A ​kaszabmanó 21 csillagozás

Dér Adrienn: A kaszabmanó

Ede egy éjszaka megkaparintja édesanyja kéziratát, ami a lávatündérek legújabb kalandjairól szól. Nem sejti azonban, hogy ő maga is a történet részesévé válik: a mese ugyanis magába szippantja. Odaát segítenie kell visszaszerezni az ellopott lávagömböt, máskülönben a lávatündérek népe elpusztul. Így hát felkerekedik egy kis csapattal, és a keresésére indul.
Vajon sikerül időben megtalálniuk a rejtélyes tolvajt és visszaszerezniük a lávagömböt? Ki követi őket árnyékként mindenhova? És mit keres egy rozmár a sivatag homokjában?
Ede útja során különös és furcsa lényekkel találkozik, rejtélyes, rémisztő és valószerűtlen helyeken fordul meg, miközben új barátokra lel, és rájön: a segítség néha a legváratlanabb formában érkezik.

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632638447 · Illusztrálta: Buzási Viktória

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Dér Adrienn: A kaszabmanó

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/der-adrienn-ka…

Nem tudom ki, hogy van vele, de számomra egy könyv borítója sok esetben meghatározza, hogy megvegyem-e az adott kötetet, vagy sem. A mostani vásárlásom bár biztos alapokon állt, a külső kép megállásra késztetett. Az legtöbb esetben a színek és formák őrületében élek, imádok mindent, ami különleges, morbid és szokatlan. Most lehet furcsán fog hatni, de ez a nézetem ennek a könyvnek a borítóján teljesen visszatükröződik. Nézzetek rá, hát nem szép? Középen a felirat a sima textúrával kiemelkedik, míg az oldalán elhelyezkedő cirádás mesefigurák szépen kiemelik. Minden elismerésem a tervezőnek, más munkáját is szívesen megtekinteném. És ha már erről írok, hadd említsem meg a kötetben lévő rajzokat is. Egyszerű vonalak követik a történéseket. Pontosan mindig visszatükrözve a szöveget. Annyira egyedivé teszik, hogy sokszor megálltam és csak ezeket csodáltam. Nagyon elégedett vagyok a koncepcióval.

Ami könyv belsejét illeti, az elején már elragadtattam magam és ez az érzés végig megmaradt. Ugyanis mese a mesében. Idén csak egyszer találkoztam ezzel a nem hétköznapi stílussal. Elképesztő élvezetes volt a két mesei időt érzékelni, és tulajdonképpen megélni. A történet egy kisfiúról és az édesanyjáról szól fedetten. Nézzétek csak!

„Ede egy éjszaka megkaparintja édesanyja kéziratát, ami a lávatündérek legújabb kalandjairól szól. Nem sejti azonban, hogy ő maga is a történet részesévé válik: a mese ugyanis magába szippantja. Odaát segítenie kell visszaszerezni az ellopott lávagömböt, máskülönben a lávatündérek népe elpusztul. Így hát felkerekedik egy kis csapattal, és a keresésére indul.”

Már a fülszöveg is egy merő izgalom, mindezt úgy tálalva, hogy végig izgultam az egész történetet. Ede egy kedves, de nagyon is korának megfelelő felfogású kisfiú, aki imádott édesanyja írásait szereti idő előtt megismerni. Nem ismerős kedves anyukák? Gyermekeitek is mindig kíváncsiak, érdeklődőek, de haragudni nem lehet rájuk kicsit sem….

>!
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632638447 · Illusztrálta: Buzási Viktória
Niitaa P>!
Dér Adrienn: A kaszabmanó

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/11/gyereksarok-der…

"Elsőként a tüneményes jelző jutott eszembe a könyv kapcsán, de ez így, önmagában nem állja meg a helyét. A szerző igazi kalandoroknak szánt történetet alkotott. Mint egy mini felmentősereg vonul Ede és a többiek. Élvezettel olvastam a sorokat és nagyon szerettem az egyedi elgondolásokat. Személyes kedvencem a sivatagi rozmár volt, illetve a módszer, ahogy a valós szereplők átkerülnek a könyv lapjaira. A könyv igényes, de nem bonyolult nyelvezettel rendelkezik, így kisebbeknek felolvasásra vagy éppen kicsit nagyobbak számára önálló foglalkozásra is ajánlott. A történet lendületes, a fejezetek pont beillenek egy-egy esti mesének is. Legnagyobb meglepetésemre szolgált, hogy a szerző a történet végére beiktatott egy plusz csavart, amire még én sem számítottam, ezáltal még kellemesebb élményt hagyott maga után a regény. De ha a történet nem is ragadná meg annyira a kicsik fantáziáját, akkor ott vannak Buzási Viktória csodaszép rajzai. Nagyon jól elkapta a szereplők jellegét, illetve egy-egy jelenetet. Az illusztráció nincs túlzásba víve, átlagos mennyiségről beszélhetünk, de azok mind igazi alkotások. Megfűszerezik az amúgy is izgalmas történetet.
Nem gondoltam volna, hogy ez a kis mesekönyv ennyire fog tetszeni. Amikor elkezdtem olvasni és bejöttek a képbe a tündérkatonák és a furcsa eszközeik, nem voltam elámulva. Ezek a részek kissé távol is maradtak tőlem, de ha összességében tekintek rá, akkor el kell ismernem, hogy lekötött a figyelmemet a bájos ábrázolásmód. Rövidsége ellenére is teljes értékű, nem marad az olvasóban hiányérzet. Úgy érzem, nem utoljára vettem le a polcról."

sztinus>!
Dér Adrienn: A kaszabmanó

Semmi nem tetszett ebben. Már az Ede névvel odavágott, aztàn az egèsz vilàg taszított.
Bocsi.

