Képzelt ​riport egy amerikai popfesztiválról 258 csillagozás

Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Déry ​Tibor hosszú és gazdag életpályája úgy ível át a múlt századon és Európán, hogy érinti szinte minden mérföldkövét, nagy sorsfordulóját: nem kevésbé tág ívű életműve a húszas évek lázas, útkereső irodalmi mozgalmaiból indul ki, hogy folytonosan változva, meg-megújulva a prousti realizmuson át beletorkolljon a kezdet és a folytatás eredményeit megtartva-feloldva egyesítő és kiteljesítő szintézisbe. Kései munkásságában egyszerre jelenik meg a tragédia és az irónia, de van valami dacos bizalom is, amely mindig megfékezi szorongó képzeletét, mielőtt felrajzolná a csüggeteg szkepszis végső következményeit. Az utolsó korszak írói szemléletének két jellemző példája a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (1971) és a Kedves bópeer… (1973) A Képzelt riport…, amely ismertségét elsősorban a belőle készült azonos című rockoperának köszönheti, a mai napig sok vitát vált ki, míg a Kedves bópeer-t az öregedés és az utolsó szerelem önironikus, mindazonáltal lírai ábrázolása teszi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1971

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Szépirodalmi Zsebkönyvtár Szépirodalmi · Fárosz

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2010
120 oldal · ISBN: 9789632998244
>!
Novella, Budapest, 2002
182 oldal · ISBN: 9637953213
>!
Novella, Budapest, 1998
182 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637953213

5 további kiadás


Enciklopédia 5

Helyszínek népszerűség szerint

Ninive


Kedvencelte 27

Most olvassa 8

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Ottilia P>!
Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

A hetvenes évek közepén olvastam először, már akkor is tetszett, de nem vagyok benne biztos, hogy tizenévesként minden részletét megértettem, legalábbis csodálkoznék rajta.

Nehéz olvasmány, nehéz követni, nehéz befogadni és nem lehet kihagyni, elfelejteni. A hangulata magával ragadó, kész téboly, hallucináció, zűrzavar, de így lett átütő, függetlenül attól, hogy mi okból írta Déry Tibor.

Ma már teljesen összekapcsolódik az emberben Presser Gábor zenéjével, olvasás közben háttérként hallgattam is, és még napokig így lesz. Zseniális könyv, zseniális zene.

Mónika_Sándor>!
Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Gondolkodom, mit is írhatnék erről a könyvről. Régóta készültem elolvasni, hiszen egy klasszikus, ikonikus könyv. Idén eldöntöttem, hogy rengeteg magyar írótól fogok olvasni, el is jött az ideje a Képzelt riportnak is. Látván az értékeléseket tartottam is tőle, s részben be is váltotta az aggodalmaimat.
Az 1971-es, eredeti kiadást sikerült megkaparintanom a könyvtárban, ami már kicsit szétesőben van, kihullanak a lapok itt-ott. Na ez volt az érzésem a történettel kapcsolatban is. (Nem) kicsit szétesőben van, nehéz követni, csaponganak a gondolatok és a szerkesztés sem könnyítette meg a dolgomat. Néha úgy éreztem, mintha egy lázálmot olvasnék.
Olvastam valahol, hogy egyesek szerint Déry ezt a könyvet megrendelésre írta, mintegy kritikaként a „fertőzött” Amerikáról. Hát számomra ez a könyv nem erről szólt. A könyvben mindenki Esztert keresi, áttételesen a maga identitását, és talán a helyét is a világban. Szól a zsidó népet, de még inkább az emberiséget ért sebekről, sérülésekről, amelyre keresi a gyógyulást.
Azt hiszem abban rejlik a könyv nagysága, hogy mindenki számára mást jelent: ki hol találja meg a számára az üzenetet: a felszínen, vagy a felszín alatt. De ezt, a kuszasága, elvontsága miatt igen nehéz is megfogalmazni.Talán újra kéne olvasni, de nem tudom, rávesz-e még a lélek egyszer.

Woland>!
Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Madarak jönnek, madarak jönnek, halálesőt permeteznek…
Ez a könyv nem könnyű. Adott egy óriási fesztivál, milliomegy autó tolong Montana felé, ahol Mick Jagger fog fellépni. Mezítlábas hippik, autókból kigomolygó, bódító füst, mindenkit befogadó sátrak, sárban szeretkező emberek, végtelen béke és boldogság. És persze az érem másik oldala: túladagolástól hörgő fiatalok, leszúrt négerek, fertőzött fecskendők, tömegverekedés, embertelenség és mindent elöntő harag.

