Détári 31 csillagozás

Az utolsó magyar világsztár
Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári

Alig ​múltam huszonnégy, amikor elvitt volna a Barcelona, ám az illetékes elvtársak nem engedtek el, mert kevesellték az egymillió dolláros ajánlatot. Nem sokkal később egyikük mosolyogva megkérdezte tőlem: Döme, az Eintracht Frankfurtba vagy a Monacóba akarsz menni? Mondtam, hogy a Monacóba. Néhány nap múlva közölték velem, hogy mehetek – a Frankfurtba. Így indult a külföldi karrierem. Aztán fantasztikus sikerekkel, csodás élményekkel végződött.
És mégis… Nem tagadom, még ma is van bennem keserűség. Hiszen ha belegondolok, hogy a Barca kétszer, a Juventus úgyszintén kétszer csábított, a Milanhoz pedig előszerződésem volt, akkor… Noha odahaza hét vastag album őrzi a rólam megjelent cikkeket, immáron az ötvenen túl arra jutottam, talán egy könyvet is megér a történetem. Elmesélem hát, hogyan jutottam az Állami lakótelep szoba-konyhás lakásától a luxusig, a futballtól a pingpongig (és vissza), az Aszfaltútépítőktől a világválogatottságig, no és az aljas rágalmaktól az egytől… (tovább)

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
298 oldal · ISBN: 9789632549446

Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Détári Lajos

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · Magyarország · Lovasberény


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

konyvolvaso>!
Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Érdekes életrajzi könyv. Az Ulpius könyveket mindig is szerettem,mert olyan lebilincselőek. Most sem volt ez másképp. Adott korszakról készít korképet. Talán éppen azért volt érdekes számomra mivel korombeli és hasonló dolgokat élt át fiatalkorában mint én. Csodás volt az ifjúsága, sokfelé járt, sokat tapasztalt, korán fel kellett nőnie. Focidrukkereknek mindenképp ajánlom vagy azoknak akik szeretnek más életébe betekinteni.

zamil>!
Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Végül is azt kaptam a könyvtől amit vártam. Mint életrajz jól sikerült, bár sokkal többet olvastam volna a fociról és nem a körítésről (ahogy látom Détári még mindig ezzel foglalkozik). A könyv jól van felépítve, tényleg jók az alcímek.
Sajnos a tartalom pont olyan, amit nem szeret Détári (magyaros) kesergő, szinte minden fordulópont úgy indul, HA?, pedig csak rajta múlt, kár külső hatásokat megemlíteni.
A 86-os vébére halványan emlékszem, de őszintén megmondom nekem Maradona ugrik be először. A tésztát meg hagyjuk, ilyet ne is írjunk le, hogy valamit belekevertek, vagyis igen mákot.
Az említett válogatott meccseket megnéztem, és nem éreztem, hogy ennek a válogatottnak nagy esélye lett volna valami maradandót létrehozni, ritka eset, szerencséjük volt.
A világválogatottság más kérdés, írja is, hogy aki visszavonult, akinek szervezték, az hívta meg a játékosokat. Lehet, hogy elég volt akkor egy jó marketing, vagy ismertség?
Az alcímről meg annyit, hogy sose volt Détári világsztár, itt kis hazánkba volt sztár, és azokba az Európai középcsapatokba amikbe elkerült. Lehet megkövezni, de nem véletlenül nem került be egy nagy csapathoz, kit szorított volna ki?
Az alkoholról kicsit túl sokat beszél, az ilyen mindig gyanús, főleg, ha mindig mentegetőzni kell. Már rég el kellett volna fogadnia, hogy ő itthon egy Celeb.
Az edzői pályáról is ír, mert ugye belekóstol sok helyen, de maradandót nem alkotott. Itthon nem is csodálom, hogy csak a neve miatt kellett, de itt is túl sok a HA?.
Egy szóval megérte elolvasni, de tényleg magyaros történet.

3 hozzászólás
egy_ember>!
Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Többször is leírja, hogy nem nosztalgikus alkat. Hát ehhez képest a könyv csak úgy tocsog, ami nem baj, mert egyrészt egy csomó dologban igaza van, másrészt meg pont ezt vártuk. Ezért nem is értem, amikor a „fiatalabb olvasókra tekintettel” magyaráz meg dolgokat.
Döme, nem lesznek!
Détári pont annak a belterjes magyar focinak a tipikus „terméke”, amit annyira ócsárol. És az ő tragédiája az, hogy ezzel pontosan tisztában van, ellentétben mondjuk Dzsudzsival, akinek szerintem meggyőződése, hogy CR csak szerencsésebb nála.
Az igazán szomorú az egészben az, hogy ebből a kutyaütésből még mindig prímán megél egy sereg hivatalnok és ügynök, meg „a labdarúgáshoz közel álló személy”. Mint ahogy Détáriból is szép sápot húzott az MLSZ akkori vezetése. Többek között az ő hibájuk is, hogy talán, ismétlem, talán nem futotta ki azt a pályát, ami benne volt. Mert az is lehet, hogy nem volt ennél több. Ezt már nem fogjuk megtudni. Az tény, hogy igazán nagy csapatban nem bizonyíthatott.
Ezért is mókás kissé az utolsó magyar világsztár kitétel. Nem volt az. Európai szinten is jegyzett játékos volt. Világsztár az mondjuk a Ruud Gullit, a Roberto Baggio, a Thomas Hässler, meg a Maradona – és most csak olyanokat mondtam, akik nagyjából abban az időben és azon a poszton játszottak a Serie A-ban, mint a Döme.
Azért a brazilverés, meg az a lengyeleknek rúgott gól, az felejthetetlen. Meg Irapuato is az.
http://www.youtube.com/watch…

