Hírhedt ​diktátorok asszonyai 17 csillagozás

Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai

A francia szerző 20. századi diktátorok (Mussolini, Lenin, Sztálin, Salazar, Bokassa, Mao, Ceauşescu, Hitler) párkapcsolatait mutatja be. A hatalom megszerzésének útján a diktátorok egytől-egyig felismerték, hogy csak akkor jutnak el a csúcsra, ha sikerül megnyerniük és saját céljaikra felhasználniuk a nőket. A diktátorok asszonyainak egy a sorsuk: párjuk oldalán belekóstolnak a hatalomba, ám cserébe megcsalják, megalázzák és kihasználják őket. A szexualitás a hatalom egyik mozgatórugója: a diktátoroknak teljhatalmuk megszerzéséhez zsigeri szükségük van rajongókra. A nők olykor a háttérből, máskor nyílt színen irányítják társukat, akár a bukásig, sőt a sírig is elkísérve.

>!
Kossuth, Budapest, 2012
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630970488 · Fordította: Hotya Hajnalka

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Csiang Csing


Most olvassa 3

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kuku0711
Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai

Ajánlom mindazoknak, akiknek hiányzott a törtelemtanulós éveiből a sztorizós rész. Engem mindig jobban érdekelt a háttér, mint az eseménytörténet, így ez a könyv maradéktalanul azt adta, amire kíváncsi voltam.
Egy-egy fejezet lezárása nem tetszett, mert szinte elvágódott a történet. Az addig részletes beszámoló nagy hirtelenséggel ért véget. Viszont azt kiemelném, hogy néhány diktátor életútját a szerző összefűzi és ezek a szálak is igen érdekesek.

>!
Joxer P
Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai

Ebből a lebilincselő és olvasmányos műböl megismerhetjük a kegyetlen és népírtó diktátorok eddig jórészt ismeretlen magánéletét és a nőkhöz füződő viszonyát.
Bár fotóikat látva, egyikük sem volt egy férfi-szépség, de mégis olyan karizmával rendelkeztek, hogy a nők már akkor bomlottak utánuk, amikor még nem lehetett tudni, hogy politikaformálók; a történelem meghatározó személyiségei lesznek. Ezt ők bőven ki is használták, és bár megnősültek (némelyikük többször is), de ez nem akadályozta meg őket az újabb és újabb nők meghódításában, így a feleségek sorsa a gazdagság és jólét mellett sokszor a megaláztatás volt.
Viszont voltak olyan feleségek (Elena Ceaușescu, és Mao felesége Csiang Csing), akik megirigyelve férjük politikai hatalmát, maguk is hasonlóan kegyetlen, ellentmondást nem tűrő politikussá váltak.

>!
diskgirl
Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai

Tetszett, hogy itt úgy „tanulhat” ezzel a könyvvel az ember törit, hogy észre sem veszi. De valóban, a sztoriknak egy huszárvágással vége szakadt, kivétel talán a Mussoliniről szóló fejezet, annak volt befejezése. Nagyon keveselltem a képeket is. Volt 1-2 a könyvben, de ha raknak bele képet, akkor legyen akiről csak lehet legalább egy, vagy inkább egy se. Ez egy ilyen tessék-lássék megoldás. Mint Mátyás király ajándéka: volt is, meg nem is volt. Egyébként nagyon érdekes, bár én az írónő helyében talán nem nőszemélyenként, hanem időrendi sorrendben haladtam volna, aki nem figyel, könnyen összezavarodhat.

>!
repe993 P
Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai

A sok romantikus címke után, amit az utóbbi időben olvastam, kissé száraznak tűnt, hiányoltam az érintett nők lelki vívódását, de aztán egyre inkább szembesültem azzal, hogy nem is volt.
A könyv olvasása közben egyre többször az a benyomás ért, hogy ezek a nők tudatosan választották ezeket a férfiakat valamilyen vélt vagy valós előny reményében, és aztán döntésüket igyekeztek romantikus bevonattal ellátni, még akkor is, ha mindez már nehezen volt védhető. Kitartottak a választott férfi mellett, akit, ha egyszerű halandó lett volna, rég elhagytak volna az ellenük elkövetett sérelmekért.
Ami magát a könyvet illeti: értem a szerkesztési elvet, de ettől az egyes szereplők története kissé kaotikus lett, és olykor elvesztettem a fonalat, hogy ki kivel van, a párhuzamosan futó események pedig nehezen voltak követhetők.

