Outlander (Outlander 1.) 169 csillagozás

Diana Gabaldon: Outlander Diana Gabaldon: Outlander Diana Gabaldon: Outlander Diana Gabaldon: Outlander Diana Gabaldon: Outlander Diana Gabaldon: Outlander Diana Gabaldon: Outlander Diana Gabaldon: Outlander Diana Gabaldon: Outlander

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Claire Randall is leading a double life. She has a husband in one century – and a lover in another. On holiday with her husband just after the war, she walks through a stone circle in the Scottish Highlands and into a violent skirmish taking place in 1743. A wartime nurse, Claire can deal with the bloody wounds that face her; it is harder to deal with the knowledge that she is in Jacobite Scotland and the carnage of Culloden is looming. Marooned amid the passion and violence, the superstition, the shifting allegiances and the fervent loyalties, Claire is in terrible danger from Jacobites and Redcoats – and from the shock of her own desire for a courageous renegade.

Angliában Cross Stitch címmel is megjelent .

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Penguin Random House UK, London, 2020
876 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781784751371
>!
Random House, 2014
672 oldal · ISBN: 9780553393705
>!
Delacorte Books, New York, 2011
662 oldal · ISBN: 9780440423201

6 további kiadás


Kedvencelte 42

Most olvassa 66

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 83

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Lynn>!
Diana Gabaldon: Outlander

A sorozatot láttam az első évad feléig, ott túl erőszakos lett, így Jamie kék szemei ellenére abbahagytam. Nem bírtam nézni, ahogy egymást kínozzák, gyilkolásszák. Na, könyvben se jobb, de legalább tudtam gyorsabban olvasni azokon a részeken, amik a lelkemnek túl barbárak voltak. És az elején még nem is tudtam, hogy a felétől kezdődik csak a java…

Nem mondom, hogy minden része tetszett, a lenyűgöző skót tájakat személy szerint inkább nézném, mint a leírásukat olvasnám, jobban belegondolva, főhősünket szintén.

Eleinte nem értettem Claire viselkedését, aztán szép lassan elfogadtam, hogy nem igazán tehetett volna másképp, én valószínűleg még ilyen teljesítményt se nyújtottam volna, lévén nincs az 1700-as évek közepén hasznosítható tudásom. Az, hogy jobban senki nem kérdezett bele a múltjába vagy nem kezdtek el nyomozni utána, vagy a kiejtése, szóhasználata megfelelt az akkorinak – nos ezek felett igyekeztem elegánsan szemet hunyni.

Amin sokat gondolkodtam, az az volt, hogy vajon milyen lenne 2018-ból visszacsöppenni 1818-ba. Aztán eszembe jutott, hogy ott Mr. Darcy várná az ember lányát… háááát, lehet, hogy egy próbát megérne. De az is valószínű, hogy a mai okostelefonos, internetes, központi fűtéses, szelektív hulladékgyűjtéses, betonozott utas, modern orvoslásos, gyermekközpontú világomat nem feledném egykönnyen. Talán 1945 és 1745 között nem volt akkora különbség, mint 2018 és 1818 között. Nem tudom…

Nagyon magával ragadott az egész történet Clairestól, Jamiestől, klánostól, angol drganyososotól együtt, várom a folytatást és a szívem szakad meg előre is, mert tudok pár dolgot a főszereplők sorsáról…

FitzwilliamDarcy667>!
Diana Gabaldon: Outlander

Nagyon jó volt, bár kicsit vontatott helyenként. És pont ez az ami miatt nem tudok öt csillagot adni. Nagyon hosszú és vontatott, helyenként majdnem untató, kisebb-nagyobb gyorsításokkal, amik megtörik a monotonitást. A történet is nagyon el lett találva, az egyetlen probléma, hogy onnantól, hogy Claire eldönti, hogy marad teljesen eltűnnek a visszaemlékezései a saját idejére, és csak a végén kerül elő megint. Sokkal többet ki lehetett volna hozni abból, hogy ő visszament a múltba és amit itt csinál az kihat a jövőre, de a könyv magasról tesz az időutazásra, és a végére ez a szál nagyon elsikkad. Ami viszont kiemelendő az az, hogy nem lett idealizálva a múlt agyon realisztikusan és komolyan ábrázolja a múltat. Minden vadsággal, durvasággal, nem kíméli az olvasót és Clairet se és ez nagyon jót tesz a könyvnek mert így teljesebb a kép. Összességében nagyon jó könyv, kicsit lassú és vontatott helyenként, de ezen kívül nagyon jól ábrázol mindent.

wrony>!
Diana Gabaldon: Outlander

Imádom, igaz, csak a sorozattal együtt :). A kettő együtt tökéletesen kiegészíti egymást. A könyv háttéret ad megértéseknek. A film meg lenyűgöző szereplőket. A casting kiváló, a helyszín éppígy… szóval a könyv: szeretem. Csak így egyszerűen.

