Őszi ​dobszó 1-2. (Outlander 4.) 103 csillagozás

Diana Gabaldon: Outlander 4. – Őszi dobszó 1-2. Diana Gabaldon: Outlander 4. – Őszi dobszó 1-2.

Skóciában ​kezdődött, egy ősi kőkörnél. Ott, ahol a kiválasztottak számára megnyílik egy átjáró a múltba – vagy a halálba.

Claire Randall túlélte ezt az elképesztő utazást, méghozzá nem is egyszer, hanem kétszer. Első útja végén Jamie Fraser, a 18. századi skót harcos ölelő karjai között kötött ki, akinek iránta érzett szerelme legendássá vált – egy tragikus szenvedély meséjévé, melynek végén Claire visszatért a jelenbe, hogy világra hozza a férfi gyermekét. A nő két évtized elteltével másodjára is útra kelt, ezúttal Amerikába, ahol a határvidéken újra találkozott Jamie-vel. Valakit azonban hátrahagyott a huszadik században: a lányukat, Briannát…
Brianna felkavaró felfedezést tesz, ami a kőkörhöz vezeti őt, ahol a lány a félelmetes ismeretlenbe veti magát. Miközben anyja és sosem látott apja után kutat, kockára teszi saját jövőjét, hogy megváltoztassa a történelmet… És hogy megmentse szülei életét. De ahogy Brianna beleveti magát az érintetlen vadonba, egy… (tovább)

Eredeti mű: Diana Gabaldon: Drums of Autumn

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
1192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998243 · Fordította: Farkas János
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
1192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997635 · Fordította: Farkas János

Kapcsolódó zóna

!

Outlander

74 tag · 72 karc · Utolsó karc: 2017. december 15., 11:09 · Bővebben


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Jamie Fraser · Claire Randall · Fergus · Ifj. Ian Murray · Roger Wakefield · Brianna Randall · Ian Murray


Kedvencelte 12

Most olvassa 45

Várólistára tette 112

Kívánságlistára tette 201

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Diana Gabaldon: Outlander 4. – Őszi dobszó 1-2.

(…)
Egységében tekintve:
Jó volt? Igen.
Élveztem? Nagyon is.
Kikapcsolt? Természetesen!
Azt kaptam, amire számítottam? Nem egészen.
Nem lett igazán kedvenc, számomra alul múlta az eddigi részeket. Ugyanazt a színvonalt és izgalmat vártam, de sajnos nem kaptam meg. Itt inkább a családi kötelékek domináltak, mint egy világmegrengető tett. Ez is kellett természetesen, de a fülszövegen felsejlő „legjobban sikerült és legvarázslatosabb munka” miatt többet vártam volna. Szeretem ezt a részt is, de közel sem annyira, mint az eddigieket, akármilyen varázslatos is.

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/06/diana-gabaldon-os…

5 hozzászólás
>!
Via_BertaღVivienღ P
Diana Gabaldon: Outlander 4. – Őszi dobszó 1-2.

Gabaldon ki fog nyírni. Ha nem is ezzel a könyvvel, de az egész sorozattal, az tuti.
Úgy döntöttem olvasás közben, hogy befejezem a sorozatot ezzel a kötettel, mert ez egy egész jó, kerek kis lezárása a történetnek. Az ok, mindössze annyi, hogy nem akarom látni, ahogy a kedvenc kis skótom megöregszik.
Nos, ezt egy kicsit elrontottam. Meg akartam nézni, hogy akkor Roger, most hogyan s mint is csatlakozik a McKenzie-k családfájába. Ahhaaaa, peeeerszeeee, hogyne. Ahogy én azt képzeltem…
Hát a helyzet az, hogy találtam egy rohadt jó kis oldalt, ahol a szereplők rövid története le van írva… és OMG. Gabaldon meg fog ölni engem!!!
Szóval kedves olvasó!
Ha ez a rész esetleg nem is tetszett annyira, mondjuk a sok izzadt test leírása után, vagy esetleg elment a kedved a lassab cselekmény folyása miatt, azt kell mondjam, hogy nagyon megéri tovább olvasnod, mert itt leszakad az ég :O
Roger és Brianna nagyon erős karakterek, igazi vérfrissítés a történetben, Iannal együtt.
Jamie és Claire nagyon is jó páros még mindig, Családként pedig tökéletesek *-*
Nem olyan hatalmas érzelmi hullámvasút, mint a 3. rész, de van itt bosszú, kalózkodás, szerelem, szex, romantika, skót felfogás, csalódás és még sok más.
És én, most, hogy az összes részt lespoilereztem magamnak elbújok és sírok, míg kijön a kövi rész.
Nem tudom, hogy mint és mivel fog befejeződni ez az egész sorozat, mivel még kettő visszavan Gabaldon tollából, eztán jelennek meg, de nagyon merem ajánlani, hogy nem temetjük el Jamiet, nagyon-nagyon ajánlom, mert akkor kitépi a szívemet Gabaldon, és utálnám emiatt utálni ezt a csodás sorozatot, mert az tuti, hogy az olvasottak nagyon felkeltették az érdeklődésemet és érdekel, hogy ki, hogyan fog eljutni oda, ahova. Milyen rögös utat járnak be és hogy oldják meg a problémáikat.
Claire, Jamie, Biranna, Roger, Ian és még Rollo is. Imádlak titeket *-*
Ui.: Kedves Gbaladon, ha bántod a kis vörös rókámat én kinyírlak!

