Az ​akasztott király 14 csillagozás

kortárs dráma
Diana Soto: Az akasztott király

I. e. 480-ban a Perzsa Birodalom a fénykorát éli. Agág király utolsó élő leszármazottját, Hámánt nagy megtiszteltetés éri, a perzsa király a legfőbb miniszterévé, tanácsadójává teszi.
Hámán élvezi a hirtelen kapott hatalmat, azonban egy férfi ellenszegül a király törvényének és nem hajlandó meghajolni Hámán előtt. A férfi az agágiták ősi ellensége, egy zsidó.
Hámán elhatározza, hogy eltörli a zsidó népet a föld színéről…

Mi vezet ahhoz, hogy egy ember mások sorsáról döntsön?
Mások elnyomása önmagunk pusztulásához vezethet?
A bátorság elég, hogy megfékezzen egy bosszút?

A dráma izgalmas történet hűségről, hatalomvágyról és halálról.

>!
Libri, Budapest, 2018
ISBN: 9781370894109
>!
124 oldal · ISBN: 9781370894109
>!
Underground, Budapest, 2017
124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631284720

Kedvencelte 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Diana Soto: Az akasztott király

"Bűn bántani.
Azt is, akit nem ismerünk.
Szavainkkal fájdalmas sebet ejtve
szavainkat úgy felköhögni,
hogy az árva szív el legyen felejtve."

Az írónő művei nem ismeretlenek a számomra, egy jó ideje figyelem munkásságát és szeretem olvasni köteteit.
Minden könyvében megtalálom azt a hangulatot, érzést, melyet akkor úgy érzem keresek, bizonyos szempontból, mindig balzsam egy sajgó sebemre.
Már egy ideje megvolt ez a műve is, de nem éreztem, hogy elakarom olvasni, vártam…..csendben és most eljött az idő.
Én úgy gondolom, hogy minden írónak a stílusa még akkor is ha maga a történet, vers, elbeszélés stb. kiemelkedő, ha nincs hozzá megfelelő hangulat, életérzés párosítva, nem tudjuk értékelni és megfelelően átérezni.

Diana Soto Spanyolországban élő magyar író, költő. Csodálatos versek megálmodója.
Az akasztott király egy lelkedik hatoló dráma. Egy nagyon szép és érthető szövegű mű. Nekem felszínre hozta a dráma szakos éveimet és óráimat, hiszen felvonásokra és színekre van osztva. A környezetet pedig már mondatban írja le.

Különlegesnek érzem, maga kor nem a legismertebb, mégis együtt lélegeztem a sorokkal, ott voltam, éreztem és ízleltem. Minden sorában érzékeltem a életet, és ez elengedhetetlen számomra.
Nagyon nagy hatással van rám ez a könyvecske, pont jókor vettem kézbe és teszem ezt majd később is, mert újra és újra elfogom olvasni. Köszönöm, hogy megszületett, nekem és más olvasóknak.♥

1 hozzászólás
>!
ozsolt
Diana Soto: Az akasztott király

Hát igen. Diana Soto elsőre, Az ártatlan bűnös-el varázsolt el. Majd a verseivel nyűgözött le, és most megint. Nagyon hálás vagyok hogy ismét olvashattam tőle egy drámát. És nem csalódtam. Annyira tiszta a szöveg, oly zengő a dallam, s a történet sem unalmas. Mondjuk nálam most nem talált be a téma de tényleg nem rossz. Viszont, sajnos úgy érzem kicsit gyors lett a végeredmény. Nagyon szívesen olvastam volna még Esztertől pár gondolatot. Hallgattam volna még csengő hangját, és tovább „hallgattam” volna mosolyát. És Hámán se volt teljesen tiszta számomra. Többet is elárulhatott volna még magáról.
A jelenet berendezések azonnal megjelentek előttem. Márdokeus és a férfiak dala különös képen tetszett, kicsit musicales hatása van, szerintem ezzel is az írónőnek sikerült egy kis „mait” bele vinnie a műfajba.
Ajánlom azoknak is a mű elolvasását kiknek kicsit idegen ez a műfaj. Meg fognak lepődni. :)