Arra születtem, hogy megszeressenek, és megszeressem én is azt, akit lehet…
A könyv elejétől jelen van egy nyomasztó kis lidérc, a legidillibb helyzeteket is belengi valami feszült várakozás. Eszter keresése közben néha elgondolkoztam rajta, vajon Eszter valóban létezik- e, vagy mindannyian keresünk egy Esztert, talán mindenki élete ebből a keresésből áll.

Ha azt sem akarod tudni már, hogy ki voltál tegnap, ne törődj a tegnapokkal, ringasd el magad…
Mindenkinek van mit felejtenie, mindenki vágyik egy delíriumra, egy kábult békére, de néha a várva várt földöntúli boldogság helyett rémisztő paranoia jön helyette, a béke galambja helyett egy nyilas madár jön hozzánk, és néha még el sem kezdődött semmi, amikor már véget ér.

Tényleg borzasztó nehéz olvasni, nehéz befogadni, ki beszél, mi történik, mikor történik, tényleg bele kell merülni mindenestül. De az a hangulat, az a százoldalas hallucináció, amit Déry Tibor tud okozni, az kihagyhatatlan. És persze a musical, ahol Presser Gábor képes volt ezt a zseniális könyvet olyan dalokkal kiegészíteni, hogy az ember beleborzong… Hát tényleg megér egy misét.

Emmi_Lotta I>!
Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Először tizenévesként olvastam, miután párszor megnéztem a Szegedi Nemzeti Színházban a belőle készült méltán nagy sikerű musicalt.
Akkoriban (a 70-es évek végén) Magyarországon még nem volt a kábítószerezés annyira aktuális probléma, mint manapság.
Szellemesnek találtam, hogy a Mick Jagger-számok címei voltaképpen Illés-számok.
A musical jobban tetszett, mint a regény.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1971
218 oldal
3 hozzászólás
Batus>!
Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Mint egy LSD-vel meghintett dokumentumfilm, Rómeó és Júlia tragédiájával és a Hair hangulatával keverve. Kicsit kevésnek éreztem magam hozzá, a szimbólumtöredékeket nem értettem mindenhol tisztán, de ettől függetlenül a gondolat- és képvilága nem egyszer lenyűgözött.

2 hozzászólás
cseri>!
Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Anno én is úgy jártam még gimis koromban, hogy a musical miatt olvastam el, direkt hajtóvadászat indult rá a könyvtárban, aztán csalódás volt, nem tetszett. Most megint a musical miatt olvastam el, ugyanis most megint játsszák. Színházban nem igazán tetszett, szerintem elhibázták a koncepcióját, újraolvasni viszont érdemes volt. Hogy pontosan mit jelentett ez most, azt nem írom le, túl személyes lenne.

6 hozzászólás
danaida>!
Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

számtalanadik újraolvasásra is: nagyon imádom ezt a Képzelt riportot… könyvben, bakeliten, színpadon, minden létező és nem létező formátumban! Meg merem kockáztatni, hogy talán ez a kedvencem Dérytől (akinek a prózájáért időnként hajlamos vagyok kamaszosan rajongani és neki magának olyasmit is megbocsátani, amit másnak nem aki kicsit is ismer, úgyis tudja mire gondolok most, pedig ott szoros a verseny :)

dokijano>!
Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Első olvasásom Déry Tibortól. Nem volt egy jó kezdés, mert nem nagyon élveztem az olvasást. Pedig a musicalváltozatot élveztem. Ja, hogy Presser- Adamis. Szerencsémre, @robinson épp ma karcolt egyet a szerző születésnapja alkalmából, és belinkelte a musicalt, az majd visszahozza a kedvemet.
Nekem nem jött be ez a (fejezet)határok nélkül hömpölygő szöveg, amelyben ráadásul a főszereplők néha oldalakon át saját magukkal beszélgetnek. Olyan, mint egy lázálom. Ja, hogy az is ilyen lehet, amikor valaki belövi magát? És hogy esetleg ez is egy programbeszéd a rothadó kapitalizmusban élő, Coca Cola és drogmámorban fetrengő fiatalok életmódja ellen? Lehetséges, ezt döntsék el a nálam hozzáértőbbek.
De azért nem vette el a kedvem a további írásaitól.

