Maffiózók ​mackónadrágban 186 csillagozás

Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

„Arra ​viszont Markó sem számított, hogy az egykor tengerészgyalogosként is szolgáló nyomozó a földön haldokolva, utolsó erejét összeszedve is képes tökéletesen célozni. Háromszor lőtt, az egyik lövedék Markó fején ment át. A magyar gengszter hatalmas, izmos teste zsákként dőlt el az étterem ajtaja előtt.”

Dezső András a történeti levéltárban porosodó, egykoron szigorúan titkos rendőrségi és állambiztonsági dossziék, periratok, korabeli újságcikkek százain rágta át magát, öreg zsiványokkal, volt rendőrökkel ült le beszélni. A tények, nem a mítoszok érdekelték. Könyvében a magyarországi szervezett bűnözés kialakulásának és fejlődésének történetét meséli el, eddig soha nem publikált, csak kevesek által ismert epizódokat is feltárva.

A sztorit olvasva a hetvenes évek hírhedt kasszafúróitól a Los Angeles-i magyar maffia támogatását élvező budapesti betörőeliten át megismerkedhetünk az alvilág kultikus, sokszor tragikus sorsú figuráival is. Ki volt a hetvenes évek… (tovább)

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
416 oldal · ISBN: 9786155955372
>!
XXI. Század, Budapest, 2019
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155955365

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 52

Várólistára tette 142

Kívánságlistára tette 156

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

Régóta terveztem már elolvasni Dezső András első könyvét, úgyhogy nagy várakozással fogtam kezembe a szervezett bűnözés magyarországi történetéről szóló kötetet. A szerző időrendi sorrendben mutatja be az eseményeket, melyeket aprólékos és sok kutatómunka előzött meg. Merített levéltári dokumentumok, bírósági ítéletek és más archív anyagok mellett személyes beszélgetésekből is. Jóllehet nem kérdőjelezem meg a könyvben található információk hitelességét, én szórakoztató könyvként fogtam a kezembe és úgy is olvastam végig. Szerettem volna egy számomra titokzatos és rejtett világ függönye mögé nézni. Voltak ismerős nevek, ismerős bűnesetek, néhány igen izgalmas rész is. Remek ötlet a Névjegyzék a könyv végén, mert sokszor hasznát vettem olvasás közben. A könyv nagyon olvasmányos, végig lekötötte a figyelmemet. Mivel engem leginkább az emberi történetek érdekeltek, így úgy érzem azt kaptam, amire számítottam. A 2019 legjelentősebb non-fiction kiadványaként számon tartott könyvet jó szívvel ajánlom mindenkinek.

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155955365
2 hozzászólás
vargarockzsolt>!
Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

Mottó: „Áss!!!” – parancsolta Endrigo a halálra rémült Zolinak, mielőtt az ásót a kezébe nyomta. Zoli sírva könyörgött az életéért, de úgy tűnt, hiába. Biztos volt abban, hogy a két szerb, Endrigo és Szlobo megöli.

Talán így kezdődött?

"A Warsawa a szokottnál is óvatosabban közelítette meg a dömsödi benzinkutat azon a hideg téli hajnalon, 1975. december 15-én. A gömbölyded formájú autót Lengyelországban gyártották, de valamennyi szocialista országban közkedvelt kocsinak számított, főleg a taxisok körében. Hatalmas súlya és alacsony teljesítménye miatt zabálta az üzemanyagot, de megbízhatóságát és strapabírását senki nem vitatta, ráadásul használtan már tízezer forintért hozzá lehetett jutni, míg egy használt Wartburgért akár hatvanezer forintot is elkértek. A Warsawából két alak szállt ki. Odasétáltak a benzinkút épületéhez, majd az ajtó üvegtábláján keresztül zseblámpával bevilágítottak a helyiségbe.

– Pszt, pszt, pszt! Húzzunk innen! – mondta váratlanul az egyikük, amire visszarohantak a Warsawához, és kapkodva elhajtottak a kútról.

A kirohanó rendőrök nem mertek utánuk lőni, mert nem tudták biztosan, hogy a zseblámpás idegenek valóban azok a betörők voltak-e, akik miatt órákon át rejtőzködtek a kút ütött-kopott épületében."