1 hozzászólás
>!
jehuka P
Diana Soto: Az akasztott király

Az ártatlan bűnös után nagy elvárásokkal voltam ez iránt a dráma iránt is, hiszen az írónő ott egyértelműen bebizonyította számomra: nagy tehetsége ennek a műfajnak is. Nem ért csalódás, ismét egy nagyszerű alkotást olvashattam :) Ezúton is köszönöm a lehetőséget :)
Az emberek hatalomhoz való viszonya és hatalomvágya örök és hálás téma, ami jelen esetben a Bibliából ismert Eszter történetén keresztül manifesztálódik. Egyszerűen és közérthetően, ugyanakkor művészien ábrázolja Hámán jellemét és útját, ahogy egyre magasabbra tör a ranglétrán, és párhuzamosan egyre mélyebbre süllyed erkölcsileg. A kor és a közeg igazából mindegy is, a mondandója annyira egyetemes, hogy bármikor, bárhol megállja a helyét, mindig aktuális marad.
Ami az írásmódot illeti, az ártatlan bűnöshöz képest egyértelműen éreztem a fejlődést, ez a mű már szinte költemény. Gyönyörű nyelvezete, gördülékeny verselése és rímei többször arra késztettek, hogy újra és újra olvassak egy-egy részletet, monológot.
Nagyon remélem, egyszer lesz alkalmam az írónő drámáit színpadon is megcsodálni :)

2 hozzászólás
>!
Laura_Bakos
Diana Soto: Az akasztott király

Erre nem lehet 5 csillagnál kevesebbet adni.
Diana előtt emelem kalapom, mert nem semmi, hogy megírt egy ilyen drámát. Kíváncsi vagyok a többi könyvére is.
https://krvilagakonyvek.blogspot.hu/2018/01/diana-soto-…

1 hozzászólás
>!
Dorina_S
Diana Soto: Az akasztott király

A drámák nem tartoznak a kedvenceim közé, de a szerzőtől már korábban olvastam, ezért nagy izgalommal vártam a következő művét.
A drámák általánosságban véve nem túl egyszerűek, mégis, amelyik jól és érthetően van megírva komoly mondanivalót vagy a kor társadalomkritikáját tárja elénk. Nem volt ez máshogy „Az akasztott királyban” sem.
Ismét egy olvasmányos történetet kaptunk, amely a virágzó Perzsa Birodalomba repíti vissza az olvasót. Központi témája a hatalom iránti vágy, és a irányítás megszerzése minden áron. Vannak itt jó és rossz, valamint számomra semleges szereplők is.
Gyorsan haladtam vele, nem unalmas, kifejezetten érdekes és a XXI. században találó az üzenete. Egy népet sem lehet önhatalmúlag kiirtani, valamint az ellenség mindig közelebb van, mint azt hinnénk.

1 hozzászólás
>!
skolik I
Diana Soto: Az akasztott király

A dráma nem egy könnyű műfaj, gondolom írni sem volt az, és olvasni sem.
Az elején egyszer le van írva, hogy ki kicsoda, és az olvasó vagy megjegyzi, vagy nem:-)
Nincsenek benne leíró, elbeszélő részek sem, csak a színek elején, vagy ahol kell, ott a helyszínt és a szereplőket bemutatja.
Ennek ellenére nem „nehéz” olvasmány, bár a nyelvezete sem a megszokott, de épp a fönt említettek miatt (is) dráma a dráma.
Mivel jó a témaválasztás, a cselekmény izgalmas, és frankón visszarepíti abba a korba az embert, ahol játszódik a történet.
A mondanivalója ma is aktuális.Vagy talán még jobban, mint akkor.
Mindenkinek ajánlom, akinek van néhány órája egy időutazásra, már csak azért is,mert ritka manapság az, hogy egy kortárs szerzőtől drámát olvashatunk.

