Diane Ducret (szerk.) · Emmanuel Hecht (szerk.)

Hírhedt ​diktátorok végnapjai 5 csillagozás

Diane Ducret – Emmanuel Hecht (szerk.): Hírhedt diktátorok végnapjai

A huszadik század történetében világszerte nagy szerepet játszottak azok a vezetők, akik a korlátlan hatalmukkal visszaélve véreskezű diktatúrákat építettek ki. Mai napig nem feledjük a neveket: Mussolini, Hitler, Sztálin, Mao, Franco, Ceausescu, Saddam Hussein, Kadhafi…

A Hírhedt diktátorok végnapjai című kötet új megvilágításban mutatja be a zsarnokok életét: felidézi utolsó, dicstelen napjaikat. Több mint húsz fejezetben, kronologikus sorrendben mutatja be a hírhedt vezetők nem ritkán tragikus halálát, és az azt megelőző időszakot. Képet ad az összeesküvésekkel, puccsokkal, lázadásokkal, gyilkosságokkal és öngyilkosságokkal teli fél évszázadról.

Eredeti cím: Les derniers jours des dictateurs

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2013
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630974806 · Fordította: Barabás József

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Eva Braun · Mussolini · partizánok

Helyszínek népszerűség szerint

Milánó · benzinkút


Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Harkov>!
Diane Ducret – Emmanuel Hecht (szerk.): Hírhedt diktátorok végnapjai

Maga az alaptéma rendkívül érdekes, a megvalósítás azonban elég közepesre sikeredett. A tanulmányok váltakozó színvonalúak, helyenként meglehetősen gyengére sikeredtek. Ennél is bosszantóbbak a pontatlanságok és tévedések. Például a német kapitulációt bejelentő tábornokot Weidlingnek és nem Weitlingnek hívták. Sztálin temetésénél arról írnak, hogy a hamvait nagy pompával a Vörös téri mauzóleumba szállították, majd később a bebalzsamozott holtest előtt róták le kegyeletüket az emberek.
Helyenként a nyelvezet is elég pongyolára, bulvárosra sikerült, például Mussolini menekülésénél szó esik egy sci-fi filmbe illő páncélosról.
További problémám volt a könyvvel, hogy következetlen. Idi Amin Dada esetében egy összegzést kapunk az életéről, nem is az utolsó napját. Valamint számomra érthetetlen volt, Pétain marsallt miért tekintették diktátornak.

Joxer >!
Diane Ducret – Emmanuel Hecht (szerk.): Hírhedt diktátorok végnapjai

Érdekes könyv volt ismert diktátorok dicső, vagy kevésbé dicső haláláról. Volt aki megúszta a felelősségrevonást és természetes módon hunyt el, de volt közöttük, akit kivégeztek. Ez a könyv jó kiegészítőnek történelemtanulmányok mellé, de akár csak a világot megváltoztató diktátorokat megismerni szándékozoknak.


Népszerű idézetek

Harkov>!

… egy önimádó zsarnok áldozatai hosszú ideig hordozzák magukban erőszakos alávettetésük következményeit, és a szervezett rémuralom évei évtizedei után számtalan feltétel teljesülése szükséges ahhoz, hogy alkalmazkodóképességüket, szociális rugalmasságukat visszaszerezhessék.

Mrs5pont>!

„ Hitler megpróbálja összeszedni magát, hogy visszatérjen szobájába, amikor Eva Braun odarohan hozzá, "kezét kezébe szorítva, mosolyogva suttogja neki, mintha egy pórul járt gyereket vigasztalna: – Hiszen jól tudod, hogy melletted maradok! Úgysem tudnak elküldeni! Hitler szemébe lassan visszaköltözik a fény. Olyasmire ragadtatja magát, amit még soha senki – legközelebbi barátai, személyzetének tagjai sem láttak: szájon csókolja Eva Braunt.”

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler · Eva Braun

Hasonló könyvek címkék alapján

Timothy Snyder: A zsarnokságról
Csoma Mózes: 1989 – Diszkózene a Kvangbok sugárúton
Horváth Sándor (szerk.): Mindennapok Rákosi és Kádár korában
Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai
Artur Klinau: Minszk, az álmok napvárosa
Anna Maria Sigmund: A szexuális élet nem magánügy
Budai-S Balázs: Kun Páter – a reverendás gyilkos
Vécsey Aurél: A huszárok
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel
Barbara Demick: Nincs mit irigyelnünk a világtól