Talán nem.
Talán így folytatódott?

A parkba, ahol Hámori várta, Markó egy huszonötezer dolláros Harley Davidson motorral érkezett. Ugyanolyan erős, kigyúrt volt, ahogy Hámori elképzelte. Fekete bőrszerelésben, hajpánttal a fején, rövid szárú csizmában jelent meg, oldalán egy szőke nővel. Miután a nőt elküldte sétálni, Hámorival leült egy padra. Előkerült a diktafon, Markó pedig mesélni kezdett.

– Nyílt kártyákkal játszom. Nem titkolom, benne vagyok a maffiában – kezdte mondandóját, és már az első mondatának súlya volt.

Talán igen.
Volt ilyen is?

A rákospalotai Palotás presszó dugig volt vendégekkel. Volt, aki a játékgépeket nyomkodta, más a pultnak támaszkodva ivott, a többiek a bokszokban beszélgettek egymással.

A leghátsó bokszban ült a presszó üzemeltetője, Csontkezű a barátnőjével, valamint Bulgár Misi nevű testőrével. Délelőtt tizenegy óra tájban egy fehér autó fékezett a presszó előtt, és egy magas férfi szállt ki belőle. A hosszú, bő köpönyeget viselő alak, aki arcát kendővel takarta, fejére pedig kapucnit húzott, belépett a kocsmába, néhány vendéget félrelökve, határozott léptekkel elsétált a leghátsó bokszig, és megállt. A köpönyege alól hirtelen előrántott géppisztollyal tüzelni kezdett. Csontkezű barátnője, aki a gyilkosnak háttal ült, riadt arccal kérte, hogy őt ne bántsa. A nő megúszta az öldöklést.

Talán igen. Lehet találgatni. Nincsenek ellenőrizhető források, hivatkozások, sem a maffia világában, sem ebben a könyvben.
Aki a krimit és az akciófilmeket szereti, az nem fog csalódni. Igaz, nem mindenhol ilyen regényes a történet, vannak szárazabb, leíró részek is, de azért ez alapvetően ponyva. A szerző ugyan hivatkozik levéltári kutatásokra is, de nem ad meg konkrét helyeket, jelzeteket, és amikről ír, az mind elérhető volt a korabeli és a pár évvel későbbi sajtóban. Engem mindig érdekelt ez a téma, ezért követtem a fejleményeket, és ebben a könyvben egetverően új információval nem találkoztam. Viszont nagyon sok emléket felfrissített. Jó volt olvasni, mert élvezetes a stílusa, lendületes és változatos szöveg.

Ennyit az olvasási élményről. Ajánlom.
Ami a történet hitelességét illeti, ott vannak fenntartásaim. Leginkább azért, mert hiányzik belőle a politika és a bűnözés összekapcsolódásának felvetése. Különösen az olajos (olajszőkítéses) és a robbantásos ügyeknél. Pintér Sándor a jó zsaru, Csányi Sándor és Dietmar Clodo neve fel sem merül, semmilyen összefüggésben. És hát ahogy a régi mondás tartja: Milyen piti bűncselekmény egy bankrablás egy bankalapításhoz képest!". A maffiaállam gyökerei a pártmaffiákban már ott volt az 1990-es években, a fifti-fifti alapú közbeszerzési korrupciókban. Ma már követhetetlen, hogy az arcátlan és gátlástalan nyomulások és vagyonosodások mögött mennyi a legalizált vagy illegális állami maffia korrupció.

4 hozzászólás
Minden_hétre_egy_könyv_kihívás P>!
Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

Az írónak az másik (Magyar kóla) című könyvét olvastam először. Arról az volt a véleményem, hogy nekem nagyon tömör volt, és túl kusza a nevek miatt, de szerettem.
Ezt a könyvet nem éreztem annyira se tömörnek, se kuszának. Nagyon jó volt, hogy a végén volt egy összefoglaló névjegyzék. A történet olvasmányos volt, nagyon tetszett a téma is. És emögött a könyv mögött is nagyon sok kutatómunka állt. :)

zcserei>!
Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

Én elfogult vagyok a magyar újságírás Andrásaival, és ezt a könyvet ezzel a címmel és pláne ezzel a borítóval se meg- se a kezembe nem vettem volna, ha nincs az előre megszavazott bizalom a szerző felé.

