Ébredj ​velünk 82 csillagozás

Diana Peterfreund: Ébredj velünk

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​LEGFRISSEBB HÍREK: Az elszánt, fiatal TV-producert, Becky Fullert kirúgják a New Jersey-i helyi reggeli műsorból, így szakmai élete – magánéletéhez hasonlóan – kilátástalanná válik.
Kétségbeesetten, de töretlen optimizmussal, Becky elhatározza, hogy talpán landol, és egyszer csak a Pirkadat, egy New York-i TV-csatorna bukdácsoló reggeli hírműsorának alkalmazásában találja magát. A csatorna viszont gyorsabban süllyed, mint maga a Titanic, és a béka feneke alatti nézettség csupán a jéghegy csúcsa: a stúdió kamerái a kőkorszakból származnak, a vezető producerek pedig reklámblokkonként adják egymásnak a kilincset.
Becky megígéri a csatorna igazgatójának, hogy megállítja a zuhanást és fellendíti a nézettséget. Ennek érdekében a legendás híradóst, Mike Pomeroy-t kéri fel műsorvezetőnek egy olyan ajánlat kísértében, amelyre lehetetlen nemet mondani. Mike-nak persze borsódzik a háta a műsor komolytalan témáitól, ráadásul a másik – hozzá hasonlóan a végletekig hiú –… (tovább)

Eredeti cím: Morning Glory

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Cor Leonis, Budapest, 2010
230 oldal · ISBN: 9789638889188 · Fordította: Balika Anna

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Becky Fuller · Mike Pomeroy


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
tonks
Diana Peterfreund: Ébredj velünk

Még emlékszem, hogy fintorogtam erre a könyvre, mikor láttam, hogy a film forgatókönyvéből írták meg regénynek (akkor még a filmet se láttam). Nem tudtam elképzelni hogy működhet, hogy jó lehet.

De jó. Nagyon jó.

Ezt a történetet a szereplők viszik a hátukon. A párbeszédek élettel teliek és viccesek, és érdekes a Pirkadat tévé világa. Szeretem Beckyt, Beckyt és Mike-ot, Colleent és Mike-ot, Beckyt és Adamet – Ó, Adam ♥, hogy lehetsz ilyen helyes?

A filmet is többször láttam már, a könyv is sokadszorra lett újraolvasva, a fejemben tökéletesen kiegészítik egymást. Ha választani kéne a könyv és a film között, csupán a remek soundtrackért és a közös filmnézés élményéért – látnátok tesómmal Ernie hullámvasutas jeleneténél, gurulunk a nevetéstől – választom a filmet.

U.i.: lehet én vagyok az egyetlen, de engem igenis érdekel Ernie szélkakasos sztorija :D

4 hozzászólás
>!
pável 
Diana Peterfreund: Ébredj velünk

Hát így jó messziről visszagondolva: egy kellemes lektűr. Kissé sokat picsog a főszereplő lány (a filmben nagyon jól castingoltak: Rachel McAdams), de önirónia is van a szerzőben, rémlik pl., hogy a folyton simogatott Blackburryt egy nagy fekete bogárnak ábrázolja a kávéházi asztalon egy látomásos mondatban, ahogy berregve mászik a asztallapon (kávén és adrenalinon él a hősnő). Meg aztán a macsó hírszerkesztő karaktere (a filmben Harrison Ford játssza) sem rossz.
Szóval nyugodtan dönts a film mellett, ha választanod kell.
(2013k.)

>!
lettielena
Diana Peterfreund: Ébredj velünk

A film nem hagyott túl mély nyomot bennem, talán csak részleteket láttam belőle. Nem emlékszem pontosan. De! A könyv meglepően jól esett. Így sulikezdés előtt pont jó érzés volt olvasni és a saját idegeskedésemet elfedni Becky problémáival. Fantasztikus volt a motivált csajszi történetét megismerni, aki nem tört meg az akadályok miatt, hanem megerősödött tőlük, nem adta fel. Ment tovább előre. Sajnálom, hogy nem vettem meg 450Ft-ért anno, mert nagyon tanulságos történet. Én is szeretnék olyan fantasztikus lenni a munkámban, mint Becky. Még olvastam volna tovább a Pirkadat műsor kalandjait.

>!
Bleeding_Bride ISP
Diana Peterfreund: Ébredj velünk

Ez volt eddig a legjobb filmből lett könyv amit olvastam. Pörgős, humoros, valóságszagú. Bár érződik, hogy vászonra volt tervezve, picit hiányoltam a leírásokat, a bemutatásokat, viszont mindezek ellenére nem volt hiányérzetem.

