Őszi ​dobszó 1-2. (Outlander 4.) 315 csillagozás

Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2. Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Skóciában ​kezdődött, egy ősi kőkörnél. Ott, ahol a kiválasztottak számára megnyílik egy átjáró a múltba – vagy a halálba.

Claire Randall túlélte ezt az elképesztő utazást, méghozzá nem is egyszer, hanem kétszer. Első útja végén Jamie Fraser, a 18. századi skót harcos ölelő karjai között kötött ki, akinek iránta érzett szerelme legendássá vált – egy tragikus szenvedély meséjévé, melynek végén Claire visszatért a jelenbe, hogy világra hozza a férfi gyermekét. A nő két évtized elteltével másodjára is útra kelt, ezúttal Amerikába, ahol a határvidéken újra találkozott Jamie-vel. Valakit azonban hátrahagyott a huszadik században: a lányukat, Briannát…
Brianna felkavaró felfedezést tesz, ami a kőkörhöz vezeti őt, ahol a lány a félelmetes ismeretlenbe veti magát. Miközben anyja és sosem látott apja után kutat, kockára teszi saját jövőjét, hogy megváltoztassa a történelmet… És hogy megmentse szülei életét. De ahogy Brianna beleveti magát az érintetlen vadonba, egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
1192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997635 · Fordította: Farkas János
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
1192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998243 · Fordította: Farkas János

Kapcsolódó zóna

!

Diana Gabaldon

448 tag · 808 karc · Utolsó karc: 2021. november 9., 16:55 · Bővebben


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Jamie Fraser · Claire Randall · Fergus · Brianna Randall · Ifj. Ian Murray · Jenny Murray · Lord John Grey · Roger Wakefield · Ian Murray · Stephen Bonnet · William Ransom


Kedvencelte 46

Most olvassa 49

Várólistára tette 166

Kívánságlistára tette 207

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

(…)
Egységében tekintve:
Jó volt? Igen.
Élveztem? Nagyon is.
Kikapcsolt? Természetesen!
Azt kaptam, amire számítottam? Nem egészen.
Nem lett igazán kedvenc, számomra alul múlta az eddigi részeket. Ugyanazt a színvonalt és izgalmat vártam, de sajnos nem kaptam meg. Itt inkább a családi kötelékek domináltak, mint egy világmegrengető tett. Ez is kellett természetesen, de a fülszövegen felsejlő „legjobban sikerült és legvarázslatosabb munka” miatt többet vártam volna. Szeretem ezt a részt is, de közel sem annyira, mint az eddigieket, akármilyen varázslatos is.

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/06/diana-gabaldon-os…

5 hozzászólás
_Leelan_>!
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Gabaldon ki fog nyírni. Ha nem is ezzel a könyvvel, de az egész sorozattal, az tuti.
Úgy döntöttem olvasás közben, hogy befejezem a sorozatot ezzel a kötettel, mert ez egy egész jó, kerek kis lezárása a történetnek. Az ok, mindössze annyi, hogy nem akarom látni, ahogy a kedvenc kis skótom megöregszik.
Nos, ezt egy kicsit elrontottam. Meg akartam nézni, hogy akkor Roger, most hogyan s mint is csatlakozik a McKenzie-k családfájába. Ahhaaaa, peeeerszeeee, hogyne. Ahogy én azt képzeltem…
Hát a helyzet az, hogy találtam egy rohadt jó kis oldalt, ahol a szereplők rövid története le van írva… és OMG. Gabaldon meg fog ölni engem!!!
Szóval kedves olvasó!
Ha ez a rész esetleg nem is tetszett annyira, mondjuk a sok izzadt test leírása után, vagy esetleg elment a kedved a lassab cselekmény folyása miatt, azt kell mondjam, hogy nagyon megéri tovább olvasnod, mert itt leszakad az ég :O
Roger és Brianna nagyon erős karakterek, igazi vérfrissítés a történetben, Iannal együtt.
Jamie és Claire nagyon is jó páros még mindig, Családként pedig tökéletesek *-*
Nem olyan hatalmas érzelmi hullámvasút, mint a 3. rész, de van itt bosszú, kalózkodás, szerelem, szex, romantika, skót felfogás, csalódás és még sok más.
És én, most, hogy az összes részt lespoilereztem magamnak elbújok és sírok, míg kijön a kövi rész.
Nem tudom, hogy mint és mivel fog befejeződni ez az egész sorozat, mivel még kettő visszavan Gabaldon tollából, eztán jelennek meg, de nagyon merem ajánlani, hogy nem temetjük el Jamiet, nagyon-nagyon ajánlom, mert akkor kitépi a szívemet Gabaldon, és utálnám emiatt utálni ezt a csodás sorozatot, mert az tuti, hogy az olvasottak nagyon felkeltették az érdeklődésemet és érdekel, hogy ki, hogyan fog eljutni oda, ahova. Milyen rögös utat járnak be és hogy oldják meg a problémáikat.
Claire, Jamie, Biranna, Roger, Ian és még Rollo is. Imádlak titeket *-*
Ui.: Kedves Gbaladon, ha bántod a kis vörös rókámat én kinyírlak!