Izgalmas korrajz egy olyan időszakról, amit nem élhettem át és amiről az eddig alkotott képem leginkább a kilencvenes évek korai Kispál-dalszövegeinek a céltalansága formálta.

Sokkal több értékítéletre számítottam, lehetett volna méltatlankodni a címszereplők morális iránytűjén és gúnyolódni a kor ügyetlenkedő rendőrségén is.

Ezzel szemben mintha egyfajta együttérzés sugározna a könyvből – mintha elfogadná, hogy ez az íve annak a néhány évtizednek egyfajta kényszerpálya volt és egyik oldal szereplői sem léphettek túl a saját árnyékukon.

Közben meg végig leköt és kalandregényesen magával ragad. Egyértelmű öt csillag… lenne, ha nem maradt volna ki a történetből az, hogy miközben mindez végbe mehetett, hogyan lett egy éppen csak megemlített rendőrből belügyminiszter.

Evione>!
Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

Mivel én semmit nem tudtam eddig a magyar alvilágról, kifejezetten érdekesnek találtam ezt a könyvet és nekem sok új dolgot tudott mondani. Nyilván az elmúlt évek eseményeiről hallottam valamennyit (gondolok itt a Fenyő-gyilkosságos mizériára, amivel nemrég újra elkezdtek foglalkozni), viszont a ki-kicsoda előttem teljesen homály volt. Arra meg korábban nem igazán vettem a fáradságot, hogy jobban utánaolvassak, így meg aztán tényleg nagyon kapóra jött nekem ez a könyv.
A Maffiózók mackónadrágban egy átfogó képet ad a magyar alvilágról, és még jól is van megírva, gyakorlatilag faltam a lapokat. Viszont sajnos van néhány hiányossága, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni.
Először is a források. Oké, a könyv végén van egy nagyon rövid felsorolás, hogy milyen hivatalos iratokból dolgozott, de én úgy érzékeltem, hogy ez nem az összes. Akkor meg azokat miért nem lehetett kiírni? És miért nem lehetett kiírni azoknak a könyveknek rendesen a címét és a szerzőjét, amelyekre a szövegben hivatkozik? Vagy miért nincs rendesen kiírva, hogy melyik újság melyik számából veszi az információt, amire hivatkozik? Ezek kicsit rontották az élményt számomra.
Másrészt néhol azt éreztem, hogy sok minden nincs rendesen kibontva. Például nagyon szívesen olvastam volna még a rendőrségi korrupcióról azon túlmenően, hogy itt-ott megemlíti. Jó elhiszem veszélyes terep ez, de hát ő akart a maffiáról írni… Feltűnt az is, hogy néhány politikus neve elég óvatosan van emlegetve és sok esetben, mint valami turistajel, csak el vannak helyezve a szövegben, jelezve, hogy hát igen, arrafelé is van bőven látnivaló, de mi most nem arra megyünk, viszont, ha te szeretnél, akkor menj csak, az irányt megadtam. Ez mondjuk nem feltétlen baj.
Azt viszont nem értettem, hogy a könyvben „Menyétnek” nevezett P. Tamás miért nem szerepel teljes névvel? Teljesen nyíltan írnak róla és a viselt dolgairól a médiában. Többek között a szerző is nem egy cikket írt az Indexre Portikról. Ezért nem is igazán értem, hogy itt miért nincs nevén nevezve. Kellett is egy kis idő mire rájöttem, hogy kiről van szó.

ptagi P>!
Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

Ez is egy olyan könyv, ami kézről kézre jár a családban.
Én még kislány voltam, amikor a könyvbéli események nagy része zajlott, és kis része a közbeszédve és a hírekbe is kiszivárgott. Voltak ismerős nevek, valahol a tudatom hátsó kispolcáról némelyiket le is tudtam porolni, de igazából anya olvasása és ventilálása során áll össze még több kép – ő ugye már felnőtt fejjel élte meg ezeket.
Kis magyar valóság.
El kell ezt olvasni azoknak, akik szeretnék tudni, mi zajlott anno, mert sok ma (nem)látható folyamatnak ott van az eredője – a rendszerváltás előtti mutyizásban, és a rendszerváltás utáni döbbenetes káoszban.
Ajánlom hozzá meghallgatni az íróval készült interjút is 'Az élet meg minden' podcast csatornán, vastagon aláhúzza a történetek és a szerző hitelességét is.

