Diane Ducret (szerk.) · Emmanuel Hecht (szerk.)

Hírhedt ​diktátorok végnapjai 4 csillagozás

Diane Ducret – Emmanuel Hecht (szerk.): Hírhedt diktátorok végnapjai

A huszadik század történetében világszerte nagy szerepet játszottak azok a vezetők, akik a korlátlan hatalmukkal visszaélve véreskezű diktatúrákat építettek ki. Mai napig nem feledjük a neveket: Mussolini, Hitler, Sztálin, Mao, Franco, Ceausescu, Saddam Hussein, Kadhafi…

A Hírhedt diktátorok végnapjai című kötet új megvilágításban mutatja be a zsarnokok életét: felidézi utolsó, dicstelen napjaikat. Több mint húsz fejezetben, kronologikus sorrendben mutatja be a hírhedt vezetők nem ritkán tragikus halálát, és az azt megelőző időszakot. Képet ad az összeesküvésekkel, puccsokkal, lázadásokkal, gyilkosságokkal és öngyilkosságokkal teli fél évszázadról.

Eredeti cím: Les derniers jours des dictateurs

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2013
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630974806 · Fordította: Barabás József

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Mussolini · Partizánok

Helyszínek népszerűség szerint

benzinkút · Milánó


Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Bubuckaja P
Diane Ducret – Emmanuel Hecht (szerk.): Hírhedt diktátorok végnapjai

Gyorstalpaló diktátorokból.
Amire a kötet rávilágít:
1. A XX. század során majdnem minden országnak – azért vannak kivételek, remélem – volt legalább egy picurka diktátora, vagy legalább valaki aki egyeduralomra akart törni.
2. De legalább kontinensenként volt vagy négy vagy több – talán Ausztrália kivétel.
3. Diktátornak lenni hiába tűnik jó ötletnek, nem egy életbiztosítás, biztos, hogy halálod vagy erőszakos lesz vagy valami nagyon csúnya nyavalya visz el, lehetőségeid: akasztás, lelövés, felkoncolás, hosszú haldoklás, nem hívnak orvost, ha összeesel, öngyilkosság, 1000 emberből egyet érintő betegség stb. Attól eltekintve, hogy tényleg jól jövedelmező állásnak tűnik, nem biztatok senkit erre a pályára.
4. A XX. században elképesztő mennyiségű embert gyilkoltak le, ha nem nézzük a két világháborút, akkor is a különböző nemzetek atyai több százezer vagy milliós számú ellenséget, rendszerbomlasztót gyilkoltattak meg külön-külön. Csak Mao Ce-tung több, mint harminc éve alatt kb. 70 millió ember halálát okozta, persze ebben nem csak a politikai ellenségek vannak benne, hanem például az éhen haltak is.

A tanulmányokat különböző szerzők írták, azért vontam le egy csillagot, mert ezeknek változó a színvonala, attól függetlenül, hogy a szerkesztés igyekezett egy stílusba, egy logikai vázra felépíteni őket. Volt, aki a kötet címéhez hűen tényleg diktátorunk végnapját mutatta be, de olyan is volt, hogy a halál vagy trónfosztás nem volt annyira központi, mint a politikai pályafutás felvázolása. Nyilván a kötettől nem kell alapos történelmi feltárást, elemzést várni, hiszen elég sok vezetőt mutat be, így inkább ismeretterjesztésnek, érdekességnek felel meg, hogy képbe legyen az olvasó azzal, hogy Hitleren és Sztálinon kívül is volt még khm „élet”.

>!
Joxer P
Diane Ducret – Emmanuel Hecht (szerk.): Hírhedt diktátorok végnapjai

Érdekes könyv volt ismert diktátorok dicső, vagy kevésbé dicső haláláról. Volt aki megúszta a felelősségrevonást és természetes módon hunyt el, de volt közöttük, akit kivégeztek. Ez a könyv jó kiegészítőnek történelemtanulmányok mellé, de akár csak a világot megváltoztató diktátorokat megismerni szándékozoknak.


Népszerű idézetek

>!
Mrs5pont

„ Hitler megpróbálja összeszedni magát, hogy visszatérjen szobájába, amikor Eva Braun odarohan hozzá, "kezét kezébe szorítva, mosolyogva suttogja neki, mintha egy pórul járt gyereket vigasztalna: – Hiszen jól tudod, hogy melletted maradok! Úgysem tudnak elküldeni! Hitler szemébe lassan visszaköltözik a fény. Olyasmire ragadtatja magát, amit még soha senki – legközelebbi barátai, személyzetének tagjai sem láttak: szájon csókolja Eva Braunt.”

25. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Timothy Snyder: A zsarnokságról
Csoma Mózes: 1989 – Diszkózene a Kvangbok sugárúton
Horváth Sándor (szerk.): Mindennapok Rákosi és Kádár korában
Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai
Artur Klinau: Minszk, az álmok napvárosa
Anna Maria Sigmund: A szexuális élet nem magánügy
Budai-S Balázs: Kun Páter – a reverendás gyilkos
Vécsey Aurél: A huszárok
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel
Barbara Demick: Nincs mit irigyelnünk a világtól