Az ​égi palota (Palota 2.) 198 csillagozás

Diana Wynne Jones: Az égi palota

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Ajánlom ​ezt a könyvet mindenkinek, aki szereti a mágikus történeteket.”

„Iszonyatosan nagy meglepetés volt a vége! Percekig csak ültem, és a fejemet fogtam.”

„Úgy gondoltam, egy folytatás nem lehet jobb, mint az első kötet. Tévedtem. Howl, Sophie és Calcifer az Ezeregy éjszaka világában. Bámulatos, csavaros, zseniális.”

„Abdullah hihetetlen körmondatai és mézesmázossága egyszerűen lehengerlő. Teljesen elvarázsolt.”

„Először nem értettem, hogy ez mitől folytatása A vándorló palotának, de ahogy haladt a történet, egyre inkább magával ragadott, és persze a régi kedven szereplők is előkerültek…”

„Ajánlom minden korosztálynak, hogy kikapcsolódhasson, kacaghasson egy jót. Szerintem még A vándorló palotánál is jobb.”

„Diana Wynne Jonesnak nem szokása folytatásokat írni. És a lelked mélyén te sem ezt várod tőle. Ő pedig – szokásához híven – meglep, megdöbbent, sokkol, kacagtat, szórakoztat, kikapcsol.”

„Ez a könyv önmagában is… (tovább)

Eredeti mű: Diana Wynne Jones: Castle in the Air

Eredeti megjelenés éve: 1990

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Pongrác, Budapest, 2010
288 oldal · ISBN: 9789638901354 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Howl · Calcifer

Helyszínek népszerűség szerint

Zanzib


Kedvencelte 27

Most olvassa 3

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 121

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
TiaManta 
Diana Wynne Jones: Az égi palota

Tényleg mindenhol varázslat rejtőzik, miközben fogalmunk sincs róla. Az írónő szövi a kis történetét tündérien. Ugyanolyan mesés mint amire számítottam, amire vágytam.
Rendkívül szórakoztató, mindig történik valami kis varázslatos. Sokat mosolyogtam az eseményeken, nem azért mert vicces, hanem olyan kis bájos az egész. Az új szereplők is nagyon szeretni valóak, beleillenek ebbe a világba.
Újraláthatjuk az előző rész főbb szereplőit, Sophiet, Calcifert, Howlt is. Nem is sejtjük közben milyen kapcsolatban is állnak az eseményekkel. Vagy, hogy egyáltalán felbukkannak váratlanul, meglepő módon, ebben a történetben is.
Aki szereti az ilyen szeretetteljes, gyermekien ártatlan, mesés meséket, annak csak ajánlani tudom.

>!
Bíró_Júlia P
Diana Wynne Jones: Az égi palota

Jó, ez már az Ezeregyéjszakát megidéző és kifigurázó formájával megvett magának: Abdullah keleti kereskedőnyelvével, cifra bókjaival-sértéseivel, Éjvirág arabkirálylányos nem tudom pontosabban megfogalmazni, de kiskoromban is az volt a benyomásom, hogy az arab mesék hercegnői sokkal elevenebb eszűek, mint a magyarok okossága és temperamentuma, a dzsinn alkudozásai spoiler, és akkor még nem említettem a módot, ahogy az előző kötetben hátrahagyott szereplők újra felbukkannak*. spoiler Vagy a megoldást, amivel az eredetileg random idegesítő komikumként működő szereplők sorsa is elrendeződik.
Vannak még: további hisztis dzsinnek spoiler, mindenféle korú és formázatú hercegnők, rengeteg hiszti spoiler, és persze cuki kisállatos kontentek minden mennyiségben. A varázslatok számomra mintha leegyszerűsödtek volna a kívánságok és hízelgések dinamikájára, de mivel Abdullah meg a dzsinn (meg a veterán, meg mindenki más) akaratpárbajai lényegében elvitték a cselekményt, és végeredményben rendben volt a saját erőből és segítséggel megoldott zűrök egyensúlya, egye fene, odavoltam ezért is.
Plusz pont a naggggyon különböző személyiségű Sophie-Howl páros vitáiért, morcoskodásáért és egymás iránti zsémbestrollkodós, ugyanakkor végtelen szeretetéért.
Lassúbb, egyszerűbb, de éppolyan mosolygós, mint a Vándorló palota.