1 hozzászólás
>!
Mircsi
Diana Soto: Az akasztott király

Ma beiratkoztam a könytárba, és ez a könyvecske egy másik alá volt elbújva, de ahogy megláttam az oroszlánt, gondoltam, megnézem, mi ez. A fülszöveg után felvillanyozva mutogattam a könyvet @mtimot-nak, hogy ez Eszter története igazából!!

Eszter könyve az egyik kedvenc könyvem a Bibiában, mert annak ellenére, hogy maga Isten szó szerint nem jelenik meg benne, de az egész könyv az ő kegyelmével van tele. Kicsit olyan, mint a mi életünk. Meg egyébként is, egy nő a főszereplő, és ő menti meg a népet, tiszta Pindúr Pandúrok! :D

Nem tudom, hogy @DianaSoto keresztény-e, de szerintem nagyon jól visszaadta a történetet. Még a kedvenc részem is benne volt, amikor Márdokeus azt mondja Eszternek, hogy mi van, ha ő pont emiatt a helyzet miatt került királyi pozícióba? Hámánt nem sikerült jobban megkedvelnem, sőt… De Ahasvérus király igen szimpatikus lett!

Szóval igen kellemes meglepetés volt,. Pláne, miután rájöttem, hogy az író igazából magyar! Az, hogy dráma, az meg szuper volt. Még mindig a rímek nagy rajongója vagyok, de tulajdonképpen a dráma formát is nagyon szeretem! Lehet, gyakrabban kéne olvasnom? Mindenesetre a szerző másik drámája már megy is a várólistámra! :)

1 hozzászólás
>!
DianaSoto IP
Diana Soto: Az akasztott király

N. Krisztina értékelése:

"Csordogáló patak mellett a kövek beszélnek, s aki
mosni jár, meghallja szavukat."
Hogy is vagyok a versekkel? Nem vagyok nagy versfogyasztó. A taktikám az, hogy el kezdem olvasni, és ha megfog, olvasom tovább. Ha nem, akkor lapozás van… Ez van.
Diana Soto mindegyik verse megérintett és mindegyiket végigolvastam. Jöttek velem szemben a facebook oldalán és csak olvastam, olvastam…
Diana Soto Spanyolországban élő magyar író, költő. Csodálatos versek alkotója.
Az akasztott király egy dráma. Ne ijedjetek meg! Ez egy nagyon szép és érthető szövegű dráma. Nekem picit visszahozta az iskolai irodalomórákat, hiszen felvonásokra és színekre van osztva. A környezetet pedig pár mondatban írja le (ahogy szokás ebben a formában).
Asszonyok kosárral jönnek… Az őrök vigyázban állnak. Megisszák a bort, felkelnek. Ismerős, ugye?
Aki szerette az ilyen felépítésű verseket, az nagyon fogja élvezni, aki nem, az meg meg fogja szeretni.
A történet időszámításunk előtt 480-ban, a Perzsa birodalomban játszódik. Épp fénykorát éli, de mint mindenütt, itt is felüti a fejét az emberi gonosz. A kapzsiság, a hatalomvágy, az idegengyűlölet. Milyen ismerős szavak ezek manapság is? Pedig azóta már jó pár évezred eltelt. De még ma is minden egyes sora aktuális.
Nekem nagyon tetszett, hogy abszolút érthető a szövege, nem kell hússzor visszaolvasni, hogy akkor most mit is mondott a kicsoda?
A mű elején felsorolja a szereplőket. Ettől picit megijedtem, de nagyon könnyen a történetbe olvadnak és hamar meg lehet jegyezni, hogy ki-kicsoda.
Nekem ő lett a kortárs irodalom kedvenc költőnője és kutatom a további műveit és várom a következő kötetét.

