Ancsa ​és Pancsa a fürdőszoba fogságában (Ancsa és Pancsa 1.) 13 csillagozás

Dés Mihály: Ancsa és Pancsa a fürdőszoba fogságában

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ancsa és Pancsa éppen fürdik, mikor minden elsötétül, és ráadásul anya is a fürdőszobán kívül reked. Ha valaha záródott már rád egy ajtó, vagy szuroksötét lett a lakás egy váratlan áramszünet miatt, akkor el tudod képzelni, hogy ez milyen érzés lehet. A hírre összeszaladnak még a szomszédok is. A nagy bajuszú Béla bácsi be akarja törni az ajtót, Nusi néni rendőrt hívna, Magdika a mentőket. De szerencsére az ikerlányokat sem kell félteni!

Dés Mihály nevét a felnőtt olvasók már jól ismerik a Pesti barokk című regénye óta. Első mesekönyvében, mely az Ancsa és Pancsa-sorozat nyitódarabja, két teljesen egyforma, mégis teljesen különböző kislány izgalmas és vicces kalandjait követhetjük nyomon.

Az üdítően új hangú kötetet Horváth-Molnár Panna rajzai illusztrálják.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Kolibri, Budapest, 2016
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155541841 · Illusztrálta: Horváth-Molnár Panna

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
ziara P
Dés Mihály: Ancsa és Pancsa a fürdőszoba fogságában

A könyvtárban kezembe került ez a szinte teljesen új könyv, és ügyeletben el is olvastam. Nekem tetszett, aranyosak a lányok, szerethetőek, mindennapiak a szereplők. A rajzok nem annyira hűhák, de nem rosszak, biztosan hazaviszem majd Adélkának is, ha már nem lesz ennyire új. Tetszettek a felnőttek, nevezetesen anya, itt mama, viselkedésére vonatkozó utalások elég életszagúak. Összességében kedves könyv.

>!
meseanyu MP
Dés Mihály: Ancsa és Pancsa a fürdőszoba fogságában

Sok mindenbe bele lehetne kötni, engem mégis szórakoztatott. Annyi rosszul megfogalmazott, unalmas gyerekkönyvet olvastam már, hogy kifejezetten örülök, ha valami leköt és szívesen olvasom végig. Az illusztrációkat harsánynak éreztem, de a végén azért megbarátkoztam velük, zavart engem is egy-két megfogalmazás és szituáció, de igazából ez a valóság, nagyon életszerűek voltak a történetek. Erős négyes lett így a végén.

>!
Juci P
Dés Mihály: Ancsa és Pancsa a fürdőszoba fogságában

Ritkán találkozni mai mesekönyvben ennyi nőket illető negatív sztereotípiával. Éppen elég baj, hogy a való életben anyukák milliói állnak a tükör előtt és pocskondiázzák a külsejüket lánygyermekeik figyelő tekintete előtt, ne kelljen már a mesében is ezt olvasni :( A „nagy fenekű” epitheton ornanst elnyerő Nusi néniről (aki folyton az ölebét csókolgatja-becézgeti) és a férjébe a szót egy mondattal ("Ebbe te csak ne szólj bele, fiacskám") belefojtó Erzsi néniről nem is beszélve.
De még ha ettől el tudnék tekinteni (sajnos nem tudok), akkor sem fogott meg, a mesék ritmusa valahogy nem klappolt, és nem éreztem kereknek a kötet egészét.

12 hozzászólás
>!
icu79 P
Dés Mihály: Ancsa és Pancsa a fürdőszoba fogságában

Egyre több mesekönyvbe futok bele, ami igazi gyerekekről mesél igazi történeteket. Tehát semmi mesés elem, csak a hétköznapi események. De micsoda események! :) Nekem nagyon tetszik, hogy végre nem egy tökéletes családot ismerünk meg, hanem egy egyedülálló anyukát eleven ikerlánykáival, megspékelve néhány ismerőssel, szomszéddal.
Szerethetőek voltak a szereplők is és a történetek is. Nem bánnám, ha olvashatnék még Ancsáról és Pancsáról.

>!
Hintafa P
Dés Mihály: Ancsa és Pancsa a fürdőszoba fogságában

A Könyhét forgatagában T is választott magának könyvet. Fenntartásokkal fogadtam (mert a korosztályi jelölés 5+), de annyira ragaszkodott hozzá, hogy végül rábólintottam.
Ancsa és Pancsa ikrek, látszólag egyformák, mint két tojás. Legalábbis azoknak, akik nem ismerik őket, úgy igazán. Mindenki más tudja jól, hogy Ancsa és Pancsa csak annyira hasonlít, mint két bármely testvér, vagyis semennyire. Kíváncsian vártam, hogy az én két teljesen különböző gyerekem kivel fog leginkább sorsközösséget vállalni, mert az már az elején kiderült, hogy nagyon is lekötötte őket a történet. (Természetesen a velük ellentétes karakterrel… Gondolom, ha pszichológus lennék, akkor ezt valamiféle vágybeteljesítő képzetnek, vagy hasonlónak nevezném. Így csak somolygok.) T-t is, pedig a maga három évével még jóval az ajánlott korosztály alatt van.
Helyes kis történetek, időnként humoros kiszólásokkal megtűzdelve a felnőttek (leginkább anyukák) jellemző megnyilatkozásaira. Ugyan az illusztrációkat eleinte picit harsánynak találtam, mégis minél többször lapozgatom a könyvecskét, annál jobban megtetszik az erőteljes színhasználat, mert reflektál a lányok eneregiáira. A lányok apró, hétköznapi, de a gyerekek számára mégis érdekes „ügybe” keverednek. Azt hiszem pont ez az, amiért a fiúk szeretik hallgatni: jól esik ezekben a megnyugtató mozzanatokban, esetekben elmerülni.

