Huskykkal ​Alaszkán át 13 csillagozás

Dieter Kreutzkamp: Huskykkal Alaszkán át

A ​szánhúzó kutyák birodalmában.

„Üvöltés szakítja meg az éjszaka csendjét, egyre hangosabbá és követelőzőbbé válik: – Énekelj velem! – hallatszik a sötétben. Csatlakozik hozzá egy második, majd egy harmadik és egy negyedik is, végül szinte százhangú kórus ordítja az ősrégi dalt, a messzi észak énekét fújják, a farkasok dallamát. Ez az alaszkai szánhúzó kutyák dala is.”
Dieter Kreutzkamp két telet töltött feleségével és kislányával a Tanana és Yukon folyó melletti romantikus faházban. Ez idő alatt több mint ötezer kilométert tett meg huskycsapatával a veszélyekkel teli fehér sivatagban, és részt vett a híres Iditarod kutyaszánhúzó versenyen.

Dieter Kreutzkamp nagy szenvedéllyel utazik, kerülve a kitaposott ösvényeket, Összesen több mint tizenkét évig tartó világjáró útjai – autón, motorkerékpáron, kenun, biciklin, gyalog éppúgy, mint szánhúzó kutyákkal és lovakkal – a Föld majd minden sarkába elvezették őt, feleségét, Julianát, később Bettina lányát is. A… (tovább)

Eredeti cím: Husky Trail

Eredeti megjelenés éve: 1992

A következő kiadói sorozatban jelent meg: GPS-koordináták Geographia

>!
Geographia, Budapest, 2012
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 6155105081 · Fordította: Orbán Bernadett

Enciklopédia 4

Helyszínek népszerűség szerint

Alaszka


Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Dieter Kreutzkamp: Huskykkal Alaszkán át

Az első 50 oldalnál az volt a kialakult véleményem, hogy jó de valamiért nagyon lassan haladok vele… ez a könyv lassú olvasást igényel, főleg, mivel sok információt, történetet, múltbeli eseményt is megemlít avagy részletez, ami nekem nagyon tetszett. De ugyanakkor az író saját élményei se voltak olyan gördülékenyek, nem olvasatta magát olyan könnyen a könyv, valami kis plusz hiányzott… (talán jobb lett volna, ha az író elmondja az élményeit valakinek, aki más stílusban megírva tálalta volna azt)….

Persze ennek ellenére izgatja az embert, meg persze irigykedik is az ember, mert azért ott van, hogy te jó ég, hát mit csinál ez az ember, hogy csak úgy utazgat és házakat bérel és több ezer dollárokat költ el ide-oda-amoda, dolgozni egyik se dolgozik, de aztán meg Szaharába mennek, aztán vissza Alaszkába, hát mi van itt, olajmezői vannak? (erre egyébként nem derül fény, de irigykedni attól még lehet) :-D

Szerettem a megismert emberek kis történeteit, meglepődtem azon, hogy farkasokról szinte szó se esett (kihaltak vajon szinte már teljesen arra az időre is?), ellenben a legnagyobb „veszélyt” gyakorlatilag a jávorszarvasok jelentették! Hihetetlen :-D Az is, hogy az éjszakát a nagy semmi erdő közepén egy szánban töltöm… és ha megesz valami? :-D Én tuti nem bírnék aludni, sok mindent elviselek, még talán elviselném a hideget is, de a gondolatot, hogy valami megérzi a kutyák (és az én) szagát és jön bevacsorázni belőlünk, na azt nem :-D

Amit nagyon-nagyon-nagyon hiányoltam a könyvben (és még a végén lévő jegyzetek, információk se tudtak enyhíteni): térkép és fényképek!!!! Még említi is a fényképezőgépét, de olyan szívesen láttam volna a kötetben, sok-sok akár róla, akár másokról, korábbi résztvevőkről, helyszínekről stb. készült fotókat… Így a könyv felétől a laptopomon követtem végig az útvonalat és néztem meg a helyszíneket, amiről beszélt, a szurdokokat, tavakat, hegyeket és kerestem rá Susan Bucher-re, akinek az utolsó oldalon közölt története jól odacsapott … :-(

Összességében viszont öt csillagot kap a könyv, mert sok érdekességet meg lehet tudni, az ember tényleg oda tudja magát képzelni, képet tud alkotni a hidegről, a kutyákról, mindenről és azért is, mert az író mindezt végigcsinálta… megérdemli szerintem!

lilaköd P>!
Dieter Kreutzkamp: Huskykkal Alaszkán át

Ha már tél, hó és fagy, akkor jöjjön Alaszka!
Amíg minket ki tud borítani a -10 fok is, addig ott a -40,-50 fokok repkednek.
De megáll az élet ettől a zord időjárástól ott fent északon?
Nem.
Sőt!
Ahelyett, hogy bekuckóznának a jól meleg házukba, Ők a mindennapos tevékenységeik mellett, amit az életben maradásuk érdekében kell hogy megtegyenek, versenyre készülnek.Az Iditarod, minden évben megrendezésre kerülő, 1865 kilométeres távjára, amin nem lehet végig menni egy kis szerencse, jó nagy adag kitartás, leleményesség, és szigorú edzésterv nélkül.
Ebbe az életbe csöppen hősünk is. A könyvből megismerhetjük Alaszka történelmét, a „szérumfutás” megszületését, rengeteg emberi sorsot és természetesen a husky kutyák kitartását, hűségét. És mindezt körül veszi a nagybetűs Természet, ahol az ember elsősorban a kutyájára,és önmagára számíthat.
Akinek pedig megjött a kedve egy „kis” versenyhez, azok a könyv végén megtalálnak minden fontos információt a versenyről, öltözékről és felszerelésről, találnak szótárat, és hasznos címeket is.

