95. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Viharsziget 384 csillagozás

Dennis Lehane: Viharsziget Dennis Lehane: Viharsziget

1954 ​nyarán Teddy Daniels szövetségi rendőrbíró és újonnan kinevezett társa, Chuck Aule megérkezik a Viharszigetre, melyen egyedül az Ashecliffe Elmegyógyintézet áll. Feladatuk, hogy nyomára bukkanjanak az egyik ápoltnak, aki egykoron szörnyű bűnöket követett el, és most titokzatos módon tűnt el a bezárt cellájából. A szigetre azonban pusztító hurrikán csap le, a rejtélyek és a megválaszolandó kérdések pedig egyre sokasodnak. Hogyan szökhetett meg valaki a zárkájából, és hol rejtőzhetett el a kietlen szigeten? Ki hagyja hátra a titokzatos üzeneteket a nyomozók számára? Mi történik valójában a hírhedt C Részlegben? Miért veszi körül az üresnek tűnő világítótornyot elektromos kerítés, és mit keresnek ott felfegyverzett őrök?

Minél közelebb kerülnek a nyomozók a titokhoz, annál inkább úgy érzik, a megoldás folyamatosan kicsúszik a kezeik közül. Vajon csak képzelik, vagy tényleg mindenki az őrületbe akarja kergetni őket? Teddy Daniels egyre elszántabban keresi a megoldást, de… (tovább)

Vihar-sziget címmel is megjelent.

Eredeti mű: Dennis Lehane: Shutter Island

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634190769 · Fordította: Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
336 oldal · ISBN: 9789634190776 · Fordította: Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634190769 · Fordította: Totth Benedek

1 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Teddy Daniels · Chuck Aule · gyilkos · McPherson

Helyszínek népszerűség szerint

elmegyógyintézet


Kedvencelte 98

Most olvassa 16

Várólistára tette 289

Kívánságlistára tette 289

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
Ninácska P
Dennis Lehane: Viharsziget

Egyik kedves barátnőmtől kaptam kölcsönbe a könyvet, mivel ő imád mindent, ami Leonardo di Caprioval kapcsolatos, de egyúttal azt is mondta, olvassam el, mert mindenképpen megéri. Igaza volt, ugyanis ez a mű nagyon jól sikerült, a fogalmazásmódja remek (ez nálam mindenképpen plusz pont), a sok-sok jelzős szerkezet az esetek többségében zavarni szokott, itt viszont olyan remek keretet adott a történetnek, hogy ezt mindenképpen meg kell említeni. A szerző gyönyörűen fogalmaz, annyira bravúrosan, hogy szinte az ember szeme előtt pereg le a cselekmény, mintha csak egy filmet néznék.
A filmet egyébként már nagyon régen láttam, de tisztán emlékszem, hogy mennyire remegtem a végén, és fogalmam se volt, hogy ez most mi is volt igazán. Ugyanezt tapasztaltam a könyvnél, csak még erősebben. Be kell vallanom, néha abba kellett hagynom, mert annyira félelmetes volt, hogy nem bírtam már, de ez alapvető követelmény egy pszicho-thriller esetében. Az író profi módjára csavarja a szálakat, amikor azt hinnéd, tökéletesen érted, mi zajlik a háttérben, rájössz, hogy valójában semmit nem értesz. És pont ez az író ütőkártyája velünk szemben, ezáltal éri el, hogy semmi ne terelje el a figyelmed a könyvről, és csak a történetre koncentrálj.
Nagyon tetszett, ajánlani tudom mindenkinek, aki egy kis borzongásra vágyik…

1 hozzászólás
>!
Bleeding_Bride IMP
Dennis Lehane: Viharsziget

Is- is.
A filmet nem láttam, így az elmegyógyintézetnél többet nem tudtam előre a könyvről. Nagyon nagy robbanásra számítottam, de őszintén csak egy petárdát kaptam. Lehet mákom volt, hogy már az első 100 oldalban bűzlött nekem a csattanó, és utána meg fogadni mertem volna, hogy az a poén, ami, de így lényegesen elmaradt a katarzis, az izgulás.
Számomra a nyomozás alapja és módja már nyilvánvalóan kaotikus volt, szürreális, hadd ne mondjam, hogy adott ponton hangosan felsóhajtottam, hogy ez azért már baromság. Ami a végén meglepett, az maga a nő és a gyerekek „keresztmetszete”. Arra nem számítottam, viszont nem is tudott sokkolni.
Túl nagy elvárásokkal merültem el, és túl gyorsan sikerült megfejtenem. Kár érte, így nagyon nem lett kedvencem.

