Mai ​magyar műemlékvédelem 2 csillagozás

Dercsényi Dezső: Mai magyar műemlékvédelem

"Végezetül meg kell még egyszer említeni, ha az egész könyvecske hangvételéből ez nem tűnne ki eléggé, hogy a műemlékek védelme kollektív munka. Tudományos kutatók, építész tervezők, merészen gondolkodó statikusok terveinek megvalósítása s restaurátorok és restaurátor szintű munkát végző kétkezi munkások együttműködése révén jön létre. Ebben a közös munkában való részvétel egy életre szóló élménye volt e sorok írójának.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gyorsuló idő

>!
Magvető, Budapest, 1980
252 oldal · ISBN: 9632713281

Enciklopédia 9


Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

tgorsy>!
Dercsényi Dezső: Mai magyar műemlékvédelem

Sten-Malténak nagy, vörös és elálló
füle van.
Nekem tetszik
a nagy, vörös és elálló
fül.

Ha agyonvágnak sem tudom megmondani miért, de ez jutott eszembe.
ha jól tudom ma már nincs műemlékvédelem. Se.

6 hozzászólás
ℕnabella>!
Dercsényi Dezső: Mai magyar műemlékvédelem

Művészettörténeti és műemlékvédelmi szempontból még ma is megállja a helyét a könyv, bemutatja azt a folyamatot, amin a magyarországi műemlékvédelem átment, egészen a könyv megírásáig (1980-körül íródott), konkrét eseteket, épületeket, műemléki városokat említ, mindezeket megfűszerezi itt-ott személyes élményekkel, apró humorral. Tanulságos könyv mindazok számára, akik érdekeltek a magyarországi műemlékvédelem sorsa felé. Egyetlen hátrányának (ami felett szemet lehet hunyni) csupán azt említeném, hogy nincs olyan fejezet, ahol ne ütközne ki, hogy a saját korában íródott, itt gondolva a szocialista Magyarországra.


Népszerű idézetek

ℕnabella>!

Három évvel a budapesti kongresszus után, 1975-ben az NSZK egy kis műemléki városában, Rothenburgban volt a negyedik kongresszus. Az egyik kiránduláson egy kastély fantasztikusnak tűnő vadásztermében (fantasztikus, mert az oldalfalakat díszítő s állatokat ábrázoló freskóból valóságos kitömött állatfejek emelkedtek ki) ízes erdélyi magyarsággal megszólított valaki.
– Maguk nem is tudják, milyen hírnevet szereztek a magyar kultúrának műemlékeik megóvásával.
– Köszönjük a bókot, de miből gondolja?
– Férjem Kanadában tanít a műegyetemen. A szomszéd tanszéken, ahol a műemlékvédelmet oktatják, ilyen helyneveket kell a hallgatóknak megtanulniuk, mint Csempeszkopács, Felsőörs, Magyarszecsőd, a műemléki helyreállítás példájaként. Nem is tudom, hogy tudják leírni és kimondani.
Igen, a műemlékvédelemben jelentős propagatív erő van. Azért hat oly mélyen, mert közvetlenül szól, megmutatja helyreállítóinak szemléletét és gondoskodását. Magyarázat nélkül, önmagáért beszél.

136-137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1975 · Magyar műemlékvédelem · Rothenburg
ℕnabella>!

Azóta az élet megtanított arra, hogy az ilyen kérdésekben akkor ér kudarc bennünket, ha a szakemberek valamelyike kilép a sorból, és különvéleményt hangoztat.

43. oldal

ℕnabella>!

A csata elkeseredett és nehéz volt. A Hiltonnal kötött szerződés értelmében magyar tervező, magyar kivitelező építi meg a magyar tulajdonban levő és magyar igazgatás alatt álló szállodát. A Hilton-konszernre csak az a feladat hárult, hogy a felépült hotelt vendégekkel töltse meg. Röviden úgy is mondhatnám tehát, miénk a főváros és annak az országban is legjelentősebb műemléki területe, magunknak rontjuk el.

67. oldal

ℕnabella>!

A legérdekesebb kritikát osztrák barátainktól kaptuk. Walter Frodl, ez időben a bécsi Denkmalamt elnöke úgy vélte, hogy a magyar műemlékvédelemben szigorú aszkézis uralkodik, főként a romkonzerválás terén.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: aszkézis · Magyar műemlékvédelem · Walter Frodl
ℕnabella>!

(…) a velencei kongresszuson elhangzott egy olyan amerikai javaslat is, hogy a legeredményesebb műemlékvédelem az lenne, ha az Egyesült Államokban megépítenék az európai és a világ legjelentősebb műemlékeinek mását.

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amerikai Egyesült Államok · műemlék
ℕnabella>!

A háború kegyetlen kártevése éppen abban áll, hogy megismételhetetlen értékeket pusztít el emberéletben, műalkotásban, történeti értékekben egyaránt. Alighanem helytelen lenne azt szuggerálni magunknak, hogy ezek a szellemi értékek pótolhatók. Ezzel csak a háború borzalmának tudatát csökkentenénk.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: háborús bűn · pusztítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Császár László (szerk.): A műemlékvédelem Magyarországon
Tamási Judit (szerk.): Műemlékvédelem törvényi keretek között
Ágostházi László: Műemlékvédelem
Beszédes Valéria: Hol volt…
N. Kis Tímea (szerk.): Colligite Fragmenta!
Kőszegi Lajos (szerk.): A műemlékvédelem alapjai
Haris Andrea (szerk.): Koldulórendi építészet a középkori Magyarországon
Bardoly István – Haris Andrea (szerk.): A magyar műemlékvédelem korszakai
Keresztury Dezső: Híres magyar könyvtárak
Havass Rezső: Dalmácia