2 hozzászólás
the_stral>!
Diana Gabaldon: Outlander

Egy kihívás okán sikerült végre elolvasnom. Már korábban is szemeztem vele, de valamiért mindig volt egy másik könyv, ami miatt ezt félretettem. Hogy őszinte legyek, nem voltam teljesen oda érte. Maga a történet nagyon jó. Az már kevésbé, hogy rengeteg unalmas rész volt benne, amiket nemes egyszerűséggel ki lehetett volna hagyni belőle. Ami hiányzott belőle nekem az az ágyjelenetek bővebb kifejtése, mert azok kicsit laposra sikerültek szerintem. :D Oké, talán abban az időben nem nagyon volt divat ilyenről írni egy regényben, mint most de na. Claire annyira nem volt szimpatikus, Jamie viszont annál inkább! :P Mindent egybevetve elég jó volt, szeretek a régi korokról olvasni. Kedvem támadt megnézni a sorozatot is. :)

Boglárka_Besenyei>!
Diana Gabaldon: Outlander

Fantasztikusan jó sorozat, csak ajánlani tudom. Már alig várom, hogy a többi kötete is fordításra kerüljön.

TOrsolya>!
Diana Gabaldon: Outlander

@Panni777 ajánlására kezdtem el olvasni, magamtól az ilyesmi eszembe se jutott volna, és tessék: a top10-ben van. Úgy alakult az év, hogy mindig csak egy keveset olvastam, összesen kb. 6 hónapba telt, és most meg hiányzik Claire meg Jamie. Eleinte sokat küzdöttem a skót angollal benne, de aztán belejöttem. Nagyon agyafúrt történet, a szerző sok apróságra is odafigyelt, az események után meg szabályosan rohantam (különösen az utolsó harmadban).

1 hozzászólás
AOD>!
Diana Gabaldon: Outlander

Már rég el szerettem volna olvasni, mert a filmsorozat nagyon tetszik. A könyv gyakorlatilag ugyanaz, kis extrával. Élvezetes olvasmány, varázslatos vidékeken játszódik. Claire és Jaime viszonya igazán különleges, megértem, hogy miért kedvelik meg egymást, és az őszinteségen alapuló párkapcsolat velejáróit is megtapasztalják. Pár helyen a megnyilvánulásaik kicsit életszerűtlenek, de ez nem rontott a történet élvezeti értékén. Hamarosan a többi kötetet is sorra kerítem!

anjoukavics>!
Diana Gabaldon: Outlander

Több embertől kaptam ajánlást arra nézve, hogy feltétlenül olvassam el a könyvet, kezdjem el a sorozatot. (Mármint a könyveket. :)) Ezt valamiért több mint egy évig halogattam – vagyis tudom miért. Legutóbb a Tűz és a jég dala sorozat volt ekkora volumenű mint ez és az is kivont a forgalomból pár hétre. Ami egyszerre király és végtelenül nehéz is, hiszen eléggé megnehezíti a normális életvitelt, amikor egy tök másik világban létezel. És igazából vártam is az érzést ettől is. Nos, az első könyv után elmondhatom, hogy nagy valószínűséggel ez nem lesz nekem egy második Trónok harca (azért nagyon durván rajongtam :)), de mindenesetre beszippantott ez is.
Bírtam a szereplőket és a fordulatokat, bár néhol azért fogtam a fejem, hogy történelmi hűség szempontjából eléggé kérdőjeles nekem, hogy melyik skót fickó elemezgette ilyen nyílt őszinteséggel saját magát meg a szerelmi életét. De aztán túllendültem ezen, elvégre ez vmi romantikus regényféle akar lenni. Ott meg az ilyesmi teljességgel elfogadható, sőt elvárt.
Épp egy elég nehéz időszakon megyek keresztül az életemben, így kifejezetten hálás vagyok az írónőnek, hogy segít megfeledkezni a nyomoromról és egy teljesen másik világba repít. Szóval ez után az értékelés után veszem is a következő kötetet a kezembe… :)

Stitch>!
Diana Gabaldon: Outlander

Én a második kötetet és a harmadikat már olvastam, de az elsőt csak így utólag pótolom be. Mivel a sorozatot már láttam, így tudtam mi fog történni (nem úgy, mint a második és harmadik köteteknél), de ez nem változtat semmin sem.
Ez a könyv csodálatos. Diana Gabaldon gyönyörűen ír, nagyon változatos a szóhasználat ebben a regényben (is).
A skót beszéd nagy kedvencem volt most is. A Skót-Felföld hangulata, azok a ködös, esős napok nagyon hatásosak voltak.
A kedvenc könyvem, eddig a sorozatból.

Rona_Kokkonen>!
Diana Gabaldon: Outlander

Érdekesnek tűnt a misztikus téma alapján, de rám végül borzalmasan sokkolóan hatott. Megértem, hogy a sötét középkor erőszakosságát valahogy be kell mutatni, de pont úgy, hogy egy férfi megerőszakol egy másikat? Nekem ez már túlzás volt.
Emellett rengeteg a borzasztóan unalmas leírás, amikor muszáj volt gyorsolvasásra kapcsolni, csak, hogy valahogy túléljem.
Nagyon vártam, hogy vége legyen és teljesen ledöbbentem, mikor közölték, hogy már vagy 9 rész van belőle és mind ilyen vaskos.
Soha nem venném újra a kezembe.


Népszerű idézetek

Hollóhát>!

“I can bear pain, myself,” he said softly, “but I couldna bear yours. That would take more strength than I have.”

671. oldal, 32. fejezet

Stitch>!

St. Paul says ‘Let a woman be silent, and—’ ”
“You can mind your own bloody business,” I snarled, sweat dripping behind my ears, “and so can St. Paul.”

Stitch>!

There were moments, of course. Those small spaces of time, too soon gone, when everything seems to stand still, and existence is balanced on a perfect point, like the moment of change between the dark and the light, when both and neither surround you.

Stitch>!

“Och, lassie, all it takes to win is luck. It takes skill to lose!”

YouThinkSo>!

„You are safe,” he said firmly. "You have my name and my family, my clan, and if necessary, the protection of my body as well. The man willna lay hands on ye again, while I live.”

YouThinkSo>!

“I swore an oath before the altar of God to protect this woman. And if you're tellin' me that ye consider your own authority to be greater than that of the Almighty, then I must inform ye that I'm not of that opinion, myself.”

Hollóhát>!

“Why, what’s the matter wi’ the poor child?” She demanded of Jamie. “Has she had an accident o’ some sort?”
“No, it’s only she married me,” he said, “though if ye care to call it an accident, ye may.”

430. oldal, 23. fejezet

Hollóhát>!

“Dinna worry for Murtagh. There’s a canty wee bird can mind for himself.”
“Canty? Murtagh?” I knew the word meant ‘cheerful’, which seemed incongruous to a degree. “I don’t think I’ve ever seen him smile. Have you?”
“Oh, aye. At least twice.”
“How long have you known him?”
“Twenty-three years. He’s my godfather.”

579. oldal, 26. fejezet

Hollóhát>!

Not for the first time I regretted the fact that there were no real witches. Had I been one, I would have turned him into a toad on the spot. A big fat one, with warts.

746. oldal, 36. fejezet

Hollóhát>!

“We take it in turns to watch, and the Blessed Sacrament on the altar here is never left alone.”
[…]
“But … do you actually do anything?” I asked. “Er, pray, I mean?”
“I? Well,” he said slowly, “I sit, and I look at God.” A wide smile stretched the fine-drawn lips. “And he looks at me.”

794. oldal, 38. fejezet


A sorozat következő kötete

Outlander sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Heartless
Robin LaFevers: Grave Mercy
Amy Harmon: What the Wind Knows
S. A. Chakraborty: The City of Brass
Alix E. Harrow: The Ten Thousand Doors of January
Holly Black: The Wicked King
Tricia Levenseller: Daughter of the Pirate King
Ken Follett: The Pillars of the Earth
Mackenzi Lee: The Gentleman's Guide to Vice and Virtue
Rachel Vincent: Stray