http://hintafa.blog.hu/2016/07/24/des_mihaly_ancsa_es_pancsa

>!
Honey_Fly P
Dés Mihály: Ancsa és Pancsa a fürdőszoba fogságában

Felnőttként és gyerekként is mókás az ikerlányok története. Ez a könyv „csak” egy mese a hétköznapokról, oktatási, nevelési célzat nélküli kikapcsolódás. Az illusztrációkkal először nem voltam kibékülve, de olvasás közben egyre inkább azt láttam, hogy tényleg ilyen lehet a két huncut lány. Felnőtt olvasatban volt pár dolog ami nem tetszett. A felnőtt szereplők egyike sem szimpatikus, mindegyiküknél van valami eltúlzott tulajdonság és mindenki ismertetőjele valami negatív dolog. Megrajzolva is kifejezetten csúnyának, ellenszenvesnek vannak. Vagy itt van pl. a „nagy fenekű Nusi néni” aki persze minden lében kanál és papucsférjét is eligazítja. Nem tartom jó ötletnek, hogy egy gyerekeknek szóló könyvben bárkit a feneke mérete alapján minősítsünk. Anya folyton tréningnadrágban van és elég inkompetensnek valamint bizonytalannak tűnik, holott iker gyerekeket egyedül nevelve valószínűleg igencsak talpraesett. Erzsike néniről, anya „házvezetőnőjéről” nem is beszélve. Süthetne nekem nagyon finom császármorzsát, ha tartanom kellene attól az embertől aki elméletileg nekem segít a háztartásban, azt hiszem, hogy nem lenne hosszú életű a kapcsolatunk. Jó sok negatívumot írtam most itt a végére, de nem véletlen azért a négy csillag. Ha csak a két lány kalandjaira és a történésekre koncentrálok, jól szórakoztam.

2 hozzászólás
>!
dianna76 P
Dés Mihály: Ancsa és Pancsa a fürdőszoba fogságában

Fészkes-fene, nagy fenekű Nusi néni, vadmalacként horkantó Béla bá, kampósbotként görbülő Virgil bácsi. Nem éppen kedves dolgok, ill. bájos jelzők, de ezeket leszámítva nem volt rossz mesekönyv. Engem az első mese részben Szutyoksári kalandjaira emlékeztetett. Ancsa és Pancsa egy ikerpár, akik nem mintacsaládban nevelkednek, lévén, hogy elváltak a szüleik. Egy ikerpár, akik úgy hasonlítanak egymásra mint két tojás, de csakis külsőre. A személyiségüket illetően két külön egyéniségről beszélhetünk. Az erre vonatkozó rész, ill. leírás nekem nagyon tetszett, s örülök, hogy ez is szóba került. Mert az ikrek sem egyformák! A történetek aranyosak voltak, de mély nyomot nem hagytak bennem. A második mesénél vártam volna a folytatást. Nekem az anya nem volt valami szimpatikus, a többi szereplőről nem alakult ki különösebb véleményem. Az illusztrációk végeredményben jók voltak. A lakást belülről ábrázoló képen jó volt elnézelődni. A lakóház körfolyosóját megjelenítő rajz tetszett a legjobban, meg persze a rózsaszín szívben ábrázolt fekete cica, a nagy sárga szemeivel. Az nagyon cuki volt!

>!
Kolibri, Budapest, 2016
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155541841 · Illusztrálta: Horváth-Molnár Panna
>!
szabszev
Dés Mihály: Ancsa és Pancsa a fürdőszoba fogságában

Aranyos kis mese egy ikerpárról, akik akár a mi szomszédaink is lehetnének. Szerethető, életszagú történetek. Mindhárom lányom alig várta az estét, hogy folytassuk Ancsa és Pancsa történeteit. Tudom, a gyerekek kíméletlenül őszinték és általában valamilyen jelzővel jellemzik a felnőtteket, de nekem személy szerint nagyon nem tetszett a „nagy fenekű Nusi néni” állandó szókapcsolat folytonos ismételgetése…

>!
Zsuzsanna_Buday P
Dés Mihály: Ancsa és Pancsa a fürdőszoba fogságában

Még apuka is szívesen olvasta a 3 és 5 éves lányainknak, akiket szintén szórakoztatott. Az illusztráció miatt csak 4 csillag, lehetne picit szebb.


A sorozat következő kötete

Ancsa és Pancsa sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Szabó T. Anna: Tükörcicák
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Csukás István: Pom Pom meséi – A lesből támadó ruhaszárító kötél
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Csukás István: Süsü, a sárkány
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Boldizsár Ildikó: Királyfi születik
Nádasi-Ozsvár Andrea: Bosszantöpp és más furcsaságok, avagy Rebimesék félősöknek és bátraknak
Dániel András: A kuflik és a nagy eső