Az ​utazó 1-2. (Outlander 3.) 472 csillagozás

Diana Gabaldon: Az utazó 1-2. Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.

A nagy sikerű sorozat harmadik kötete nemcsak az időben repít vissza, de távoli, egzotikus tájakra is elvezet bennünket.

Kétszáz évvel korábban történt szenvedélyes találkozásukkor a halálra szánt Jamie Fraser végül lovagiasan visszaküldte a gyermekével várandós Claire-t a saját idejébe, mert meggyőződése volt, hogy el fog esni az 1746-os véres cullodeni csatában.

Lányuk mostanra felnőtt, és Claire rádöbben, hogy Jamie túlélte a csatát. Visszavágyik hát az idő szakadékán keresztül, hogy újra megkeresse a férfit, akit soha nem tudott elfelejteni, és a sorsot, amit soha nem tudott figyelmen kívül hagyni…

„Nincs rá elég szó, hogy leírjam, mennyire élveztem ezt a könyvet!”
– Mary Meredith, Amazon Reviews

„Gabaldon született történetmesélő.”
– Los Angeles Daily News

„A történet továbbra is megbabonáz engem és sok barátomat is. Azt ajánlom, olvasd el egészen a legelejétől, mert sok mindent kell megértened!”
– Lynne Bell, Amazon Reviews

Eredeti megjelenés éve: 1993

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
1142 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633992197 · Fordította: Szujer Orsolya, Károlyi Eszter
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
1152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633992203 · Fordította: Szujer Orsolya, Károlyi Eszter
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
1152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633992197 · Fordította: Szujer Orsolya, Károlyi Eszter

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Diana Gabaldon

461 tag · 826 karc · Utolsó karc: 2022. június 28., 14:14 · Bővebben


Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

Jamie Fraser · Claire Randall · Fergus · Ifj. Ian Murray · Lord John Grey · Jenny Murray · Roger Wakefield · Ian Murray · Mr. Willoughby · Marsali MacKimmie · William Ransom

Helyszínek népszerűség szerint

Skócia · Skót Felföld · Edinburgh · piac


Kedvencelte 88

Most olvassa 46

Várólistára tette 191

Kívánságlistára tette 209

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

_Eriii >!
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.

Talán az egyetlen leszek ezzel a véleménnyel, de egy kicsit elment a kedvem a folytatásoktól. Belegondolok, hogy ezen kívül van vagy 5 könyv hátra, plusz a spinoffok hát a szemeim keresztben vannak. Számomra túlzottan hosszú volt ez a rész. Félreértés véget szeretném tisztázni, hogy imádom az írónőt. Imádom az írásstílust. Nagyon imádom a szereplőket, Jamie örök kedvenc marad. Claire, Brianna, a skótok, az angolok egyszóval mindenkit. Szerintem az egyik legjobb történelmi romantikus írónő. Ez a rész mégis valahogy nem hagyott akkora nyomot bennem, mint az előző kettő. Itt hiányoltam valamit, talán egy szikra hiányzott, hogy jobban égjen a tűz, de az első két kötetet nem tudta felülmúlni. Izgalmas volt nem vitatom. Nagyon szerettem Jamie és Claire egymásra találását, azt a sok kalandot amin keresztül mennek, de még így is volt egy pár dolog ami untatott. A következő rész Brianna időutazásáról fog szólni, szóval bármennyire is elment a kedvem a hosszúra nyúlt részekkel, felkeltette az érdeklődésemet. Szerintem még abba befektetem az energiát, aztán eldől, hogy mi lesz a következő részekkel, de az a nagy gyanúm, hogy nem fog többe érdekelni ez a drága skót kalandja…. Bárcsak tevédnek…

13 hozzászólás
Márk_2011>!
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.

Nem hiszem, hogy valaha 5 csillagnál kevesebbet fog érni számomra!
Ez a sorozat a lelkem egy része! Tudom túlzás, de életem szakaszaiban mindig kapaszkodtam egy könyvbe, egy sorozatba, egy film sorozatba, ha rossz passzban voltam éppen! Valahogy ezek mindig picit kirántottak, vagy éppen fenn tartottak. Szükségem van az „Outlander érzésre” , Jamiere, Clearre, és Diana Gabaldon minden sorára! Ők is a családom lettek! Sőt! Én lettem családtag!
A kalandból bőven kijut ebben a részben is!
Szeretem, ahogy velük utazom, és új tájak, új vizek felé sodor a szél! Aki még nem olvasta, kezdje el!

