Magyar ​kóla 146 csillagozás

A kokain útja Magyarországon
Dezső András: Magyar kóla

A 2019-es év talán legnagyobb könyves szenzációja, a Maffiózók mackónadrágban című bestseller szerzője, a távozó indexes oknyomozó újságíró, Dezső András újabb alvilági történetek feltárására szánta rá magát. Ezúttal a magyarországi kokainpiac és a drogban úszó elit világába ad betekintést.

Vajon élnek-e Magyarországon kokainbárók, vagy a hazai nagyágyúk csak kispályások a világ többi országának kereskedőihez képest? Hol helyezkednek el a magyar bűnözők a világ kokaintérképén? Mennyi pénzt szakít egy magyar drognagykereskedő és hogyan dolgozik egy díler? Honnan és hogyan jut be Magyarországra a kokain és miért elsősorban a felső tízezer vagy éppen a celebek és a politikusok körében népszerű? A szerző – aki az olvasóval megismerteti az első magyar kokainkirály történetét is – kutatómunkája során ismét elmerült az alvilágban és a felvilágban is, megtörtént eseteknek járt utána, hogy bemutassa, milyen is a „magyar kóla”.

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635680009
>!
XXI. Század, Budapest, 2020
382 oldal · ISBN: 9789635680016

Enciklopédia 23

Helyszínek népszerűség szerint

London · Nagymező utca, Budapest


Kedvencelte 6

Most olvassa 41

Várólistára tette 122

Kívánságlistára tette 126

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Dezső András: Magyar kóla

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

A Maffiózók mackónadrágban után azonnal belekezdtem Dezső András másik könyvébe is, ami meg kell mondjam sokkal jobban tetszett. Az első magyar kokain király életétől napjainkig bezárólag ismerhettem meg a kötetből a kokain útját hazánkban. Az oknyomozó, tényfeltáró könyvből többek közt megtudtam, hogy milyen úton-módon keveredik Dél-Amerikából országunkba a kokain, melyek azok a nemzetek, akik a drogbizniszben utaznak, hogyan zajlik a terítés, hol vannak az elosztópontok, kik és miért élnek ezekkel a szerekkel. Különösen élveztem az interjúkat, melyekből még több plusz információt kaptam a kokainnal és a drogokkal kapcsolatban. Ezeket a személyes történeteket nagy kíváncsisággal olvastam. Kifejezetten tetszettek a magyarországi drogbárókat bemutató részek és a hazai hírességek drogozási ügyeit taglaló oldalak is. A könyv nem leplez le senkit, nem is ez volt Dezső András célja. A könyvben olyan megtörtént eseteket írt meg, amelyek bizonyítottak, amelyek dokumentumokkal, vallomásokkal, forrásokkal is alá vannak támasztva. Az, hogy a kokain jelen van Magyarországon, nem is kérdés, az hogy mennyire, kiderül a könyvből. Olvassátok el, megéri!

A könyvvel kapcsolatban a szerzővel beszélgettem, mely visszanézhető a csatornámon ! https://bit.ly/3vme9uq

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635680009
1 hozzászólás
robinson P>!
Dezső András: Magyar kóla

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

Dezső András bátran ráncigálta az oroszlán bajuszát. A szerző könnyen olvasható, lendületes írása, számtalan meglepő ténnyel, szórakoztató formában ismerteti meg az olvasót az alvilággal.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/11/magyar-kola.html

Minden_hétre_egy_könyv_kihívás P>!
Dezső András: Magyar kóla

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

@Suba_Csaba áprilisi közös könyv kihívása miatt kezdtem el olvasni a könyvet. Nagy elvárásaim voltak vele kapcsolatban, mert imádok ebben a témában olvasni.
Akkor kezdjük a negatívumokkal. Nekem volt egy olyan érzésem, hogy az író mindent, néha túl sok mindent akar beletömöríteni a könyvbe, emiatt nagyon sűrű lett a könyv. Egyes részek között hiányoltam egy kis átvezetést, furcsa, hogy a részeknek így lett vége, néha azt éreztem, hogy eléggé befejezetlen. Nagyon sok név volt a könyvben, ami nem is lett volna zavaró… nálam az volt inkább a zavaró tényező, hogy néha az adott szereplőnek a teljes nevét használta, néha pedig a becenevét. Sokszor kellett vissza lapozni, mert névtúltengésem lett és elvesztettem a fonalat.
Viszont. Nagyon olvasmányos volt a könyv és érződött, hogy nagyon sok kutatómunka áll mögötte. :) összességében tetszett a könyv. :)

2 hozzászólás
tammancs1>!
Dezső András: Magyar kóla

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

Nagyon jó stílusú, igazi oknyomozó kötet. Látszik, hogy a szerző rengeteg kutatómunkát tett bele. Én legjobban az interjú részeket szerettem, és külön öröm volt a két világháború közötti pesti éjszakáról is olvasni.

udora>!
Dezső András: Magyar kóla

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

Nagyon durva, és elgondolkodtató országunk drogügyleteiről olvasni. Nem feltétlen gondoltam, hogy a dolgok így működnek, de jó volt belelátni ebbe a közegbe. Az döbbentett meg a legjobban talán, amikor a könyvben felmerült a szomszéd kis város is, az a város, ahova én iskolába jártam, és ahol jelenleg is dolgozom. Talán annál a résznél döbbentem rá a legjobban, hogy basszus, ez közöttünk zajlik a mindennapokban.

