Az ​ártatlan bűnös 39 csillagozás

Diana Soto: Az ártatlan bűnös

1793. Párizs utcáit átjárja a forradalom szelleme, szájára vett egy nevet és halált kiált. Marie Antoinette-et már megfosztották férjétől, s most gyermekeitől elszakítva várja a döntő tárgyalást. Az udvari népet s az utca emberét is kettéosztja a pazarló királyné. Egy önmagát hibáztató nő, aki beismeri bűnösségét, hogyan válhat ártatlanná? Vajon a forradalom megoldást szülhet az emberiség problémájára? Mindig meg kell halnia valakinek, akit mások bűnösnek kiáltanak? Egy újabb lángoló eszme minket is magával fog ragadni?
Ha hitünk túl sok halált követelt, akkor eljött az ideje, hogy másban kezdjünk hinni. Mert a szív erényeit nem lehet legyőzni, az életnek pedig van értelme.
Bátran ajánlom fiatalnak, idősnek, férfinak és nőnek. Mindenkinek, aki kíváncsi egy történelmi drámára.
Diana Soto

A dráma elnyerte a legjobb történelmi ihletésű dráma címet a DrámaTéka Drámaműhely 2016-ban megrendezett országos versenyén.

>!
Smashwords, Los Gatos, California, 2016
ISBN: 9781370661695
>!
Underground, Budapest, 2016
100 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631262933

Kedvencelte 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Diana Soto: Az ártatlan bűnös

Nagyon megörültem, amikor lehetőséget kaptam az írónőtől, hogy elolvashatom ezt a művet.
Az elején kicsit félve álltam neki az olvasásnak, ugyanis nagyon magasra tettem a mércét.
El kell ismernem a kötet formáját tekintve egyedibb, és századunk egyik ritkaságának tartom, hogy merészen bánt a szavakkal, témakörét tekintve sok hasonlót olvastam, mégis nagyon tetszett.
Szeretném ha a mai fiatalok olvasnák eme kötetet és az ehhez hasonlókat is.
Köszönöm, csak ajánlani tudom.

>!
Kikiriki
Diana Soto: Az ártatlan bűnös

Merész egy témaválasztás, az biztos, de az írónőnek mégis sikerült jól megírnia.
Nem igazán rajongok a történelmi drámákért, ez mégis lekötött. Nyelvezete érthető, könnyen olvasható, élvezhető. Sok mély gondolatot tartalmaz, igazán érdekes olvasmány. Nem is gondolnánk, hogy mostanság is lehet jó drámákat írni, de ezek szerint Diana Soto műve rendesen megcáfolta ezt a tényt.

>!
sztinus P
Diana Soto: Az ártatlan bűnös

Tegnap lehetősègem adódott megszerezni ezt a művet, és azt hittem majd pár hét múlva előveszem, de eléggé piszkálta a fantáziámat. Csak egy kicsit olvasok bele-gondoltam, -aztán elfogyott a fele.
Nem tudtam abbahagyni. Mert ez egy könnyen befogadható modern dráma. Nagyon jó a témaválasztás, így a mából visszatekintve izgalmas történelmi korba kalauzol minket. Sok szép emberi mondat, gondolat van benne anyaságról, királynősègről, feleség-létről, ez eddigi általam ismert Maria Antoinette történetekben nem kapott nagy szerepet.
Kerek, egész történetet kapunk, egy nehéz műfajban tolmácsolva, de ezzel végre nem szenvedünk, mint néhány kötelezőtől az iskolában.
Valahogy naivan azt gondolom, az elején nehèz volt az írónőnek belerázódnia a drámai szófordulatokba( de ez abszolút nem érezhető) , és utána már a barátaival is így beszélt telefonon.
Minden elismerésem érte, ès ajánlom mindenkinek.

>!
MrClee IP
Diana Soto: Az ártatlan bűnös

Az a baj, hogy a gyerekek túl hamar nőnek föl. Túl hamar kezdenek olyan dolgokkal foglalkozni, ami kikészíti a gyermek-lelküket. Ezt írja Dosztojevszkij is (https://moly.hu/idezetek/864748), hiszen A rangot többre tartották az észnél, és már tizenhat éves korukban csakis a zsíros állásokról beszélgettek. Így akarták ellopni Mária Antónia gyermekkorát, és így akarja a mai kor társadalma ellopni minden gyerek ifjúkorát. És nem is akarja, meg is teszi. Nem lehet kimaradni belőle passzivitással, mert akkor meg eltipor. Nem lehet nem tájékozódni, nem haladni a kor technológiájával, azzal, hogy a gyerekeket minél fiatalabb korukban elkezdik gyúrni arra, amik majd 15 év múlva lesznek. Így születnek a 16 éves olimpiai bajnokok, a 14 éves zongorista zsenik, a 20 éves zsarnok főnökök egy multi cégnél. Mert már 6 évesen arra kondicionálják őket, hogy játszák még ezt a darabot, csinálják még meg ezt vagy azt a feladatot, orrvérzésig. De kinek az álmai ezek? A szülőé, vagy a gyereké? Mind tudjuk a választ.

