Biblia ​és irodalom 1 csillagozás

Szentírási témák a magyar költészetben
Dér Katalin: Biblia és irodalom

A ​Szentírás, a benne foglalt szellemi, kulturális hagyomány évszázadokig a művészetek egyik legfontosabb forrása, kiindulópontja, közös kincse, közös nyelvezete volt, és végső soron ma is az. Azt a szellemi és kulturális közeget, amelyben ma élünk, az ókori görög-római kultúra mellett döntő módon a Biblia határozza meg. A Szentírásnak és az irodalomnak egyaránt lelki, szellemi haszna van. Mindkettő élni segít, az igazság keresésére, a szeretetre, a boldogságra, a szabadság és felelősség szép kettősére tanít, az olvasás célja pedig elsősorban ezen értékek keresése a művekben. Az irodalom az élet alapvető kérdéseit teszi fel, kutatja rájuk a választ, és ezek olyan kérdések, amelyekkel a mi kultúránkban először és legmarkánsabb megfogalmazásban a Szentírás szembesítette az embert. Ez az, a Kérdés az, ami első renden közös a Bibliában és az irodalomban.
A kötet jelentős bibliai témákat és szövegeket feldolgozó, zömmel magyar alkotásokat, a Szentíráshoz közvetlenül vagy közvetve… (tovább)

>!
Kairosz, Budapest, 2019
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636629977

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Hasonló könyvek címkék alapján

Boldizsár Ildikó: Varázslás és fogyókúra
Cs. Gyímesi Éva: Teremtett világ
Balogh László: Mag hó alatt
Hevesi Sándor: Az igazi Shakespeare és egyéb kérdések
Szentkuthy Miklós: Meghatározások és szerepek
Tarbay Ede: Gyermekirodalomra vezérlő kalauz
Magyar Miklós: Regény vagy „új regény”?
Daniel Sibony: A három monoteista vallás
Sáry Pál: A forradalmár Jézustól a terrorista Szent Cirillig
Johann Valentin Andreae – Rudolf Steiner: Christian Rosenkreutz kémiai-menyegzője, 1459. év / Christian Rosenkreutz kémiai menyegzője / A rózsakeresztes kereszténység