Viharsziget 856 csillagozás

Dennis Lehane: Viharsziget Dennis Lehane: Viharsziget Dennis Lehane: Viharsziget

1954 ​nyarán Teddy Daniels szövetségi rendőrbíró és újonnan kinevezett társa, Chuck Aule megérkezik a Viharszigetre, melyen egyedül az Ashecliffe Elmegyógyintézet áll. Feladatuk, hogy nyomára bukkanjanak az egyik ápoltnak, aki egykoron szörnyű bűnöket követett el, és most titokzatos módon tűnt el a bezárt cellájából. A szigetre azonban pusztító hurrikán csap le, a rejtélyek és a megválaszolandó kérdések pedig egyre sokasodnak. Hogyan szökhetett meg valaki a zárkájából, és hol rejtőzhetett el a kietlen szigeten? Ki hagyja hátra a titokzatos üzeneteket a nyomozók számára? Mi történik valójában a hírhedt C Részlegben? Miért veszi körül az üresnek tűnő világítótornyot elektromos kerítés, és mit keresnek ott felfegyverzett őrök?

Minél közelebb kerülnek a nyomozók a titokhoz, annál inkább úgy érzik, a megoldás folyamatosan kicsúszik a kezeik közül. Vajon csak képzelik, vagy tényleg mindenki az őrületbe akarja kergetni őket? Teddy Daniels egyre elszántabban keresi a megoldást, de… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634190769 · Fordította: Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634190769 · Fordította: Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
328 oldal · ISBN: 9789634190776 · Fordította: Totth Benedek

2 további kiadás


Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Teddy Daniels · Chuck Aule · McPherson

Helyszínek népszerűség szerint

elmegyógyintézet


Kedvencelte 189

Most olvassa 25

Várólistára tette 519

Kívánságlistára tette 466

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Dennis Lehane: Viharsziget

Előbb láttam a filmet, jó régen. Jó volt most olvasni is ezt a komor, lélektani krimit.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/04/viharsziget.html

10 hozzászólás
cicus61 P>!
Dennis Lehane: Viharsziget

Nehezen indult be, elég unalmas volt, ahogy járnak körbe-körbe, próbálnak valamit megtudni, de mindenhol falakba ütköznek. Aztán úgy a felénél, háromnegyed részének felgyorsulnak az események, és egyre furcsább dolgok derülnek ki. A vége nagyon ütős lett, erre nem is gondoltam olvasás közben. Alapvetően nem nagyon vett meg magának a történet. A filmet nem láttam, majd lehet, hogy később megnézem.

1 hozzászólás
eenca P>!
Dennis Lehane: Viharsziget

Ez a könyv nagyon régóta várta már, hogy elolvassam és végre eljött az alkalom. A filmet nagyon szerettem és hihetetlen volt a csattanó, amire emlékeztem is meg nem is.

Nekem ez a történet arról szól, hogy az ember vajon mennyi fájdalmat, csapást, veszteséget képes elviselni anélkül, hogy bele ne őrülne és ha ez mégis megtörténik, akkor vajon hibáztathatjuk-e érte…

13 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Dennis Lehane: Viharsziget

Is- is.
A filmet nem láttam, így az elmegyógyintézetnél többet nem tudtam előre a könyvről. Nagyon nagy robbanásra számítottam, de őszintén csak egy petárdát kaptam. Lehet mákom volt, hogy már az első 100 oldalban bűzlött nekem a csattanó, és utána meg fogadni mertem volna, hogy az a poén, ami, de így lényegesen elmaradt a katarzis, az izgulás.
Számomra a nyomozás alapja és módja már nyilvánvalóan kaotikus volt, szürreális, hadd ne mondjam, hogy adott ponton hangosan felsóhajtottam, hogy ez azért már baromság. Ami a végén meglepett, az maga a nő és a gyerekek „keresztmetszete”. Arra nem számítottam, viszont nem is tudott sokkolni.
Túl nagy elvárásokkal merültem el, és túl gyorsan sikerült megfejtenem. Kár érte, így nagyon nem lett kedvencem.