4 hozzászólás
Gelso P>!
Dér Adrienn: A kaszabmanó

Hát nem is tudom, az első hetven oldalon valamiféle álom és valóság határán evickélve keltem át, lényegében nem sokat tudok felidézni az addig olvasottakból; a végére kezdett formálódni, de aztán hirtelen vége lett.
Ez a „könyvbehúzós” dolog gyerekkoromból Gianni Rodari: Segítség, beleestem a tévébe! c. gyereksztorira emlékeztetett, a megcsiklandozott fa, aminek csúszdaként hajlottak össze a leveleli, ill. a Kéregodú meg amolyan zsupszkulcshelyféleségnek… ebben az évben amúgy sokminden emlékeztet valamikor a gyerekkoromban olvasott emlékekre…

A számomra legeredetibb szereplő a „töklimót iszogató, lila bundájú és céklafülű kalandorjeti” volt. (69/72)

A rajzok viszont nagyon megfogtak és nagyon tetszettek! Azok nagyon eredetiek. Buzási Viktória nevét keresni fogom!

Honey_Fly P>!
Dér Adrienn: A kaszabmanó

Ötletes a történet, beszippantós. Nekem egy hangyányit sok volt a mindenféle lény és a fura nevek, illetve néhol érzésem szerint túl van magyarázva egy-egy poén vagy szituáció. De mindenképpen izgalmas és fordulatos fantasy, szuper illusztrációkkal. Klassz könyv.

kratas P>!
Dér Adrienn: A kaszabmanó

Aranyos volt és olvastam volna még. Hiányzott az elején némi bevezetés a világba, a szereplők megismerése, illetve a vége is kurtán-furcsán le lett zárva, de tetszett, szeretnék még olvasni a szerzőtől.

Judyt IP>!
Dér Adrienn: A kaszabmanó

Ez egy igen fantáziadús, kalandos és kedves meseregény a kisebb korosztály számára. De bátran ajánlom azoknak a felnőtteknek is, akik olykor-olykor nem restek mesékkel kényeztetni a lelküket.
A történet nem tökéletes, de a karakterek nagyon cukik és jól megírtak, a mesevilág pedig lenyűgöző. :)

Bővebb értékelőt itt olvashattok: https://watchaholics.hu/2019/10/24/der-adrienn-a-kaszabmano/

>!
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632638447 · Illusztrálta: Buzási Viktória
Kicsibogár P>!
Dér Adrienn: A kaszabmanó

Kedves kis történet, tele szeretettel és kreativitással. Szinte minden oldalon volt egy-egy kitalált szereplő vagy tárgy, ami igazán különleges, pl. a kaszabmanók vagy a különféle tüzek.
Egy-két helyen vontatottabb volt a történetvezetés, de a kitalált világ mindenért kárpótolt.

Habók P>!
Dér Adrienn: A kaszabmanó

Nagyobb gyerekeknek való mesekönyv. Tetszett az alap, a mese a mesében, a lávatündérek, a kaszabmanók és a rubinsárkány és tetszett néhány kisebb ötlet (pl. a futóhomok vagy a hiúzkövek) ), de a fantázia-lények némelyikét (pl. szarvalós felnyársfánt vagy az ormányos légybocáf) erőltetettnek éreztem. Persze, tudom, képzelet, meg szójáték, de azért mégis… És egy kicsit sok is ennyi kaland száz oldalon. Valamit hagyni kellett volna a következő kötetre is – vagy egy kicsit részletesebben megírni ezt az elsőt. Mindenesetre, ha lesz folytatás (és egy meseíró anyukával miért ne lenne?), én szívesen elolvaom.

krlany IP>!
Dér Adrienn: A kaszabmanó

Színes illusztrációkat szeretnék bele…
A klasszikus sárkányos-királylányos népmese a sztori távoli váza, csak királylány helyett lávagömbünk van, három királyfi helyett pedig egy gyűrűszövetsége csapat mindenféle nációjú megmentőnk, és persze, hogy mennek és mennek…
A vége csavar borítékolható. Kicsit sok benne a fura hely, fura lény. Ekkora lényarzenál 500 oldalba is elég lenne, nem hogy 112-be, így nem is nagyon vannak bemutatva, csak megemlítve, ami szerintem hiányzik ebből a meséből.
Mindemellett viszont klassz és kalandos, és a fantáziával sincs gond.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

Nem mindenki vár el valamit a segítségért cserébe. Van, aki csak azért teszi, mert jó, ha másokkal jót tehet. Igazán nagyszerű érzés. Ki kellene próbálnod!

