For ​We Are Many (Bobiverse 2.) 8 csillagozás

Dennis E. Taylor: For We Are Many Dennis E. Taylor: For We Are Many

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bob ​Johansson didn’t believe in an afterlife, so waking up after being killed in a car accident was a shock. To add to the surprise, he is now a sentient computer and the controlling intelligence for a Von Neumann probe.

Bob and his copies have been spreading out from Earth for forty years now, looking for habitable planets. But that’s the only part of the plan that’s still in one piece. A system-wide war has killed off 99.9% of the human race; nuclear winter is slowly making the Earth uninhabitable; a radical group wants to finish the job on the remnants of humanity; the Brazilian space probes are still out there, still trying to blow up the competition; And the Bobs have discovered a spacefaring species that considers all other life as food.
Bob left Earth anticipating a life of exploration and blissful solitude. Instead he’s a sky god to a primitive native species, the only hope for getting humanity to a new home, and possibly the only thing that can prevent every… (tovább)

>!
312 oldal · ASIN: B01MZI77C0
>!
ASIN: B01MRCW0GS · Felolvasta: Ray Porter
>!
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781680680591

Enciklopédia 1


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Dennis E. Taylor: For We Are Many

I sat down, accepted a coffee from Jeeves.

There goes the schedule again, I guess.

Bobék ott folytatják, ahol az előző kötet végén abbahagyták. Testületileg magukba döntenek egy adag virtuális kávét – kivéve az egyetlen renitens, aki kólázik – aztán az egyik felfedez, a másik bolygót terraformál, a harmadik egy kőkori civilizációt pátyolgat, a negyedik a Földet, az ötödik egy emberi kolóniát, a hatodik fejleszt, a hetedik az élienekkel kergetőzik stb stb… Aztán újratervezik a menetrendet és kezdik elölről, vagy éppen másképp folytatják.
Annak ellenére, hogy a regénynek vannak kemény pillanatai – akár személyes, akár globális síkon – a maga módján mégis könnyed szórakozást kínál a lökött humorával és rengeteg kocka típusú utalásával.
Őszintén élveztem, és nagyon kíváncsi leszek a lezárásra.

Noro >!
Dennis E. Taylor: For We Are Many

“Ez nem Star Trek.”

A fenti mondat valószínűleg a legtöbbször elhangzó megjegyzés a Bobiverzum második részében. Pedig de, ez Star Trek, csak keményebb fizikai alapokon. A Bobcsapat (nem a jamaikai) életét olvasni kb. olyan, mint ha párhuzamosan néznénk a valaha készített összes Star Trek sorozatot. Űrutazás, felfedezés, kapcsolatfelvétel, sok lakható bolygó, nem kevés értelmes lénnyel. Csak itt a főszereplő gárda gazdaságos kiszerelésben, egyetlen színészből kijönne :)

A “Mert sokan vagyunk” nem csak címében, de történetében is közvetlen folytatása, második fele az eredetileg “Nevünk Légió” címmel futó első kötetnek. Hatalmas meglepetésre tehát nem kell számítani, összeszedettebb cselekményvezetésre azonban igen, mert a bevezető hat- vagy még többfelé ágazó története hamarosan egységes egésszé áll össze. Bobék teljes számítókapacitását a Delta őslakói, a Föld túlélői, valamint a rejtélyes Mások foglalják le. Kapcsolatokat próbálnak építeni hús-vér lényekkel, miközben saját virtuális civilizációjukat is továbbfejlesztik (családfájukat pedig már csak grafikonon lehet követni). Érdekes nyomon követni, hogyan távolodnak el fokozatosan az eredeti céljaiktól és az emberi nagyságrendektől.

Tudományos szempontból a könyv kezd egy kissé eltávolodni az eredeti, rigorózus hitelességtől: mióta a csapatnak van fénynél gyorsabb radarja és rádiója is, én kevésbé érzem elegánsnak a történet felépítését. Konkrétan az zavar, hogy az egyes klónok kalandjai akár évekkel eltolódva játszódnak, miközben a könyv felépítése egyidejűséget sugall közöttük. Amíg kommunikációjuk fénysebességű volt, ez jól működött, mivel az időbeli eltolódások pontosan megfeleltek a rádiójelek relativisztikus késésének. Most viszont a sztori kauzalitása került veszélybe, hiszen Riker 2170-ben felmerülő problémáira a 10 fényévvel odébb és 10 évvel később tevékenykedő Billnek már tudnia kellene a megoldást.

Ettől eltekintve azonban Bob még mindig szórakoztató olvasmány a közepesnél kockább sci-fi rajongónak. Könnyed, de többnyire hiteles, folytatásos űropera; nagyjából azon a színvonalon, ahol a fantasyben a Dresden aktákat találjuk.

sentimentalfrappe>!
Dennis E. Taylor: For We Are Many

Határozottan jobb volt, mint az első rész. Bár már az sem volt izgalmaktól mentes, de az újabb Bobok megjelenésének hála, még több rendszerrel, és még több bonyodalommal kell főhőseinknek szembenéznie. Az első részben kicsit zavart, hogy az érzelmesebb részek nincsenek jobban kidolgozva, itt szerencsére nagyobb hangsúlyt kaptak, bár még mindig elsősorban humorosnak van szánva a könyv, de legalább ezek is helyet kapnak. Tetszett, hogy ezáltal is emberibbé váltak a Bobok, kellett a fejlődésükhöz. A másik, hogy az író nagyon jól kezeli a különböző Bobokat, most már rengeteg van belőlük, és váltakoznak a szemszögek a cselekmény során, de egyszer sem éreztem, hogy össze lennék zavarodva, hogy ki-kicsoda, sikerült mindannyiuknak külön személyiséget adni. Persze segített a végén lévő függelék is, főleg az újaknál, de ettől függetlenül is nagyon jól el lettek találva, főleg ha figyelembe vesszük, hogy mindannyian ugyanabból az egy emberből indultak ki, mégis mennyire más személyiségek születtek, pusztán azzal, hogy ugyanannak a személynek más és más tulajdonságai lettek a meghatározók az egyes Bobok esetében.

2 hozzászólás
Sárkánybaby>!
Dennis E. Taylor: For We Are Many

Ez a kötet nagyon belemászik az ember életébe. Bár továbbra is humoros és izgalmas, továbbra is él minden, amit az első részben felhoztam mellette, azonban sokkal több szerepet kapnak a Bobok, már ha ez egyáltalán lehetséges. Bob minden iterációja továbbra is okos, jókedvű, és szociálisan csökött. Zseniális MI-k, és nagyszerű emberek. Akármelyik Bob elvesztése, akármilyen rövid ideig is ismeri az ember, szomorú dolog. spoiler Mert háború van, és nagyon nem állunk jól.

Egy körben a Csillagkapuhoz hasonlítottam a Bobiverzumot az első rész alapján, és most rá kellett jönnöm, hogy mennyire illik a hasonlat.
Azonban kicsit félretájoltam: a Mások nem egy Borg-Goa'uld hibrid faj a Bobok, mint emberek ellen, hanem inkább Borg-Replikátorok a Bobok, mint ember-Asgard hibrid ellen. Egyenesen félelmetes, mert nem igazán létezik itt deus ex machina, nem aratunk győzelmet váratlan szerencsével a galaxist bedaráló ocsmányságok ellen.

Nagyon érdekes még a Bobok evolúciója. Mindegyik emlékszik 30 év emberi létre, ami alapvetően meghatározza a személyiségüket, és a tudatukat. De minél magasabb szinten vannak a leszármazotti fában, annál több Bob múltjára emlékeznek, annál inkább válnak testetlen örökéletű lényekké. A könyv végére a Bobok 88 földi évet töltöttek mesterséges intelligenciaként. Az emberi élet elszáll mellettük, és ők képtelenek belekapaszkodni, vannak olyanok, akik már meg sem próbálják. Nehéz megmondani, hogy a magány tragikussága az aggasztóbb, vagy ahogy lesöprik magukról az emberi létet.
Bár fájdalmas néha a halandókkal töltött idő, egymást közt igenis jól szórakoznak, lényegében saját kultúrát, civilizációt építenek.

Keserédes kötet volt, meghintve rendesen epik harcokkal, tűkön ülve várom már a harmadik részt! Az augusztus nem jön elég hamar!

bokorn>!
Dennis E. Taylor: For We Are Many

Az előző rész stílusát és történetét remekül folytatja. Izgalmas, érdekes, szórakoztató.
Csak éppen fantáziátlan… Hatalmas ziccert hagyott ki Taylor azzal, hogy nem tud elrugaszkodni a kora 21. századi emberiségtől. Pedig lehet ezt jól is csinálni, ott van például a Brandon Hackett-féle Xeno.
Azért a következő regényt sem hagyom ki, és nemcsak a lezáró cliffhanger miatt, nem rossz könyv ez, csak éppen nem olyan jó, mint amilyen lehetne…


Népszerű idézetek

Noro >!

“Just when you think humanity has found the limits of stupid, they go and ratchet up the standard by another notch.”

14. Sabotage

ViraMors P>!

Sometimes I missed sleeping for a third of each day. It had been a nice break from reality.

ViraMors P>!

"But at some point, we have to try. Why not here, and why not now?”
Claude gave me a wry smile. “Because here and now puts me in the crosshairs, thank you very much.”
I laughed. “Well, that’s why God invented backups.”

Noro >!

A friendly reminder that you are a scourge on the universe. Do it a favor and disappear.
This public service message brought to you by:
Voluntary Extinction of Human Existence Means Earth’s Natural Transformation [VEHEMENT]

7. Back to Work

ViraMors P>!

War was something we did reluctantly and only by necessity. Exploration, well… that was fun.

ViraMors P>!

Bridget raised her own glass and drank. She put it down and said, “So you never answered my question.”
“Which?”
“Is this a business dinner or a date?”
“Yes.”

ViraMors P>!

You’d be amazed what can come out when all the Bobs get together to brainstorm.

Noro >!

We were, what, eight to ten generations deep in Bobs, now? Bob-1 had achieved a kind of legendary status. He rarely showed up at moots any more, and when he did, it was like a Shatner sighting.

77. Completion


A sorozat következő kötete

Bobiverse sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Derek Künsken: The Quantum Magician
Paul McAuley: Evening's Empires
Alastair Reynolds: Revelation Space
Karl Schroeder: Sun of Suns
John Scalzi: The Ghost Brigades
Charles Stross: Neptune's Brood
Hannu Rajaniemi: The Quantum Thief
Isaac Asimov: I, Robot
Peter F. Hamilton: The Reality Dysfunction
Peter F. Hamilton: Pandora's Star