Molymacska>!
Dennis Lehane: Viharsziget

Ezt a könyvet azért emeltem le a polcról, mert úgy érzetem, valami zseniális könyvet kell most olvasnom, az előző, kevésbé jó olvasmányom után. Ehhez képest bár nem volt rossz, de valami másra számítottam, többre, jobbra, nem is tudom…
Mondjuk nehéz úgy olvasni egy könyvet, hogy alapvetően a legnagyobb spoilert elárulták neked (így végzi az a könyv, aminek híres filmváltozata van, DiCaprioval meg Ruffuloval), így azért fel voltam készülve erre, DE a könyv feléig nem is gondoltam, hogy ez bárhogyan a fő szálba csatlakozhat, egyszerűen, mert olyan szépen simítgatják a történetet. Van rejtély, nyomozás, érdekes, hiteles, és engem is magával ragadott teljesen.
Aztán hirtelen átcsap valami furcsába az egész, bejönnek erősebben az álmok, egyre összetettebb zavart lehet látni, már a világítótorony is a képben van, és ekkor mintha szétesne az egész történet (mondjuk ez a szerző részéről tudatod, hogy megérthesse az olvasó a véget), innentől pedig engem elvesztettek, és csak vonszoltam magam után a lapokat.
Érdekes könyv volt, bár valószínűleg ebből a film jobban sikerülhet (talán azért is, mert a film sokkal gyorsabban pörögne le, mint a könyv). Egynek elment, de nem különösebben hatott meg olyan igazán.

ggizi P>!
Dennis Lehane: Viharsziget

Nagyszerű történet volt.
Fokozatosan lett egyre izgalmasabb, szövevényesebb és egyre feszültebb a légkör. Először csak a helyszín miatt éreztem magam enyhén kényelmetlenül. Elmegyógyintézet. A világtól elzárva egy barátságtalan szigeten. Hm… Majd sorra jöttek a gyanúsabbnál gyanúsabb körülmények, amit egy jó kis hurrikán is megtetézett. Egyre jobb! Majd a totális bizonytalanság, ahol különféle verziók hada kavarog az ember fejében. spoiler
Igen. Ez ott volt a szeren. Nagyon élvezetes könyv volt.

És a fentiekből adódik, hogy szerencsére nem láttam még a filmet, de Leo ide, Leo oda, tutira meg fogom nézni! bár ha belegondolok, biztos szuperül hozza a figurát.

4 hozzászólás
dagikám>!
Dennis Lehane: Viharsziget

Ahogy elkezdtem olvasni, olyan lagymatagnak tűnt, és nem is értettem, hogy miért ilyen jó az értékelése, amikor már szinte megoldódott a rejtély a könyv közepére. Aztán jött a nagy bumm és minden borult. Sose gondoltam volna erre a csavarra. A fordulóponttól kezdve végig izgultam, hogy akkor mi is lesz a csattanó.
Végül el kellett ismernem, hogy megérdemelten ennyi a könyv értékelése, mert egy hihetetlenül lebilincselő thrillert olvashattam.

Leliana >!
Dennis Lehane: Viharsziget

Szerencsére a könyvet sikerült előbb elolvasnom, mint a filmbe belebotlottam volna, így tökéletes mit sem sejtéssel kísértem volna végig a történetet, ha nem olvasom néhány nappal ez előtt A terápiát, így viszont végig motoszkált bennem az érzés, hogy mi van, ha itt is..? (Ez után a könyv után mondjuk azt talán egy fél csillaggal kevesebbre pontoznám, de már nem nyúlok hozzá, azt is élveztem :))
Izgalmas, fordulatos, borzongató, különösen tetszett a természeti jelenségek, a kódfejtés, nyomozás és az elmegyógyintézet leírása, a legvégén a csattanó és a kérdőjel, amit hagyott, azt hiszem, egy ideig nem hagy majd nyugodni. A filmet pedig amint csak lehet, megnézem, nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit sikerült kihozniuk belőle :)

4 hozzászólás
Robmiller P>!
Dennis Lehane: Viharsziget

Régóta tudtam, hogy DiCaprio főszereplésével készült egy Viharsziget című film, illetve azt is, hogy a kritikák szerint egy nagyon durván jó thriller-könyv szolgált a mozi alapjául! Éppen ezért addig nem akartam megnézni a filmet, amíg a könyvet nem olvastam! Most ez utóbbi végre valahára megtörtént, így most abban a kacifántos helyzetben találtam magam, hogy nem biztos, hogy meg szeretném nézni a filmfeldolgozást! :D

