Az ​emberállat 8 csillagozás

Desmond Morris: Az emberállat

„Az ​ember nem más, mint az állatvilág egyik tagja. Egyszer ször­nyeteg, másszor fenséges, de mindig állat. Hiába szeretjük bukott angyalnak tekinteni magunkat, ha a valóságban felkapaszkodott majmok vagyunk.” Az állati viselkedésről forgatott népszerű filmjeinek és műsorainak köszönhetően elismert zoológusnak számító Desmond Morris 1967-ben fordította figyelmét az emberállat felé. Az emberi viselkedésről szóló első könyve, A csupasz majom (The Naked Ape) világsikert aratott, és új kifejezéssel gazdagította fogalomrendszerünket. Azóta számtalan bestsellert írt (pl. Miért csinálja… a macska?, Miért csi­nálja… a ló?, Babafigyelőben, Állatlesen). Annak ellenére, hogy a jelenleg élő mintegy ötmilliárd ember bőrszí­ne, hitvilága és szertartásai nem egyformák, genetikai örökségünk szinte teljesen azonos. Ebben az emberi fajról festett portréban Desmond Morris egyenesen az emberi létezés leglényegét tárja fel, és feltérképezi az emberi élet és viselkedés összes vonatkozását. Az… (tovább)

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1997
224 oldal · ISBN: 9635485328 · Fordította: Káldos Zsolt

Enciklopédia 13


Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
Carmilla 
Desmond Morris: Az emberállat

A könyv egy hatrészes tévésorozathoz készült, ennek megfelelően közérthető, könnyen befogadható a tartalma, mondhatni szórakoztatva oktat. Morris a tudományos szakzsargon használatával valószínűleg jobban meggyőzné a sznobokat, de hát nem ők voltak a célközönség… Illetve az is bizonyos, hogy a pápa főemlősként való említése, és azon megállapítása miatt, hogy a halhatatlan lélek a herében/petefészekben lakik, nem lesz éppen népszerű a hívő olvasók körében. De ettől még ez egy nagyon korrekt munka, jó összefoglalója az addigi életművének. A képek pedig tényleg első osztályúak!

>!
Niki4
Desmond Morris: Az emberállat

Nagyon sok érdekességet elmond az emberi természetről, és sok érdekes elmélettel is foglalkozik, és nagyon jó érvekkel támasztja őket alá. A barlangrajzokról is megtudtam sok érdekes dolgot, ahogy az ember táplálkozásával és a városi élettel kapcsolatban is.


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

(…) Az orvos a hátára fekteti a nőt, majd arra kényszeríti, hogy vízszintes helyzetben préselje ki magából a kicsit, közben azt kiabálja neki, hogy „Nyomjon! Nyomjon!”
    Újabban egyes felvilágosultabb szemléletű kórházakban felhagytak ezzel a gyakorlattal, és megengedik a nőnek, hogy belátása szerint testhelyzetet válasszon. A kísérletező kedvűek kipróbálhatták, hogy a guggoló testhelyzet valóban sokkal kevesebb megpróbáltatással jár.

160. oldal, 5. A halhatatlan gének (Magyar Könyvklub, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: orvos · szülés
>!
Carmilla 

    Azok a gyermekek, akiket anyjuk mellről szoptat, gyakran megölelget, és akikkel szüleik sokat játszanak és a lehető legkevésbé szigetelnek el maguktól, úgy érzik, hogy szeretet és biztonság veszi körül őket. Ettől egyáltalán nem lesznek elpuhultak vagy elkényeztetettek – éppen ellenkezőleg: belőlük lesznek az erős, az életre legjobban felkészült kis emberek.

169. oldal, 5. A halhatatlan gének (Magyar Könyvklub, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: gyerek
>!
Carmilla 

(…) Ha az anya a kórházban nagyobb biztonságban érzi magát, akkor célszerűbb ott szülnie; ha a saját hálószobájában a legnyugodtabb, akkor válassza azt.

162. oldal, 5. A halhatatlan gének (Magyar Könyvklub, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: anya · szülés
>!
Carmilla 

Ha nem vágják le, a fiatal férfiak és nők haja is rendkívül hosszúra meg tud nőni. Nincs még egy majom vagy emberszabású, amely rendelkezne ezzel a szokatlan vonással, és egészen biztos, hogy eleinte ez volt az a „lobogó”, amely az emberi fajt a többi állattól megkülönböztette.