És ha már Dosztojevszkij-féle párhuzamot vontam, akkor a Bűn és bűnhődés kérdésköre is párhuzamba állítható a drámával. Ítélkezhet-e egy ember egy másik ember élete felett? spoiler

A mű fő kijelentése/kérdése, mert mindkét állapotban szerepel párszor az élni érdemes/élni érdemes? Ha az ártatlanokat is bűnösnek ítélik, akkor erősen el kell ezen gondolkodni.

1 hozzászólás
>!
ScarlettBlair P
Diana Soto: Az ártatlan bűnös

A Sofia Coppola film óta én egyszerűen imádom Marie Antoinette történetét, így amikor megláttam ezt a történetet nagyon meg örültem neki. Most pedig, hogy elolvastam, a következő kérdést tenném fel: a drámák, amiket gimiben kellett olvasnunk, miért nem lehettek ilyenek? Érthető volt a nyelvezete, gördülékenyen haladt, és egy másodpercig nem szenvedtem az olvasása közben, sőt eszméletlenül tetszett. Nagyon örülök, hogy írnónő által lehetőségem nyílt elolvasni Az ártatlan bűnöst, mert nagyon-nagyon tetszett, és csak ajánlani tudom mindenkinek!

>!
gybarbii
Diana Soto: Az ártatlan bűnös

Már elég korán megszerettem a drámákat, gimiben is Moliére, Shakespeare és Az ember tragédiája volt a kedvenc kötelezőm. :) És azt hiszem, nekem nagyon jót tett, hogy kézbe vettem ezt a modern művet, mert valamiért úgy gondoltam, hogy igazán jó drámát ma már senki sem tud írni… Szerencsére tévedtem! :)
A témaválasztás nagyon hálás, hiszen a francia forradalomról mindenki hallott, és ha más nem is, de a királyi pár kivégzésének mozzanata biztos, hogy mindenki fejében megmaradt.
Marie Antoinette története amúgy is igazán érdekes, habár az ellene felhozott vádak kétségkívül igazak, én magam sem tekintettem sosem bűnösnek. Ennek az okát nehéz lenne elmagyarázni, de ha legközelebb valaki rákérdez, majd csak annyit mondok neki, olvassa el Diana Soto drámáját, hiszen ebben minden benne van! :)

2 hozzászólás
>!
jehuka P
Diana Soto: Az ártatlan bűnös

Nem a leghálásabb műfaj a dráma, és manapság nem is túlzottan divatos. Milyen kár. Én mindig is szerettem ezt a műfajt.
A történet röviden: Maria Antoanette a börtönben várja a bírósági tárgyalását, miközben visszagondol az életére. Nem lehetett egyszerű egy ilyen nagy volumenű életútból kiválasztani azokat a legjellemzőbb mozzanatokat, amik alapján mégis teljes képet kaphatunk egy királynő életéről, népszerűtlenségének okairól és az ítéletig vezető miértekről, de úgy érzem, abszolút mértékben sikerült. Elgondolkodtató volt. Mint királynő, Maria Antoanette bizony megérdemelten bukott meg (legalábbis szerintem), ugyanakkor mégis szánalmat éreztem iránta, mint nő és mint anya miatt. A mű még a maga rövidsége és a műfaji korlátozottsága közepette is árnyalt személyiséget fest róla.
Különösen tetszettek a Polgár és a Forradalmár párbeszédei, melyek hűen festik le a különböző forradalmi érzületeket, és már magukban hordozzák a forradalom eszkalálódásának előképét.
A drámákhoz képest gördülékeny olvasmány, bravúros a nyelvezete, szókincse, rímvilága. Nagyon tetszett. Köszönöm a Szerzőnek, hogy olvashattam, biztos, hogy figyelemmel kísérem majd további munkásságát is.
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a drámákat, és annak is, akit érdekel Maria Antoanette személye.

