Az ​idegen (Outlander 1.) 1127 csillagozás

Diana Gabaldon: Az idegen Diana Gabaldon: Az idegen

1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után. Egészen addig, míg óvatlanul keresztül nem sétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen „sassenach” válik belőle, vagyis idegen – a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön Urunk… 1743. évében.
Számára ismeretlen erők visszasodorták az időben. Claire olyan intrikák és veszedelmek között találja magát, amelyek az életét veszélyeztetik… és összetörhetik a szívét. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.

„Magával ragadó és szívmelengető… pazarul idézi meg a skót vidéket és történelmet.” – PUBLISHERS WEEKLY

„Gabaldon született történetmesélő.” – LOS ANGELES DAILY NEWS

Eredeti mű: Diana Gabaldon: Outlander

Eredeti megjelenés éve: 1991

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
912 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574590 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
908 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632451862 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
908 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632451862 · Fordította: Farkas Veronika

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Diana Gabaldon

368 tag · 605 karc · Utolsó karc: 2019. január 16., 09:04 · Bővebben


Enciklopédia 53

Szereplők népszerűség szerint

Jamie Fraser · Claire Randall · Murtagh FitzGibbons Fraser · Frank Randall · Geillis Duncan · Jonathan Wolverton "Black Jack" Randall · Donas · Jenny Murray · Colum MacKenzie · Dougal MacKenzie · Ian Murray

Helyszínek népszerűség szerint

Skócia · Skót Felföld


Kedvencelte 441

Most olvassa 133

Várólistára tette 681

Kívánságlistára tette 558

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

>!
ncsn87
Diana Gabaldon: Az idegen

Huh, azért a vége sokkolt. Főleg, amit Jamivel tett Randall a börtönben. Az agyamba égett és nem tudtam elereszteni. Ki kellett adnom magamból és elmeséltem a páromnak, hogy aludni tudjak… tényleg… Szegény! :S
Szóval inkább kezdjük az elejéről. :) A lényeg, hogy imádtam! *.* :D Skót pasik jöhetnek minden mennyiségben! :D
Azért a feléig el kellett jutnom, hogy belelendüljek. Utána viszont állatira izgalmas volt. Voltak néha picit uncsibb részek, de nem zavart igazán, mivel többen felkészítettek, hogy számítsak rá.
Sokszor úgy éreztem, hogy az írónő túlzottan belement a részletekbe. Ez néha sokkolt. Valamikor a jó és valamikor kicsit a rossz értelemben. De utána mindig átértékeltem és rájöttem, hogy mindenképpen kellettek azok a részek is. Az egész akkori világról akart teljes képet mutatni a szereplőkön keresztül, és persze összehasonlítani a mai életvitelünkkel. Mindegyik világnak megvannak a jó és rossz oldalai. Nehéz lenne eldöntenem, hol maradnék. De annyi biztos, a szívemre hallgatnék. És az Jamié. :D <3 Szóval megértem Clairet. :D
Annyira lenyűgöző és mégis rémisztő ez a kor. A higénia hiánya, az elmaradottság a közlekedésben, a kommunikációban, a barbár viselkedés, a munka a földeken, a boszorkány üldözés, a vallásosság… Annyi különbség van a mai világhoz képest, mégis néha úgy éreztem, jó lehet ott is élni. Pedig az igazságszolgáltatás, az ítélkezés, a bünetés, a politikai viszályok… Huh, durva egy élet… De néha mégis szabadabb. Ez így hülyén hangzik, de ezt érzem. :) Az a táj… *.*
Jamie és Claire nagyon szimpatikus páros. A szenvedélyes jeleneteik és a párbeszédeik, a humoruk, minden jó volt. :) Jamie-be beleszerettem természetesen. <3 A nászéjszakás jelent kedencem lett. :D Kis édes!!! *.* Na, meg Claire elfenekelése utáni jelenetek… :D És Claire. Végre egy főhősnő, aki nem rinyál. Teszi a dolgát és megoldásokat keres, talpraesett. Mondjuk az elején picit furcsáltam, hogy nem akadt ki jobban, hogy egy másik világba került. És hogy elég könnyen Jamie-nek adta magát. De megértem, ő egy jó pasi és skót is ráadásul. :D Az előző házassága meg nem volt felhőtlen, bár ő ezt nem igazán ismerte be magának.
És a meglepi a végén… *.* Kíváncsi vagyok, hogy megy tovább az életük. :)
Szóval úgy terveztem, hogy mást fogok ez után olvasni, de most kell a folytatás! :D És a tv sorozatba is belekezdek, mert ahogy olvastam, simán el tudom képzelni abban a formában is, a gyönyörű tájjal és egy dögös skót pasival kiltben. *.* :D

Ui.: A borítóján az arany minta olyan szép volt. Kár, hogy lejött… Gondolom számíthatok rá, hogy a szitakötő is le fog… :S Csinálhatnák más anyagból!

