Zrínyi ​Ilona 36 csillagozás

Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Három évig, mint sziget a tengerben, áll Munkács: a magyar szabadság utolsó védvára, Thököly kurucainak végső menedéke. Az ostromról és a hősi helytállásról, Zrínyi Ilona életéről, szerelméről szól ez a távoli idők hangulatát élesztő történelmi regény, mert az írónő végigkíséri Zrínyi Ilona életét első házasságától egészen haláláig, mely messzi Törökországban, száműzetésben érte utol, második férje, Thököly Imre oldalán.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
356 oldal · ISBN: 9789633293393
>!
Móra, Budapest, 1999
242 oldal · ISBN: 9631174778
>!
Móra, Budapest, 1984
348 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631139549 · Illusztrálta: Győry Miklós

9 további kiadás


Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Anó P
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Valaha egyik kedvencem volt. Jó volt most újraolvasni a hős várvédő asszony történetét!
Zűrzavaros, nehéz korszaka volt az a magyar történelemnek, amely őt próbára tette, s ahol IGAZ EMBERNEk bizonyult. Zrínyi Ilonának nagy szíve-lelke volt, s fia, II. Rákóczi Ferenc, méltónak bizonyult hozzá.
Szerettem a kicsi Ferkót, s a szerelmes, fiatal özvegy Ilonát:)

1 hozzászólás
>!
KleineKatze
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Nagyon érdekelt ki is az a Zrínyi Ilona, így amikor megláttam a polcon rögtön el akartam olvasni, mert nem sokat tudunk meg róla az iskolában, és mi lenne jobb, mint egy regény Róla,
Rövidke volt tele érzelmekkel, amik odakötöttek hozzá és nem tudtál elszakadni tőle Olyan sokszor mondtam el az olvasása alatt, hogy olyan szeretnék lenni, mint ez a nő, hogy szerintem többször hangzott el, mint az „éhes vagyok” szerkezet, ami nálam nagyon gyakori! :)

>!
tgorsy
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Dénes Zsófiát nem szeretem (lehet, h. irigylem tőle Adyt?), de ez jó könyv. Bebizonyítja, h. a nő már akkor sem volt másodrangú.

>!
Bobe0402
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Nem teljesen értem a negatív kritikákat. Véleményem szerint egy teljesen korrekt – ha nem is teljesen nevezhető életrajznak – korrajz. Hozzám Ilona személye közel került, de pl. Thökölyt nem tudtam megszeretni. Dénes Zsófia eddigi legjobb írása azok közül, amiket olvastam.

>!
Habók P
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Nem szerettem. De ez nem Zrínyi Ilona hibája, hanem – mint később kiderült – Dénes Zsófiáé.

>!
Arianrhod MP
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Szép emlék, egy verseny miatt olvastam anno, amit meg is nyertünk.

>!
Lahara ISP
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Ha én ezt mondjuk ajándékba kapom tizennégy évesen, hát akkor is most olvastam volna el. Vagy soha. Ha ezt kötelezőként kellett volna, hát akkor még utáltam is volna. Így csak egyfajta érdekesség volt, de az biztos, hogy nem lesz a kedvenc könyvem.

>!
Andru P
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Mivel elég keveset tudtam Zrínyi Ilonáról és eddig sok életrajzot olvastam csíkos könyvekből, gondoltam, hogy épp itt az ideje. Rossz ötlet volt. Ahhoz képest, hogy ifjúsági regényként vettem kézbe, a nyelvezete össze-vissza volt: néhol régies, a könyv végén visszaváltott a saját évszázadára. A hölgy életéről viszonylag keveset lehetett megtudni belőle, viszont számomra a történelmi háttér sem volt mindig egyértelmű. Ez persze azért is lehetett, mert a végén már nagyon kínlódva olvastam.

>!
Disha
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Az igazság az, hogy nem vagyok egy nagy történelmi-regény rajongó. Kereszszüleimtől kaptam, akiknek a lánya (mellesleg a legjobb barátnőm) imádja őket, és gondolták, hátha :D És bár az elején igen szkeptikus voltam, jó élmény volt! Érdekes volt, kicsit felfrissítettem a történelmi tudásomat. És egy kis magyar büszkeséget is éreztem, mert hát azért Zrínyi Ilona elég "menő' volt! :D

>!
szabszev
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Nem volt rossz, de túl jó sem. Egyszer el lehetett olvasni, de nekem sokkal jobban tetszett Passuth: Sasnak körme közt című regénye. Nem volt ennyire unalmas, jobban pergett a cselekmény, több párbeszéddel, kevesebb unalmas leírással. Igazából csalódtam, mert Passuth után (lehet, hogy túl magasra helyeztem a mércét) fele olyan érdekesnek nem találtam ezt a kort és minden eléggé fekete-fehér volt. Mindenki vagy jó, vagy gonosz. Egyszer el lehetett olvasni, de elgondolkoztam, vajon az írónőtől szeretnék-e még olvasni valamit…

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse
Bárány Tamás: Rákóczi zászlai
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya
Szántó György: Esze Tamás talpasai
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Bánkúti Imre: A kurucok első dunántúli hadjárata
Hegedüs Géza: Előszó a hőskölteményhez
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Monica Hesse: A kék kabátos lány