Outlander (Outlander 1.) 86 csillagozás

Diana Gabaldon: Outlander Diana Gabaldon: Outlander Diana Gabaldon: Outlander Diana Gabaldon: Outlander Diana Gabaldon: Outlander

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Claire Randall is leading a double life. She has a husband in one century – and a lover in another. On holiday with her husband just after the war, she walks through a stone circle in the Scottish Highlands and into a violent skirmish taking place in 1743. A wartime nurse, Claire can deal with the bloody wounds that face her; it is harder to deal with the knowledge that she is in Jacobite Scotland and the carnage of Culloden is looming. Marooned amid the passion and violence, the superstition, the shifting allegiances and the fervent loyalties, Claire is in terrible danger from Jacobites and Redcoats – and from the shock of her own desire for a courageous renegade.

Angliában Cross Stitch címmel is megjelent .

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Random House, 2014
672 oldal · ISBN: 9780553393705
>!
Delacorte Books, New York, 2011
662 oldal · ISBN: 9780440423201
>!
Dell, New York, 2005
870 oldal · ISBN: 9780440242949

2 további kiadás


Kedvencelte 21

Most olvassa 40

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Lynn
Diana Gabaldon: Outlander

A sorozatot láttam az első évad feléig, ott túl erőszakos lett, így Jamie kék szemei ellenére abbahagytam. Nem bírtam nézni, ahogy egymást kínozzák, gyilkolásszák. Na, könyvben se jobb, de legalább tudtam gyorsabban olvasni azokon a részeken, amik a lelkemnek túl barbárak voltak. És az elején még nem is tudtam, hogy a felétől kezdődik csak a java…

Nem mondom, hogy minden része tetszett, a lenyűgöző skót tájakat személy szerint inkább nézném, mint a leírásukat olvasnám, jobban belegondolva, főhősünket szintén.

Eleinte nem értettem Claire viselkedését, aztán szép lassan elfogadtam, hogy nem igazán tehetett volna másképp, én valószínűleg még ilyen teljesítményt se nyújtottam volna, lévén nincs az 1700-as évek közepén hasznosítható tudásom. Az, hogy jobban senki nem kérdezett bele a múltjába vagy nem kezdtek el nyomozni utána, vagy a kiejtése, szóhasználata megfelelt az akkorinak – nos ezek felett igyekeztem elegánsan szemet hunyni.

Amin sokat gondolkodtam, az az volt, hogy vajon milyen lenne 2018-ból visszacsöppenni 1818-ba. Aztán eszembe jutott, hogy ott Mr. Darcy várná az ember lányát… háááát, lehet, hogy egy próbát megérne. De az is valószínű, hogy a mai okostelefonos, internetes, központi fűtéses, szelektív hulladékgyűjtéses, betonozott utas, modern orvoslásos, gyermekközpontú világomat nem feledném egykönnyen. Talán 1945 és 1745 között nem volt akkora különbség, mint 2018 és 1818 között. Nem tudom…

Nagyon magával ragadott az egész történet Clairestól, Jamiestől, klánostól, angol drganyososotól együtt, várom a folytatást és a szívem szakad meg előre is, mert tudok pár dolgot a főszereplők sorsáról…

>!
FitzwilliamDarcy667
Diana Gabaldon: Outlander

Nagyon jó volt, bár kicsit vontatott helyenként. És pont ez az ami miatt nem tudok öt csillagot adni. Nagyon hosszú és vontatott, helyenként majdnem untató, kisebb-nagyobb gyorsításokkal, amik megtörik a monotonitást. A történet is nagyon el lett találva, az egyetlen probléma, hogy onnantól, hogy Claire eldönti, hogy marad teljesen eltűnnek a visszaemlékezései a saját idejére, és csak a végén kerül elő megint. Sokkal többet ki lehetett volna hozni abból, hogy ő visszament a múltba és amit itt csinál az kihat a jövőre, de a könyv magasról tesz az időutazásra, és a végére ez a szál nagyon elsikkad. Ami viszont kiemelendő az az, hogy nem lett idealizálva a múlt agyon realisztikusan és komolyan ábrázolja a múltat. Minden vadsággal, durvasággal, nem kíméli az olvasót és Clairet se és ez nagyon jót tesz a könyvnek mert így teljesebb a kép. Összességében nagyon jó könyv, kicsit lassú és vontatott helyenként, de ezen kívül nagyon jól ábrázol mindent.

