Felvezetés (Batman: Megtörten 0.) 21 csillagozás

Dennis O'Neil – Doug Moench – Chuck Dixon: Batman: Megtörten – Felvezetés

39. KÖTET
MEGTÖRTEN FELVEZETÉS

A Sötét Lovag egy fegyvercsempész nyomába ered, ám az már egy rejtélyes orgyilkos célkeresztjébe került. A játszma aztán mind Batman, mind Azrael, a bosszúálló angyal számára megváltozik, amikor kiderül, hogy a célpontjukat, Carleton LeHah-t megszállta Azrael rendjének ősi ellensége, Biis démonúr.

Az egyre kimerültebb Batmant eközben egy másik veszély is fenyegeti az embertelen Santa Prisca-i börtönből érkező alattomos zseni, a fenevadak erejével vetekedő Bane képében.

Tartalom:
SWORD OF AZRAEL #1-4, BATMAN #488, VENGANCE OF BANE #1

Kronológiai sorrend: 16

A következő kiadói sorozatban jelent meg: DC Comics - A legendás Batman Eaglemoss Hungary

>!
Eaglemoss Hungary, Budapest, 2020
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788377184981 · Illusztrálta: Joe Quesada, Jim Aparo, Eduardo Barreto, Kevin Nowlan

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Batman · Alfred Pennyworth · Bruce Wayne


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Dennis O'Neil – Doug Moench – Chuck Dixon: Batman: Megtörten – Felvezetés

A 90-es évek elején a képregények történetei igencsak elkezdtek sötétedni, ez alól a DC sem volt kivétel. Zöld Lámpás átment Parallaxba, Superman meghalt, Batman pedig megkapta a nyakába Bane-t, aki előbb szellemileg majd fizikálisan is megtörte. (Ezzel túl nagy spoilert nem lőttem le, az ominózus jelent ott figyel a sorozat gerincképen ill. a hátsó belső borítón is, plusz Nolan is átvette a trilógiájában.)
A Felvezetés címének megfelelően egy bevezető a kint Knightfall néven ismert saga-hoz. A kötetet a négy részes Azrael kardja mini nyitja, mely behozza Jean-Paul Valley-t, a címszereplő Azraelt Batman világába. A történet lényege a fülszövegben le van írva, többet én se írnék róla, egy élvezetes kis mini, bár a narrációs megoldások helyenként érdekesek voltak.
Az egy szem Batman füzetben Robin elviszi Jean-Paul-t egy éjszakai őrjáratra, miközben szemtanúi lehetünk Bruce növekvő problémáinak.
A kötetzáró Bane bosszúja nagyobb részt a karakter eredettörténete, kisebb részt pedig a Gothambe való megérkezését mutatja be. Érdekes volt ezt a sztorit olvasnom, hisz az egyik nem olyan rég megjelent hazai Batman-füzetben Bane utalt az itteni események egy részére.
Grafikailag természetesen vegyes az összkép, az Azrael-mini és a Batman-füzet tipikus korai 90-es évekbeli grafikát vonultat fel, nem a legszebbek, de nem is rondák, ellenben a Bane bosszúja inkább a 80-as évek végét idézi részletesebb rajzaival. Mondanom sem kell, nekem ez tetszett a legjobban a kötetből.

>!
Eaglemoss Hungary, Budapest, 2020
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788377184981 · Illusztrálta: Joe Quesada, Jim Aparo, Eduardo Barreto, Kevin Nowlan
5 hozzászólás
Sylvanas_Windrunner>!
Dennis O'Neil – Doug Moench – Chuck Dixon: Batman: Megtörten – Felvezetés

Több barátom is ajánlotta mielőbbi olvasásra a Megtörten történetet, így hamar meg is jött hozzá a kedvem. Az Azraelről szóló történetet elkezdve az volt az érzésem, hogy ez mégse az én sztorim lesz. Eléggé nyögve nyelősem haladtam vele, nem is igazán tudtam beleélni magam, amit a legnagyobb pozitívumnak éltem meg, az Brucenak a csipkelődő stílusa volt. Így egy kicsit el is keseredtem, mire ennek a szálnak a végére értem.
Bane története viszont valahogy teljesen máshogy hatott rám, már az első oldaltól kezdve elvitt a sztori magával, csak úgy suhantak az oldalak. Még nem volt szerencsém Bane-hez képregényben, így nagyon érdekelt az ő eredettörténete. Tipikusan egy olyan sztori, ahol alapvető szimpátiát érez az ember az antihőssel, pedig ott van az a hátsó gondolat, hogy ő iszonyúan meg fogja keseríteni a hősünk életét a jövőben. Mégis az előélete miatt úgy éreztem, hogy az elégtétel, amit vett, teljesen jogos volt, de már látom, hogy a későbbiekben már nem fogom annyira kedvelni őt. :)
A grafika számomra annyira nem megnyerő, jobban kedvelem a modernebb képeket, viszont egyáltalán nem volt csúnya, így azt kell, hogy mondjam, hogy teljesen oké. A Bane történetéről szóló rész utolsó oldalain a színezés kifejezetten tetszett.