97. oldal

Nikolett0907 P>!

A résnyire nyitott ajtó mögül egy szempár pislogott a sötétbe.

(első mondat)

Demencze_Ilona_blogger>!

– Mit csinálsz itt, a homokban? – kérdezte Ede.
– Lustálkodom.
– De a rozmárok a vízben élnek. Itt ki fogsz száradni!
A rozmár sóhajtott egyet.
– Homoki rozmár vagyok, ez a természetes élőhelyem.

94. oldal

Demencze_Ilona_blogger>!

Az arca pont úgy nézett ki, mint azok a mexikói, színesre pingált koponyák. Edének annyira tetszett a végeredmény, hogy hosszú ideig csodálta magát.
– Ezzel ijesztgethetném a lányokat. Vagy Mircit, a macskát. Tuti elfutna. Vagy a szomszédban Joli nénit, amikor jön haza a bevásárlásból. Elbújnék az egyik ház sarkában, és…
– Túl sok munka volt vele, hogy ilyenekre pazaroljuk – vágott közbe sértetten Ursa.

17. oldal

Demencze_Ilona_blogger>!

Az apró kutya fején sisak volt, akár csak a szúnyogén.

29. oldal

Demencze_Ilona_blogger>!

Egy kecske mérte ki az italokat, akinek a szarva jégcsapból volt, abból tört a poharakba – a letört darab azonnal újranőtt.
– Nahát, jégcsapból van a szarva! – csodálkozott Ede.
Kijelentésére egy mellette ülő idegen felelt:
– Mert ő egy jégcsapszarvú búgókecske.

70. oldal

Demencze_Ilona_blogger>!

– A rézfánfütyülőjét! – tette csípőre a kezét Tivadar kapitány. – Hol vagyunk?
[…]
– A Rézfánfütyülő erdő a világ másik oldalán található – lépett melléjük Soma, a kalandorjeti, egyik vállán hátitáskát átvetve. – Kalandáz útifóliája szerint ez az Egérodvas Zsupszleveles erdő – olvasta egy fóliáról.

76. oldal

Demencze_Ilona_blogger>!

[…] Nem mindenki vár el valamit a segítségért cserébe. Van, aki csak azért teszi, mert jó, ha másokkal jót tehet.

97. oldal


Népszerű triviák

dryka I>!

A mese másik olyan fejezete, amely később kikerült, amikor Lali felbukkant a történetben.

[irasokesamitasok.blog.hu]

Kapcsolódó könyvek: Dér Adrienn: A kaszabmanó

Dér Adrienn: A kaszabmanó
dryka I>!

A szarvalós felnyársfánt kedvenc eledele a pillecukorba olvasztott pralinés tökmag. Maga grillezi.

Kapcsolódó könyvek: Dér Adrienn: A kaszabmanó

Dér Adrienn: A kaszabmanó
dryka I>!

Kapisztrán kalapján a láng mindig dél felé fodrozódik – ezzel jelzi az irányt (és az ebédidőt).

Kapcsolódó könyvek: Dér Adrienn: A kaszabmanó

Dér Adrienn: A kaszabmanó
dryka I>!

A paladeszkás törpék rendszeresen rendeznek paladeszkaszörf-versenyt, amikor a Vízesés-völgy zuhatagjai befagynak – azaz 202évente, de olyankor 17x.

Kapcsolódó könyvek: Dér Adrienn: A kaszabmanó

Dér Adrienn: A kaszabmanó
dryka I>!

Szerencsejáték-városban 1x megfordult a Szerencse. Veszített. Azóta veszít ott mindenki.

Kapcsolódó könyvek: Dér Adrienn: A kaszabmanó

Dér Adrienn: A kaszabmanó
dryka I>!

A futóhomok gyorsulási rekordja 5trillió homokszem/csillagfényszekundum. A Göncölszekér szamara állította fel, amikor egyszer elszabadult.

Kapcsolódó könyvek: Dér Adrienn: A kaszabmanó

Dér Adrienn: A kaszabmanó
dryka I>!

Készült a meséből egy olyan verzió, amelyben Ede Lali nélkül indult a lávatündérekkel a lávagömb visszaszerzésére.

[irasokesamitasok.blog.hu]

Kapcsolódó könyvek: Dér Adrienn: A kaszabmanó

Dér Adrienn: A kaszabmanó

Hasonló könyvek címkék alapján

Catherynne M. Valente: A lány, aki Tündérföld alá zuhant és a tivornya élére állt
Neil Gaiman: Coraline
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
C. S. Lewis: Caspian herceg
J. M. Barrie: Pán Péter
Wéber Anikó: Visszhangország
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Geronimo Stilton: A talizmánok titka
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Tea Stilton: Az erdők hercegnője