Mortii P>!
Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

Az elmúlt időszakban újra felkavarták az állóvizet a 90-es évek eseményei körül, leginkább Rohâcs ügyei kapcsán, és kicsit bele-bele kóstolgattam interneten a korszak eseményeibe. Nagyon megörültem ennek a könyvnek, mert úgy gondoltam, végre képbe hoz az akkor történtekkel. Nos ez részben így is történt. A magyar szervezett bűnözés kronológiája ez a könyv, elég részletes a 90-es évekről, viszont okosabb nem lettem. Persze ahogy D.A. leírja, akkoriban a rendőrség nem állt épp a helyzet magaslatán, mindenki kapcsolatban állt mindenkivel és senki ellen nem akadt terhelő. Úgy gondolom azt az őrült időszakot nem fogja soha senki a-tól z-ig felgöngyölíteni, így továbbra is maradnak a szabadon hozzáférhető korabeli források és a témában íródott visszaemlékezések vagy tényfeltáró könyvek, mint ez is.

Kicsit a tartalomról:
Ahogy fentebb írtam, és a könyv fülszövegéből is kiderül, egy kronológiai összeállításról van szó, ami elmeséli, vagy sok esetben feltételezi, hogy alakult ki és fejlődött a magyar szervezett bűnözés. Az ötlet kiváló, engem megvett kilóra. A tartalom viszont leginkább csak kivonatozza az eseményeket, egy emlékeztető az azokat az időket megélt emberek számára, és egy rövid összefoglaló, mondhatni 101 képzés azoknak, akik érdeklődnek a téma iránt. Dezső András újságíró, nem kriminalisztikai szakember. Ehhez a könyvhöz így kell hozzáállni.
Az olvasási élményen ez abszolút nem ront, élvezettel nyálaztam a könyvet. Sok infót szedtem fel belőle, a 90-es években még eléggé gyerek voltam, hogy bármi ilyesmi megmaradjon bennem. (Persze az Aranykéz utcát leszámítva.) Külön ínyencség a borító, ami nem egy a kiadvány kedvéért megrendezett jelenet. Prisztás temetésén készült.

vikic06>!
Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

Portik, Prisztás, Aranykéz, Fekete sereg, olajszőkítés, valutázás… Bár mind akkor történtek, amikor már éltem, de a híreket még nem értettem, nem érdekeltek. Ellenben mikor újra előjöttek ezek az ügyek, már felnőtt egyetemista vagy dolgozó nő voltam, és kíváncsian olvastam a híreket, amiket nem igazán tudtam kontextusba helyezni. Ez a könyv ebben segített.
Nagyon tetszett a tényszerűsége, objektivitása, hogy nem akar ítélkezni és konteókat gyártani. Csak bemutatta, összefoglalta mi történt az országban. Összességében szörnyen megdöbbentő volt, hogy az én gondtalan és felhőtlen gyerekkoromban mik történtek az országban, milyen kiterjedt és kegyetlen volt az alvilág, mint egy párhuzamos univerzum. Csak tátottam a számat.
Sokat kellett hátralapoznom a névjegyzékhez, mert a szereplők nehezen voltak elhelyezhetőek és megjegyezhetőek számomra, de alapvetően nem zavart. Két nap alatt „megettem” a könyvet, mert nagyon kíváncsi voltam mi és hogyan fog alakulni, vártam a momentumokra amikre én is ráismerek. Közben a Google is barátom volt, picit utána is olvastam elemeknek.
Még mondhatni sokkban vagyok, de nekem nagyon tetszett ez a könyv.