>!
TiaManta
Dennis Lehane: Viharsziget

Elsőnek is megemlíteném, hogy nem láttam a filmet. Se spoilereket belőle.

Nagyon, de nagyon nehezen vont be a történet mindig mikor olvastam. Furcsa volt az író stílusa, nem az amihez én hozzászoktam, de ez nem hiba.
A végén a fordulatot már lehet sejteni, hisz az egész történet ezt építi fel. Valami mindig bűzlött Dániában. De így is mellbe tud vágni az mód, ahogy közlik a dolgot, szembesítenek vele. Nem kíméli az író előtte se az olvasót. Mondjuk lehet én filózok el minden apróságon a könyvekben, és kombinálok…
Én igazából nem mondanám teljesen kriminek, az csak álca egy pszicho-thriller-hez.

Tehát. Én nem láttam a filmet.

>!
Mazsidrazsi P
Dennis Lehane: Viharsziget

Ez a könyv nem is érdemel mást, csak öt csillagot! :D
Filmben láttam először, és imádtam, ahogy összezavar, félrevezet, és véleményem szerint DiCaprio az ilyen filmekben nagyon nagyot alakít.
A könyv se okozott csalódást. Ugyanolyan színvonalas, hátborzongató, és teljes mértékben összekuszál. Összpontosítani kellett az olvasásnál, de egyáltalán nem bántam. Olvasás közben előjöttek a filmbeli jelenetek, de ez nem zavart.
Olyannyira összezavart, hogy a villamosról rossz helyen szálltam le, mert Máv-állomás helyett azt értettem, hogy végállomás xD

>!
hcs23
Dennis Lehane: Viharsziget

A film hatására kezdtem olvasni a regényt – aki még nem látta, feltétlenül nézze meg. Bánatomra ez kicsit rontott is az élvezeten, főleg a végjáték az, ami sokkal nagyobb hatással lett volna rám, ha nem tudom előre, h mire megy ki a játék. Úgyh reménykedem benne, h sok-sok év múlva teljesen el fogom felejteni (nem sok az esély rá – azt hiszem ez a tény is elmondja a lényeget), és akkor újraolvasva olyan katarzist élek majd át, amilyet csak nagyon ritkán. Aki szereti a krimit, annak kötelező olvasmány! (lehetőleg még a film megtekintése előtt)

5 hozzászólás
>!
Arym
Dennis Lehane: Viharsziget

Könyvekben csak most kezdtem ismerkedni a pszicho-thriller műfajával, de úgy érzem, sikerült egy remek „első” darabot kiválasztanom. Igazából már nem is emlékszem miért és hogyan került fel a várólistámra, most viszont nagyon örülök neki.
Ha nem is féltem, de végig izgultam és hittem Teddynek, aggódtam mikor Chuck eltűnt és szurkoltam, hogy sikerüljön megszökni a szigetről. A teljes történet alatt fortyogott bennem az indulat, hogy tehetnek ilyeneket… milyen orvos, és ápoló az ilyen?!
Számítottam valami csavarra, de a vége hatalmas meglepetés volt. Egyáltalán nem ezt vártam, ugyanakkor zseniális egy fordulat. Az utolsó oldalak pedig…huh… félelmetes és megrázó.
Azt hiszem folytatom a műfajjal a kísérletezgetést és gyakrabban fog felbukkanni az olvasmányaim között is. Ez a könyv pedig esélyes a kedvenc címre, az újraolvasás biztos ígéretével. Most pedig megyek és megnézem a filmet.

