A ​másik palota (Palota 3.) 199 csillagozás

Diana Wynne Jones: A másik palota

„Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik azt hiszik, tudják, mi rejlik a csukott ajtók másik oldalán. És azoknak is, akik tudják, hogy az embert mindig érhetik meglepetések, ha kinyit egy ajtót!”
A kissé földhözragadt Charmainnek minden vágya, hogy zavartalan nyugalomban olvashassa kedvenc könyveit. Ez persze nem könnyű, ha az ember dédnagybátyja varázsló, aki ráadásul éppen segítségre szorul.
A másik palota izgalmasabb, mint a világ legjobb vidámparkjának legelvarázsoltabb kastélya.

A napokban elhunyt Diana Wynne Jones könyvében ismét remek szereplőkkel találkozhatunk, akikre számtalan kaland vár, ám a rengeteg váratlan fordulat után végül most is minden a helyére kerül.

Ha tetszett A vándorló palota és Az égi palota, akkor ez a könyv is kihagyhatatlan; a történet azonban magában is megállja a helyét – akkor is élvezni fogod, ha még nem olvastad a másik kettőt. Utána viszont biztosan az lesz az első dolgod, hogy azokat is megszerezd.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Pongrác, Budapest, 2011
302 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131004 · Fordította: Laukó Viktória
>!
Pongrác, Budapest, 2010
302 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131004 · Fordította: Laukó Viktória

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Howl


Kedvencelte 35

Várólistára tette 109

Kívánságlistára tette 188

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bíró_Júlia>!
Diana Wynne Jones: A másik palota

Jó, hát ez a tökéletes bölcsészkrimi. Vagy egy Cthulhu-parti kölköknek. De tényleg, ilyen guilty pleasure érzésem nem is tudom, mikor volt utoljára.
Most komolyan, ebben minden van életképességi gyorstalpalótól misztikus rejtelmekig, fajok közötti konfliktustól emberen túli fenyegetésig, bűbájcuki humorbonbonoktól olyan elementális trollságokig spoiler , hogy a fül kettéáll. És hát Charmain a lelki társam,egyértelműen. (Amúgy van egy elméletem, hogy a mindenkori olvasó a saját magánál egy gondolattal életképtelenebb karaktereket még remekül tolerálja, ha ennél nagyobbnak érzi a különbséget,idegzsábát kap. Na, nálam ez a veszély nem áll fenn. Csevegnék még, de valahol elhagytam a kutyámat és a könyvemet.)
A csavarok és átalakulások egy részét könnyebb megfejteni, mint az Égi palotában, de cserébe jóval több misztikus tippet, trükköt és játékos kitérőt kapunk. spoiler Van aztán spoiler embertelen gonosz, plusz egy olyan családtörténet, ami egyszerre illik a misztikus rémtörténetekbe és parodizálja őket valami zseniálisan. spoiler És ha eddig nem sikerült volna jeleznem, mindez egyszerre vicces és -a történeti következményeit tekintve – halálosan komoly. A női karakterek pedig, legyenek főszereplők vagy a díszleten épp csak átsétálók,egyet-mást szórakozottan átendezgetők, még mindig csodálatosak. Amúgy a férfiak, a kutyák, koboldok és a lubok is.
Egyértelmű kedvencem a három kötet közül, de talán még az egyetemleges kedvencelés sem indokolatlan.

TiaManta>!
Diana Wynne Jones: A másik palota

Azt hiszem, az első után ezt szeretem a legjobban a kötetek közül.
Charmain és Peter eleinte nagyon kis buta gyerekeknek tűnnek, de mivel még fiatalok el is nézem nekik. Aztán persze ahogy előre halad a könyv ők is olyan szereplők lesznek akiket az írónő szokott alkotni. Akik bele illenek ebbe a mesés világba.
Mindenhol mágia van most is.
Howl és Sophie most egyértelműbben benne vannak a történetben, mármint az olvasó tud is róla. Felbukkan Calcifer is, elég sok jelenetben, és természetesen szerepe is van.
A luboktól kivert a víz. spoiler A lubokfik se votak túl szimpik az igaz.

A végén minden szupi, minden jó. És itt ezt el is várom.
Mese gyerekeknek, és nekem.

