Őszi ​dobszó 1-2. (Outlander 4.) 116 csillagozás

Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2. Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Skóciában ​kezdődött, egy ősi kőkörnél. Ott, ahol a kiválasztottak számára megnyílik egy átjáró a múltba – vagy a halálba.

Claire Randall túlélte ezt az elképesztő utazást, méghozzá nem is egyszer, hanem kétszer. Első útja végén Jamie Fraser, a 18. századi skót harcos ölelő karjai között kötött ki, akinek iránta érzett szerelme legendássá vált – egy tragikus szenvedély meséjévé, melynek végén Claire visszatért a jelenbe, hogy világra hozza a férfi gyermekét. A nő két évtized elteltével másodjára is útra kelt, ezúttal Amerikába, ahol a határvidéken újra találkozott Jamie-vel. Valakit azonban hátrahagyott a huszadik században: a lányukat, Briannát…
Brianna felkavaró felfedezést tesz, ami a kőkörhöz vezeti őt, ahol a lány a félelmetes ismeretlenbe veti magát. Miközben anyja és sosem látott apja után kutat, kockára teszi saját jövőjét, hogy megváltoztassa a történelmet… És hogy megmentse szülei életét. De ahogy Brianna beleveti magát az érintetlen vadonba, egy… (tovább)

Eredeti mű: Diana Gabaldon: Drums of Autumn

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
1192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998243 · Fordította: Farkas János
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
1192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997635 · Fordította: Farkas János

Kapcsolódó zóna

!

Outlander

93 tag · 89 karc · Utolsó karc: 2018. január 15., 22:08 · Bővebben


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Jamie Fraser · Claire Randall · Fergus · Ifj. Ian Murray · Roger Wakefield · Brianna Randall · Ian Murray · Jenny Murray · Lord John Grey · William Ransom


Kedvencelte 15

Most olvassa 54

Várólistára tette 112

Kívánságlistára tette 193

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

(…)
Egységében tekintve:
Jó volt? Igen.
Élveztem? Nagyon is.
Kikapcsolt? Természetesen!
Azt kaptam, amire számítottam? Nem egészen.
Nem lett igazán kedvenc, számomra alul múlta az eddigi részeket. Ugyanazt a színvonalt és izgalmat vártam, de sajnos nem kaptam meg. Itt inkább a családi kötelékek domináltak, mint egy világmegrengető tett. Ez is kellett természetesen, de a fülszövegen felsejlő „legjobban sikerült és legvarázslatosabb munka” miatt többet vártam volna. Szeretem ezt a részt is, de közel sem annyira, mint az eddigieket, akármilyen varázslatos is.

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/06/diana-gabaldon-os…

5 hozzászólás
>!
Via_BertaღVivienღ P
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Gabaldon ki fog nyírni. Ha nem is ezzel a könyvvel, de az egész sorozattal, az tuti.
Úgy döntöttem olvasás közben, hogy befejezem a sorozatot ezzel a kötettel, mert ez egy egész jó, kerek kis lezárása a történetnek. Az ok, mindössze annyi, hogy nem akarom látni, ahogy a kedvenc kis skótom megöregszik.
Nos, ezt egy kicsit elrontottam. Meg akartam nézni, hogy akkor Roger, most hogyan s mint is csatlakozik a McKenzie-k családfájába. Ahhaaaa, peeeerszeeee, hogyne. Ahogy én azt képzeltem…
Hát a helyzet az, hogy találtam egy rohadt jó kis oldalt, ahol a szereplők rövid története le van írva… és OMG. Gabaldon meg fog ölni engem!!!
Szóval kedves olvasó!
Ha ez a rész esetleg nem is tetszett annyira, mondjuk a sok izzadt test leírása után, vagy esetleg elment a kedved a lassab cselekmény folyása miatt, azt kell mondjam, hogy nagyon megéri tovább olvasnod, mert itt leszakad az ég :O
Roger és Brianna nagyon erős karakterek, igazi vérfrissítés a történetben, Iannal együtt.
Jamie és Claire nagyon is jó páros még mindig, Családként pedig tökéletesek *-*
Nem olyan hatalmas érzelmi hullámvasút, mint a 3. rész, de van itt bosszú, kalózkodás, szerelem, szex, romantika, skót felfogás, csalódás és még sok más.
És én, most, hogy az összes részt lespoilereztem magamnak elbújok és sírok, míg kijön a kövi rész.
Nem tudom, hogy mint és mivel fog befejeződni ez az egész sorozat, mivel még kettő visszavan Gabaldon tollából, eztán jelennek meg, de nagyon merem ajánlani, hogy nem temetjük el Jamiet, nagyon-nagyon ajánlom, mert akkor kitépi a szívemet Gabaldon, és utálnám emiatt utálni ezt a csodás sorozatot, mert az tuti, hogy az olvasottak nagyon felkeltették az érdeklődésemet és érdekel, hogy ki, hogyan fog eljutni oda, ahova. Milyen rögös utat járnak be és hogy oldják meg a problémáikat.
Claire, Jamie, Biranna, Roger, Ian és még Rollo is. Imádlak titeket *-*
Ui.: Kedves Gbaladon, ha bántod a kis vörös rókámat én kinyírlak!

15 hozzászólás
>!
Csoszi P
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Ez valami brutális volt! És nem csak a történet, hanem a terjedelem is. Az írónő a legapróbb részletekben is képes volt elveszni. Számomra sokszor lényegtelen volt az a sok aprólékos leírás, de természetesen átrágtam magam becsülettel a legutolsó betűig. Ebben a részben Jamie-t időnként kifejezetten utáltam spoiler. Ian továbbra is kedvenc, bár nem hiszem, hogy a továbbiakban találkozunk még vele. Brianna iránt vegyesek az érzéseim, időnként nagyon kedveltem, de aztán mindig mondott vagy tett valami baromságot. Roger inkább szimpatikus szereplő volt. Nagyon örültem, hogy szerepelt Lord John Grey, akit már az előző részben megismertem. spoiler Stephen Bonnet kifejezetten idegesített. Többször is feltűnt, és annyira furcsa volt, ahogy az ő és Jamié-k sorsa keresztezte egymást. Sajnos, ahol csak megjelent, számítani lehetett rá spoiler.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
1192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998243 · Fordította: Farkas János
>!
Trice29 P
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Érdekes utazás, amely már most hiányzik, pedig csak pár perce fejeztem be.
Annyira magával ragad a hangulat, hogy folyamatosan ezen jár az eszem.
El kell ismernem, hogy máshogy alakult a történet, mint az előző rész után képzeltem. Tudtam, hogy apa-leány ismerkedés lesz, szőttem terveket is ezerrel, de nagyon mellé lőttem. Sokban hasonlított az előző részekre, de még több tekintetben hozott újat.
Jamie és Claire továbbra is a kedvenceim. Álmaimon felül jól illeszkedik be a kis család az amerikai vadonba. Brianna továbbra sem lett a kedvencem, de talán kicsivel közelebb kerültünk egymáshoz. Roger felülmúlta minden várakozásomat. Ide a következőt :o)

>!
bankicsniki
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Szögezzük le, hogy imádom ezt a sorozatot. Alig vártam már,hogy megérkezzen hozzám a könyv, és amint lehetett el is kezdtem.
Voltak benne kissé unalmasabb részek,bár ez egy ilyen terjedelmű könyvnél nem is csoda. Részben ezért is adtam neki 4,5 csillagot. Na meg azért,mert csak hiányzik Skócia,a fenébe is. :D
Nagyon várom a következő részt, remélem minél hamarabb a kezembe vehetem. :)

>!
Röfipingvin MP
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Azt nagyon szeretem Gabaldonban, hogy mindig gondoskodik a kellően kimerítő, ám mégis nagyon jó érzelmi utazásról!
Néha el szoktam gondolkodni azon, hogy vajon mit lehet még kitalálni, milyen kalamajkába lehet keverni ezt a vörös skót óriást és gyönyörű angol boszorkányát. Aztán mindig rájövök, hogy teljesen mindegy is néha, hogy mik ezek a balszerencsés dolgok, egyszerűen annyira gördülékeny, annyira jól megfogalmazott, annyira jól megírt a történet, hogy csak peregnek a lapok.
Az elején kicsit tartottam attól, hogy a Brianna-Roger szál elnyomja Claire-Jamie szálat és akkor Jesus Roosevelt Christ! mi lesz, de szerencsére nagyon jó arányban és tempóban követték egymást az események minden személyi, téri és idői oldalon, síkon is.

Egy szó, mint száz néha szívesen elaludnék szívet melengető, kedves, skót babusgatásra… *sóhaj*

2 hozzászólás
>!
mazsof
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Az első és legfontosabb dolog az Őszi dobszóval kapcsolatban: egyre inkább látom, hogy teljesen más, mint a korábbi kötetek, új irányban haladunk. A második, hogy ugyanúgy imádom, mint az eddigieket. Új környezet, új szereplők, új célok és új utazók. Bár nagyon a szívemhez nőtt Claire és Jamie, örülök, hogy egyre többet kapunk a többi szereplőből. Hihetetlen, hogy Diana Gabaldon, három rendkívül vaskos kötet után a negyedikben is végig izgalmas, fordulatos, megdöbbentő cselekményszálakat tud varázsolni, nem tudom megunni ezt a világot, bár nem is szeretném… Még közel sincs vége, de már most attól félek, mi lesz, ha egyszer véget ér ez a fantasztikus, kontinenseket átívelő, romantikus, szerethető és valós karakterekkel megálmodott történelmi regény, mert nem hiszem, hogy bármi is a nyomába érhet az Outlandernek.

>!
Beatrice8
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

„Mindenkinek szüksége van a maga történetére.”