Ezt most nem azért írom, mert botrány gyenge lenne a kötet, épp ellenkezőleg! Ez a könyv zseniális! Az orrodnál fogva vezet, aztán az utolsó száz oldalt már tágra nyílt szemmel darálod, olyan csavarok vannak az egész történetben!
A sztori azzal kezdődik, hogy két bostoni rendőrbíró, Teddy Daniels és Chuck Aule egy komppal az öböl egyik szigetére tart, ahol egy hajdani katonai erődben az Ashecliffe nevezetű elmegyógyintézet működik, s ahonnan egy Rachel Solando nevezetű páciens eltűnt a „szobájából” úgy, hogy a cellaszerű helyiség ajtaja kívülről be volt zárva, az ablakon pedig a rács érintetlen maradt!

És innentől kezdetét veszi egy olyan képzeletbeli utazás a könyv világába, ahonnan nem szívesen tértem vissza a valóságba. A nyomozás során végig éreztem, hogy valami megbújik a sorok között, a tudatalattimban ott motoszkált, hogy ez a könyv nem az, mint aminek látszik, viszont mégsem vettem észre benne a csavarokat! Brutál jó olvasmányélményt adott az egész!

Most már egyedül csak az a kérdés, hogy vajon a film nem rontja-e le bennem ezt a pozitív könyvélményt? Bár DiCaprio neve általában garancia a jó filmre, mégis félek tőle a kötet után! Mindenesetre nálam Lehane műve simán verte az öt csillagot!

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

psn>!

Teddy meg akarta kérdezni tőle, milyen hangot ad ki a szív, amikor szétrobban a gyönyörűségtől, amikor valakinek a látványa úgy tölt el, ahogyan az étel, a vér és a levegő sosem lenne képes, amikor azt érzed, hogy ha van egy pillanat, amiért meg kell születned, akkor ez az.

186. oldal

lalazs>!

– Sokfelé járt, mi?
– Hát, igen. Bejártam a világot.
– És mi a véleménye róla?
– Más nyelvek, ugyanaz a szar.

222. oldal

Panelmacska>!

Együtt akartunk megöregedni, Dolores. Gyerekeket akartunk. Öreg fák árnyékában szerettünk volna sétálni. Végig akartam nézni, ahogyan vonalakat karcol a bőrödre az idő, és tudni akartam, melyik mikor került oda. Együtt akartunk meghalni.

Lunemorte P>!

Ebben a világban minden arra emlékeztet, amit elveszítettem, amit soha nem szerezhetek vissza, és amivel sosem tudtam betelni eléggé.

krlany I>!

Sok éve már, hogy utoljára láttam a szigetet.

(első mondat)

psn>!

– Végül is az ébredés majdnem olyan, mint a születés. Emlékek nélkül bukkansz elõ, aztán pislogva, ásítozva összeszeded a múltad darabjait, megpróbálod a szilánkokat idõrendbe helyezni, felvértezve magad a jelen ellen.

28. oldal

robertjordan>!

Nem vagyok őrült. Egyáltalán nem. Természetesen mi mást mondhatna egy őrült? Ez a hátborzongatóan kafkai zsenialitása a helyzetnek. Ha az ember nem őrült, de rajta kívül mindenki úgy tudja, hogy az, akkor minden tiltakozásával az ő malmukra hajtja a vizet.

205. oldal (agave kiadó, 2010, második kiadás)

ZsúésKrisz_Olvas>!

Végig akartam nézni, ahogy vonalakat karcol a bőrödbe az idő,
és tudni akartam, melyik mikor került oda. Együtt akartunk meghalni.

79. oldal

Hush_Campo>!

– A tenger már csak ilyen – mondta az apja, miközben a tatnak támaszkodva gyengéden simogatta Teddy hátát. – Van, akit megragad. Van, akit meg elragad.

21. oldal - Viharsziget (Agave Könyvek, 2010)

Lunemorte P>!

– De vajon el kell-e vesztenünk a múltunkat ahhoz, hogy bebiztosíthassuk a jövőnket?


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty New Doll – Csinos új babácska
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Jozef Karika: A hasadék
Stephen King: A halálsoron
Chris Carter: Kivégzés
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Blake Crouch: Wayward Pines
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Ania Ahlborn: Vértestvérek