>!
Niki_
Diana Soto: Az ártatlan bűnös

Most nagyon elgondolkodtam azon, mennyi és mennyi fantasztikus könyv lehet amik a közelemben vannak, de ilyen-olyan okokból kifolyólag folyamatosan tolom azt a pillanatot, hogy egyáltalán kinyissam őket. Ez történt Az ártatlan bűnös esetében is. Majdnem 1 évvel ezelőtt kaptam az írónőtől, mert látta, hogy Kívánságlistára tettem a molyon. Igazából, ha nem egy rövid történetre lett volna épp szükségem, akkor ki tudja, hogy meddig halasztódott volna még az olvasása.
Most pedig döbbenten ülök a laptop előtt. Diana Soto egy fantasztikus, hihetetlenül jól megírt történetet hozott létre olyan formátumban, ami a mai világban eléggé kiveszendőben van.
Bővebben: http://azajtom.blogspot.hu/2017/12/diana-soto-az-artatl…

1 hozzászólás
>!
gab001 P
Diana Soto: Az ártatlan bűnös

Olvasmányos, izgalmas és érthető. Minden megvan benne ahhoz, hogy ne lehessen letenni. Bár már az elején lehet tudni, hova vezetnek az események, hiszen Marie Antoinette sorsa közismert, mégis izgultam érte. Ugyanakkor tetszett a mű gondolatmenete, megmutatja mi adhatott reményt a bitófa árnyékában. A forradalom mibenléte szintén központi témája a drámának, ezek a részek sem kevésbé érdekesek. Fantáziadús történelem, ami akár igaz is lehet.

>!
Smashwords, Los Gatos, California, 2016
ISBN: 9781370661695
>!
Mircsi
Diana Soto: Az ártatlan bűnös

Be kell vallanom, engem sajnos Marie Antoinette egyáltalán nem hoz lázba. (Már látom is @t_g_adrienn pillantását erre a mondatra… :D) De még jó, hogy Diana Soto-t igen!!!
Izgalmas volt, olvastatta magát, megnézném színdarabban! És nem erre vágyik tulajdonképpen minden színdarab? Hogy ne csak olvasni akarjuk őket?
A rímeket még mindig nagyon szeretem, a ritmusát a soroknak. Az is nagyon tetszett, ahogy a jelenetek váltakoztak, ahogy halad előre a történet: visszatekint, magyarázatokat kapunk, tanúságokat vonunk le, és mégsem szájbarágós. Vienna karaktere meg valami zseniális. Azt hiszem Diana Soto rajongó lettem! :D
(Ja, és ez itt a reklám helye: az ebookot tőle magától is elkérhetitek INGYENESEN!!)


Népszerű idézetek

>!
ScarlettBlair P

Kinevettek. Gúnyoltak engem,
s féltek, mert én így is mosolyogni mertem.

78. oldal

>!
TiszlaviczMarcsi IP

A szabadság mindenkinek jár.
Az egyenlőség, már kevesebbnek adatik.
Testvériség?
Balga álom, itt nem sokat ér.

>!
MrClee IP

Nyáj vagyunk, s elvesztünk a puszta réten.
Bolyongunk, s ökrökként halunk meg a súlyos ekében.

96. oldal

>!
Vhrai P

Minden miértre van egy válasz, de a te miértedre választ csak magad találhatsz.

>!
Dorina_S

Sok a bolond ember, megmérgezik a világot.
Bolondok miatt halnak szegények s királyok

>!
MrClee IP

Azok írogatnak szemetet, akiknek az életük is szemetes.

49. oldal

>!
MrClee IP

Mennie kell, halnia kell, ez vagy te ember.
Azt hiszed, hogy szerepet cserélhetsz
a mindenható Istennel.
Döntesz az életről, s döntesz a halálról.
Hazudod, hogy mennie kell, s őt senki se hiányol.

86. oldal

>!
MrClee IP

Henri Sanson
kötözködve Mi csak keresünk egy bűnöst.
Valaki, aki elviszi egy nemzet bűnét.
Mégsem hiszem, hogy egyetlen ember
elég fizetség annyi bűnért.

91. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Johann Wolfgang Goethe: Kéz kezet mos
Spiró György: História
Forrai Ágnes: Rudolf és Karolina
Percy Bysshe Shelley: A Cenci-ház
Justinas Marcinkevičius: Három dráma
Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac
William Shakespeare: William Shakespeare összes drámái II.
Vang Si-fu: A nyugati szoba
William Shakespeare: William Shakespeare összes drámái III.
William Shakespeare: Shakespeare összes művei III.