K_A_Hikari>!
Diana Wynne Jones: A másik palota

Végül is tetszett a trilógia, örülök, hogy nem hagytam abba az első kötetnél.
Mindegyik része egyedi, élvezhető mese, egy kis varázslattal, ilyen-olyan kastéllyal, jó stílusban megírva.
Ez a kötet méltó lezárás, új és már ismert, a szívemnek kedves szereplőkkel.
Az palota vándorolt, az égbe szállt, majd megpihent a másik mellett.
És èn nagyon élveztem mindhárom utazást.

Fróna_Zsófia IP>!
Diana Wynne Jones: A másik palota

Ez a rész is nagyon tetszett. Hozta A vándorló palota szintjét, azaz csak egy hajszállal marad le. A karakterek érdekesk és többségében kedvelhetők voltak. A történet legalább annyira lebilincselő volt, mint az első rész.
Bár a végén itt is minden a helyére került és a kirakós darabjai összeálltak, valahogy mégsem volt meg az a wow pillanat, mint a második rész végén. Persze ettől függetlenül ez is nagyon élvezetes könyv volt :)
Howl természetesen hozta a formáját XD Szeretem a Sophie-val alkotott párosukat.
Azt viszont sajnálom, hogy Calcifer mintha elvesztette volna önmagát. Hiányoltam a beszólásait, meg a tüzes természetét. De mindettől függetlenül tetszett, kellemes kikapcsolódást nyújtott :)

gab001>!
Diana Wynne Jones: A másik palota

Jó volt megint belemerülni ebbe a varázslatos világba, újabb lényekkel és szereplőkkel megismerkedni a régiek mellett. Ezúttal is magával ragadott ez a szövevényes mese, melynek kibogozását csak megnehezítette a rengeteg titkos ajtó és folyosó. Az írónő hihetetlen fantáziával és szeretettel keltette életre ezt a történetet is, mely méltó párja a korábbi részeknek. A szokott módon elbűvölő és magával ragadó.

Dáliaa>!
Diana Wynne Jones: A másik palota

A vándorló palota olvasása után láttam meg hogy ilyen címmel is van tovább a történet . Természetesen a vándorló palota szereplőire voltam leginkább kíváncsi .Ezért kezdtem el leginkább . Az olvasás közben rájöttem hogy ez nem csak róluk szól .Sőt mellék szereplők de a történet szempontjából fontosak . Aranyos kis történet alakult ki belőle . Meg nevetett amikor mostak Péterrel .Lelenc is mosolyt csalt az arcomra . Azon meg lepődtem hogy Charmain semmit se értet a házimunkához de Peter nek sikerült rá vennie .Akárhogy is de végül bele lett csempészve a történetbe Sophie Calcifer és Howl álcázva magát . Akit érdekel hogy kerülnek bele és mi lesz a szerepük .Olvassa el ezt a részt is . Jó olvasást .

1 hozzászólás
WindStorm>!
Diana Wynne Jones: A másik palota

Köszönöm Diana írónőnek, hogy ezt a varázslatos világot elém tárta! És mérhetetlenül hálás vagyok azért, mert el tudta érni azt, hogy minden egyes fejezetet eltudjam képzelni. Ugyanis ebben a szörnyű világban nem igazán van lehetőségem újra gyerek lenni és fantáziálni. Tényleg köszönöm!
A könyv nagyon tetszett, egy fokkal jobban, mint Az égi palota, de nem jobban, mint A vándorló palota.
Szórakoztató volt Charmain tudatlansága -bár forgattam a szemeim, meg néha elhangzott egy hangos: NA NE-, és Peter sikertelenségei is, Lelencről pedig ne is beszéljünk.
A kis csapatot pedig ismét öröm volt viszont olvasni. Sajnálom, hogy ezzel a kötettel be is fejeződött a történet, szivesen olvasnék még Calciferről. :)

>!
Pongrác, Budapest, 2011
302 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131004 · Fordította: Laukó Viktória
3 hozzászólás
Gab>!
Diana Wynne Jones: A másik palota

Egy kicsit szomorú vagyok,mert itt a vége fuss el véle.Ennek a kötetnek is imádtam minden sorát. Charmain és Peter olyan szinten összepasszolnak,mint a borsó meg a héja. Dőltem a nevetéstől a teszetoszaságukon.Na és Norland varázsló háza,ilyet én is akarok.Természetesen alig vártam,hogy feltűnjön Howl,Sophie és Calcifer.Akik nagy kedvenceim lettek a koboldok és természetesen Lelenc,az meg a hab volt a tortán,hogy a jó fej tintahal imádó morgós kutya is feltűnt.Mindenkinek csak ajánlani tudom.

schesztiஐ P>!
Diana Wynne Jones: A másik palota

A mesékben a lehetőségek a legvarázslatosabbak. Lehet, hogy egyik nap kiderül, hogy a szüleim varázstudók, lehet, hogy egy lubokba botlok a réten, lehet, hogy ha még egyszer kinyitom ugyanazt az ajtót, más útra találok. Lehet szárnyam, lehet bűbájos a kutyám, lehet egészen rendkívüli életem.