robinson P>!
Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Az eredményeket most hagynám…Legyünk büszkék!
Sallangmentes életrajz, emlékekkel színezve. Külön tetszett, hogy mind a saját mind a társak magánéletét kihagyta, nem arról szólt a történet. Csak érintőlegesen vannak említve a lányai és volt feleségek.
Jó volt olvasni, elszoruló szívvel, hogy VOLT egy Détárink ott a világválogatottban is…
Azt hiszem, akkor nem is nagyon értékeltük ez mekkora szó…..
A pályája pedig nem rajta múlott. Nem csak rajta…( Szemétládák fejezet)
Jók a fejezetcímek is: Bemelegítés, Görögtűz, Hazai pálya, Góól..
Talán, ha mint szerkesztő belenyúlhattam volna a Hosszabítás 2. félidő, kihagytam volna…egy Détárinak Nem kell, nem kellene magyarázkodnia!
Jó volt olvasni, szép kis emlékkönyv!( alcím lehetne: a kis Polskitól a Masseratti-ig.)
Gazdag és szemléletes képanyaggal kiegészítve.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/10/detari-az-utolso-m…

1 hozzászólás
Niko7>!
Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Nagyon kedvelem az életrajzokat, főleg azokat, melyek egy egész életművet és pályafutást foglalnak magukba.
Pietsch Tibortól már volt szerencsém korábban olvasni (Dárdai), ezért is döntöttem úgy, hogy a másik könyvét is elolvasom.
Détáriról előtte már sokat hallottam, viszont e kötet olvasása során sikerült őt igazán megismernem, hiszen az ő álláspontja jelenik a műben.
Bár eddig is szimpatikus volt számomra, most még inkább azzá vált.
Sajnálom, hogy többször is kihasználták őt és nem tudta befutni az igazán megérdemelt karriert.

blianhun>!
Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Imádom a 80-as éveket, jó volt nosztalgiázni. Enzo Scifo, Toni Polster, Hans van Breukelen, Michael Laudrup és a többiek nagy kedvenceim voltak. Plusz feltűnik Alberto Tomba, Sandro Munari és egy-két Ferrari Testarossa is. Micsoda idők voltak!
Döme tudását elismerem, tényleg ő volt az utolsó épkézláb focistánk (Dzsudzsák a PSV óta lejtmenetben). Összességében tetszett a könyv, még a hülye szóviccek is. Jók a fotók. Még több magánéletet örömmel vettem volna, mert a szakmai sztori nagy részét a Népsportból már ismeri az ember. De kb. így kell kinéznie egy focista életrajzának, jó ez.

fowler P>!
Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Valahol többet vártam ettől a könyvtől, valahol pont ennyit. 300 oldalon nemigen lehet mindenre kiterjedő alapossággal feltárni egy sikerekben és állomásokban gazdag pályafutást, illetve a kontinuitás olykor óhatatlanul felbillen. A kötet utolsó harmadában viszonylag sok és zavaró szerkesztési hiba szúrta a szemem, de már többször megkaptam, hogy helyesírás-fetisiszta vagyok, úgyhogy csendben maradok. :) Azt én is vallom, hogy jó játék a szójáték, de Döme egyik-másik poénjától annyira lefáradtam (ld. http://moly.hu/idezetek/313715), hogy kis szünetet kellett tartanom. Megdöbbentően új információkkal nem gazdagodtam (különösen ’86 vonatkozásában nem), de a kirakós néhány hiányzó darabkája azért a helyére került. Azért az érdekes, hogy mennyi futballgengszter klubvezetővel vagy tulajdonossal hozta össze a Sors Dömét… nem hiszek a véletlenekben de fatalista sem vagyok. Összességében ez egy egyszer olvasható, de érdekes, élvezhető, többé-kevésbé tipikus sportkönyv.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
298 oldal · ISBN: 9789632549446
Dögkeselyű>!
Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Lekötött a könyv végig, mert jó volt olvasni egy letűnt kor futballvilágáról, amit talán tényleg Döme szemszögéből érdemes nekünk magyaroknak megismerni.
Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy gyakran húztam a számat amiatt, hogy Détári önmagát egyedüliként próbálja kiemelni az elmúlt 30 pár év magyar labdarúgói közül. Aki otthon van a fociban az tudja, hogy ez a karrier nem egy világsztár karrierje, azóta hasonlóan sikeres, vagy akár sikeresebb karriert is befutott pár honfitársunk (Dzsudzsák, Gera, Huszti, Lisztes, Dárdai, Szalai, Hajnal).
Az egyetlen dolog ami megváltozott azóta a magyar labdarúgás megítélése és szerepe (pl.: vb szereplés) a világban, de ennek okait viszont szépen elmondja.
Én azt gondolom a könvv alapján, Détári nem egy hűséges típus. Bár mindig megmagyarázta a klubváltások okát, amennyire én tudom azokban az időkben ez a fajta vándorlás nem volt jellemző a labdarúgók körében.
Talán éppen ez a hűség hiányzott neki egy sikeresebb karrierhez.

gcicetea>!
Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Szép volt. Jó volt! Köszönöm Ennyi!