>!
Pixelhiba
Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai

Az elmesélés időszerkezetével nem mindig értettem egyet és több diktátor fejezete olyan, mintha egy hirtelen kardcsapással záródna, befejezetlennek hatott, a kép is kevés volt, de egyébként nagyon érdekes és megdöbbentő dolgokat olvastam, ezek azok, amik törióráról hiányoznak, de nem árt, ha teljes a kép (vagy más).

>!
esztex
Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai

Nagyon sok érdekes háttérinformációt tartalmaz, azoknak akik érdeklődnek a történelem iránt és szeretik sztorizós leírásokat mindenképpen ajánlom. Vannak benne eseménytelenebb fejezetek, de alapvetően izgalmas könyv arról, hogy milyen nagy szerepük volt a világtörténelmet meghatározó szereplők mellett álló nőknek.

>!
marilyn_marilyn
Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai

Érdekes volt olvasni, hogy valamennyi hírhedt diktátor alacsony növésű ember volt. Ez azért beszédes…
Sok mindent hallottam már, olvastam vagy láttam ezekről a magukat nagy embernek gondoló személyekről, de még mindig volt olyan, ami kiverte a biztosítékot.
Önimádó, beképzelt hímsoviniszták voltak valamennyien, akik a nőket csak eszközként használták, pedig nélkülük semmik lettek volna!
Nagyon felidegesítettem magam rajta !
Egyedül amiatt adtam 4 csillagot, mert időnként kicsit követhetetlen volt az időpontok tekintetében.
Jól megírt, nem száraz tényadatokat közlő könyv.

>!
Turbo1988
Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai

Csak a Sztálinhoz kapcsolódó részletet olvastam el. Egy szóba: ATOMSZ@R!!!
1. Sztálin anyja nem volt okos. Több forrás is említi, hogy buta, primitív, erőszakos nő volt. Ez az „író”-nak csúfolt valami meg azt találta ki, hogy Sztálin félt az anyjához hasonló „okos” nőktől
2. Egyszerűen hülye. Mármint az író. A kiscsaj a promiszkuitása kellős elején (de legalábbis a közepe előtt) felszedte Sztálint, de az valami miatt nem akarta elengedni. (Még nem unt rá, amikor a csaj már igen.) Volt-e köztük erőszak? Legfeljebb,a mikor a csaj más faroktulajok után kezdett koslatni még azelőtt, hogy Sztálin ráunt volna. Ebből lett aztán a balhé.
3. Nagyezsda depressziójának az oka az volt, hogy még azelőtt köteleződött el, mielőtt még eléggé kitombolhatta volna magát. Ezért nem tanácsos a húszas éveik elején járó nőkkel jogi kapcsolatra lépni (még ma sem), mert egyszerűen nem működhet hosszútávon. ugyanez igaz a szüzekre is, de Sztálinnak ezt igazán tudnia kellett volna, mivel ahogy a könyv is írja, számos férjes asszonyt megdugott, akik pont olyanok voltak, mint Nagyezsda.
4. Fontos mellékkérdésekre nem adott választ. Pl: Nagyezsda apja miért fogadta vissza mindig az anyját? Közös volt az ingatlan, vagy mi? Erre igazán kitérhetett volna.
5. Még van 6. is, de már ennyi ostobaságtól is elfáradtam. Csillagozást nem érdemel.

Több figyelmet nem érdemel tőlem ez a könyv.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kádár Judit: Engedelmes lázadók
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2
Tom Bower: Bernie Ecclestone titkos élete
Zoltán Péter: A képzelet varázslója
Csoma Mózes: Sövény Aladár, a hazai koreanisztika úttörője
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Bill Bryson: Shakespeare
Gaius Suetonius Tranquillus: A Caesarok élete
Csorba László: Széchenyi István
Harold Lamb: Világhódító Nagy Sándor