15 hozzászólás
Szilvi00 P>!
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Könnyed, nyári olvasmány volt…
Jaj, dehogy! Bocsánat! Az egy másik értékelésem kezdete lesz. :D
Diana Gabaldon sorozata sem nem könnyed, sem nem gyorsan olvasható olvasmány. Időmilliomosok előnyben! Ez a rész is hihetetlenül részletgazdag volt, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem éreztem néha enyhén unalmasnak a véget nem érő leírásokat. Leszakadt a karom is, de az olvasottak után ez sem tántorít el, és megkapja az 5 csillagot, mert 1. Jamie és Claire most sem okozott csalódást, minden rész után megduplázódik az irántuk érzett rajongásom. 2. Brianna és Roger párosáról is szívesen olvastam. Szenvedélyes és érzelemdús kapcsolatuk sok szép percet szerzett nekem. 3. Szerettem az egész regény hangulatát, az új helyszínt, az új szereplőket, és azt, hogy ezúttal nem a politikai események irányították hőseink életét. 4. Izgalmakból és megdöbbentő fordulatokból sem volt hiány.
Kíváncsian várom a folytatást. Nem sok esélyt látok rá, de valami frappáns ötlettel előállhatna az írónő, amivel megállítja vagy visszatekeri az idő kerekét. Kicsit rossz látni, hogy öregednek Jamie-ék.

6 hozzászólás
Csoszi>!
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Ez valami brutális volt! És nem csak a történet, hanem a terjedelem is. Az írónő a legapróbb részletekben is képes volt elveszni. Számomra sokszor lényegtelen volt az a sok aprólékos leírás, de természetesen átrágtam magam becsülettel a legutolsó betűig. Ebben a részben Jamie-t időnként kifejezetten utáltam spoiler. Ian továbbra is kedvenc, bár nem hiszem, hogy a továbbiakban találkozunk még vele. Brianna iránt vegyesek az érzéseim, időnként nagyon kedveltem, de aztán mindig mondott vagy tett valami baromságot. Roger inkább szimpatikus szereplő volt. Nagyon örültem, hogy szerepelt Lord John Grey, akit már az előző részben megismertem. spoiler Stephen Bonnet kifejezetten idegesített. Többször is feltűnt, és annyira furcsa volt, ahogy az ő és Jamié-k sorsa keresztezte egymást. Sajnos, ahol csak megjelent, számítani lehetett rá spoiler.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
1192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998243 · Fordította: Farkas János
KönyvMoly_1989>!
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Diana Gabaldon utánozhatatlan és vérprofi, született mesélő!
Az ő tollából 10 oldalon keresztül még azt is szívesen olvasnám, ahogy csak esik az eső.
Habár nekem eddig ez a regény volt a leggyengébb történetileg (így is 5 csillag!, mert kevesebbet lehetetlen rá adni), mégis szerettem és élveztem, nagyon várom a következő kötetet!
egyébként nem lehet nem szeretni azt az alkotót, aki megalkotta Jamie Frasert :)

Milli88 P>!
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

"– Da mi basia mille – suttogta. Csókolj meg ezerszer.
(…)
– Dein mille altera – feleltem. Majd még ezerszer."