* spoiler

>!
Briggan
Diana Wynne Jones: Az égi palota

Nagyon jót szórakoztam ezen a köteten is, akárcsak A vándorló palotán.
A történet főszereplője ezúttal Abdullah, egy szőnyegkereskedő, aki elképesztő kalandba keveredik.
Elég sok minden volt ebben a történetben is: hercegnő, szerelem, rablás, repülő szőnyeg, palackba zárt dzsinn, macskák, még több hercegnő, menekülés, hiszti, még több hiszti, régi szereplők és boldog befejezés.
Arra külön csillagos ötöst érdemel az írónő, ahogyan visszahozta a régi szereplőket :D Továbbá Howl és Sophie még mindig a kedvenc könyves párom, illetőleg továbbra is szeretnék egy tűzdémont.
Imádom! ♥♥♥♥♥

2 hozzászólás
>!
Kelemen_Hanna P
Diana Wynne Jones: Az égi palota

Hát ezt kötelező irodalommá kéne tenni (a Vándorló palotával együtt, természetesen).

>!
K_A_Hikari P
Diana Wynne Jones: Az égi palota

A végére érve végül is azt hiszem, hogy nem lett rosszabb, mint az elődje.
Néhol talán kevésbé volt izgalmas, de efölött szemethunyok.
Remek mese, a szegény legény + hercegnő páros, a varázsszőnyeg és a dzsin ellénere se egy újramesélt Aladdin.
Biztonságosan a helyére került minden, úgyhogy megyek és felfedezem a másik palota titkait.

>!
Röfipingvin MP
Diana Wynne Jones: Az égi palota

Ó kedves, nyájas olvasó, könyveknek nagy barátja, betűk falója és lapok becsben tartója, ha olvastad a csodálatos lebegő, varázslatokkal és barátságos tüzekkel teli történetet, képzeleted mézzel való kenegetéseképpen ezt a kis megcsavart, ám báját és misztikusságát megtartó Aladdin történetet is tedd magadévá.
Alázatos szolgája, Röfi, a Pingvin *

* Abdullah után szabadon, még ha nem is oly ékesszólóan

2 hozzászólás
>!
Agatha
Diana Wynne Jones: Az égi palota

Mivel nem a szokásos fülszövege volt ennek a résznek, tulajdonképpen csak a borítóból tudtam kiindulni, meg talán abból, hogy ez a sorozat következő darabja. De ennyi.
Rettentően bírom a közel keleti világot, annak minden jellegzetességével, így a tekervényes mondatoktól kezdve a repülő szőnyegig, meg a dzsinnekig mindent imádtam benne – hát még a „vándorlópalotaságot”, meg a romantikus szálat, meg a cicát :)
Nagyon sajnálom, hogy még nem készült mozgó képes változata, mert igazán nagy lehetőségek vannak benne.

>!
zsálya
Diana Wynne Jones: Az égi palota

Nagyon mese volt és nagyon szerettem. :) Érdekes, fordulatos, tele klasszikus elemekkel, mégis újszerűnek hatottak és egy percig sem volt unalmas. Megkockáztatom, hogy még jobb is az előző kötetnél.

>!
schesztiஐ P
Diana Wynne Jones: Az égi palota

Jajj, nagyon szeretem a meséket!!! :D Nagypapám testvérének egy gyönyörű vitrines szekrényben rejtőzött egy egészen gyönyörű kiadású Az Ezeregyéjszaka legszebb meséi kötete, ha náluk nyaraltam, az első könyv volt, amit kikértem az üveg mögűl.

Ezt a könyvet idézte fel most bennem Az égi palota második része, ahol imádtam Abdullah rettenetesen körülményes megfogalmazású hízelgéseit, a zajos, de talpraesett hercegnőket, az ijesztő dzsinneket, a helyszínt és a kalandokat. :))