Nagyon fura, de néha úgy érzem, nem tetszett, ami teljesen felháborító, mert imádtam! Vagy mégsem? De, igen! Szóval valószínűleg az előző részek után elfogult lettem, ha Outlanderről van szó, mert hiába emlékszem, hogy egyes részek nem tetszettek mégis lehetetlennek érzem és teljesen elfogadhatatlannak, hogy bármi is nem tetszett. Bármennyire is furcsa és irracionális, de mostantól elfogadott tény, hogy ha nem is tetszenek egyes részek én akkor is imádom az Outlandert, úgy, ahogy van. Más törvények vonatkoznak erre a könyvsorozatra, ha nem szeretem, akkor is imádom. Ennek fényében most már tényleg elkezdem.
https://molybirodalom.blogspot.hu/2017/12/diana-gabaldo…

>!
Ananiila
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Az, hogy túlírt az nem is kifejezés különösen igaz ez az első kötetre, melynek szerintem a háromnegyede csak időhúzás. Különösen a Bree-Roger fejezetek teljesen érdektelenek, gyakorlatilag semennyire nem viszik előre a történetet (egy fél oldal elég belőlük), ráadásul én semmilyen kémiát nem érzek e két ember között, nem igazán kedvelem őket. Még soha nem éreztem ennyire idegesítőnek a két főszereplőt sem, jó néhányszor megráztam volna mindkettőt a lehetetlen viselkedésük miatt.
És mégis, van valami báj ebben a történetben, hogy a sok üresjárat ellenére is érdekel és szívesen olvasom.
Mindig tud valami újdonsággal szolgálni Gabaldon, jelen esetben az indiánokat vetette be, és mivel én indiános sztorikon nőttem fel, így élvezettel olvastam ezeket a részeket.


Népszerű idézetek

>!
Mácó

Zárj össze két felföldi skótot egy szobába, és tíz percen belül ismerni fogják egymás családjának történetét az elmúlt kétszáz évre visszamenőleg, és fel fogják fedezni, hogy számos közös rokonuk és ismerősük van, akik még valamikor kapóra jöhetnek.

123. oldal

5 hozzászólás
>!
Niitaa P

Amíg a testem és a tested él, mi egyek vagyunk. (…) És amikor a testem megszűnik létezni, a lelkem akkor is veled marad, Claire, esküszöm a mennyországba vetett hitemre, nem foglak többé elhagyni.

366. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Fraser
2 hozzászólás
>!
Aysa P

– Mi van benned, Sassenach? Kíváncsi vagyok – kérdezte könnyed társalgási hangon, szemét még mindig Myersre függesztve.
– Hogy érted ezt?
Felém fordul, és résnyire húzott szemmel így felelt:
– Mitől van az, hogy minden férfi, akivel csak összehoz a sors, öt perccel a megismerkedésetek után már le akarja tolni a nadrágját?
Fergus köpni, nyelni sem tudott, Ian arca pedig rózsaszínűre vált. Én olyan ártatlan szemekkel néztem, ahogy csak tudtam.
– Nos kedvesem, ha te nem tudod, akkor senki sem tudja – feleltem. – Én, úgy tűnik, szereztem magunknak egy hajót. És te mivel foglalatoskodtál egész reggel?

123. oldal

6 hozzászólás
>!
Csoszi P

– Halott voltam Sassenach, és mégis mindvégig szerettelek.

>!
Niitaa P

A nők sohasem túl öregek ahhoz, hogy rózsaszínt viseljenek!

118. oldal

>!
Csoszi P

A skótok nem változtatnak pusztán csak a változás kedvéért.

>!
Mácó

– Te vagy a bátorságom, ahogy én a te lelkiismereted – suttogta. – Te vagy a szívem… és én a te könyörületességed. Egyedül egyikőnk sem egész ember. Hát nem jöttél még erre rá, Sassenach?

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Fraser
>!
Aysa P

Vigyázz, Ian, ott egy kő előtted! – a puffanás és az elfolytott nyögés értésünkre adta, hogy Ian némi késéssel maga is felfedezte a követ.

43. oldal

>!
Mácó

Brianna felnyúlt, és megérintette Jamie arcát.
Mi gradhaich a thu, athair – suttogta a lány. – Szeretlek téged, édesapám.
Jamie szorosan magához ölelte Briannát, lehajolt hozzá, és megcsókolta a homlokát.

276. oldal (2. kötet)

Kapcsolódó szócikkek: Brianna Randall · Jamie Fraser
3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robin LaFevers: Halandó szív
Cassandra Clare: Az angyal
Kristin Cashore: Graceling – A garabonc
Rachel Vincent: Stray – Kóborok
Rick Riordan: Csata a labirintusban
Holly Black – Cassandra Clare: A bronzkulcs
Christopher Paolini: Örökség
Frank E. Peretti: Áttörés a sötétségen
Michael Crichton: A 13. harcos
Kerstin Gier: Rubinvörös