Rocketdog >!
Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

A könyv több ponton is figyelmezteti az olvasót a rengeteg szereplőre, akiket nehéz egyenként követni a sok adat és esemény közben, főleg a ’90-es és a 2000-es évek idején kerül a képbe rengeteg új karakter. Én is így jártam vele, egy ponton túl már úgy olvastam, mint a Száz év magányt: elengedtem azt az igényemet, hogy minden szereplőt végig és pontosan azonosítsak a történések közben, helyette kizárólag a cselekményre figyeltem. Nem mellékesen éppen ezért is vágtam neki a könyv olvasásának, hogy rálássak egy rejtett világ belső működésére. Ebben pedig igazán kiemelkedő a könyv, bemutatja a magyarországi szervezett bűnözés még gyerekcipős, később aztán annál komolyabb állapotának kialakulását és uralmát, a maffiaháborúkat, a módszereket gyilkosságra, zsarolásra, pénzszerzésre, csalásra, csempészésre… végül eljutunk napjainkig, de nem spoilerezek :)
Ha nem zavar, hogy már nem emlékszel mi is történt Szájmonnal, Menyéttel, Gyurmával és a többiekkel 50 oldallal korábban, hanem a folyamatok, tendenciák, szervezkedés, módszerek érdekelnek, akkor egy nagyon izgalmas és informatív könyvet kapsz.

Black_Venus>!
Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

Jó sztorik, de ez a teljes történetnek valószínűleg csak egy része.


Népszerű idézetek

csatacsita P>!

Azokban a gengszterekben, akik áldozatul
estek a maffiaháborúnak, egy közös vonás
mindenképpen volt: érinthetetlennek hitték
magukat, és maguk is elhitték azokat a
mítoszokat, amelyek körüllengték őket.

329. oldal

csatacsita P>!

Zubó, aki huszonévesen azzal kezdte bűnöző
pályafutását, hogy meglopott egy belvárosi
orvost, ötvenegy évesen egy orvosi hiba áldozata
lett.

(első mondat)

Rushka>!

Végül egy érdekes adalék a kalifornai történethez. A Los Angeles-i magyar maffiának dolgozott futárként a huszonéves Duff McKagan is. A Seattle-ben született Duff 1985-ben költözött Los Angelesbe, ahol állást kapott ennél a veszélyes társaságnál. „A cég elvileg irodai eszközöket árult, de a munkaköröm kicsit gyanús volt. A napom általában abból állt, hogy egy nehezen beazonosítható, de vélhetőleg kelet-európai akcentusú, felfegyverzett ürge elmondta, miként vigyek el egy rendszám nélküli teherautót vagy kisbuszt eldugott sikátorokba, elhagyott parkolókba vagy a várostól távó eső felüljárókhoz, én meg ide-oda furikáztam. Sosem kérdeztem, milyen árut szállítok. Azt hiszem, nem lett volna jó ötlet érdeklődni” – írta erről az időszakoról It's So Easy…és más hazugságok című önéletrajzi könyvében. Merthogy Duff később híres zenész lett, ő a Guns N' Roses és a Velvet Revolver egyik alapító tagja. Duff eleinte nagyon tartott a „melegítőnadrágos” maffiózóktól. „Mintha egy castingon válogatták volna őket össze: súlyos ábrázatuk és beazonosíthatatlan akcentusok volt, rövid tőmondatokban beszéltek, melegítőben jártak, és a derekukon pisztoly lógott. Nagyon elővigyázatos voltam velük. De jól bántak velem, állandó munkát adtak, úgyhogy másfél év után úgy éreztem, mintha közéjük tartoznék.” Amikor aztán Duffnak annyira bejött a zenélés, otthagyta a céget, bár kicsit tartott tőle, hogy zord ábrázatú főnökei egyáltalán elengedik-e. „Mint minden korábbi munkahelyemen, a főnökök itt is tudták, hogy zenész vagyok, és igazából az az én pályám. Párszor el is jöttek a koncertünkre – úgy, ahogy voltak, melegítőben –, hogy megnézzék, milyen a zenekar. Problémát csak az jelentett, hogy tudtam egy csomó olyan dolgot a tevékenységi körükről, ami – fogalmazzunk így – nem volt szabályszerű. Hogy lehet kilépni egy ilyen munkahelyről? Vajon amikor az ember otthagyja a maffiát, kikérdezik, hogy mit tud? Erre sose gondoltam abban az egy évben, amíg ott dolgoztam.” Duff végül problémamentesen ott tudta hagyni a „papírosokat”, akik megértették, hogy alkamazottjuk ezentúl zenéből akar megélni.