Ez után, én mindenképp el szeretném olvasni az író másik könyvét is.

Video>!
Dezső András: Magyar kóla

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

Bár az elején egy kicsit unalmasnak találtam, később már jobban tetszett, sok érdekességet meg lehet belőle tudni a drogterjesztők életéről, a rendszer működéséről. Egészen új, még az év elején általam is olvasott hírek háttere is szerepelt a könyvben, sőt, még a koronavírus árfelhajtó hatásáról is volt szó benne. :) Sajnáltam, hogy vége lett.

3 hozzászólás
Athensia70 P>!
Dezső András: Magyar kóla

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

Nagyon kivancsi voltam Dezső Andrásnak erre a könyvére is és persze nem csalódtam. Nagyon alapos kutató munka eredményét olvashatjuk ismét. Ez a könyv rég múlt időkbe nyúlik vissza és mutatja be a narkó utját értékesítését és még azt is mi viszi rá az embert, hogy ilyen szerekkel éljen.
Sok mindent másképpen gondoltam es sok meglepetést okozott. Az interjú részek nagyon tetszettek de a sok névvel bajba voltam többször belekeveredtem.
De az hogy a DHL is szállított na ott dobtam egy hátast. Elgondolkoztam hogy lehet hogy azért volt ilyen jó kedvem mikor átvettem a csomagom ☺☺☺
Alapjába véve egy nagyon jó, tartalmas okonyomozó könyvet olvashattunk el.

Kovács_Laci>!
Dezső András: Magyar kóla

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

Dezső András egy, a kokain 1929-től 2017-ig tartó magyarországi történetét próbálta megírni, több-kevesebb sikerrel. Igazán izgalmas életutakat is megismertem általa. Kövess Jenő báró, Kokós Lexi Horthy-kori sztorijai, vagy a rendszerváltás körül sztárszakácsként dolgozó hegedűs Béla, alias Bello történetei lekötötték a figyelmemet.

Dezső szakmai hozzáállása is dícséretre méltó, hiszen kritikus szemmel válogatta a bulvársajtóból származó történeteket, ezt a könyv 66. oldalán szóvá is tette, mondván a Rákosi-korszak hajnalán nem megbízhatóak a korabeli sajtóértesülések. Ezért sem volt érthető számomra, hogy miért kellett durván a 110. oldaltól egyre több, kis drogfutár ügyével feldúsítania az opust (Úgy sejtem, a munkadíjért volt egy elvárt volumen, s mivel luxusdrogról van szó, egy kelet-közép-európai ország életében több öszvérszereppel találkozunk a világpiaci színpadon, mint nagykutyával…)

Bár a hazai kriminológia fontosabb mérföldköveit, a kokainnal kapcsolatos nemzetközi piaci tényeket is tartalmazza a mű, egész egyszerűen könnyű elveszteni a fonalat. Dezső az egyedi bűnesetek részletes leírásával nem a lényegre tapint rá, inkább vele együtt veszünk el az adatok dzsungelében. Konkrétan nem kellett volna egy miskolci herbálozó kokaincsempész ügyének teljes kihallgatási anyagával feltornázni az oldalszámot. Úgy gyanítom, Dezső is érezte, hogy sok lesz a pitiáner ügyből, mert sok tíz oldal unalom után Stohl András 2011-12-es kokainügye is szóba kerül sok más ismert ember (zenész, politikus és sportoló) ilyen botrányaival együtt.