82 hozzászólás
>!
Orsi_olvas 
Diana Gabaldon: Az idegen

Minden lánynak járna egy Jamie Fraser.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
908 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632451862 · Fordította: Farkas Veronika
4 hozzászólás
>!
Evelena
Diana Gabaldon: Az idegen

Valami „könnyű olvasmányt kerestem” és úgy gondoltam, ez a könyv megfelelő lesz. Még 2016 nyarán kezdtem bele, mert üldöztek az egyetemi kötelezettségek, de sokkal inkább volt kedvem ezt olvasni.
Aztán mindig más könyv jött és valahogy elcsúsztam vele. A filmsorozat eddigi évadait mind láttam, és kijelenthetem, hogy nagyszerű a megfilmesítés, szinte teljes pontossággal a könyvet idézi.
Diana Gabaldon pedig úgy ír, hogy közel ezer oldalon át végig fenntartja az érdeklődést. A köveken át utazás mágiája rögtön megragadott, és tudtam, hogy ezt a történetet szeretni fogom. A mesés skót táj elbűvöl, akárcsak az ifjú, elragadó Jamie Fraser, akibe egyszerűen nem lehet nem beleszeretni.
Ritka, hogy két ekkora lélek, ilyen nagy erővel megáldva, mint Claire és Jamie, találkoznak és megváltoztathatatlanul össze is fonódik a sorsuk. Itt nincsenek igazán véletlenek, ennek itt, ekkor és így kellett történnie.
Megszerettem az itteniek nagy részét, a gyógyfüvek és az orvoslás mikéntjéről mindig érdekes volt olvasni, akárcsak a kalandozásokról. Lallybroch és lakói is kedvenccé lettek.
Viszont Randall iránti utálatomat csak még inkább felszította a könyv, a történet vége felé elkövetett tetteitől pedig annyira irtózom, hogy a sorozat azon jeleneteit át is tekertük, a könyvben is nehéz volt ezekről olvasni.
A felmerülő rosszaktól eltekintve Claire és a drága Jamie története páratlan. Nevettem, izgultam és meg is könnyeztem többször. Annyi minden történt, és még mennyi hátra van. Ne hagyjátok, hogy visszatartson az oldalszám ettől a sorozattól titeket! Mert megéri, nagyon is. A magyar borító pedig páratlanul szépre sikerült.

>!
vIVIv
Diana Gabaldon: Az idegen

Kicsit bajban vagyok…..
Először is nem teljesen ezt vártam. Én kis butus azt hittem, hogy spoiler
Nagyon nehezen olvastatta magát, elég unalmas volt a történet fejezeteken keresztül. Értem én, ilyen hosszúságú könyvnél nem hajt a tatár, de naaa…
Claire viselkedése nekem kicsit furcsa volt, mármint hééé totál más századba kerülök…hol a nagyobb sokkhatás vagy valami…túl korán elfogadta azt ami van és lett Jamie-vel.
A könyv nagy része nem kötött le túlságosan, viszont voltak olyan részek amiket szerettem és jó volt olvasni.
Nekem hiányzott Frank..mármint okéé Jamie sokkal jobb parti :D de engem érdekelne, hogy Frank mit szólt, hogy eltűnt a neje, a keresés stb.
Végül egészen megkedveltem a klánt, a könyv vége pedig huuuuuu :) spoiler
Előbb vagy utóbb olvasni fogom a folytatást, de most a sorozatot nézem meg.

3 hozzászólás
>!
brena
Diana Gabaldon: Az idegen

6 csillagot adnék,vagy akár 10-t!Nagyon nagyon sokat vártam el,de nem csalódtam!
Most fejeztem be 10 perce,még a hatása alatt vagyok.Az idén a 3.legjobb, amit olvastam,izgalmas,letehetetlen,NAGYON JÓ könyv!Sok helyen olvastam, hogy sok benne az erotikus rész..nos egy Nalini könyvhöz képest ez nulla:))Nem vitte túlzásba az ilyen részeket és kellett bele,pont annyi amennyit bele írt. Jaj nagyon olvasnám még és még és még…

Mekkora filmet lehetne ebből csinálni…húhúúú!

Skóciába akarok menni!MOST!:))))))))

Egy bajom volt vele csupán,a nagysága miatt elég nehéz volt tartani.

37 hozzászólás
>!
Bibi_3 P
Diana Gabaldon: Az idegen

Ohh az Istenit neki! Eskü nem akartam adni 5 csillagot, de az elôbb, ahogy elolvastam az utolsò sorokat, majd letettem ezt a fèltèglàt a hideg ràzott ki!! Akkor vajon tetszett ?!
Végül egy csillag minusz lett, így h leülepedett! ;)

3 hozzászólás
>!
Elhaym
Diana Gabaldon: Az idegen

Amint kezembe vettem a könyvet meglepett a hossza, ilyen hosszú regényt ugyanis még nem olvastam. Egy könyvmolynak ez csak öröm és ha mellé egy zseniális történet is párosul akkor már csalódni sem lehet benne. Sőt még ezt a kötetet is rövidnek fogjuk találni, szereplőket nehéz elengedni a végén.
30 év alatt rengeteg könyvet elolvastam, de egyikben sem volt benne az a két jelenet amit akartam. Már úgy éreztem, hogy sosem fogok olyat találni amiben benne lennének, de aztán megjelent az Outlander. Nagyon boldoggá tett, hogy ebben benne volt amit kerestem, meg is bocsátottam, hogy lassan indult be a történet.

Ez a könyv is mély nyomot hagyott bennem, történet egyedi és nagyszerű. Megérdemelné a kiváló értékelést, de az E/1 miatt nem tudok rá 10 pontot adni. :(
Aki szereti a történelmi kalandregényeket amiben van szerelmi szál, humor és dráma is az semmiképp ne hagyja ki ezt a sorozatot.

Bővebben:
http://elhaym.wordpress.com/2011/01/19/diana-gabaldon-o…

58 hozzászólás
>!
Nikymeria P
Diana Gabaldon: Az idegen

Az én fejemben a könyvek egy folyosón vannak. Végtelen hosszú. Minden egyes könyv egy ajtó egy új világba. Milyen jól tettem, hogy benyitottam. @Zsinus vett rá. Köszi! :)
Kicsit féltem pedig. 900 oldal, anyám! Mit írhat ennyi mindent Gabaldon?
Az első 50 oldal volt egy kicsit húzós, aztán belelendültem, és mindig volt valami, ami nem hagyta, hogy félbehagyjam a könyvet.
Skócia gyönyörű, ezen nincs mit ragozni.
A történet oké. 1700-as évek. Ezt is szeretem. Lázadások, klánok, hűség, árulás, miegyéb.
Szereplők. Jól kidolgozottak. Eleinte Claire viselkedése zavart, bunkócska volt, flegma, de ez betudható annak, hogy hirtelen más korban találja magát.
Egyetlen dolgot nem fogok soha megbocsátani az írónőnek. Jamie. A fejem vertem a falba, mikor 28-adjára is megkínlódtatta. Ilyen a viharba nincs, hogy ennyi szenvedést kapjon valaki. Nincs. Kész.
Még nem éppen tiszta ez az időutazásos dolog, gondolom később kapok rá valami magyarázatot, szóval hamarosan nekiesek a másodiknak is.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
908 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632451862 · Fordította: Farkas Veronika
4 hozzászólás
>!
B_Vivien_Kitti P
Diana Gabaldon: Az idegen

Nehezen tudok neki állni az értékelésnek. Tényleg. Kicsit gondban is vagyok. Sajnos
Nem is tudom melyik gondolatomat írjam le először.
Nos talán kezdjünk egy gyónással:
Atyám! A Molyok istene, vétkeztem!
Előbb néztem meg az adaptációt, mint olvastam volna a könyvet!
Ez hiba volt, most már tudom.
A büntetést talán meg is kaptam érte.
A történet szépen lassan csordogál, mint egy kis patakocska, azonban ez a patak tud ám gyorsan folyni, sebesen haladni zúgóknál, kicsapni a medréből és elsodorni mindent. Főleg a lelked egy részét ragadja magával.
Lassú folyású az eleje, mikor megismerjük a kicsit unalmas, ámbár jó lelkű Franket, a kapcsolatát Clairrel. A körülményeket minkét kerül 1743-ba.
Megismerkedünk a Skót felföld zord szépségével. Igazán részletes és szép leírásokat kapunk, amiket én nem szeretek, de itt olyan volt, mintha engem is körül vett volna a hideg, csípős köd, könnyű volt beleélnem magam a környezetbe is. Én szeretem a hideg, esős időt amúgy :D
A lassabb részeket felváltotta egy-egy igazán romantikus, csipkelődős jelenet,amiket imádtam. Az erotikus jelenetek finomak és csak sejtetőek voltak, és nagyon szerettem bennük azt, hogy nem a szokásos, sablonos erotikus jelenet leírás volt. Itt volt közben nevetés, pirulás, bénázás, tanítgatás, őszinteség és teljes odaadás.
A történet néha talán túlírtnak is tűnhet- néha én is így éreztem mikor olvastam.
Voltak feleslegesnek tűnő részek, amiket ki is hagyhattak volna, mint a sorozatban meg is tették.
Mégis most, hogy volt időm kicsit emészteni a könyvet rájöttem, hogy a jelentéktelennek tűnő, hétköznapi dolgokat leíró jelenetek, mint a futtató melletti heverészés, kertben való munka, a csikó világra segítése, mind olyan jelenet volt, ami miatt a korszakba, Leochba könnyű volt beilleszkedni nekünk is. Megismertük mi is a hétköznapi és békés oldalát a skót életnek. És olyan jó volt :)
Randall…te beteg, undorító féreg! Imádom, hogy így tudom utálni! Pontosan azt a hatást érte el nálam Gabaldon ezzel a karakterével, amit egy gonosz tevőtől vár az ember.
A sorozatban Randallt alakító színész tökéletesen alakítja ezt a mocskot! Hihetetlen! Végig ő volt a fejemben, annyira pontos volt a színészi játéka! :)
Claire egy erős, érett és okos nő. A tudása elengedhetetlen az egész könyv alatt. Jamie sokkal tartozik neki az biztos :)
Okosan hozza meg a döntéseit, hogy kinek mondhatja el, honnan is jött ő. Jól/ jóra használja a tudását a történelemmel kapcsolatban. Összességében közel került hozzám. Szerettem a vicceit,a csipkelődéseit,a riposztjait. Szerettem ahogy szerette Jamiet.
Jamie…
Tiéd a szívem örökké! Furcsa volt, hogy egy-két év korkülönbség van csak közöttünk XD
Ahhoz képest sokkal komolyabb volt, mint vártam a korától.
Ugyan akkor… Jamie ártatlan volt. Pirulgatós és bizonyos dolgokban tudatlan, már-már gyermeki naivitással tekintett a szex témaköre felé, és bizony hitt a családtagjai rossz utasításainak és a szemének is lovak? most komolyan? XD
Hihetetlen módon tud szeretni. Mélyen és őszintén
Mint mondtam ő egy igazán tiszta ember, becsületes és csak akkor öl, ha tényleg muszáj.
A végén az önfeláldozása… szomorú volt, fájdalmas.
És…. az a bizonyos vég.
Ami elrontotta az egészet számomra.
Tudom, hogy ez fura és borzalmas, amit írni fogok, DE!
A sorozatban sokkal jobban volt megjelenítve a Jamiet ért borzalmak és annak következményei.
Nem a naturalitást sajnáltam. Nem. A könyvben Jamie egy ideig erős és még viccelődik is mikor kiszabadítják. Lassan csordogálnak az információk a szörnyűségekről, de cseppet sem kaptunk eleget belőle. nem is tudom miért tartottam tőle
Jamie kiborulását, depresszióját nem értettem meg míg Clairrel nem beszél, de ott sem éreztem igazán borzalmasnak a tetteket. Lehet csak azért, mert előtte a filmen lepergett a szemem előtt egy sokkal állatiasabb formája a tetteknek, de sajnos az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ha egy erősebb leírást kapunk Randall cselekedeteiről, akkor jobban meg tudom érteni Jamiet.
A sorozatban Jamie hallucináció reálisan rögtön a kiszabadítása után kezdődnek#még zavaros volt a feje# , míg itt, mint fentebb írtam is, csak később jelentkeznek, addig még viccelődik is, amit kicsit furának találtam.
A sorozatban szintén szemléletesebb, igazibb volt a Jamie és Claire kapcsolata a Randllt követő időkben.
Sajnos a könyvben nekem a lelki dolgok itt nem voltak jól ábrázolva. Nem is tudom máshogy magyarázni, csak azzal, hogy kevés és kevésbé volt összefüggő.
Ettől a hiányosságtól eltekintve közel került hozzám a könyv és még így, 4 csillaggal is nem kizárt, hogy kedvencemmé vált.

30 hozzászólás
>!
Zzsófi
Diana Gabaldon: Az idegen

A hosszú (500+) könyvekkel mindig bajban vagyok, mert egyszerűen tudom, hogy nem tud végig lekötni a történet.
Ez most is így volt, elég nehezen haladtam vele. Az eleje meg a vége tetszett a legjobban, a közepén eléggé szenvedtem. Egyszerűen nem tudom megérteni, higy ha egy történetet el lehetne mondani 100 oldalakkal kevesebbel, akkor miért kell hūzni-vonni és fölösleges fejezetekkel megtölteni.
Ennek ellenére nem mondanám, hogy nem tetszett a könyv. Nagyon is tetszett, csak lehetett volna rövidebb. :D
A könyvet a sorozattal párhuzamosan olvasom (először olvasom, aztán nézem, nyugi! :D), így még nagyobb élményt ad. Skócia gyönyörű, hálás vagyok, hogy megismerkedhetek a vidékkel, ráadásul a múltban.
Ajánlom ezt a történetet, kell hozzá akarat-erő, de az utolsó 200 oldalért és a gyönyörűséges Skóciáért, na meg persze Jamie-ért abszolút megéri!


Népszerű idézetek

>!
MFKata

Egyszer sötétben kelni, hogy kalandra induljunk, az elviselhető. Két nap alatt másodszor, annak már mazochizmus szaga van.

52. oldal - Első rész: Inverness, 1945: 2. Álló kövek (Könyvmolyképző, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Claire Randall
>!
sassenach

A humorérzékkel rendelkező szadisták nagyon veszélyesek.

399. oldal

>!
Belle_Maundrell 

– Én el tudom viselni a fájdalmat – mondta halkan –, de a tiédet nem bírnám. Ahhoz nincs elég erőm.

704. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Fraser
>!
Orsi_olvas 

– De bármit is tesz, ahhoz erőre lesz szüksége. Úgyhogy fogadjon el egy utolsó tanácsot: kétséges helyzetekben egyen!

40. fejezet

8 hozzászólás
>!
Greylupus

– Jamie, mint pár nappal korábban véletlenül megtudtam, soha nem sajátította el a fél szemmel kacsintás tudományát. Ehelyett ünnepélyesen pislogott, mint egy nagy, vörös bagoly.

381. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Fraser
>!
Zoey

– Nem te vagy az első lány, akit megcsókoltam – mondta lágyan. – De esküszöm, te leszel az utolsó.

646. oldal

>!
Zora85

Mert ahol szeretet van, ott nincs szükség szavakra. Ennyi. Az halhatatlan. És elegendő.

841. oldal, 38. fejezet - Az apátság (Könyvmolyképző, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
>!
Belle_Maundrell 

A szívem a tiéd, mióta először megláttalak, és a két kezed között tartva a lelkem és a testem vigyáztál rám.

899. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Fraser
>!
Rileey

Amikor kinyitotta a száját, felsóhajtott, és hosszú szája mosolyra görbült, és a pillantása találkozott az enyémmel. Némán felvontam a szemöldököm.
– Ó, igen, sassenach – válaszolta kicsit szomorúan. – Az urad vagyok… és te az enyém. Úgy tűnik nem birtokolhatom a lelked anélkül, hogy el ne veszíteném a sajátom.

467. oldal


A sorozat következő kötete

Outlander sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Rachel Vincent: Stray – Kóborok
Kristin Cashore: Fire – Zsarát
Cassandra Clare: Az angyal
Robin LaFevers: Halandó szív
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Kerstin Gier: Zafírkék
Ransom Riggs: Üresek városa
Karen Marie Moning: Keserű ébredés