Az ​ókori Egyiptom titkai 26 csillagozás

Dieter Kurth: Az ókori Egyiptom titkai

A Mi MICSODA sorozat újonnan átdolgozott kötetében azokról olvashatunk, akik 5000 évvel ezelőtt a Nílus alsó folyása mentén megalapították államukat, mely három évezreden át dacolt az idő múlásával. Számos olyan lenyűgöző dolgot alkottak, melyek a kortárs látogatókat és a mai turistákat egyaránt ámulatba ejtik. Az érdeklődő választ kap könyvünkből a két legfontosabb kérdésre: Hogyan éltek az egyiptomiak a fáraók idején? Mit jelent az ókori Egyiptom az emberiség története számára?

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mi micsoda

>!
Tessloff és Babilon, Budapest, 2007
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639182523 · Fordította: Varga Csaba · Illusztrálta: Frank Kliemt, Jörn Hennig
>!
Tessloff és Babilon, Budapest, 2000
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639182524 · Fordította: Varga Csaba · Illusztrálta: Jörn Hennig, Frank Kliemt

Enciklopédia 7


Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Parsley>!
Dieter Kurth: Az ókori Egyiptom titkai

Rég volt az az emelt töri érettségi, és az ókori Egyiptom még mindig az egyik kedvencem, a kultúra, a szokások, a vallás minden. A sminkestábla különösen érdekes volt.

padamak >!
Dieter Kurth: Az ókori Egyiptom titkai

Nem rossz, de a téma többévezredes távlatú kimeríthetetlensége miatt csak a felszínen kapirgál. Tájékoztat, érdeklődést felszít, mélyebbre ásásra késztet.

1 hozzászólás
Lahara IP>!
Dieter Kurth: Az ókori Egyiptom titkai

Középiskolásként gyakran elővettem, és használtam tanuláshoz.

Rhia>!
Dieter Kurth: Az ókori Egyiptom titkai

Szerintem kellően bemutatja az ókori Egyiptom kultúráját. Nem egy száraz tankönyvszagú az egész. Ez miatt nem részletes és alapos, de a könyvnek nem is ez a célja. A képek jól kiegészítik a könyvet, érdekes kérdéseken keresztül ismerjük meg az ókori Egyiptomot.


Népszerű idézetek

padamak >!

640-ben az arabok foglalták el Egyiptomot, az ország a kalifa birodalmának egyik tartománya lett. Az arab nyelv fokozatosan kiszorította az ősi egyiptomi nyelvet, és az iszlám is terjedni kezdett. A megmaradó keresztényeket koptoknak nevezték… Az óegyiptomi nyelv legkésőbbi formája a kopt, ez megmaradt a keresztény egyiptomiak között ugyanúgy, ahogyan a latin az európai katolikus templomokban. A legtöbb hívő itt is csak néhány kifejezést ért meg pontosan a szövegből.

14. oldal – A fáraók hosszú története; Mi követte a fáraókat? (Tessloff és Babilon Kiadó, 2000)

Kapcsolódó szócikkek: 640 · arab nyelv · arabok · Egyiptom · iszlám · kopt
padamak >!

A házasság
A házasság magánügynek számított, amelybe az állam vagy az anyakönyvi hivatal nem szólhatott bele. Vallási szertartás sem kísérte. A férj és a feleség a tulajdonáról szerződésben rendelkezett. Ez az esetleges válás során volt hasznos. Azt tartották jónak, ha a férj és a feleség melegen szereti egymást. Gyakran kedvesen a „fivérem” és „nővérem” megszólítást használták. Egy férfinek általában egy felesége volt, bár a gazdagabbak több feleséget vagy szeretőt is tartottak.

43. oldal – Az alattvalók élete; (Tessloff és Babilon Kiadó, 2000)

Kapcsolódó szócikkek: házasság
padamak >!

Az iskolákat az állam vagy valamelyik templom működtette. A fiúk itt elsősorban írni és olvasni tanultak, de a matematikát és a geometriát, olykor a földrajzot vagy a vallást is meg kellett ismerniük. Megtanultak összeadni, kivonni, osztani, szorozni, törtekkel számolni. Ki tudták számolni a négy szög, a háromszög vagy a kör területét. Elsőfokú egyenleteket is megoldottak. Bizonyos típusú feladatokat mindenkinek tudnia kellett, például ezt: „Melyik az a szám, amelyhez hozzáadva az egyhetedét, 19-et kapunk?”

45. oldal – Az alattvalók élete; Hogyan nevelték a gyerekeket? (Tessloff és Babilon Kiadó, 2000)

1 hozzászólás
padamak >!

A Bibliában is találunk az ókori Egyiptomból átvett motívumokat. Az Ótestamentumban például Salamon bölcs mondásai között visszatér az egyiptomi képzet: az emberek azt hiszik, helyes úton haladnak, de majd maga az Úr teszi mérlegre a szívüket. Az egyiptomiak a 110 éves életkort tartották ideálisnak, és Mózes első könyvében is arról olvashatunk, hogy József Egyiptomba költözve pontosan ennyi ideig élt.

48. oldal – Az egyiptomi kultúra örökségei (Tessloff és Babilon Kiadó, 2000)

1 hozzászólás
padamak >!

Az európai nyelvek sok olyan szót használnak, melyek gyökereit az óegyiptomi nyelvben találjuk meg. Ilyen például az oázis, a nátron, az ében (fa), a gumi vagy a papír.

48. oldal – Az egyiptomi kultúra örökségei (Tessloff és Babilon Kiadó, 2000)


Hasonló könyvek címkék alapján

Terry Deary – Peter Hepplewhite: Őrült egyiptomiak
Cath Senker: Az ókori Egyiptom 30 másodpercben
Matthias Raden: Ókor
George Hart: Az ókori Egyiptom
Hans Reichardt: Az ókori Egyiptom
Alain Quesnel: Egyiptom
Tony Wolf: Az egyiptomiak
Múmiák és piramisok
Joyce Tyldesley: A múmiák titkai
Geronimo Stilton: Időutazás