11 hozzászólás
Csoszi>!
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.

Alapjában véve tetszett a könyv, de sajnos voltak üresjáratok és emiatt lassabban haladtam, mint ahogy azt terveztem. Elöljáróban szeretném leszögezni így a harmadik rész befejezése után, hogy Diana Gabaldon krónikus szófosásban szenved, ugyanis hosszú mondatokat, sőt akár oldalakat is képes írni gyakorlatilag a nagy büdös semmiről. Ettől eltekintve jó volt visszatérni Claire-hez és az ő csodálatos emberéhez, a mi derék skótunkhoz: Jamie Fraserhez. Nagyon tetszettek azok a részek, amelyekben hőseink életéről olvashattam, pontosabban az egymástól külön töltött évekről, valamint a nyomozásról Jamie után, Claire filozofálgatásairól, a nagy egymásra találásról. Bevallom annál a résznél kicsit libabőrös lettem. Voltak új szereplők, meg a régiek közül is többen felbukkantak. Az előző részekben nagyon megkedveltem Jennyt Jamie nővérét, meg az ő családját. Sajnos ebben a részben épp az ellenkezője történt. Jamie mindent megtett értük, és úgy éreztem, hogy visszaéltek az ő becsületességével, és rendesen ki is használták. Egyedül kicsi Ian-t szerettem meg, de őt nagyon. A könyv tele volt fordulatokkal, rengeteg hosszú utazással. Szinte már én is tengeri beteg lettem, nemcsak Jamie:) Hőseink sokszor bajba keveredtek, de valahogy mindig jól kerültek ki belőle. Nagyon mérges voltam, hogy Geillis visszakerült a történetbe, pontosabban spoiler. Lord John karaktere határozottan szimpatikus volt. Kíváncsi is lettem az ő saját sorozatára. Hátha előbb-utóbb az is megjelenik magyarul. A kis kínaival kapcsolatban nem értettem spoiler. Ami még fura volt, hogy eltelt 20 év, hőseink már jóval negyven felett járnak, spoiler.
A könyv terjedelme senkit ne tartson vissza az olvasástól!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
1144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633992197 · Fordította: Szujer Orsolya, Károlyi Eszter
2 hozzászólás
KönyvMoly_1989>!
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.

Annyira imádom Diana Gabaldon stílusát! Ez a nő született történetmesélő!
Több, mint ezer oldal és egy pillanatra sem unatkoztam! Néha túlságosan elvesztünk a részletekeben, de ez nem csorbította az élményt. Szeretem Jamie & Claire párosát, ugyanaz a tűz lobog köztük, mint az első részben! :)
A mellékszereplők, a helyszínek, az események… Pazarul ki lett találva minden, egyetlen óriási bajom, hogy nekem kegyetlenül hiányzik a Skót Felföld, de ez már legyen az én egyéni szociális problémám. :D
Alig várom, hogy többet olvashassak Briannáról!
Végre egy történet, ami filmsorozatként és írott formában is ugyanúgy megállja a helyét!

4 hozzászólás
Szilvi00 P>!
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.

Szeretem ezt a sorozatot és közel 5 évvel a második rész olvasása után 5 perc is elegendő volt ahhoz, hogy ismét felvegyem a fonalat és elmerüljek Jamie és Claire világában. Kontinenseket átívelő, nagyon kalandos és eseménydús rész volt, kicsit talán még fárasztó is. A szokásos olvasási tempómhoz képest, lassan haladtam vele. Nap mint nap kézbe vettem a könyvet és most, hogy elfogytak a lapok, hiányzik.
Időnként felmerült bennem a gyanú, hogy valaki ellopta a Delete gombot az írónő billentyűzetéből, mert szerintem időnként túlságosan elmerültünk a részletekben. :D
Ennek ellenére élveztem szinte minden pillanatát. Claire igazi amazonná nőtte ki magát ebben a részben. Nem csak az orvoslás, hanem más területeken is megállta a helyét. Ha mégsem boldogult egyedül, egy lélegzetelállító skót Vörös mindig a megmentésére sietett. Jamie nekem örök kedvenc és ebben a részben sem okozott csalódást. ♥️
Mindketten sokat változtak, sokat megéltek a külön töltött idő alatt, de van, ami sosem változik. Elsöprő szerelmük nem ismer akadályt és bármilyen nehézséggel is néznek szembe, bátorsággal, kitartással minden helyzetből kimentik magukat.
Egy kisebb pihenőre szükségem van, de utána jöhet Bree kalandja!

_Leelan_>!
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.

Jjaj, Gabaldon elérte nálam, hogy egyszerre imádjam és utáljam ezt a könyvet.
Nagyon könnyel elképzelhető, már már a realitást talaját érinti az első pár száz oldal, ami a külön töltött időkre tekint vissza.
Megértettem Jamie több döntését is, ettől függetlenül a végeredmények mindig összetörték a szívemet. Olyan volt, mintha én lettem volna Claire, vele együtt éreztem, minden egyes apró kis csalódást, kételyt, fájdalmat.
Jamie közben pedig jó spoiler, nagybácsi volt, többek számára is. Rengeteg gyerek vette körül, így talán kevésbé volt neki fájdalmas.
Rájöttem, hogy Jamie vonzza a bajt. Igazán izgalmas 20 év állt mögötte, és persze véletlenül sem maradt a legalitás területén. Neeeem, mert minek azt? :D
Claire élete kicsit unalmasabb volt.
Az 1960-as években játszódó részeket viszont ismételten csak imádtam. Annyira szeretnék több Briannás jelenetet olvasni. Bevallom őszintén, hogy már nagyon várom a negyedik részt. Nem kis várakozások vannak bennem, és remény, hogy talán… Jamie és Brianna, valamilyen úton módon, talán, esetleg találkoznak majd. Azok a kis képek.. Imádom Jamiet, azt, ahogy szereti Briannát. Olyan gyengéd és védelmező vele szemben, közben pedig soha sem találkoztak, még csak megfogni sem tudta. Nem látta Claire hasában mocorogni.
Annyira szerette Briannát, és persze Claiert, hogy lemondott róluk.
Az együtt töltött időket élvezettel olvastam. Boldog voltam, nagyon. Aztán persze Gabaldon több ízben is gondoskodott a torokszorító érzelmi zuhanásról.
Titkok és kételyek voltak egymás között. Persze ők mindent leküzdenek. Szerencsére, mert igen csak mozgalmas életük volt, van, és lesz is.
Lehet, hogy több, mint negyven évesek, de hahó! Az nem öreg még! Lehet, hogy vannak már Jennyéknek unokáik, de nah. Ők azért igen csak aktívak, minden területen.
Apropó Jenny, utáltam. Nagyon.
Ez a könyv teljes eltért az előző kettő hangulatától. Itt most nem fenyegetett közelgő harc, vagy az elválás. Nem kalandoztunk Skócia zöld hegyein, nem áztunk meg a szereplőkkel együtt. Helyette hosszú-hosszú hajóúton vehettünk részt.
Olvastam, hogy néhányan szappanoperásnak érzik a történetet, hát nem tudok velük egyetérteni.
Inkább egy akció dús, igen csak romantikus, reményt adó, Karib-tenger kalózai történethez tudnám hasonlítani, ha nagyon muszáj lenne.
Olyan érdekes volt benne minden. A korai telepesek, a hajózási szokások. Minden-minden.
Azt hiszem érthető, hogy 4 nap alatt elolvastam ezt a vastag könyvet.
Nem unatkoztam sehol sem.
A fő gonosz karakterét ismételten csak szerettem. Bár azért be kell vallanom, hogy Jack Randallt hiányoltam. Kár, hogy a második részben sem kapott nagyobb szerepet, itt pedig egy mondat után el lett intézve a dolog. Szívesen olvastam volna egy részletes Randall-Fraser harcot, hogy rendes pontot tehessünk ennek az ügynek a végére.
Szóval vissza a harmadik könyv fő gonoszához. Jó kis karakter ő is, csupa rejtély és szerintem dilis is.
A kis Iant nehéz nem kedvelni, és imádtam a Jamievel közös jeleneteit. Olyankor mindig bepillanthattunk abba, hogy milyen apja is lehetett volna a kis Briannának.
Szóvaaaal. Már majdnem öt csillagos könyv, majdnem. Csak ne fájtak volna azok az átkozott 20 év alatti események.
Hol a negyedik rész? Hol? Akarom *-*

12 hozzászólás
Röfipingvin P>!
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.