A mesék igazán kiszakítanak a mindennapok szürkeségéből, és kedvességükkel, bájukkal egy kicsit szebbé, könnyebbé, színesebbé és varázslatosabbá teszik azokat.
A legjobban azért szeretek mesébe bújni, mert ott újra gyerek lehetek. :))

Szeretnék én is Norland varázsló házában kóborolni napokig, belepillantani a számtalan varázskönyvbe, koboldokkal veszekedni, varázsigékkel főzni, mosni, takarítani, ódon tekercseket böngészni a királynál órákon át! :)

Charmain kalandjai éppoly bájosak, mint az előző kötetekben átéltek, a karakterek itt is éppoly szerethetőek, kedvesek, viccesek vagy épp ijesztőek.
Jó volt újra találkozni a régi ismerősökkel, és egy egészen nagy történet kerekedett a már korábban megismert mesékből.

Sok ilyen könyvet kéne olvasni, amiben bár van egy kis borzongató izgalom, mégsem kegyetlen a világa, és ahol a csupaszív, bájos szereplők elkísérnek egy fantasztikus úton, és visszahozzák kicsit a gyermekkorunkat. :)

Liliane P>!
Diana Wynne Jones: A másik palota

Alig vártam, hogy Howl, Sophie és Calcifer felbukkanjon.
Kár, hogy nincs több rész!


Népszerű idézetek

excuse_my_english>!

Nem buta, csak sosem veszi a fáradságot, hogy mélyebben belegondoljon.

93. oldal

Lahara IP>!

Ekkorra már úgy érezte, megőrül, ha nem ülhet le olvasni egy kicsit. »Egész nap alig olvastam valamit« – gondolta.

99. oldal

Telena>!

A kétségbeesés ezen pillanatában Charmain ott próbált menedéket keresni, ahol mindig is tette vészhelyzet esetén: egy könyvbe temetkezve.

II. fejezet

Leilaa>!

Csak igazán kedves lenne tőled, ha…
– Tudod, hogy nem vagyok kedves.

Lahara IP>!

Mikor a szobájába ért, és belebújt kissé teafoltos hálóingjébe, Peter kiáltása szűrődött be a folyosóról.
– Hé! Ez a vécé befagyott!
„Így jártál” – gondolta Charmain. Befészkelte magát az ágyába, és szinte rögtön el is aludt.

62. oldal

Lahara IP>!

Felemelte az orrát, és elragadtatva szimatolt körbe. A szobát a régi könyvekre jellemző kellemes, penészes illat töltötte be. Ahogy körbenézett, több százat látott belőlük. Könyvek sorakoztak mind a négy fal polcain, halmokban álltak a földön és az asztalon is. A legtöbbjük régi volt és bőrkötéses, bár a földön fekvők közül néhánynak újabb, színesebb borítója volt.

26. oldal

Reelka>!

Kíván velünk teázni az előbb említett helyiségben a mai nap folyamán, felség?
– Nem hinném – felelte a király. – Nincs semmi kifogásom a tűzdémon ellen, de kezd egy kicsit zsúfolttá válni a hely a sok hintaló miatt.

IX. fejezet

szibolya>!

Az ember azt gondolná, […] hogy egy varázsló és egy tűzdémon elbír egy kisgyerekkel.

141. oldal

1 hozzászólás
Jucko84>!

– Hát jó… – szólalt meg, miután leküzdötte a torkában keletkezett gombócot és a könnyeit. – Gondolom, csak azért, mert még nem igazán mentem el otthonról huzamosabb időre. Legközelebb, ha bárhová is megyek, magam pakolok be a táskámba, és egészen telerakom könyvekkel.

szibolya>!

– Férfiak! – csóválta a fejét a hercegnő. – A férfiak képtelenek bármivel is megbirkózni.

142. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Cressida Cowell: A behemót utolsó lehelete
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Rick Riordan: Neptunus fia
Angie Sage: Medicina
Neil Gaiman: Sosehol
Eva Ibbotson: Melyik boszorka?
Cressida Cowell: Twice Magic
Nyulász Péter: Helka
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók