrottak be, hol meg a Faust-Mefisztó duót láttam magam előtt Caprioli és Diaboli párbeszédei közben. Kalapemelés Dieter Ottnak, amiért beletette a magyar-szálat, bár lehet, hogy azért, mert ő is olvasta valamikor Háry Jánost… :D!

>!
Móra, Budapest, 1970
218 oldal · puhatáblás · Fordította: Majtényi Zoltán · Illusztrálta: Benkő Sándor
7 hozzászólás
Acanthinula>!
Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli

Amióta az eszemet tudom ez a könyv ott vár polcon, hogy valaki végre elolvassa. Gyerekként többször elővettem, mert a borítóján a tengeri szörny nagyon tetszett. Egyszer kétszer el is kezdetem, de az első egy-két oldalnál sosem jutottam tovább, pedig rengeteget olvastam már akkor is és nem csak egy műfajt. A szerző részéről ötletből nem volt hiány, de nekem nem állt össze egésszé a történet, inkább csak az azonos szerepelők sok különböző és abszurd története lazán összefűzve. Nekem túl sok volt a különböző történetek felvillanása, amitől nem tudott igazán magával ragadni a könyv, mert az egyik történet vége már a következő kezdetébe csapott át, viszont ezek hangulata teljesen eltérő volt. A kevesebb néha több.

JoPiTi>!
Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli

Bár a könyv ott volt gyerekkoromban is a polcon, valahogy nem került a kezembe. Most elolvasva viszont nem tudom, hogy igazából tetszett-e vagy sem. Voltak részek, amik teljesen magukkal ragadtak, de voltak olyanok is, ahol elgondolkodtam rajta, hogy mégsem olvasom el a könyvet. Amúgy ez egy szórakoztató gyerekkönyv és valószínűleg egy 10-13 éves gyermeknek még tetszhet is. Én kicsit soknak találtam Caprioli gróf kalandjait.

atomarcú P>!
Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli

Középgyengénél valamivel jobb Münchhausen-utánzat, tele olyan dolgokkal, amiket egy mai gyereknek már sűrűn lábjegyzetelni kéne. Kérdés: minek ilyet írni, mikor ott van az eredeti, ami tökéletes?

>!
Móra, Budapest, 1970
218 oldal · puhatáblás · Fordította: Majtényi Zoltán · Illusztrálta: Benkő Sándor
dzsobacsi>!
Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli

Könnyed olvasmány, inkább gyerekeknek. Én legalábbis gyerekfejjel egész kalandosnak, viccesnek találtam. Aztán most, újraolvasva már nem hatott úgy rám, mint korábban. Sajnos így tönkretettem egy jó olvasmányélmény emlékét.
Vannak benne egész jó kis történetek, de inkább egy anekdotafüzér, nem annyira áll össze igazi regénnyé.

Tiger205>!
Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli

Milyen könyv lehet az, ahol a negatív hős neve: Satan Diaboli ???
Egy 10-11 évesnek? Csakis jó!
Mert könnyen választható, kivel azonosulsz, s izgulhatsz is rögtön, mert izgulni való van elég ebben a könyvben!!!

1 hozzászólás
Timár_Krisztina I>!
Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli

Gyerekkönyv, amely gyerekként kimaradt az életemből, és felnőtt fejjel fogtam hozzá, nehogy már végleg kimaradjon. :) Erre fel kiderült, hogy felnőttként legalább akkora élmény. És nemcsak az úgynevezett „bennem élő gyermeknek”, sőt. ;)


Népszerű idézetek

csillagka>!

Egy csoport fiatal, miközben töviről hegyire átkutatta a leghatalmasabb osztrák határerőd kazamatáit, titkos rekeszt fedezett fel egy ágyú szerszámládájában.

(első mondat)

Cheril>!

– Aki az én uram mellett él, annak a valóság álommá és az álom valósággá válik. Csodálatos ember a gróf, senor. Előre megjósolhatom: ön ezt a utazást élete végéig se felejti el!
– Maradok az ágyúimnál, ezek ércből öntött valóságok, és nem álmodnak – mondta Borromäus.

13. oldal

Cheril>!

– Élni és élni hagyni, továbbá az írott törvényt a szív igazságérzetével nem összecserélni; ebben áll a nagy titok, kedvesem – felelte Caprioli.

123. oldal

Szelén>!

Akkora csattanással, mintha az égbolt repedne ketté, most egy egész nyaláb villám vágott a tengerbe. Caprioli mögött vakító láng villant fel. Félreugrott, és észrevette, hogy egy kisebb villám lemerészkedett egészen az árboc aljáig, és ott elakadt. Vadul rángatódzott és tekergődzött ide-oda, de nem tudott szabadulni.
Caprioli bemártotta vastag lovaglókesztyűjét a fedélzeten készenlétbe helyezett vizesvödrök egyikébe, gyors mozdulattal megragadta a villám farkát, és kirántotta a már parázsló farúdból.
A tűzsugár pillanatokig dermedten vesztegelt Caprioli markában, aztán kétségbeesett menekülési kísérlettel, tündöklő szikrazuhatagként a magasba szökött. De Caprioli biztosan fogta.

Szelén>!

Az Atlanti-óceán zöldesfekete hullámain át vezetett a Fantom útja. Feszesre duzzadt vitorlái vakítóan ragyogtak a napsütésben. A vezérhajót négy, szintén harci felszerelésű, gyorsvitorlázó fregatt követte nyomdokvonalban.
A vitorlásokat a Holland Nyugatindiai Társaság küldte útjára, hogy ötszáz katonát szállítsanak a Holland Guayana-i Paramaribóba. Ezeknek a csapatoknak kellett az ottani erőd legénységét felváltaniuk. A katonákat szétosztották az öt hajón.
A kis flotta hadparancsnoka Cyprian Amadeus Caprioli gróf volt.
A gróf a hajó orráról figyelt egy albatroszt, amely rezzenetlen szárnnyal körözött a Fantom körül.

Szelén>!

Jó ideig vonultak a delfinfalkák a hajók mellett. Egyszerre csak nyugtalanság támadt a csapatban. Mintegy parancsszóra eltávolodtak a hajóktól, és ezüstfekete törzsük egyetlen célpont felé lövődött, mint a nyíl.
Miközben Caprioli delfinjén ülve azon tűnődött, hogyan érhetné utol a hajókat, meglátta miért törekszik a raj ilyen hirtelen más cél felé. Egy óriási cápát és egy valamivel kisebbet, nyilván a nőstényét, odacsalogatta a matrózok horgán lógó húscafatok illata. Falánkságuk halálos ellenségeik közé vezette őket.
Hátuszonyuk hatalmas, háromszögű vitorlája szélsebesen szántotta a vizet. De a delfinek még gyorsabbnak bizonyultak; úgy döfködték orrukat újra meg újra a szörnyű ragadozó halak oldalába és hasába, mint a puskalövés. Nem haraptak beléjük, mert tapasztalatból
tudták, hogy még az ő szívós fogazatuk sem tehet kárt a cápák üvegkemény bőrében.


A sorozat következő kötete

Caprioli sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dékány András: Kossuth Lajos tengerésze
Dékány András: Kalózok, bálnák, tengerek
Liselotte Welskopf-Henrich: Tokei-ihto visszatér
Fabian Lenk: Összeesküvés a Holtak Városában
Erich Kästner: Emil és a detektívek
Gottfried August Bürger: Münchhausen báró kalandjai
Gottfried August Bürger: Münchhausen báró csodálatos kalandjai
Rachel Ward: A menekülés
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
Pierdomenico Baccalario: A Képzeletbeli Utazók Klubja