Hála a magasságosnak, hogy nem függővéggel zárul, mert – sajnos – néha vissza kell térnem a valóságba. Nem tűnhetek el megint napokra a skót felföldön, meg az óceánon, meg a karibi térségben. Mégiscsak van nekem egy Jamiem (bár nem skót, nem vörös, de az enyém és szeretem), nem lenne fair vele szemben.

6 hozzászólás
Trice29 P>!
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.

Azt kell mondanom, hogy teljesen beszippantott ez a könyv, minden szabadidőmben olvastam, olvastam és olvastam.
Hihetetlen eseménydús volt ez a rész. Féltem tőle, hogy több, mint ezer oldal nagy kihívást fog jelenteni, de nem így történt. Most befejezve e könyvet úgy érzem, hogy még, még, még…
Nagyon tetszett a könyv felépítése, míg az első kötet a kimaradt éveket tisztázta sok-sok érzelemmel, addig a második rész tele volt kalanddal és izgalommal. Nagyon eseménydús és információval teli volt a történet, így nem volt idő még fellélegezni sem.
A szereplők továbbra is lehengerlőek, izgalmas volt korábbi mozaik információkat a végleges helyükre kísérni. Sok mindennek kiderült az oka és következménye, de legalább ugyanennyi újat is kaptunk. Diana hihetetlenül szövi ezt a bonyolult mesét.
A vége pedig a következő rész után kiált. Remélem hamarosan olvashatom!

2 hozzászólás
Diana_L I>!
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.

Nagy rajongója vagyok Diana Gabaldonnak és az Outlander sorozatnak. Nagyon vártam a harmadik részt és most is egy fordulatokban gazdag kaland regényt kaptam. Jamie még mindig nagy kedvencem, de valahogy Claire sokkal jobban magával ragadott. Egy igazi hősnő. Örültem, hogy újra az élete részesévé válhattam. Mégis levontam egy fránya csillagot, mert nem éreztem azt az izgalmat, azt a pörgést amit az első rész hozott számomra. Ettől függetlenül továbbiakban is nagy rajongója maradok a sorozatnak. Hogy megvárom-e a kötet következő magyar megjelenését? Talán felkötöm a gatyám és neki ugrok angolul. Azért még gyűjtöm hozzá az erőt …
https://dianalandry73.wordpress.com/2016/05/27/konyvaja…

Brigi__>!
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.

A második rész után úgy gondoltam, hogy kicsit pihentetnem kell a kedvenc skót emberkéimet. A második rész rettentően tömör volt számomra és annyira nem is élveztem a régi Franciaországot. A harmadik résznél először ami szembeötlött, hogy nem egy vaskos „téglakönyvet” tartok a kezemben, hanem két könyvként tudtam megvenni. Nekem személy szerint tetszett az egyben 1000 oldalas könyv, de rá kellett jönnöm, hogy szállítás szempontjából a ketté szedett könyv praktikusabb volt :)

A történet
Míg a második részt Claire elbeszéléseivel olvashattuk a történet folytatása mellett, addig a harmadik rész Jamie szemén keresztül elevenedett meg előttünk. Tetszett ez a változtatás, ugyanakkor kicsit szkeptikus voltam, mivel nem sok írónőnek sikerül a férfi karakterén keresztül vinni a történetet, de meg kell mondjam Diana még ezt az akadályt is sikeresen vette.
Nagy részletességgel írta le mi történt, hogy történt, kivel történt. Aki vizuális típus annak nem esett nehezére, hogy elképzelje például a barlangban vagy a börtönönben töltött éveket, vagy a kétségbeesést, ami olyan tettekre sarkallja az embert, hogy vakmerő és veszélyes helyzetekbe sodorja magát. Ugyanakkor, aki hadilábon áll a részletezettséggel lehet nem ez lesz A könyv számára, de véleményem szerinte érdemes adni neki egy próbát :)
A már második részben megtapasztalt időbeli ugrások itt jelen voltak, de ugyanúgy ahogy az előző kötetben most sem volt zavaró. Sőt! Érdekes volt megfigyelni…..
folyt.köv.