127. oldal, 4. A szerelem biológiája (Magyar Könyvklub, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: haj, hajszál
>!
Carmilla 

    A papok, agglegények, vénkisasszonyok, eunuchok, szerzetesek, apácák és homoszexuálisok éppen azzal válnak a társadalom értékes tagjává, hogy nem járulnak hozzá a fajunk tönkretételével fenyegető népességrobbanáshoz.

148. oldal, 4. A szerelem biológiája (Magyar Könyvklub, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: homoszexuális
>!
Carmilla 

Az igazi barátok vagy őszintén szeretett személyek közötti vitában nyíltan és fenntartás nélkül kimondhatják a véleményüket, anélkül hogy ez a kapcsolat rovására menne.

88. oldal, 3. Állatkert embereknek (Magyar Könyvklub, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: barát · vita
>!
Carmilla 

A művészet mindig is inkább misztikus, mágikus és jelképes, mint dokumentatív, imitatív és figuratív volt.

197. oldal, 6. A túlélésen túl (Magyar Könyvklub, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: művészet
>!
Carmilla 

(…) Rám fogták, hogy lealacsonyítom az emberiséget, és állati sorba rángatom a teremtés koronáját. Ez annál is inkább meglepett, mert kedvelem az állatokat, és büszke vagyok arra, hogy magamat is közéjük sorolhatom. Soha nem néztem le őket, így szerintem az embert csupasz majomnak nevezni nem lealacsonyító, hanem őszinte dolog, és megmutatja, hogy hol van a helyünk a természet által ezen a bolygón kialakított rendben.

49. oldal, 2. A vadászó majom (Magyar Könyvklub, 1997)

>!
Carmilla 

(…) Egy kisebb, egyszerűbb törzsben az erőviszonyon alapuló hierarchia csúcsa és alja között koránt sincs olyan óriási távolság, mint itt. A város aluljáróiban és a hidak alatt papírdobozok oltalmában tengődő hajléktalan és az őspark közepén álló többszintes villában élő milliárdos között akkora szakadék tátong, hogy a státusért folytatott nagyvárosi státus-hajszában rengetegen elvéreznek.
    Olyan sokan vannak a piramis alján, és olyan kevesen a csúcsán, hogy mindig akadnak olyanok, akik bosszút állnak a vélt vagy valós igazságtalanságokért. Számukra csak két lehetőség kínálkozik. Az egyik, hogy nem bírják tovább, és elpusztítják vagy önmagukat, vagy másokat. A másik, hogy megpróbálnak kiutat találni.
    Sajnos a valódi kiút nagyon ritka. Kevesen képesek arra, hogy maguk mögött hagyják a megszokott környezetet, még akkor is, ha az csúnyán elbánt velük.

105-108. oldal, 3. Állatkert embereknek (Magyar Könyvklub, 1997)

>!
Carmilla 

(…) Ha egy-egy kivételes alkalommal megengedik egy művésznek, hogy valami érdekeset, egyedit alkosson a város közepén, ahogyan ez a bécsi Hundertwasser-ház és a barcelonai Gaudí-épületek esetében történt, emberek ezrei, százezrei járnak a csodájukra, és nem győznek betelni másságukkal. Az emberek reakciója ellenére egyetlen illetékes sem veszi tudomásul, hogy mekkora hatással vannak az efféle létesítmények az emberekre.

111. oldal, 3. Állatkert embereknek (Magyar Könyvklub, 1997)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jared Diamond: Miért élvezet a szex?
Martin Lloyd-Elliott: Testbeszéd
Ann Gadd: Árulkodó szokásaink
David Attenborough: Az élő bolygó
Gerald Durrell – Lee Durrell: Az amatőr természetbúvár
Douglas Adams – Mark Carwardine: Utoljára látható
Dibás Gabriella (szerk.): Varázslatos Föld körüli utazás
Demi Lovato: Légy erős!
Farley Mowat: Ne féljünk a farkastól!
Varga András – Varga Domokos: Ég és Föld