Summázva: egy jól összeszedett, rendezett anyagot sikerült a szerzőnek prezentálnia. Néhol érdekesebb eseteket, vagy a lényeget jobban megvilágító tényeket közöl, de ez nem indokolja a fárasztóan nagy terjedelmet.

vikic06>!
Dezső András: Magyar kóla

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

Méltó folytatása (?) volt A Maffiózók mackónadrágban című szösszenetnek, alig várom, hogy újra olvassak Dezső Andrástól.
Azoknak ajánlom, akiknek a boldog, kiegyensúlyozott életük mellett mozgatja a fantáziáját az, hogy mi minden történik a kedves kis lakásukon túl, még ha ők irtóznak is attól, hogy ténylegesen belekeveredjenek.
Nagyon tetszett a könyv szerkezete, ahogy időben kiterjedtebb sugarat felölelve a múlt század elejétől kezdi bemutatni a „hó” magyarországi pályafutását. Bár informatív, mégis élvezetes volt a stílusa. Néha ismételte önmagát, de nem zavaró módon. Úgy gondolom, tényleg sikerült a témát a laikus számára fontos minden szempontból körbe járnia, és a közéleti híreket apró fűszerezésekkel tálalnia.
A könyv után eldöntöttem, nekem minden jöhet Dezső András tényfeltáró repertoárjából: biztos olvasom majd a Fedősztorit, de lenne még ötletem a feldolgozandó témákból.
off

Ágoston_Luca>!
Dezső András: Magyar kóla

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

Úgy tűnhet mintha nem szerettem volna, hiszem jó sokáig olvastam. De esküszöm csak azért mert annyira szerettem és amúgy is inkább lassú, mint gyors olvasónak mondom magam. Azonban amíg ezt a könyvet olvastam szinte mindig beszéltem róla valakinek, azt hiszem ez sokat elmond róla. Ez volt az első Dezső András könyvem és nagyon tetszett a stílusa. Kíváncsi vagyok a többi könyvére, amit esküszöm gyorsabban fogom elolvasni.


Népszerű idézetek

Suba_Csaba P>!

Legutóbb sikerült egy nagyobb, jól megszervezett csempésztársaságot lefülelni, akik cipősarokban, töltőtollban, műszemben, kabátgombokban és egyéb fantasztikus rejtekhelyeken csempészték át a fehér mérget a határon.

65. oldal

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

Suba_Csaba P>!

A detektívek a csempészutakat is igyekeztek feltérképezni. Egy ügyes trükkel még arra a módszerre is rájöttek, hogy a Budapestre érkező kokain egy részét kifúrt sétabotokban hozzák külföldről.

56. oldal

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

robinson P>!

Szóval megjött a kóla téglában. Fél kiló, tömbösítve. (…) Volt olyan, hogy a DHL hozta Amerikából.

182. oldal

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

robinson P>!

A szocialista éjszakai életből valóban hiányzott a kokain, de még a kádári diktatúra sem volt annyira ártatlan és erkölcsös, mint amennyire azt az állami propaganda sugallta.

67. oldal

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

robinson P>!

A kokain aranykora az első világháború után jött el.

29. oldal

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

Kapcsolódó szócikkek: kokain
>!

A kokain azért válhatott különleges szerré, mert a többi, addig használatos droghoz képest valóban különleges élményt nyújtott. Míg a morfium csupán a fájdalmat csillapította, a kokain olyan isteni erőt és magabiztosságot adott a használójának, amit az addig ismert gyógyszerek egyike sem nyújthatott.

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

Kapcsolódó szócikkek: kokain · morfium
psn>!

A kokain egy olyan kurva, ami szipkázza az ember erőforrásait. Nem csak az anyagiakat. Az energiát, a motivációt. Hosszú távon ez befordítja az embert. Sok olyan kliensem van, aki havi egyszer vesz, mert szeretne magának egy estét, amikor egy üveg bor mellett este felszív egy kis csíkot. Ez a legjobb ügyfél.

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

Kapcsolódó szócikkek: kokain
psn>!

A legtöbb európai nagyvárosban már jól kifejlett hálózat működik a kis mennyiségű kokainkereskedésre. Londonban névjegykártyájuk van a dílereknek, gyakran sms-ben írnak arról, hogy épp milyen akció van náluk, és hamarabb kihozzák robogóval házhoz a cuccot, mint a pizzát.

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

Kapcsolódó szócikkek: kokain · London · SMS
psn>!

Az 1800-as évek végén kezeltek a kokainnal mandulagyulladást, fülfájást, fogfájást, szénanáthát, asztmát, de még aranyeret is. Sőt, a korabeli magyar sajtó arról cikkezett, hogy az alkoholistákat és a morfinistákat is lehet a kokainnal gyógyítani – ebben tehát erősen hitt a tudomány, legalábbis egy ideig.

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon

Kapcsolódó szócikkek: asztma · kokain
robinson P>!

Ági a saját nagyanyját, az akkor hetvenegy éves Annuska nénit is beszervezte futárnak.

99. oldal

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon


Hasonló könyvek címkék alapján

Lakatos Levente: Simlis
Baráth Viktória: Orosz rulett
Anne L. Green: A sötétség fogságában
Marilyn Miller: A királynő
Marilyn Miller – Ella Steel: Üldözöttek
Anne L. Green: Végzetes csábító
Sue Dylen: Kahlo
B. E. Belle: Megtörtek
Ruby Saw: A rezervátum titka
Moskát Anita: Irha és bőr