>!
TOrsolya
Diana Gabaldon: Outlander

@Panni777 ajánlására kezdtem el olvasni, magamtól az ilyesmi eszembe se jutott volna, és tessék: a top10-ben van. Úgy alakult az év, hogy mindig csak egy keveset olvastam, összesen kb. 6 hónapba telt, és most meg hiányzik Claire meg Jamie. Eleinte sokat küzdöttem a skót angollal benne, de aztán belejöttem. Nagyon agyafúrt történet, a szerző sok apróságra is odafigyelt, az események után meg szabályosan rohantam (különösen az utolsó harmadban).

1 hozzászólás
>!
silverlight78
Diana Gabaldon: Outlander

Hűha… Soha ilyen dühítő olvasmányban nem volt még részem. Az eleje beszippantott, olvasmányos stílus, különleges kor és helyszín… De jaj, hiba volt, mert ahhoz meg már túl sokat olvastam el belőle, hogy csak úgy abbahagyjam.

Claire a legérzéketlenebb hősnő a világon.
Visszarepül az időben néhány száz évet, de semmi kiakadás, semmi pánik, még egy kis kultúrsokk sem, sőt azon sem mereng túl sokat, hogy ez hogy a fenében lehetséges, csak pikk-pakk beilleszkedik, és úgy gondol a „haza kell jutnom valahogy tervre”, mint ahogy nekem jut eszembe, hogy ah, fel kellene hívni a fodrászt…

Egészen elképesztően gyenge a történet, szinte semmi nem történik benne, csak kufirc, erőszak, majdnem-erőszak és ezek kombinációja, megfűszerezve egy kis veréssel, mert ez a Jamie ugye olyan férfias, hogy ejha.

Majdnem megerőszakolják Claire-t, ő különösebb kétségbeesés nélkül ledöfi a támadóját, majd huss, rögtön utána szexel egyet a „férjével”. Heeeee? Tele van ilyen teljességgel szürreális történetszálakkal az egész. A többi meg unalmas szófosás.

Biztos, hogy messziről elkerülöm a folytatást…

>!
AOD
Diana Gabaldon: Outlander

Már rég el szerettem volna olvasni, mert a filmsorozat nagyon tetszik. A könyv gyakorlatilag ugyanaz, kis extrával. Élvezetes olvasmány, varázslatos vidékeken játszódik. Claire és Jaime viszonya igazán különleges, megértem, hogy miért kedvelik meg egymást, és az őszinteségen alapuló párkapcsolat velejáróit is megtapasztalják. Pár helyen a megnyilvánulásaik kicsit életszerűtlenek, de ez nem rontott a történet élvezeti értékén. Hamarosan a többi kötetet is sorra kerítem!

>!
anjoukavics
Diana Gabaldon: Outlander

Több embertől kaptam ajánlást arra nézve, hogy feltétlenül olvassam el a könyvet, kezdjem el a sorozatot. (Mármint a könyveket. :)) Ezt valamiért több mint egy évig halogattam – vagyis tudom miért. Legutóbb a Tűz és a jég dala sorozat volt ekkora volumenű mint ez és az is kivont a forgalomból pár hétre. Ami egyszerre király és végtelenül nehéz is, hiszen eléggé megnehezíti a normális életvitelt, amikor egy tök másik világban létezel. És igazából vártam is az érzést ettől is. Nos, az első könyv után elmondhatom, hogy nagy valószínűséggel ez nem lesz nekem egy második Trónok harca (azért nagyon durván rajongtam :)), de mindenesetre beszippantott ez is.
Bírtam a szereplőket és a fordulatokat, bár néhol azért fogtam a fejem, hogy történelmi hűség szempontjából eléggé kérdőjeles nekem, hogy melyik skót fickó elemezgette ilyen nyílt őszinteséggel saját magát meg a szerelmi életét. De aztán túllendültem ezen, elvégre ez vmi romantikus regényféle akar lenni. Ott meg az ilyesmi teljességgel elfogadható, sőt elvárt.
Épp egy elég nehéz időszakon megyek keresztül az életemben, így kifejezetten hálás vagyok az írónőnek, hogy segít megfeledkezni a nyomoromról és egy teljesen másik világba repít. Szóval ez után az értékelés után veszem is a következő kötetet a kezembe… :)

>!
Boglárka_Besenyei
Diana Gabaldon: Outlander

Fantasztikusan jó sorozat, csak ajánlani tudom. Már alig várom, hogy a többi kötete is fordításra kerüljön.

>!
Christinewinchester
Diana Gabaldon: Outlander

Már olvastam magyarul, de sikerült beszereznem a folytatásokat, s egyrészt gondoltam jobb lesz az elejéről kezdeni, másrészt szokni a nyelvvilágát a könyvnek és akkor a későbbi könyveket jobban értem.