15 hozzászólás
>!
Csoszi P
Diana Gabaldon: Outlander 4. – Őszi dobszó 1-2.

Ez valami brutális volt! És nem csak a történet, hanem a terjedelem is. Az írónő a legapróbb részletekben is képes volt elveszni. Számomra sokszor lényegtelen volt az a sok aprólékos leírás, de természetesen átrágtam magam becsülettel a legutolsó betűig. Ebben a részben Jamie-t időnként kifejezetten utáltam spoiler. Ian továbbra is kedvenc, bár nem hiszem, hogy a továbbiakban találkozunk még vele. Brianna iránt vegyesek az érzéseim, időnként nagyon kedveltem, de aztán mindig mondott vagy tett valami baromságot. Roger inkább szimpatikus szereplő volt. Nagyon örültem, hogy szerepelt Lord John Grey, akit már az előző részben megismertem. spoiler Stephen Bonnet kifejezetten idegesített. Többször is feltűnt, és annyira furcsa volt, ahogy az ő és Jamié-k sorsa keresztezte egymást. Sajnos, ahol csak megjelent, számítani lehetett rá spoiler.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
1192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998243 · Fordította: Farkas János
>!
bankicsniki
Diana Gabaldon: Outlander 4. – Őszi dobszó 1-2.

Szögezzük le, hogy imádom ezt a sorozatot. Alig vártam már,hogy megérkezzen hozzám a könyv, és amint lehetett el is kezdtem.
Voltak benne kissé unalmasabb részek,bár ez egy ilyen terjedelmű könyvnél nem is csoda. Részben ezért is adtam neki 4,5 csillagot. Na meg azért,mert csak hiányzik Skócia,a fenébe is. :D
Nagyon várom a következő részt, remélem minél hamarabb a kezembe vehetem. :)

>!
Beatrice8
Diana Gabaldon: Outlander 4. – Őszi dobszó 1-2.

„Mindenkinek szüksége van a maga történetére.”

Nagyon fura, de néha úgy érzem, nem tetszett, ami teljesen felháborító, mert imádtam! Vagy mégsem? De, igen! Szóval valószínűleg az előző részek után elfogult lettem, ha Outlanderről van szó, mert hiába emlékszem, hogy egyes részek nem tetszettek mégis lehetetlennek érzem és teljesen elfogadhatatlannak, hogy bármi is nem tetszett. Bármennyire is furcsa és irracionális, de mostantól elfogadott tény, hogy ha nem is tetszenek egyes részek én akkor is imádom az Outlandert, úgy, ahogy van. Más törvények vonatkoznak erre a könyvsorozatra, ha nem szeretem, akkor is imádom. Ennek fényében most már tényleg elkezdem.
https://molybirodalom.blogspot.hu/2017/12/diana-gabaldo…

>!
Ananiila
Diana Gabaldon: Outlander 4. – Őszi dobszó 1-2.