Ildikó_Nagy_2 P>!
Dieter Kreutzkamp: Huskykkal Alaszkán át

Imádom Alaszkát és az ott játszódó történeteket. Annyi sok információ és adat van ebben a kis könyvben, ez kicsit nehezítette az olvasást. Nagyon tetszett, ahogy az alaszkaiak a kutyákkal bánnak. Mindig a kutya áll az első helyen! Nekem is hiányoztak könyvből a térképek és fotók. Ahogy néztem, az írónak több mint harminc könyve jelent meg, de magyarul csak ez egy, olvasnék még tőle…

NikiGT>!
Dieter Kreutzkamp: Huskykkal Alaszkán át

Érdekes, és nem bánom, hogy elolvastam, de… Alaszkáról és a sarkvidékről ennél sokkal jobb könyveket is írtak már.


Népszerű idézetek

Ibanez P>!

Egy óra leforgása alatt a hőmérséklet mínusz 29 fokra kúszott fel. Majdnem olyan érzés, mintha tavasz lenne.

Ibanez P>!

Alaszka… határország az élet és a túlélés mezsgyéjén, kiváló úti cél a vállalkozó kedvűek, a világtól elzárkózók és kalandvágyók, valamint mindazok számára, akiknek másutt túl szűkké, túl behatárolttá, túl hangossá és túlzottan szabályozottá vált az élet.

Kapcsolódó szócikkek: Alaszka
Ibanez P>!

Mi a különbség a kábítószer és a kutyaszánverseny között, kérdezték egyszer állítólag egy öreg, tapasztalt mushertől Alaszka hegyeiben. A bölcs válasza így hangzik: a drogoktól az ember kevésbé válik szenvedélybeteggé.

Ibanez P>!

Boldogok, akik nem várnak semmit, mert nem fognak csalódni.

Ibanez P>!

Egy olyan országban, ahol az ember egyik nap búvároktató lehet Floridában, a másik napon pedig prémvadász Alaszkában, magától értetődőnek tűnnek ezek a váltások. Nem minden irigység nélkül kell bevallanom, hogy az amerikaiaknak bizony minden tekintetben lenyűgözőek a lehetőségeik az 50 tagállamon belül. valószínűleg az egyik oka annak, hogy miért olyan elégedettek a „világukkal”, és nincs igényük arra, hogy ezen túl bármit is megismerjenek.

Ibanez P>!

Alaszka, ahol a férfiak még igazi férfiak – de az Iditarodot a nők nyerik!

Kapcsolódó szócikkek: Alaszka · Iditarod
lilaköd P>!

– Amikor elmagyarázom müncheni barátaimnak, hogy kutyaszánnal megyek postára és vízért, jávorszarvas húst eszem, és nyáron saját magam termelem a zöldségeket, felcsillan a szemük. De hogy igazából van-e fogalmuk arról, mit jelent szüntelenül, reggeltől estig a legegyszerűbb hétköznapi dolgokért megküzdeni, ivóvizet olvasztani a hóból, kézzel fát fűrészelni, és naponta kétszer egy falka éhes kutyát ellátni?Nincsen motoros szánom, minden egyes utam a faluba legalább fél órába telik.- Majd egy pillanatnyi gondolkodás után így folytatja: – De tudod mit? Én élvezem ezt az egészet. Még a hosszú utakat is. Mert amikor esténként hazasíelek, felettem a sarki fény világít. És ilyenkor tudom, hogy az igazi életet élem.

29. oldal

Ibanez P>!

Alaszka rendkívül sokszínű. A Föld legnagyobb medvéi és jávorszarvasai vágnak át a végtelen erdőkön, milliónyi hatalmas lazac úszik az átlátszóan tiszta folyókban – a természet egyetlen sorsdöntő pillanatban a legcsodásabb élőlényeket teremtette itt meg.

Kapcsolódó szócikkek: Alaszka
lilaköd P>!

Én a szánra fekszem, és hallgatom a csendet. Tökéletes a nyugalom. Egy madarat sem hallani. Egy fa sem reccsen, egy ág sem rebben, szél sem fúj. Ez a téli vadon csendje, a magány hívogató szava. Aki ezt egyszer meghallotta, sosem tudja feledni. Olyan hívószó ez, amely szenvedélybeteggé tesz.

151. oldal

Ibanez P>!

Alaszka szintem minden versenyhuskyja jobb minőségű táplálékot kap, mint a Föld lakosságának háromnegyede.

Kapcsolódó szócikkek: husky

Hasonló könyvek címkék alapján

Bob Devine: Alaszka
Vilhjalmur Stefansson: Amerika legészakibb tájain
A. E. Johann: Kanada – óceántól óceánig
Jules Verne: A prémvadászok
Aage Gilberg: Sok eszkimó – egy orvos
Balázs Dénes: Magyar utazók Ausztráliában, Óceániában és a sarkvidékeken
Alekszandr Sztyepanovics Jakovlev: Irány a Déli-sark!
Alina Centkiewicz – Czesław Centkiewicz: Amundsen útja
Roald Amundsen: Roald Amundsen északi útja
Marco Nazarri: Az Északi-sark