Th3DarkKn1ght P>!
Dennis O'Neil – Doug Moench – Chuck Dixon: Batman: Megtörten – Felvezetés

A Legendás Batman sorozatban elérkeztünk a Knightfall történethez. Magyarul Megtörten, ami szerintem egy tök jó cím választás. A Felvezetés két karaktert mutat be, akik később fontos szerepet fognak játszani, ők pedig Azrael és Bane. A kötet három történetet tartalmaz, az első az Azrael kardja. Meg kell hogy mondjam, komolyabb hangvételre számítottam. Nem rossz, csak túl képregényes. Pedig vannak benne jó ötletek, főleg amik Azrael-hoz kapcsolódnak, csak ezeket pl. az Arkham játékokban sokkal jobban kidolgozták. Viszont a lényeget teljesíti, megismerjük Azrael-t, akinek irtózatosan cool ruhája van! Látszik, hogy 90-es évek! A következő a Jelmezek. Itt Robin a szárnyai alá veszi Azrael-t és néhány hasznos dologra meg is tanítja. Semmi kiemelkedőt nem kapunk, de legalább szórakoztató. Habár a kötet nagyja Azrael-ről szól, a legjobb rész mégis a Bane bosszúja. Bane teljes eredettörténetét meséli el születésétől egészen addig, míg el nem jut Gotham-be. Ötletes, kreatív, komor, de a leglényegesebb, hogy tökéletesen bemutatja a karaktert. Megkapjuk a motivációját, megtudjuk azt hogyan vált ilyenné és már csak az van hátra, hogy mit fog tenni ezután! Átadja azt az érzést, hogy Ő valami olyan, amivel a Denevérember még sosem került szembe. A rajzok itt tetszettek a legjobban és a színezés is kiváló. Először fura volt Bane-t maszk nélkül látni, de ezen hamar túl lehet lendülni! Összességében maga a kötet „csak” négy csillagos, viszont megadja azt az alaphangulatot, aminek köszönhetően várom a folytatást!

9 hozzászólás
JGabesz>!
Dennis O'Neil – Doug Moench – Chuck Dixon: Batman: Megtörten – Felvezetés

A Knightfall / Megtörten történet is azok közé tartozik amiről már olvasás előtt hall az ember, nagyjából tudjuk mire kell számítani, és Bane karaktere sem ismeretlen, már csak a Nolan-trilógia záróakkordja miatt is. Ez a kötet szépen megadja az alaphangot az elkövetkező időszakra, amit két fontos karakter bemutatásával kezdi, nagyon hangulatosan és egyedien. Azrael eredettörténetét körbelengi a vallás és a misztikum, míg ellentétben Bane eredete sokkal jobban földhözragadt és szinte már Batmanszerű. Elkezdenek a bábuk felkerülni a táblára, Batmanre Gothamre olyan időszak vár, amire még nem volt példa. Nagyon jól meghozza a továbbiak olvasásához az étvágyat mind az elbeszélés és a rajzolás is.


Népszerű idézetek

Razor P>!

Alfred Pennyworth: A rengeteg konzerv- és fagyasztott élelmiszer között egy gázrezsót is találtam, így időközben főztem önnek egy spenótos fajitát.
Batman/Bruce Wayne: Spenótos fajitát Svájcban? Inkább csokoládésra számítottam.
Alfred Pennyworth: Csokoládés fajita? Nem vagyunk mi barbárok!

Kapcsolódó szócikkek: Alfred Pennyworth · Batman · Bruce Wayne · spenót · Svájc
Th3DarkKn1ght P>!

Mások kábítószert, cigarettát, esetleg csokoládét csempésztek be. Bane ismerősei könyveket vittek neki.

Th3DarkKn1ght P>!

Ha a szereid nem oldották meg a nyelvem, komolyan azt gondolod, a közönséges kínzás segíthet?

Kapcsolódó szócikkek: Batman
Razor P>!

Harvey Bullock: KEZEKET FEL! AKI LEGELŐSZÖR MEGMOZDUL, ANNAK VELEM GYŰLIK MEG A BAJA!
(Mindenhol hullák fekszenek.)
Renee Montoya: Meg se moccannak. A hírneved már megelőzött, Harvey.
Harvey Bullock: Röhög a vakbelem, Montoya.

Th3DarkKn1ght P>!

– Most pedig bejelentjük, hogy a hebehurgya Bruce Wayne és kotnyeles lakája sürgős mentésre szorulnak.
– Magamra inkább a halálmegvető jelzőt javaslom.

Kapcsolódó szócikkek: Alfred Pennyworth · Batman
Razor P>!

Harvey Bullock: Ez nem Jimmy Novak, a tömpe? Valaki a szemét, fülét és ajkát is vitte az orra mellett.
Renee Montoya: Röhög tőled a vakbelem, Harvey.


A sorozat következő kötete

Batman: Megtörten sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Brian Michael Bendis: Fenegyerek 1. – Alfőnök
Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene 1.
Ed Brubaker – Jeph Loeb: Amerika Kapitány halála
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.
Gerry Conway – Paul Jenkins – J. M. DeMatteis – Stan Lee – Tom DeFalco – Tony Isabella: A hihetetlen Pókember – Gwen Stacy halála
Peter David: X-Faktor 6.
Brian Michael Bendis: Az Új Bosszú Angyalai – Ostrom
Brian Michael Bendis: Mutánsvilág – Angyalok és Mutánsok
Peter David: Pókember 2099 4.