Az, hogy túlírt az nem is kifejezés különösen igaz ez az első kötetre, melynek szerintem a háromnegyede csak időhúzás. Különösen a Bree-Roger fejezetek teljesen érdektelenek, gyakorlatilag semennyire nem viszik előre a történetet (egy fél oldal elég belőlük), ráadásul én semmilyen kémiát nem érzek e két ember között, nem igazán kedvelem őket. Még soha nem éreztem ennyire idegesítőnek a két főszereplőt sem, jó néhányszor megráztam volna mindkettőt a lehetetlen viselkedésük miatt.
És mégis, van valami báj ebben a történetben, hogy a sok üresjárat ellenére is érdekel és szívesen olvasom.
Mindig tud valami újdonsággal szolgálni Gabaldon, jelen esetben az indiánokat vetette be, és mivel én indiános sztorikon nőttem fel, így élvezettel olvastam ezeket a részeket.

>!
Larawyn
Diana Gabaldon: Outlander 4. – Őszi dobszó 1-2.

Nekem ennyi izgalom már túl sok! Úgy féltem mindannyiukat, erre egyik bajból a másikba keverednek folyton folyvást… A vesztemet fogja okozni ez a sorozat. :)
Bár határozottan elfogult vagyok, de úgy érzem, a történet mostanra forrta ki magát igazán, összeértek végre a szálak. Közben pedig nyugvópontra is került. Izgalmakból nincs hiány, és egy percig se unatkoztam, azonban a megszokott világmegváltó konspirációk ezt a részt elkerülik.
Ezzel együtt azt hiszem az első rész után az Őszi dobszó lett a következő kedvencem a sorozatból. spoiler

3 hozzászólás
>!
encus625 P
Diana Gabaldon: Outlander 4. – Őszi dobszó 1-2.

Ez a rész most sokkal-sokkal jobban tetszett, mint az előző. A 3. rész után csalódott voltam, de itt a történések is logikusabbak voltak, bár azért félreértésekből nem volt hiány. Azok nélkül viszont nem lehetett volna ilyen izgalmas a könyv és nem lett volna 1200 oldal sem. :)
Néhány rejtély tisztázódott és újabbakra is fény derült. Kérem a következőt! :)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
1192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998243 · Fordította: Farkas János
>!
Belle_Maundrell
Diana Gabaldon: Outlander 4. – Őszi dobszó 1-2.

Ez a könyv brutálisan túlírt, de az a szerencséje, hogy Diana Gabaldon a méhecskék zümmögéséről vagy a bibik ellátásról is úgy tud írni, hogy örömmel elveszek a részletekben. És most jól el is vesztem, mert bár tetszett, ahogy az első kötetben Claire-ék megtalálták a helyüket Amerikában és letelepedtek, de alig vártam már valami jó kis akciót. Ami érzéseim szerint a következő részre marad. A második kötet kicsit csalódás volt, nem nyűgözött le a családi dráma, nem is beszélve Brianna és Roger párosáról. Bree szimpatikus volt a korábbi részekben, de most eléggé elegem lett belőle. Rogert meg határozottan nem szeretem. Semmi kémiát nem érzek a két ember között, és rájöttem, hogy ez könyvben is legalább úgy bosszant, mintha a valóságban látok ilyen gerlepárokat. Ráadásul mindkettőjük viselkedésében olyan pálfordulások voltak, hogy csak néztem. spoiler Helyettük sokkal jobban örültem volna több Fergusnek – aki méltánytalanul háttérbe szorult – vagy Iannek. Iant kicsi szívem mélyébe zártam spoiler
Remélem, hogy a kiadó szépen összekapja magát és minél hamarabb megjelenik az ötödik rész, mert persze, hogy pont akkor kell kiderülnie valaminek, amikor vészesen fogynak a lapok. *szemforgat* Ajj, ez a Frank…
Most úgy érzem, mintha lehúztam volna, pedig tulajdonképpen tetszett, Rogeréket leszámítva. Remélem, megtartják ezt a fordítót, mert hála az égnek nem kellett olyan oda nem illő szavakkal találkoznom, mint Az utazóban, és úgy összességében neki sikerült a legjobban elkapnia Gabaldon írásának esszenciáját. Istenem, de szépen mondtam. Skócia természetesen nagyon hiányzik, de a vadregényes amerikai vidék is elnyerte a tetszésemet, és bár Fraser's Ridge nem egy Lallybroch, de azért lehet, hogy majd a nyomdokaiba léphet. Az indiánok érdekes színt vittek a történetbe, nagyon jó ötlet volt az írónénitől. spoiler
Hülyén jön ki, ha ezt írom, de Bonnet személyéhez nagy reményeket fűzök, mert igazán elkélne már egy többé-kevésbé állandó főgonosz. Nem azt mondom, hogy hiányzik Jack Randall, de azért jó, ha van egy folyamatosan háttérben sunnyogó ellenség.
Lord John és Willie felbukkanásának is örültem, spoiler most már tényleg határozottan megszerettem a kormányzót.
Annak pedig örülök, hogy nem merültünk mélyebbre a rabszolgatartás rejtelmeiben, mert ha hőseink is erre vetemedtek volna, akkor lehet, hogy búcsút intettem volna nekik. Ettől függetlenül nem bántam volna, ha kicsit északabbra költöznek, hogy tutira biztonságban legyenek az ilyen káros szokásoktól.
Összességében tetszett, alig várom a következő részt, és remélem, hogy majd felpörögnek kicsit az események, ezt inkább átvezetésnek éreztem az új helyszín és viszonyok megalapozásával. Claire és Jamie párosa még mindig nyerő bár picit fura közőpkorú emberek szexuális életéről olvasni, és igaz, hogy most időnként őket is megcsapkodtam volna egy kicsit, hogy jobb belátásra térjenek, azért imádom őket, és remélem, hogy az a bizonyos újságcikk elkerülhető lesz.