>!
edka 
Dennis Lehane: Viharsziget

Először is, nem sok olyan könyv került eddig életemben a kezembe, amit egy nap alatt kiolvastam volna, nem törődve az éhséggel és az egyéb szükségletek kielégítésével.
Másodszor, nem sok olyan könyv került eddig életemben a kezembe, ami ennyire az orromnál fogva vezetett volna.
Harmadszor, nem sok olyan könyv került eddig életemben a kezembe, aminek ennyire összezavar a vége.
Negyedszer, csak annyit tudtam kinyögni a végén, hogy: „aztak.va”.
El akarod olvasni? Ne gondolkozz rajta, most azonnal kezdj neki.
Közben cigarettázz, még akkor is, ha amúgy nem szoktál. Úgy az igazi.

1 hozzászólás
>!
Gab
Dennis Lehane: Viharsziget

Régóta terveztem az olvasását. Elsősorban minden elmegyógyintézethez kapcsolódó történetet szeretek. Ráadásul műfaját tekintve krimi, vagy még szebben pszichológiai krimi, ami jó karakterábrázolásokkal kecsegtet így tudtam, hogy tetszeni fog.
A közepe felé járva már sejtettem a történet csattanóját, és ettől lett számomra még félelmetesebb. Annyira erősen jelen voltam én is a szigeten. A leírások, a karakterek,a humor, a háborúból hazatért katonák akiket senki sem ért meg.Mindez teljesen magával ragadott. Egy nagy vihar kellős közepén olvastam ami még inkább hozzájárult a hangulatiságához.
Nagyon felkavaró amikor szembesülök vele, hogy az elménk milyen csavarós és milyen tévutakra vezethet minket.
Megborzongató hatással élő befejezés,az egyszerűnek tűnő mégis rejtélyekkel kísérő főszereplő Teddy ,akit én nagyon megkedveltem és akire mindig emlékezni fogok.


Népszerű idézetek

>!
psn

Teddy meg akarta kérdezni tőle, milyen hangot ad ki a szív, amikor szétrobban a gyönyörűségtől, amikor valakinek a látványa úgy tölt el, ahogyan az étel, a vér és a levegő sosem lenne képes, amikor azt érzed, hogy ha van egy pillanat, amiért meg kell születned, akkor ez az.

186. oldal

>!
Lunemorte MP

Ebben a világban minden arra emlékeztet, amit elveszítettem, amit soha nem szerezhetek vissza, és amivel sosem tudtam betelni eléggé.

>!
Panelmacska

Együtt akartunk megöregedni, Dolores. Gyerekeket akartunk. Öreg fák árnyékában szerettünk volna sétálni. Végig akartam nézni, ahogyan vonalakat karcol a bőrödre az idő, és tudni akartam, melyik mikor került oda. Együtt akartunk meghalni.

>!
lalazs

– Sokfelé járt, mi?
– Hát, igen. Bejártam a világot.
– És mi a véleménye róla?
– Más nyelvek, ugyanaz a szar.

222. oldal

>!
psn 

– Végül is az ébredés majdnem olyan, mint a születés. Emlékek nélkül bukkansz elõ, aztán pislogva, ásítozva összeszeded a múltad darabjait, megpróbálod a szilánkokat idõrendbe helyezni, felvértezve magad a jelen ellen.

28. oldal

>!
robinson MP

– Lehet, hogy van néhány dolog, amiről nem kell tudnunk. Nézd innen a dolgot.
– Érdekes szempont.

326. oldal

>!
robinson MP

– Gondolod, hogy ő lesz a hatvanhetes számú beteg?
– Én rá tippelnék.

196. oldal

>!
Lunemorte MP

Ki tudja, hogyan alakul ki a bizalom? Egyik pillanatban még nincs meg, a másikban már igen.

>!
Hush_Campo

– A tenger már csak ilyen – mondta az apja, miközben a tatnak támaszkodva gyengéden simogatta Teddy hátát. – Van, akit megragad. Van, akit meg elragad.

21. oldal - Viharsziget (Agave Könyvek, 2010)

>!
robinson MP

– Vannak ötletei?
– Zéró. Még az első soron sem jutottam volna túl.

101. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
Daniel Keyes: Jóslatok az őrültek házából
Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni
Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója
Gillian Flynn: Holtodiglan
Stephen King: Dolores
Patricia Highsmith: A tehetséges Mr. Ripley
Alice Walker: Kedves Jóisten