>!
Shanara
Diana Wynne Jones: Az égi palota

Ó, betűk, nyomtatott szavak, igéző mondatok és jó könyvek elkötelezett olvasói, könyvbéli kalandok keresői, ha magatokra ismertek e szavakban, akkor el kell olvasnotok ezt a könnyed, szórakoztató, tökéletes kikapcsolódást nyújtó könyvet.
Imádom A vándorló palota animét, a könyv is a kedvencem lett. Ez a kötet pedig méltó folytatás. Könnyed kikapcsolódás, bájos mese és mégis tanulságos, mulatságos történet. Nagyon tetszett! Az elején még nem voltam ennyire elragadtatott, Abdullah nagyon szerencsétlen, fiatal fiúnak tűnt, akit ráadásul lánynak néztek. A katona, a szellem, a dzsin és a macskák nagyot dobtak a hangulaton. Imádtam a kismacska nevét: Koromdoromb. Nagyon tuti! Az nem titok, hogy ebben könyvben újra találkozunk Howl-lal, Sophie-val és Calcifer-rel, viszont az írónő olyan jól elrejtette őket a történetben, hogy meglepődtem, amikor felbukkantak. Természetesen egyikük sem cáfolta meg a természetét.
Meg kell vennem és el kell olvasnom a harmadik kötetet is!


Népszerű idézetek

>!
Reelka

– (…) jobban kéne vigyáznod, kit haraphat meg a kutyád.
– Azt már nem! Én hiszek a szabad akaratban! Ha a kutyám úgy dönt, hogy rajtam kívül az egész emberi fajt gyűlöli, hadd tehesse ezt szabadon!

2. fejezet

>!
Lahara ISP

– Hála az égnek! – mondta Sophie. – Nagy kő esett le a szívemről.
Egy dzsinn az. Tudtátok?
– Még egy dzsinn sem juthat át – nyugtatta meg Suliman. –
De mit csinált Howl?
– Átkozódott – felelte Sophie. – Walesi nyelven.

197. oldal

4 hozzászólás
>!
Chöpp 

– Gyerekes vagy – horkantott a szellem. – De lehet, hogy hős. Vagy talán bolond.

159. oldal

>!
Lahara ISP

– Tetszik nekem ez az ember. Sugárzik róla a becstelenség.

92. oldal

>!
Quiconque

– Sok és sokféle különleges tulajdonságot szoktak szőnyegeknek tulajdonítani – ismerte el Abdullah. – Miben nevezed különlegesnek ezt a darabot, ó, sivatag koszorús költője? Ékes szókkal üdvözli sátrába megtérő gazdáját? Békét hoz a világnak? Vagy talán sosem kopik el? – kérdezte, s jobb nagylábujjával jelzésértékűen megbökte a szőnyeg elnyűtt szélét.
– Ez a szőnyeg repül – közölte az idegen. – Oda repül, ahová a gazdája parancsolja, ó, csekély eszűek legcsökevényesebbike!

15. oldal

>!
Lahara ISP

– Alázatos szolgádnak gondja van arra, hogy szerény boltja belsejét pompás illatokkal tegye kellemesebbé, ó, bölcsességnek hercege! Merhetem remélni, ékesség hercege, hogy orrodnak érzékenysége ellenére méltatod arra e szánalomra méltó, alázatos szőnyegkereskedőt, hogy megmutasd neki becses árudat?
– Természetesen, ó, makrélák lilioma! – felelte az idegen. – Különben miért állnék itt?

12-13. oldal

>!
AgiVega IP

– Mióta érzed szükségét, hogy hízelegjenek neked? – kérdezte Howl maró gúnnyal.
– Mióta rájöttem, milyen kellemes, ha azt mondják nekem, hogy jó és kedves vagyok – felelte Calcifer.
– De én egyáltalán nem talállak kedvesnek – mondta Howl.

280. oldal

>!
Reelka

– Mióta érzed szükségét, hogy hízelegjenek neked? – kérdezte Howl maró gúnnyal.
– Mióta rájöttem, milyen kellemes, ha azt mondják nekem, hogy jó és kedves vagyok – felelte Calcifer.

XXI. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Calcifer
>!
Gridranger I

– Az a legrosszabb abban, hogy itt vagyunk a felhők fölött, hogy nem tudunk az időjárásról beszélgetni.

Pongrác, 2010, 218.

>!
Veron P

Hagyd rájuk! Senki sem azért kap dicséretet, amiért megérdemelné.

285. oldal


A sorozat következő kötete

Palota sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Stephens: A tűz krónikája
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
J. K. Rowling: Harry Potter und der Gefangene von Askaban
J. K. Rowling: Harry Potter et le prisonnier d'Azkaban
J. K. Rowling: Harry Potter och fången från Azkaban
J. K. Rowling: Harry Potter y el prisionero de Azkaban
Дж. К. Ролинг: Гарри Поттер и узник Азкабана