Tetszett, hogy ott vehettem fel a történet fonalát, ahol a harmadik részben véget ért.
Ez a rész is meglehetősen hosszúra sikerült. Itt-ott néha unalmasnak mondható, de ezek az olykor kevésbé érdekes részek a későbbiekben visszaköszönnek.
Az első kötet számomra kevésbé volt pörgős, mint a második. Tetszett, ahogyan az események alakultak. Rolló igazi színfolt volt a könyv egészének során. Ian és az indiánok sorsa, waow.
Brianna, Jocasta és Lord John Grey szórakoztatóak voltak.
Jamie és Claire pedig ebben az epizódban sem hazudtolták meg magunkat.

A lezárás számomra teljes és egész volt, így nincs függővég. De ennek ellenére kíváncsian várom, hogy mit tartogat még az írónő.

Nokedli28>!
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

„Je t'aime… un peu…. beaucoup… passionnément… pas du tout. Szeretlek… egy kicsit… nagyon… szenvedélyesen… egyáltalán nem.”

A fél csillag levonást az első kötet miatt kapja a könyv, amit kissé laposnak találtam, főleg a második rész elolvasása után. Ettől függetlenül meg vagyok elégedve a könyvvel, Diana Gabaldon hozta a sok kalandot, konfliktust és megható jeleneteket. Inkább a második kötet volt az izgalmas, ahol villámgyorsasággal történtek az események. Nagyon örültem, hogy nemcsak Jamie és Claire szerelme van előtérben, hanem Roger és Brianna kapcsolata is kivirágzik :) Már hihetetlenül vártam Jamie és Brianna találkozását, és amikor megtörtént ❤❤❤ Outlander rajongóknak kötelező folytatás ^-^

smetalin>!
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Hallottam a fanfárok hangját mikor az utolsó oldalra jutottam. Rég nyűglődtem ennyit egy könyv miatt. Sajnos a legnagyobb problémám az volt, hogy az összes cselekményt ami most ebben a részben történt, azt szerintem cirka 200 oldal alatt letudta az írónő. A többi ezer oldal meg körítésnek kicsit hosszú lett, majd minden második oldalon megemlítette, hogy kinek hogy ragyog a haján a fény, milyen színben pompázik az arca, macska szeme épp milyen színű (egyéntől függött) pézsma illatú volt minden és mindenki, testük minden porcikáját részletesen leírta, de hogy el ne felejtsem, erről is sűrűn olvashattam. Az első könyvben Jamiek mentek mint a bolygóhollandi, a második könyvben meg ezerrel kapáltak és birtokot építettek, hát ennyi. Ezért a részért kár volt ennyit várni, és hol van még a vége………

14 hozzászólás
Dawnofmyth>!
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Egymás után olvastam el három részt, és ennél úgy éreztem, teljesen telített a történet, sok volt így :) Most örülök, hogy a következő részre várni kell. Igaz, nem lett függővéges, de a kíváncsiság azért motoszkál bennem, mi jöhet még. Ha nem lett volna ez is tele túlírással, fölösleges átvezetésekkel, akkor könnyebb olvasmány lenne. Előfordult, hogy elkalandoztam közben, nem volt annyira megfogó rész. Igaz voltak izgalmak :) kalandok. Jamie és Brianna találkozását kicsit másképp képzeltem. Itt volt hogy kedveltem őt, ugyanolyan forrófejű, mint az apja. Rogerrel sem volt ez másképp. Szerintem nem passzolnak össze. Jamienél is voltak alkalmak amikor csalódtam benne, voltak eddig is fafejű húzásai, bár mondjuk ez elég sok szereplőre jellemző ebben a történetben. Az is lehet viszont, hogy azért nem lelkesedtem ezért a részért, mert megcsömörlöttem tőlük. sok volt egymásután három rész

1 hozzászólás
Trice29>!
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.