>!
Molymacska P
Diana Soto: Az akasztott király

Lehet a témaválasztás miatt, lehet a kor miatt, de valamiért nekem ez most sokkal nehezebben ment, mint az Ártatlan bűnös. Az is az oka lehet, hogy ez egy olyan korban játszódik, ami azért messzi is, és nem is annyira ismert, de valahogy ez a dráma nem találtam meg engem. Vagy én nem találtam meg őt. A konfliktus jó benne, érdekes, és modern korban lévő problémákra is ráhúzható, ami dicséretes, de mégse olyat kaptam, mint hittem, hogy lesz :(

1 hozzászólás
>!
elkepzeltkonyv
Diana Soto: Az akasztott király

Éppen ezért a drámaíróknak sok nehézséggel kell szembenézniük. Hiszen, mivel egy eredetileg színpadra tervezett alkotásról beszélünk, már a tény, hogy egy könyvben kell megismerkednünk a történettel is furcsa lehet sok olvasó számára. Éppen ezért nem is tartozik a legkedveltebb műnemek közé, legalábbis ami a nyomtatott példányokat illeti, hiszen sokkal szívesebben nézzük meg a darabot a színpadon, egy könyv papírlapjain.

Az akasztott király is éppen ilyen volt az esetemben. Noha Diana Soto a tőle megszokott lírai hangvétellel újra felidézte a klasszikus dráma fénykorában született remekműveket, egyszerűen már kevés volt a papírlap mindahhoz a világhoz, amit megteremtett. https://elkepzeltkonyv.blogspot.hu/2018/01/az-akasztott…


Népszerű idézetek

>!
Dorina_S

Minden bűn s minden vétek megbocsátható.

>!
skolik I

Földjéből kiszakajtott rózsa
vízbe téve meddig dalolna?

>!
Dorina_S

Bűn bántani.
Azt is, akit nem ismerünk.
Szavainkkal fájdalmas sebet ejtve
szavainkat úgy felköhögni,
hogy az árva szív el legyen felejtve.

>!
Stephanie_Ford_és_Városi_Emese I

Reménykedni akar, de nem tud az ostoba,
remegve súgja, hogy az élet mostoha.

>!
Dorina_S

Egyetlen lányom! Hegyek közötti rónaságom!
Hegyek közötti rónaságom!
Harmatok között nyíló virág,
perzsa földön igaz zsidó világ.

>!
Laura_Bakos

Márdokeus
Oh, Hadassám!
Bárcsak eladtalak volna.
Jobb a zsidó rab, mint a pogány szolga.
Látod a botorkáló lényeket?
Ott kuporognak vénülő fa alatt.
Hazug énük bizony, elveszni látszik,
borongós világuk ölébe ragadt.
Hol vagytok ti, bölcs királyok?
Uszítsátok a békét a népre.
Lehet, hogy későn hallik a dobszó,
Lehet, hogy a vég már őket elérte.
Álnok kígyó. Más fején a korona.
Prüszköl s vágtat fehér lova.

>!
Dorina_S

Édes a méz, de édesebb a bosszú!

>!
Dorina_S

Kár, hogy elhitted régen
a királylányos meséket,
mert el kell esned, hogy
megértsd. Mese nincs,
csak az élet.

>!
Dorina_S

A szeretet a legveszélyesebb!
Elvakít, megcsonkít, földre hány.
A szeretet nem szül mást, csak hiányt!


Hasonló könyvek címkék alapján

Omar Khajjam: Rubáiját
Vázsonyi Endre (szerk.): Az Ezeregynap legszebb meséi
Benedek Elek: Ezüst mesekönyv
Az ezeregy éjszaka meséi
Valerio Massimo Manfredi: Egy álom gyermeke
Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.
Fazil Iszkander: Tiltott gyümölcs
Az Ezeregyéjszaka meséi I-VII.
Omar Khajjám: A mulandóság mámora
Anita Amirrezvani: A virágok vére