5 hozzászólás
Sajtkukac94 P>!
Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Gyerekként a musical CD-változatát rongyosra hallgattam, bár még nem igazán jött át a sztori, de a zenék tetszettek. Aztán pár hónapja megláttam a könyvet barátnőm polcán, és eldöntöttem, hogy nekem ez kell. Szerencsémre néhány napja ráakadtam egy használt példányra, úgyhogy már nekem is megvan, és gyorsan ki is olvastam.
Nem igazán tudom, hogy mit vártam ettől a könyvtől. Újrahallgattam a CD-t is, de ez a regény mégsem pont annak a hangulatát adta vissza, hanem egy elborultabb, zagyvább, de ugyanakkor sokkal átütőbb érzést hagyott maga után.
A történet nem igazán nagyszabású, itt sokkal inkább maga az írásmód és az olvasóban kiváltott érzések adják a kötet valódi jelentőségét.
Eszter és József szerelme (?) annyira furcsán és sarkítva ábrázolja az átlagos kapcsolatokat, hogy legszívesebben mindenkinek a kezébe nyomnám, aki párban él, hogy kicsit átértékelje a dolgait.
Engem elgondolkodtatott, bár sokszor kifakadtam, hogy mégis mi a szöszt olvastam éppen, de összességében nagyon szerettem. Ismét jókor került a kezembe a megfelelő regény.


Népszerű idézetek

fülcimpa>!

Úgy tanultam, hogy az ember az a fajta élőlény, amely élete során szüntelenül reménykedik, jövőjéről képzeleg, s azért küzd, hogy ezt beérhesse. Képlete: a reménybe ágyazott lét. Embernek lenni annyit tesz, mint úton lenni.

Szelén>!

Mert mondd már, úgy van, mondd, mit veszít a világ azokon, akik csak arra figyelnek, úgy van, gondterhelt arccal arra, hogy hova sorolandó ez vagy az, például a benzinnek az ára, vagy hogy a kocsijuk mennyit fogyaszt, s hogy nem volna-e előnyösebb, ha a cipőtalpuk kopna, s hogy hol fognak az éjjel aludni, s hogy ha nem esik, akkor minek vettek ernyőt, pedig végül mégiscsak esni fog, hihi. Úgy van, csupa fölösleges sürgősség az életük, gond meg miegymás, könny meg verejték, mely úgy ömlik az arcukról, mintha gőzfürdőben izzadnának, s a gyötrődésben nincs megállás, s nincs irgalom, amíg meg nem találnak egy igazi nagyméretű gondot, amellyel kiállhatnak a világ elé; diadalmas pofával az idegbajuk fölött, s ünnepeltethetik magukat… de közben semmit nem értenek meg az életből, úgy van, semmit.

spoiler>!

– Ha valahol megszólalt volna – mondta József –, akár suttogva is, vagy elneveti magát valahol a közelben, a hangszórók bömbölésében is megismerem a suttogását vagy a nevetését. De mindig távollétemben nevetett – mondta József –, s mindig abban a résben suttogott, amelyből hiányoztam.

1 hozzászólás
egyszerű_teremtés>!

– Szeretem, szeretem – mondta Eszter –, de…
– Azt nem szeretem benne – mondta Eszter – hogy szerelmes belém.

bleknajt>!

Meg akartam találni Esztert, mielőtt megfázik, tüdőgyulladást kap, éhen hal, valaki leüti, a vizesárokba esik, vízbe fullad, elgázolják, erőszakot követnek el rajta…Mielőtt szájába nyomják az első marihuana cigarettát – mondta József-, májgyulladást kap egy sterilizálatlan fecskendőtől…. Ha valahol megszólalt volna – mondta József-, akár suttogva is, vagy elneveti magát valahol a közelben, a hangszórók bömbölésében is megismerem a suttogását vagy a nevetését. De mindig távollétemben nevetett – mondta József-, s mindig abban a résben suttogott, amelyből hiányoztam.

108-109. oldal

Chöpp >!

Voltunk néhányan, talán hatvanan-nyolcvanan a 300000-ből, akik elhatároztuk, hogy eltakarítjuk az égig bűzlő szemetet; addig nem megyünk haza, amíg be nem gyógyítjuk a föld sebeit, ahogy egyikünk mondta.

1 hozzászólás
virrasztó>!

– Madame – mondta József –, én ezen az áron nem kívánok boldog lenni. Nem tudom, ön hogy van vele?
– Járjam inkább a poklot, de tiszta öntudattal – mondta József. – Nem tudom, Madame, ön hogy van vele?

Mónika_Sándor>!

De ezeknél a baleseteknél s a kábítószerek pusztításánál is nagyobb baj volt a magány, mondta egy másik lány. A többszázezres tömeg kellős közepén az ember magányos volt és elhagyatott, mondta.

88. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Hahner Péter: A nem létező rejtély
Mike Rothmiller – Douglas Thompson: Marilyn Monroe utolsó éjszakája
Bereményi Géza: Magyar Copperfield
John Douglas – Mark Olshaker: Utazás a sötétség mélyére
John Douglas – Mark Olshaker: Sötétség
Benedek Szabolcs: Beatles vágatlanul
Moldova György: A pénz szaga
Géczi János: Vadnarancsok
Ungvári Tamás: Beatles-biblia
Kiss László – Bérczesi Róbert: Én meg az ének