Ő valószínűleg az Aranycsapat kispadjára odafért volna, és valószínűleg soha nem lesz ilyen focistánk. Jó volt olvasni. Szeretem az ilyen régi történeteket mesélő könyveket. A könyvből kiderül, hogy Ő csak egy focista akit sokan kihasználtak, és szerintem a mai napig használják. Sokkal nagyobb sztár lehetett volna, de kis ország, ki sztár….

Gyanúsan sokat beszél az alkoholról :) Gyanúsan.

Aki szereti a focit az olvassa el.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Az első karácsonyi ajándékom, amelyikre emlékszem, egy futballcipő. Botas. Csehszlovák tornacipő. Stoplis, de a felső része vászonból készült. Huszonnyolc forintba került, ha minden igaz.

26. oldal

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Kapcsolódó szócikkek: cipő
2 hozzászólás
egy_ember>!

A Honvéd serdülőben Tisza feszült a lábamon, mígnem az ifjúsági válogatott tagjaként kaptam egy Adidast. Az komoly volt. Akkor még az összes cipőt az NSZK-ban gyártották nem ázsiai pincékben, a minőség garantált volt. Frankfurtban már Puma cipők sorakoztak a szertárpolcain, és elvileg én is abban játszottam. Gyakorlatilag viszont Adidasban, mivel Tóni bácsi, a szertárosunk a három csíkot leragasztotta, és ráfestette a Puma logóját…

83. oldal

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Kapcsolódó szócikkek: Adidas
egy_ember>!

A gond az, hogy mi már akkor azt hisszük, hogy vagyunk valakik, amikor még senkik vagyunk.

269. oldal

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Niko7>!

Ha visszatekintek a nemzeti együttesben eltöltött tíz évemre, azt mondom mindig voltak fellángolásaink, de az 1986-os vb után már nem volt reális esélyünk a kijutásra. Már csak amiatt sem lehetett, mert úgy váltogattuk a szövetségi kapitányokat, mint más az alsónadrágját.

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Kapcsolódó szócikkek: 1986
robinson P>!

Nulla nullánál kell eldöntened egy meccset.

79. oldal

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Niko7>!

Másnap varázslatos világba csöppentem. Hol másutt, mint a Wembleyben?! Beléptem az öltözőbe, és azt látom, hogy Maradona, Platini, Zubizaretta, Futre, Josimar, Lineker, Elkjaer Larsen, Berthold, no és két régi „cimborám”, Zavarov és Belanov készülődik. Azt nem tudom, hogy engem ismertek-e, de én ismertem őket.

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Kapcsolódó szócikkek: Andoni Zubizarreta · Diego Maradona · Wembley stadion
robinson P>!

Sajnos Magyarországon vagy agyonszeretünk valakit, vagy gyűlöljük. Fent vagy lent – középút nincs.

105. oldal

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

konyvolvaso>!

Magyarországon azokat szeretik, akik beállnak a sorba. Akik helyezkednek Akik nyalnak. Akik mindennap elmondják a főnöküknek, hogy milyen jó főnök. Lehet, hogy ők ezzel előrelépnek, de mások nincsenek beljebb vele.

291. oldal

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Kapcsolódó szócikkek: Magyarország
robinson P>!

Rájöttem, zseniálisak a görögök. Nem sietnek sehova. Reggel kilenckor beülnek a kávézóba, kérnek egy frappét, és délben még ugyanazt isszák. Én is elszürcsöltem – öt perc alatt.

147. oldal

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár

Kapcsolódó szócikkek: frappé
robinson P>!

Mexikó kapcsán azt mondtam, nem akarok úgy meghalni, hogy én lőttem az utolsó vb-gólunkat, de az igazság az, hogy most már kezdek félni…Nem tetszik, egyre inkább nem tetszik, amit látok a magyar futballban.

267. oldal

Détári Lajos – Pietsch Tibor: Détári Az utolsó magyar világsztár


Hasonló könyvek címkék alapján

Bocsák Miklós: Kocsis és Czibor
Bolgár István: Suttyó, a Császár
Bán Tibor – Harmos Zoltán: Puskás Ferenc
Hámori Tibor: Régi gólok, edzősorsok
Lelkes Péter: A nevető ötödik
Dénes Tamás – Mácsik Viktor: Négyszemközt az Angol Liga sztárjaival
David Beckham: David Beckham
Lakat T. Károly: Apám regénye
Cristiano Ronaldo: Pillanatok
Luca Caioli: Cristiano Ronaldo