Howl's ​Moving Castle (Howl's Moving Castle 1.) 73 csillagozás

Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

In the land of Ingary, where seven-league boots and cloaks of invisibility really exist, Sophie Hatter attracts the the unwelcome attention of the Witch of the Waste, who puts a curse on her. Determined to make the best of things, Sophie travels to the one place where she might get help – the moving castle which hovers on the nearby hills. But the castle belongs to the dreaded Wizard Howl whose appetite, they say, is satisfied only by the hearts of young girls…

Eredeti megjelenés éve: 1986

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Folio Society, London, 2019
268 oldal · keménytáblás
>!
HarperCollins, London, 2012
304 oldal · ASIN: B009YBTZ8O
>!
Greenwillow, New York, 2012
448 oldal · ASIN: B008LV8TSU

5 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Howl · Calcifer · Sophie


Kedvencelte 20

Most olvassa 4

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Gaura_Ágnes IP>!
Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle

A vándorló palotában mindent megtaláltam, amit szeretek és amire épp szükségem volt. Humor (nem a rám jellemző szarkazmusból fakadó, hanem az a felhőtlenül kacagtató, ami most gyógyító erővel bírt); nagyon kreatív, egyéni hangvételű meseátirat (fordított Szépség és szörnyeteg + Hamupipőke); csodás világépítés és olyan karakterek, akiket nem akarok elengedni magam mellől. Külön díjaztam, ahogy bekúsztak a történetbe a mostanság oly divatos motívumok – no persze rettentően elmésen kifordítva. Gondolok a megközelíthetetlen és vagány love interestre spoiler, vagy akár a szerelmi sokszög nagyon jópofa megoldásain.

Ami ezen túl a szívemet extra hővel melengette az a John Donne vers – és ahogyan Diana Wynne Jones képes volt cselekménymozgató rugóvá varázsolni. Gondoltam is magamban, ez olyan, ahogy mondjuk Gaiman bűvészkedne ezzel a szöveggel, és milyen érdekes, hogy Gaimannek is van olyan műve, amiben meghatározó motívum a hullócsillag spoiler és annak összekombinálása az igaz szerelem témájával. Úgyhogy amint befejeztem a mesét, elővettem a Csillagport, mert már nagyon régen olvastam, és ez meghozta a kedvemet. Kinyitom a könyvet, és mit látok az első oldalon? spoiler Erre nem is emlékeztem, de így egy pillanat alatt helyreállt a világ rendje. A vándorló palota bő tíz évvel megelőzte a Csillagport, most egyfajta Diana Wynne Jones előtti tisztelgésként fogom újraolvasni Gaiman meséjét. Kihoztam a könyvtárból magyarul is, hátha a gyerekeim is rákapnak. :) Kamaszoknak, felnőtteknek egyaránt tökéletes olvasmány, csak ajánlani tudom!

7 hozzászólás
Banditaa P>!
Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle

Nagyon aranyos és különleges mese, hihetetlenül szeretni való karakterekkel. Most már itt lesz az ideje, hogy megnézzem a filmet is végre. Jaj, és van még két könyv! De jó! Nem csodálom, hogy Gaiman rajong Diana Wynne Jonesért.

Bogas>!
Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle

Ez mágikus volt!
Na, de kezdjük a tűzhelytől kályhától. Láttam az animét, de nem tehetett rám túl mély benyomást, mert már semmire sem emlékszem belőle. Viszont ami ennél érdekesebb, hogy korábban két könyvet is olvastam már az írónőtől – a Vigyázat, boszi van az osztályban! jó volt, de a Varázslatos élet… A mai napig nagyon élénken él bennem néhány részlet, és összességében úgy emlékszem rá, mint egy meglehetősen nyugtalanító történetre.
Szóval valahonnan innen építettem az elvárásaimat, és végül valami szörnyen színeset találtam. spoiler Ez a regény vicces, méghozzá olykor a hangosan vigyorgós fajtából. Ráadásul idős főszereplője van! (Már értem, miért nem győzte hangsúlyozni a kolléganőm, hogy ez nekem való történet, miközben a szakdogámat írtam.) Mármint nem úgy, mert Sophie lélekben nem idős, de na. Viszonylag ritka, hogy egy történet hősnője bicegve közlekedik és sajognak az ízületei, miközben hétmérföldes csizmában száguldozik. Azt pedig egyenesen imádtam, ahogy a tárgyakhoz beszélés magányos szokásából fura öreges szokás, majd mágia lett. De azt hiszem, nem véletlenül kezdtem azzal az értékelésemet, hogy ez a könyv mágikus.
Nem is lelkendezem tovább, inkább megbeszélem magammal, mennyi idő után illik újraolvasni.