Ui. Nem tudtam eldönteni, hogy Rollo vagy Clarence nyűgözött le jobban a cukiságával. :)


Népszerű idézetek

>!
Mácó

Zárj össze két felföldi skótot egy szobába, és tíz percen belül ismerni fogják egymás családjának történetét az elmúlt kétszáz évre visszamenőleg, és fel fogják fedezni, hogy számos közös rokonuk és ismerősük van, akik még valamikor kapóra jöhetnek.

123. oldal

5 hozzászólás
>!
Niitaa P

Amíg a testem és a tested él, mi egyek vagyunk. (…) És amikor a testem megszűnik létezni, a lelkem akkor is veled marad, Claire, esküszöm a mennyországba vetett hitemre, nem foglak többé elhagyni.

366. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Fraser
2 hozzászólás
>!
Aysa P

– Mi van benned, Sassenach? Kíváncsi vagyok – kérdezte könnyed társalgási hangon, szemét még mindig Myersre függesztve.
– Hogy érted ezt?
Felém fordul, és résnyire húzott szemmel így felelt:
– Mitől van az, hogy minden férfi, akivel csak összehoz a sors, öt perccel a megismerkedésetek után már le akarja tolni a nadrágját?
Fergus köpni, nyelni sem tudott, Ian arca pedig rózsaszínűre vált. Én olyan ártatlan szemekkel néztem, ahogy csak tudtam.
– Nos kedvesem, ha te nem tudod, akkor senki sem tudja – feleltem. – Én, úgy tűnik, szereztem magunknak egy hajót. És te mivel foglalatoskodtál egész reggel?

123. oldal

6 hozzászólás
>!
Csoszi P

– Halott voltam Sassenach, és mégis mindvégig szerettelek.

>!
Niitaa P

A nők sohasem túl öregek ahhoz, hogy rózsaszínt viseljenek!

118. oldal

>!
Csoszi P

A skótok nem változtatnak pusztán csak a változás kedvéért.

>!
Mácó

– Te vagy a bátorságom, ahogy én a te lelkiismereted – suttogta. – Te vagy a szívem… és én a te könyörületességed. Egyedül egyikőnk sem egész ember. Hát nem jöttél még erre rá, Sassenach?

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Fraser
>!
Aysa P

Vigyázz, Ian, ott egy kő előtted! – a puffanás és az elfolytott nyögés értésünkre adta, hogy Ian némi késéssel maga is felfedezte a követ.

43. oldal

>!
Mácó

Brianna felnyúlt, és megérintette Jamie arcát.
Mi gradhaich a thu, athair – suttogta a lány. – Szeretlek téged, édesapám.
Jamie szorosan magához ölelte Briannát, lehajolt hozzá, és megcsókolta a homlokát.

276. oldal (2. kötet)

Kapcsolódó szócikkek: Brianna Randall · Jamie Fraser
3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Changeless – Változatlan
Karen Chance: Árnyak vonzásában
Robin LaFevers: Halandó szív
Mary Robinette Kowal: Sosemvolt nyár
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
J. L. Armentrout: Origin
Cassandra Clare: A hercegnő
J. R. Ward: Megsebzett szerető
Jeaniene Frost: Síri csendben