Érdekes utazás, amely már most hiányzik, pedig csak pár perce fejeztem be.
Annyira magával ragad a hangulat, hogy folyamatosan ezen jár az eszem.
El kell ismernem, hogy máshogy alakult a történet, mint az előző rész után képzeltem. Tudtam, hogy apa-leány ismerkedés lesz, szőttem terveket is ezerrel, de nagyon mellé lőttem. Sokban hasonlított az előző részekre, de még több tekintetben hozott újat.
Jamie és Claire továbbra is a kedvenceim. Álmaimon felül jól illeszkedik be a kis család az amerikai vadonba. Brianna továbbra sem lett a kedvencem, de talán kicsivel közelebb kerültünk egymáshoz. Roger felülmúlta minden várakozásomat. Ide a következőt :o)


Népszerű idézetek

Mácó>!

Zárj össze két felföldi skótot egy szobába, és tíz percen belül ismerni fogják egymás családjának történetét az elmúlt kétszáz évre visszamenőleg, és fel fogják fedezni, hogy számos közös rokonuk és ismerősük van, akik még valamikor kapóra jöhetnek.

123. oldal

5 hozzászólás
Aysa P>!

– Mi van benned, Sassenach? Kíváncsi vagyok – kérdezte könnyed társalgási hangon, szemét még mindig Myersre függesztve.
– Hogy érted ezt?
Felém fordul, és résnyire húzott szemmel így felelt:
– Mitől van az, hogy minden férfi, akivel csak összehoz a sors, öt perccel a megismerkedésetek után már le akarja tolni a nadrágját?
Fergus köpni, nyelni sem tudott, Ian arca pedig rózsaszínűre vált. Én olyan ártatlan szemekkel néztem, ahogy csak tudtam.
– Nos kedvesem, ha te nem tudod, akkor senki sem tudja – feleltem. – Én, úgy tűnik, szereztem magunknak egy hajót. És te mivel foglalatoskodtál egész reggel?

123. oldal

6 hozzászólás
Mácó>!

– Te vagy a bátorságom, ahogy én a te lelkiismereted – suttogta. – Te vagy a szívem… és én a te könyörületességed. Egyedül egyikőnk sem egész ember. Hát nem jöttél még erre rá, Sassenach?

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Fraser
Niitaa P>!

Amíg a testem és a tested él, mi egyek vagyunk. […] És amikor a testem megszűnik létezni, a lelkem akkor is veled marad, Claire, esküszöm a mennyországba vetett hitemre, nem foglak többé elhagyni.

366. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Fraser
2 hozzászólás
Mácó>!

Brianna felnyúlt, és megérintette Jamie arcát.
Mi gradhaich a thu, athair – suttogta a lány. – Szeretlek téged, édesapám.
Jamie szorosan magához ölelte Briannát, lehajolt hozzá, és megcsókolta a homlokát.

276. oldal (2. kötet)

Kapcsolódó szócikkek: Brianna Randall · Jamie Fraser
3 hozzászólás
Csoszi>!

Az anyám mindig azt mondta, hogy a kiltet viselő férfiak ellenállhatatlanok. Azt hiszem, igaza volt.

I. kötet, 92. oldal, 4. Csapás a múltból

Csoszi>!

– Halott voltam Sassenach, és mégis mindvégig szerettelek.

Aysa P>!

Vigyázz, Ian, ott egy kő előtted! – a puffanás és az elfolytott nyögés értésünkre adta, hogy Ian némi késéssel maga is felfedezte a követ.

43. oldal

Csoszi>!

A skótok nem változtatnak pusztán csak a változás kedvéért.


A sorozat következő kötete

Outlander sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin LaFevers: Sötét diadal
Shirley Palmer – Szepes Mária – Michael Connelly – Nicola Lindsay: Veszélyzóna / A vörös oroszlán / Elfelejtett hangok kórusa / Túl a felhőkön
Dan Simmons: Terror
Philippa Gregory: A folyók asszonya
Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe
Szepes Mária: A Vörös Oroszlán
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Fekete lobogó
Christopher Moore: Te szent kék!
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör
Giles Kristian: A bosszú istene