Az olvasás nem azért tartott sokáig, mert másodszor már nem tetszett, hanem mindig valami kihívás, időhiány, kedv másfelé terelt, de ugyanazt tudom írni, mint a magyar könyv esetében:
„Skócia, történelem, kaland, szerelem, erotika, humor, megfűszerezve egy csipetnyi varázzsal.” nagyon szeretem.

Remélem gyorsabban tudok majd haladni…

>!
Kingaak
Diana Gabaldon: Outlander

Én a második kötetet és a harmadikat már olvastam, de az elsőt csak így utólag pótolom be. Mivel a sorozatot már láttam, így tudtam mi fog történni (nem úgy, mint a második és harmadik köteteknél), de ez nem változtat semmin sem.
Ez a könyv csodálatos. Diana Gabaldon gyönyörűen ír, nagyon változatos a szóhasználat ebben a regényben (is).
A skót beszéd nagy kedvencem volt most is. A Skót-Felföld hangulata, azok a ködös, esős napok nagyon hatásosak voltak.
A kedvenc könyvem, eddig a sorozatból.

>!
Hollóhát
Diana Gabaldon: Outlander

Végig izgalmas történet, tele szerethető, élettel teli karakterekkel. Claire mintha egész életében arra tréningezett volna, hogy felföldi őslakost játsszon, Jamie-t pedig nem lehet nem szeretni! Szegény Frank, valljuk be itt nem sok esélyed volt… Külön tetszett, hogy a főszereplőnk 1946-ból pottyant vissza a múltba (na jó a még múltabb múltba). Miután végigcsinált egy világháborút, róla könnyen elhiszem, hogy képes boldogulni a skóciai harcok és intrikák közepette is.

A nyelvezete azért jelentett egy kis kihívást, mivel mostanában csak egyszerűbb szavakkal operáló YA könyveket olvastam „eredetiben”. De ha századszorra keresem ki, akkor csak megjegyzem végre, hogy a „petticoat” alsószoknyát jelent nem pedig kiskabátot… (petite coat?)


Népszerű idézetek

>!
Kingaak

There were moments, of course. Those small spaces of time, too soon gone, when everything seems to stand still, and existence is balanced on a perfect point, like the moment of change between the dark and the light, when both and neither surround you.

>!
Kingaak

St. Paul says ‘Let a woman be silent, and—’ ”
“You can mind your own bloody business,” I snarled, sweat dripping behind my ears, “and so can St. Paul.”

>!
Kingaak

“I still say the only good weapon for a woman is poison.”
“Perhaps,” replied Dougal, “but it has its deficiencies in face-to-face combat.”

>!
Kingaak

“Och, lassie, all it takes to win is luck. It takes skill to lose!”

>!
Kingaak

We passed the rest of the day in pleasant conversation, wandering among his reminiscences of the dear departed days when men were men, and the pernicious weed of civilization was less rampant upon the bonny wild face of the Highlands.

>!
Hollóhát

“What is – it isn’t, is it? Jamie, why on earth are you carrying a dried mole’s foot in you sporran?”
“Against rheumatism , of course.” He snatched the object from under my nose and stuffed it back in the pouch.
“Oh, of course,” I agreed, surveying him with interest. His face was mildly flushed with embarrassment. “It must work; you don’t creak anywhere.”

649. oldal, 31. fejezet

>!
Hollóhát

“I can bear pain, myself,” he said softly, “but I couldna bear yours. That would take more strength than I have.”

671. oldal, 32. fejezet

>!
Hollóhát

Not for the first time I regretted the fact that there were no real witches. Had I been one, I would have turned him into a toad on the spot. A big fat one, with warts.

746. oldal, 36. fejezet

>!
Hollóhát

“We take it in turns to watch, and the Blessed Sacrament on the altar here is never left alone.”
(…)
“But … do you actually do anything?” I asked. “Er, pray, I mean?”
“I? Well,” he said slowly, “I sit, and I look at God.” A wide smile stretched the fine-drawn lips. “And he looks at me.”

794. oldal, 38. fejezet

>!
Hollóhát

“But whatever you are to do, you will require strength for it. So take one last bit of advice: when in doubt, eat.”

840. oldal, 40. fejezet


A sorozat következő kötete

Outlander sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristin Cashore: Fire
Leigh Bardugo: Siege and Storm
Cassandra Clare: Clockwork Angel
Patrick Ness: Monsters of Men
Rick Riordan: The House of Hades
Gail Carson Levine: Ella Enchanted
William Goldman: The Princess Bride
Ransom Riggs: Hollow City
Gail Carriger: Blameless
Kerstin Gier: Sapphire Blue