Népszerű idézetek

MFKata>!

Az otthon az a hely, ahová, ha mennünk kell, be kell, hogy engedjenek

Röfipingvin P>!

– A pokolba veled, Sassenach! – mondta, valahonnan a messzi távolból. Hangja megbicsaklott a szenvedélytől. – A pokolba veled! Esküszöm, ha meghalsz itt nekem, én megöllek!

627. oldal, II. kötet

Belle_Maundrell>!

– Jézus – suttogta végül. – Claire… te vagy a leggyönyörűbb nő, akit valaha láttam.
– Neked meg – mondtam teljes meggyőződéssel – romlik a látásod. Valószínűleg zöldhályog lehet; a szürkehályoghoz túl fiatal vagy.

I. kötet, 361. oldal, 25. Az öröm háza

Kapcsolódó szócikkek: Claire Randall · Jamie Fraser
Röfipingvin P>!

– Neked hány Üdvözlégyet kell mondanod, hogy bűnbocsánatot nyerj? – kérdeztem kíváncsian.
– Nyolcszázötvenet – motyogta. Frissen borotvált arca mélyebb rózsaszínt vett fel.
Az ifjú Ian megdöbbenésében eltátotta a száját.
– Mikor gyónt legutoljára, bácsikám? – kérdezte.
– Nagyon régen – válaszolta Jamie tömören. – Indulás!

481. oldal, I. kötet

Zina>!

– Akarsz engem? – suttogta. – Sassenach, elfogadsz engem, és vállalod annak a kockázatát, aki vagyok, annak a férfinak a kedvéért, akit ismertél?

359. oldal, 25. Az öröm háza

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Fraser
Diana_L I>!

– Derék ellenség volt, őrnagy, hogy is felejthettem volna el.
John Grey keserűen felnevetett. Furcsa mód kevésbé zaklatta fel, hogy a szégyenletes emléket ilyen egyértelműen fölemlegették, mint gondolta.
– Ha méltó ellenségnek talál egy tizenhat évest, aki összeszarja magát a félelemtől, Mr. Fraser, akkor nem is csoda, hogy a felföldi hadsereg vereséget szenvedett.
Fraser halványan elmosolyodott.
– Az olyan férfi, aki nem szarja össze magát, ha pisztolyt tartanak a fejéhez, az vagy tökéletesen érzéketlen, vagy nincs esze.

185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lord John Grey
Diana_L I>!

– „Az otthon az a hely, ahová, ha mennünk kell, be kell, hogy engedjenek” – idéztem.
Az ifjú Ian fanyar tekintettel rám pillantott.
– Igen, én is ettől tartok, nénikém!

II. kötet 16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ifj. Ian Murray
Diana_L I>!

– A jóisten a tudója, hogy milyen hatalmas szerencséd van, Jamie Fraser, mert már vagy tucatszor meghalhattál volna.
– Nos, igen. Gondolom, az Úrnak valami terve van velem, arra tartogat.

II. kötet 29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Fraser
Belle_Maundrell >!

– Nem Monsieur Arouet volt, hanem egy pályatársa, egy regényíró hölgy, aki egyszer megjegyezte nekem, hogy a regényírás kannibál művészet, amelyben az ember gyakran összekever kis adagokat a barátaiból és az ellenségeiből, megfűszerezi őket a képzeletével, és hagyja, hogy az egész összefőjön valami ízletes kotyvalékká.

I. kötet, 164. oldal, 10. A fehér boszorkány átka

Kapcsolódó szócikkek: írás · Jamie Fraser · regény
_Leelan_>!

– Valódi vagy – suttogta. Már eddig is sápadtnak gondoltam. Most viszont a szín utolsó cseppje is kiszaladt az arcából. Szeme a koponyájába fordult, teste pedig a földre zuhant, papírok és egyéb holmik esőjét rántva magával, amik a nyomdagépen pihentek – egészen kecsesen zuhant, ekkora férfi létére, gondoltam abszurd módon.

332. oldal


A sorozat következő kötete

Outlander sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

S. A. Chakraborty: Bronzváros
Rick Riordan: A vörös piramis
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó
Robin LaFevers: Sötét diadal
Brent Weeks: Túl az árnyakon
William Goldman: A herceg menyasszonya
Ilona Andrews: Mágikus találkozás
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella