Újabb ​esti Buddha-mesék 3 csillagozás

Meditációs mesekönyv
Dharmachari Nagaraja: Újabb esti Buddha-mesék

A ​népszerű Esti Buddha-mesék folytatásának történeteit ezúttal is az ismert Dzsátaka-mesék ihlették, amelyek évszázadok óta nyújtanak útmutatást és tanítanak minket bölcsességre. Úgy tartják, maga a Buddha adta őket tovább egykoron a tanítványainak.

A meséket ebben a könyvben is az ifjú olvasók számára könnyen érthető, vonzó köntösbe burkoltuk. Különleges kaland várja esténként mind a gyermeket, mind a szülőt, hiszen az érdekes és tanulságos történeteken túl a közös olvasás csak fokozza az élményt.
A mesék megbeszélésében és a tanulságok felismerésében segít a szülőnek a történetek végén egy-egy buddhista értelmező összegzés.
Ez a könyv tehát a legjobb társuk lesz a közös kalandozások és felfedezés útján.

Az itt olvasható mesék több módon is segítik gyermekét:
– Az esti lefekvés előtt megnyugtatja, hogy ellazulva még értékesebb lehessen számára a frissítő alvás.
– Segít számára felfedezni a legfontosabb buddhista értékeket,… (tovább)

>!
Synergie, 2017
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788073704551

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Dharmachari Nagaraja: Újabb esti Buddha-mesék

Nagyon jó könyv. Nem csupán meséket tartalmaz, hanem ez valójában egy bevezető gyermekek számára a meditációba és buddha-természetünk megismerésébe. Vannak kisebb gyengeségei, a fordítás például néhol picit suta, van benne egy-két gyengébb mese is, a lényeg azonban így is átjön, olyannyira, hogy egyik-másik mesét meg is könnyeztem. Ráadásul a végén van néhány gyermekeknek szóló meditációs gyakorlat is, a roppant alapos tárgymutató pedig tételesen listázza a könyvben említésre kerülő értékeket, melyek fejlesztéséhez a mesék és a meditációs gyakorlatok segítséget nyújtanak.

Hiánypótló, kiemelkedően hasznos kötet. Alighanem az egyik legátfogóbb segítő könyv, ami valaha a kezembe került. Különösek lehetnek helyenként a nevek, melyek néhol nem annyira szerencsés módon magyarítva lettek, az értéke azonban bőven kiköszörüli ezt a csorbát. Önmagában nem biztos, hogy elegendő arra, hogy megismertessük a gyermekeket a Nemes Nyolcrétű Ösvénnyel, de ahogy a könyv előszava is tanácsolja, kiegészíthetjük az olvasottakat meditációs központok, sztúpák, vagy akár más vallások épületeinek látogatásával, imazászlók készítésével, vagy közösségi szolgálattal. Tapasztalatom szerint a gyerekek rendkívül fogékonyak a lelkiségre, így az ilyen intézmények felkeresése és a könyv segítségével a meditáció és a Dzsátaka mesék egyetemes értékeinek gyakorlása valóban nagy segítség lehet abban, hogy a XXI. század szeretetet és együttérzést legfeljebb csak nyomokban tartalmazó világában is kedves, szelíd, erőszakmentes, becsületes, pozitív gyereket nevelhessünk. Óvodáskortól kezdődően a mesék világára nyitott tizenéveseknek, de akár még felnőtteknek is segíthet az elcsendesedésben, a tudatunk tiszta természetéhez való visszatalálásban. Értékes, szelíd és jó könyv, ajánlom.


Népszerű idézetek

Tarja_Kauppinen IP>!

Ne bántsd se magadat, se másokat, legyél kedves mindenkivel, és akkor jó életed lesz

79. oldal - Danan és a kígyó

Tarja_Kauppinen IP>!

Nagyon könnyen felfújjuk a problémákat, ha csak a saját érzéseinkre koncentrálunk.

105. oldal - Tim és Joe nagyapa

Tarja_Kauppinen IP>!

Még magasabbra mászol a fán, és elolvasod a következő üzenetet is, amely így szól : „Legyen jól az az ember is, akit legkevésbé szeretsz, legyen boldog ő is!” Most magad előtt látod ezt az embert, és ő is mosolyog rád. Rájössz arra, hogy figyelsz erre az emberre, és örülsz, hogy boldognak és elégedettnek látod.

123. oldal - Varázslatos holdfényfa meditáció

Tarja_Kauppinen IP>!

– Nézz csak körül, itt nincs mitől félned – ismételte Samu. – Csak a képzelőerőd és a tudatod vetíti ki a félelmet. Olyan dolgokat látsz, amik nincsenek is itt. Csak a gondolataid nyugtalanítanak. Uralkodnod kell a képzeleteden, és akkor irányíthatod a félelmedet is.

72. oldal - A csodálatos fehér ló


Hasonló könyvek címkék alapján

Michal Sznunit: A lélekmadár
Vlagyimir Szutyejev: A kerekek
Max Lucado: Zöld orr
Mijoko Macutani: Táró kalandjai a hegyek országában
Bombicz Judit: Mesék elalvás előtt
Pádár Éva (szerk.): A pöffeszkedő páva és más történetek
Buzás Kálmán – Nagy Krisztina (szerk.): Az én mesém 7.
Állatmesék La Fontaine nyomán
Javier Inaraja: Tanulságos történetek
James Thurber: A fehér szarvas