Már csak arra nem tudok rájönni, hogy én ezt a filmet láttam-e? Gyenge a filmkultúrám s nem is igen szoktam emlékezni…

>!
Belle_Maundrell 
Diana Peterfreund: Ébredj velünk

Én csak félig-meddig láttam a filmet, szóval az ismerős részek mellett újdonságot is nyújtott. Annyira nem szeretem a filmek alapján íródott könyveket, de ez egészen jó a korábbi tapasztalataimhoz képest, habár érezni lehet rajta, hol volt vágás a filmben, nincs rendes átkötés a jelenetek között.
Becky egyszerre idegesítő és szórakoztató, én biztos nem bírnám, hogy olyan kis mániákus, és a Pirkadat felvirágoztatása is érdekes… úgy értem, hogy én nem csatlakoznék a nézőkhöz, maximum a cuki kis mókusnál.
Mike Pomeroy viszont fantasztikusan goromba, imádom. Úgy szeretném, ha nekem is csinálna frittatát. :)
Összességében ez egy aranyos, tipikus nőcis könyv unalmas napokra. Egyszer olvasósnak mindenképpen jó volt, talán még jobban is tetszett volna, ha nem A kártyavár összedől után kezdem el, ami egy egészen más kategória. Mindenesetre bőven megért 590 Ft-ot. Ez volt a reklám helye, köszönjük, Coop

3 hozzászólás
>!
mokus33
Diana Peterfreund: Ébredj velünk

Filmen nem láttam még, de talán azért lenne érdemes megnéznem, hogy sikerült-e kihozni egy elég lapos és klisékkel teli könyvből egy értékelhető filmet. A történet faék egyszerűségű volt, borítékolni lehetett minden mozzanatát, egyedül talán a műsorkészítés rejtelmeibe történő bepillantás miatt mondom azt, hogy megérte ezt a könyvet elolvasni.

>!
hraurie P
Diana Peterfreund: Ébredj velünk

Nem láttam a filmet, de a könyvet olvasva nem is érzem égető szükségét megnézni, mivel az írónő levetíti az olvasó lelki szeme elé a saját kis filmjét. Olvasás közben megállás nélkül pörögnek az ember előtt a képek, annyira életszerű, filmes és mégis olvasmányos az egész, ráadásul megadja azt a szabadságot, hogy a borító ellenére te magad képzelhesd el a főszereplőket. Félek, hogy a film megölné Adam sármját vagy Becky bájos átlagosságát.

Ha láttad a filmet és nem tetszett, nem baj. Ha vetettél egy pillantást a borítóra és úgy érezted, gagyi, nem baj. Ha elolvastad a fülszöveget és arra gondoltál, „Jézusom!”, az sem baj. Fogd az összes előítéletedet és ellenérzésedet, és olvassátok el a könyvet! Nagyon nagyot lehet csalódni, a jó értelemben. Hamar lenyűgöz majd a karakterek humorvilága, Becky szerencsétlen, de szerethető botladozása. Izgulni fogsz a Pirkadatért és azon kapod magad, hogy hangosan nevetsz olvasás közben, és hogy az életed minden kisebb és nagyobb gondja megszűnt létezni arra a pár órára, míg elmerültél Becky útjának egyengetésében. Olyan szinten lekapcsolja az agyad, hogy csak nevetsz, és izgulsz, és drukkolsz.

Lelki terápia mindenkinek, aki ki tud kapcsolódni egy limonádéra.

>!
Szédültnapraforgó
Diana Peterfreund: Ébredj velünk

Nem túl bonyolult történet, aránylag rövid, gyorsan olvasható, de különleges élményt nem nyújtott. Szinte ugyanazt adta vissza, amit filmen láttunk. Nem voltak kedvenc szereplőim, csak Adammal szimpatizáltam (Becky pasija volt).
„– Egészen addig nem vagyok benne biztos, hogy érdeklek-e egy férfit, amíg meztelenül nem áll előttem. Adamnek kikerekedett a szeme. – Ne érts félre, nem kérem, hogy levetkőzz – folytattam gyorsan. (Persze, ha ragaszkodik hozzá, ám legyen…) – Érted, hogy értem. Amikor leveszi a nadrágját, rájövök, hogy talán mégsem azért jött, hogy megnézne a CD-gyűjteményemet. Felkacagott. – A mindenit, te nem vagy normális!”
Szóval Adam jól vette az akadályokat :D

Ez az idézet annyira jellemző a kereskedelmi tévékre:
„De hát az emberek szeretik nézni a mások nyomorát a tévében.”

>!
Melia
Diana Peterfreund: Ébredj velünk

Ahogyan @Mes mondta, ez egy egy délutános könyv. Amíg olvasod kikapcsol, és szórakoztat. Én a filmért is oda vagyok, ezért a könyv is tetszett =)

3 hozzászólás
>!
Dombi_Petra
Diana Peterfreund: Ébredj velünk

Először a filmet láttam, így tudtam, hogy mire számíthatok. Nem adott vissza a könyv se többet sem kevesebbet.
Becky igazi példakép lehetne sokaknak, hiszen kitartó, nem adja fel a céljait, még akkor sem amikor kezd megtörni.
Mike-ot a könyv végére megkedveltem, nagyon ötletes volt az, ahogyan visszacsalogatta Beckyt a Pirkadatba !:)
zért csak 4 és 1/2 csillagot adtam, mert a karakterek nem annyira kidolgozottak könyvben :)

>!
Cor Leonis, Budapest, 2010
230 oldal · ISBN: 9789638889188 · Fordította: Balika Anna

Népszerű idézetek

>!
bzsolti10

Ekkor egy másik producer szerényen feltartotta a kezét:
-A bébiételes filmhez-kérdezte- igazi csecsemőt akarunk használni? És ha igen, milyet? Fehéret, feketét, latinót, ázsiait? Barnát vagy szőkét? Foggal vagy anélkül?

56. oldal

>!
gvanda95

Mike szúrósan ránézett.
– Engem inkább az érdekelne, hogy létezik-e valamilyen elvonó dühös ex-szépségkirálynők számára, akik önértékelési zavarokkal küszködnek. És ha nem, vajon mikor lesz ilyen?
Mindezt természetesen rezzenéstelen arccal adták elő.
– A helyi úthálózatról szóló riport után – folytatta Colleen.
Lenny felém fordult.
– Azt hittem, azt mondtad…
– Mmm – hmmm. – A kezembe temettem az államat, hogy elrejtsem a mosolyomat.
A reklám után a legújabb belsőépítészeti trendekkel foglalkoztak.
– Nahát! – értékelt Mike. – Ezzel a tapétával ki lehetne kergetni a világból, amilyen rusnya.
A kamerás felvihogott.
– Igazad van – felelte Colleen. A témáért felelős producer döbbent arccal állt a díszlet mellett. – Az igazat megvallva a nyakkendődre emlékeztet.
Mike végig simította a nyakkendőjét.
– Ez, ha nem tudnád, egy Marinella, drágám; a világ legjobb nyakkendőmárkája. Valószínűleg többe került, mint a te legutóbbi három botoxkezelésed.
Lenny intett Mervnek, hogy vágjon át egy kazettára.
– Nem – szóltam közbe. – Hagyd!
– Becky! – kiáltott fel Lenny. – Ezek mindjárt egymásnak ugranak.
– Gondolod? – kérdeztem reménykedve. Colleen tavaly Krav Maga-órákat vett. Ó, ha behúzna egyet Mike Pomeroynak élő adásban…!

198. oldal

>!
BoneB

Ha megpróbál öngyilkos lenni az adás előtt, én tuti, hogy megölöm.

>!
SunnyRiver

Remek! – Feltűrtem a blézerem ujjait. – Akkor fogjunk is hozzá. – Az ajtóhoz masíroztam, és lenyomtam a kilincset. Ami azzal a mozdulattal a kezemben is maradt.
– Az volt az egyik utolsó működő kilincsünk – jegyezte meg Lenny.

48. oldal

>!
Belle_Maundrell 

– Hogy haladnak a dolgok odalent? – kérdezte.
– Ó, Mike teljesen készen áll, egész héten próbáltunk. – Ártatlan kis hazugság, de mi mást tehetnék.
Fülemen a telefonnal az irodám ajtajához léptem. Mike most is a díszletben ült, forgott a székén körbe-körbe, és mazsolával dobálta a világítás beállításán fáradozó kamerást. A kamerás hátrafordult, mire Mike ártatlanul fütyörészve felemelte a tekintetét a mennyezetre. Majd kicsattan a jókedvtől – konstatáltam, miközben én egyre nyomorultabbul éreztem magam.

109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mike Pomeroy
>!
nagara

Az étterem látszólag tökéletes volt egy első randihoz.

(első mondat)

>!
Belle_Maundrell 

– Becky, én nem tudom, miféle műsort tervezel a jövőben…
Olyat, aminek van is jövője. Olyat, amiből mindannyian megélhetünk.
– Olyat, amit néznek az emberek – mondtam végül hangosan.
És ezt el is fogom érni, még akkor is, ha fel kell hozzá szerelnem Mike-ot és Colleent egy-egy rugós késsel, és a West Side Story zenéjét játszanom hozzá a díszletben.

200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Becky Fuller
>!
Belle_Maundrell 

– A lényeg, hogy hajtsuk a nézettséget, mint valami meghibbant hörcsög a forgókereket.

207. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mike Pomeroy
>!
Belle_Maundrell 

– Már a múltkor meg akartam kérdezni tőled (…), hogy ki a világ első és második leggonoszabb embere?
– Kim Jong Il és Angela Lansbury – felelte Adam komolyságot színlelve. – Az a nő szörnyen el van telve magától.

95. oldal

>!
Belle_Maundrell 

– Nos – kérdeztem –, te dolgoztál Mike-kal a Nightly News-ban?
Bólintott.
– Életem legszörnyűbb éve volt. 6 kilót adtam le.
(…)
– Az egy év alatt – mondta – kivétel nélkül minden alkalommal Senor Szarházinak hívott.
– Durva – nevettem föl. – Bocsánat, ez nem vicces, ez borzasztó.
És egyben fergeteges.

95. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Becky Fuller · Mike Pomeroy

Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
L. M. Montgomery: Anne válaszúton
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Nicholas Sparks: Az utolsó dal
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Jean Webster: Nyakigláb Apó
Kerstin Gier: Rubinvörös
Margaret Mitchell: Elfújta a szél