littlelinda>!
Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle

A Miyazaki féle animációs feldolgozást láttam már jópárszor, és nagyon szeretem is. Nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy a film egy könyv alapján készült és nagyon kíváncsi voltam, milyen az eredeti történet. Hát, azt kell, hogy mondjam, szinte teljesen más. Több szereplő van, a történet pedig jóval esemény dúsabbnak tűnt, ahogy a dolgok ide-oda lettek csavargatva, miközben egyre többet tudunk meg a szereplőkről. Calcifert imádtam, ő a legaranyosabb tűz démon valaha. Howl a könyvben sokkal hiúbb, és sokkal többet sajnáltatja magát, ami egyszerre vicces, de néha kicsit idegesítő. Azt nagyon imádtam, hogy Howl folyton piszkálta Sophie-t amiért mindenbe beleüti az orrát, de Sophie-t ez nem különösebben zavarta, és leskelődött tovább Howl után :D Néha kicsit elvesztem a szereplők sokaságában, de tetszett, ahogy a szálak vezetve voltak és futottak össze végül – azt hiszem, el fogom olvasni a többi részt is, mert felkeltette az érdeklődésemet, hogy vajon mi történik ezek után Howllal és Sophie-val.

KönyvekkelSuttogó>!
Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle

A vándorló palota minden mulatságos részletével együtt egy nagyon szép történet a bátorságról, a végzetről és az önmagunk elfogadásáról. Sophie a regény elején egyáltalán nem volt megelégedve önmagával és azzal a szereppel, amiről úgy gondolta, hogy meghatározza a végzetét. Úgy érezte magát, mint aki csapdába került. Akinek mintha nem szánt volna egyebeket a sors, minthogy élete végéig csak kalapokat készítsen és fenntartsa mostohaanyjával a családi üzletet. A Puszták Boszorkánya által rámért átok azonban kimozdítja ebből a szerepből: Sophie hátrahagyja ezt az életet és valami más, valami új felé veszi az irányt, megváltoztatva ezzel azt a végzetet, amit előtte úgy gondolt, hogy a sajátja.
Az átokból így válik a történet során inkább áldás, hiszen olyan dolgokat mozgat meg Sophie-ban, amiről úgy gondolta, hogy nem az ő életébe való. Sophie öregasszonyként sokkal inkább képes lesz elfogadni önmagát, hiszen olyan történetet él ebben a testben, amire mindig is vágyott a kalapüzlet szürkeségében és magányában.
Dianne Wynne Jones regényének zsenialitása szerintem abban áll leginkább, hogy a tündérmesékből, ifjúsági regényekből ismert trópusokat és szokásos fordulatokat ugyan tényként adja elő az olvasónak, ám aztán mégis csavar egyet rajtuk. És ez fontos üzenet szerintem az olvasók számára. Hogy a jövőnk, a sorsunk nincs megírva sehol sem. Mégha nagyon is egyfelé mutatnak a csillagok állásai, akkor is lehet változtatni az életünk történetén.
Mindig lehet. Csak elhatározás kérdése, hogy végül hajlandóak vagyunk-e kilépni az ajtón.

Ligeia>!
Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle

…hát ez nagyon aranyos volt!! Azt gondoltam, hogy tetszeni fog, de azt nem, hogy még az anime-nél is sokkal jobban (pedig azt is nagyon szeretem)!! Imádnivalóak a szereplők és az írónő stílusa, humorérzéke is nagyon tetszik; a hétmérfőldes csizmás résznél pl. hangosan vihogtam a munkahelyemen…X'D …"Zip!" :D
Remélem hamarosan a folytatásokra is sort tudok keríteni!