107-108. oldal

Harkov>!

„Volt olyan lakás, ahonnan egymillió forintnál is több készpénzzel jöttek el,
de megtörtént az is, hogy eltévesztették a házszámot, és a véletlenül feltört
lakás annyira szegényes volt, hogy ők hagytak ott ajándékba ötszáz forintot.”

Andrée P>!

A kilencvenes évek elején egy viszonylag tőkeerős, stabil lábakon álló alvilági elit egy elmaradott, fejletlen, forráshiányokkal küszködő rendőrséggel nézett szembe, amely évekig azt sem tudta, mit tehet és mit nem.
Mindenki abból főzött, amije volt.
A rendőr megpróbált informátorokat szerezni, a besúgóvá lett bűnöző pedig kihasználta az így született rendőrségi kapcsolatait. Megfelelő szabályozás hiányában ez odáig vezetett, hogy egy idő után nem lehetett tudni, a rendőrnek van-e téglája, vagy a bűnözőnek rendőre.

391. oldal

Harkov>!

Az ezredforduló utáni években kezdett el erősödni a nosztalgia a Kádárrezsim iránt, és egyre többen gondolták úgy, hogy a szocializmusban jobban éltek, mint a kapitalizmusban. Az akkor készült felmérések azt mutatták, hogy az emberek java része úgy gondolta, hiába tanulnak, nem az iskolai végzettség, hanem a kapcsolatok vagy éppen a környezet segíti leginkább az előbbre jutást. Évről évre erősödött az a vélemény, miszerint tisztességes munkával és tehetséggel nem lehet egyről a kettőre jutni.

markiboi>!

A magyar gengszterek megmaradtak maffiózóknak, mackónadrágban, a beteljesületlen álmok álmodóinak.

384. oldal - Sorsok (XXI. Század Kiadó, 2019)

Andrée P>!

Magyarország a több millió amatőr csempész országa lett: a vámosok találtak dollárt fasírozottba és kalácsba rejtve, svájci frankot fogkrémes tubusba gyömöszölve, de kedvelt rejtekhelynek számított a farmernadrág hajtókája is. És akadt, aki a vasúti kocsik vécéjének lefolyócsövében kis nejlonzacskóban helyezte el olasz líráját, hátha úgy nem találják meg. Tévedett.

135. oldal

Rushka>!

A használtcikk-kereskedők, így Sztojka is, kivételes helyzetben voltak. Csak az Ecseri piacon működhettek, de szinte bármivel kereskedhettek. Egy 1972-ben írt szigorúan titkos rendőrségi tanulmány több mint félezerre becsülte a budapesti kereskedők számát, míg országos szinten nagyjából ezerháromszázra. A hetvenes évek elején a budapesti kereskedők forgalmát évi kétszáznyolcvan-háromszázmillió forintra taksálták. A rendőrség szerint a szakmabeli illegális kereskedelemben évi félmilliárd forint forgott ebben az időszakban.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1972
Smicka>!

Ahogy a kilencvenes évek elején a nyolcvanas, úgy a kétezres évek elején a kilencvenes évek sem lettek kibeszélve, a terhes múltat egyik évtizedből cipeltük át a másikba.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Barak Dávid: Elásott igazság
Zombori Attila: Szexpiaci körséta
Tábori Kornél – Székely Vladimir: A csaló Budapest
Tábori Kornél – Székely Vladimir: Az erkölcstelen Budapest
Gasparovich László: A rettegés ötven napja
Lakner Judit: Halál a századfordulón
Morsányi Bernadett: Egyedül szembejövet
Padisák Mihály: Gyalog Juli
Fencsik Tamás – Ganxsta Zolee: Döglégy a világ körül
Tasnádi Péter: Maffia életre-halálra?