(PS.: so true: https://moly.hu/idezetek/684424 :))

NannyOgg>!
Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle

De jól esett ez a mese!
Az elején csak ízlelgettem. Jókat kacarásztam Sophie zsörtölődésein és Howl csipkelődésein. (És magamon, amikor „he can’t rest until he’s made her love him” helyett azt olvastam, hogy „he can’t rest until he’s made love with her”, amin fennakadtak a szemeim, majd beugrott, hogy ez valószínűleg nem így szerepel egy 9-12 éves korosztálynak szóló könyvben. És tényleg nem. :) Nagyon tetszett, hogy Sophie nemcsak „fizikailag” változott öreganyóvá, hanem többet is zsörtölődött, motyogott magában és állandóan takarítani akart. Howlt egész sokáig nem nagyon szerettem, inkább egy hisztiző selyemfiú képe élt bennem róla, ami aztán a wales-i látogatáskor teljesen megváltozott. Nagyon szerettem azt a jelenetet, nekem sötét volt és szomorú – látni, hogy a nagy varázslónak, akinek az egyik világban a legnagyobb problémája az, hogy a haja színe nem teljesen olyan, mint ami neki tetszik, a valóságban megvan a maga baja. Ettől emberközelibb lett. Amúgy is ettől a ponttól kezdve pörögtek fel az események, a végén már szabályosan izgultam. :) Jöjjenek a folytatások!
És még valami: a borító C S O D Á L A T O S !

>!
HarperCollins, London, 2009
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780007299263 · Illusztrálta: Tim Stevens
Hollóhát>!
Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle

Valahogy nehéz volt olvasni. Az a helyzet, hogy a Studio Ghibli belőle készült adaptációja az egyik legeslegkedvencebb mesém/filmem, nevezzük, aminek akarjuk. A könyv pedig olyan más. Teljesen más a hangulata (legalábbis számomra), és máshol vannak a történet súlypontjai. Sokkal több szereplővel operál, akiket előszeretettel lehet összekeverni, és ezen valamiért nem segít, hogy egymás alakjait veszik fel. Ennek megfelelően a cselekmény is több szálon bóklászik, talán kicsit túl sokfelé. Emellett új dimenziókat nyit (mármint szó szerint), ami viszont nagyon bejött…
Egyelőre azt hiszem kívül maradtam a bűvkörön, de valószínűleg ennek nem az írónő, hanem a filmhez való beteges ragaszkodásom az oka.

+ Nem tudom, hogy mindegyik kiadás tartalmazza-e, de érdekes volt a könyv végén találkozni az író kommentárjával, a film születésének körülményeivel, és a két mű összehasonlításával.


Népszerű idézetek

Ligeia>!

Are any of the characters based on real people?
People always hope that Howl is real. There are queues and queues of young ladies all over the world who want to marry him.

More than a Story/ The Howl Novels

Kapcsolódó szócikkek: Howl
2 hozzászólás
Cinzisticus>!

Interesting things did seem to happen, but always to somebody else.

17. oldal

Ligeia>!

We can't all be Mad Hatters…

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Howl
Gulo_gulo>!

“Really, these wizards! You'd think no one had ever had a cold before! Well, what is it?" she asked, hobbling through the bedroom door onto the filthy carpet.
„I'm dying of boredom,” Howl said pathetically. "Or maybe just dying.”

Kapcsolódó szócikkek: Howl
Ligeia>!

At this, Sophie said a word she had learned from Martha, that neither old ladies nor young girls are supposed to know…

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sophie
Ligeia>!

„Typical!” he said to Sophie. „I break my neck to get here, and I find you peacefully tidying up!”

290. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Howl
Ligeia>!

„Thank you,” Sophie said, and slapped the heavy pan on to the green ring to make sure Calcifer did not suddenly rise up again.
„I hope your bacon burns,” Calcifer said, muffled under the pan.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Calcifer · Sophie
Ligeia>!

Sophie looked round at what she could see beyond the boy. There were a number of probably wizardly things hanging from the beams – strings of onions, bunches of herbs and bundles of strange roots. There were also definitely wizardly things, like leather books, crooked bottles and an old, brown, grinning human skull.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: koponya · Sophie
Ligeia>!

Why have you made a jigsaw puzzle of my best suit? Just a friendly inquiry, you know.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Howl
Banditaa P>!

As a girl, Sophie would have shriveled with embarrassment at the way she was behaving. As an old woman, she did not mind what she did or said. She found that a great relief.


A sorozat következő kötete

Howl's Moving Castle sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Lord of Shadows
Soman Chainani: The Last Ever After
Rick Riordan: The House of Hades
Sarah J. Maas: Crown of Midnight
Elizabeth Lim: Reflection
Sarah Rees Brennan: Daughter of Chaos
Terry Pratchett: The Wee Free Men
Brandon Mull: Fablehaven
Alex Flinn: A Kiss in Time
Eva Ibbotson: Which Witch?