Zrínyi ​Ilona 45 csillagozás

Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Három évig, mint sziget a tengerben, áll Munkács: a magyar szabadság utolsó védvára, Thököly kurucainak végső menedéke. Az ostromról és a hősi helytállásról, Zrínyi Ilona életéről, szerelméről szól ez a távoli idők hangulatát élesztő történelmi regény, mert az írónő végigkíséri Zrínyi Ilona életét első házasságától egészen haláláig, mely messzi Törökországban, száműzetésben érte utol, második férje, Thököly Imre oldalán.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
356 oldal · ISBN: 9789633293393
>!
Móra, Budapest, 1999
242 oldal · ISBN: 9631174778
>!
Móra, Budapest, 1984
348 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631139549 · Illusztrálta: Győry Miklós

8 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Anó>!
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Valaha egyik kedvencem volt. Jó volt most újraolvasni a hős várvédő asszony történetét!
Zűrzavaros, nehéz korszaka volt az a magyar történelemnek, amely őt próbára tette, s ahol IGAZ EMBERNEk bizonyult. Zrínyi Ilonának nagy szíve-lelke volt, s fia, II. Rákóczi Ferenc, méltónak bizonyult hozzá.
Szerettem a kicsi Ferkót, s a szerelmes, fiatal özvegy Ilonát:)

1 hozzászólás
KBCsilla P>!
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Keveset tudtam Zrínyi Ilonáról, itt volt az ideje hiányosságom pótlásának.
Meglátásom szerint egy igazán tiszteletreméltó asszony, aki ellen tudott szegülni anyósa szeszélyeinek, meg tudta törni akaratosságát. spoiler
Egy erős, karakán nő, aki tűzön-vízen keresztül eléri azt, amit akar, és úgy, hogy közben lehetőség szerint ne sérüljön senki.
Thökölyvel kapcsolatos viszonya, házassága számomra kicsit fura volt, mintha mindketten pótolni kívánták volna az elvesztett családtagjukat. Nem igazán szerelmet éreztem belőlük, bármennyire is romantikus volt kapcsolatuk alakulása. Inkább az erőt éreztem, amelyet a másiktól kaptak, inkább valamilyen nagyon mély lelki kapcsolatot véltem felfedezni. De tisztességesen, becsületesen szerették meg a másikat, és szó szerint, a halálig nem múltak el érzelmeik. spoiler
Azt mondom, hogy minden asszonynak ilyen erősen kellene védelmeznie és segítenie urát, és ugyanezt mondom a fordÍtott esetre is.
Orsikát megszerettem, kedves és odaadó lélek volt, Juliánna „nem tudom kire ütött?”, Ferkó pedig, Ferenc pedig tette, amit látott, tapasztalt, átérzett már gyerekkorában is.
Végig csodáltam Ilona erejét, hitét és kitartását.

Bobe0402>!
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Nem teljesen értem a negatív kritikákat. Véleményem szerint egy teljesen korrekt – ha nem is teljesen nevezhető életrajznak – korrajz. Hozzám Ilona személye közel került, de pl. Thökölyt nem tudtam megszeretni. Dénes Zsófia eddigi legjobb írása azok közül, amiket olvastam.

KleineKatze>!
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Nagyon érdekelt ki is az a Zrínyi Ilona, így amikor megláttam a polcon rögtön el akartam olvasni, mert nem sokat tudunk meg róla az iskolában, és mi lenne jobb, mint egy regény Róla,
Rövidke volt tele érzelmekkel, amik odakötöttek hozzá és nem tudtál elszakadni tőle Olyan sokszor mondtam el az olvasása alatt, hogy olyan szeretnék lenni, mint ez a nő, hogy szerintem többször hangzott el, mint az „éhes vagyok” szerkezet, ami nálam nagyon gyakori! :)

tgorsy>!
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Dénes Zsófiát nem szeretem (lehet, h. irigylem tőle Adyt?), de ez jó könyv. Bebizonyítja, h. a nő már akkor sem volt másodrangú.

Habók P>!
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Nem szerettem. De ez nem Zrínyi Ilona hibája, hanem – mint később kiderült – Dénes Zsófiáé.

Arianrhod P>!
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Szép emlék, egy verseny miatt olvastam anno, amit meg is nyertünk.

Lahara IP>!
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Ha én ezt mondjuk ajándékba kapom tizennégy évesen, hát akkor is most olvastam volna el. Vagy soha. Ha ezt kötelezőként kellett volna, hát akkor még utáltam is volna. Így csak egyfajta érdekesség volt, de az biztos, hogy nem lesz a kedvenc könyvem.

Andru>!
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Mivel elég keveset tudtam Zrínyi Ilonáról és eddig sok életrajzot olvastam csíkos könyvekből, gondoltam, hogy épp itt az ideje. Rossz ötlet volt. Ahhoz képest, hogy ifjúsági regényként vettem kézbe, a nyelvezete össze-vissza volt: néhol régies, a könyv végén visszaváltott a saját évszázadára. A hölgy életéről viszonylag keveset lehetett megtudni belőle, viszont számomra a történelmi háttér sem volt mindig egyértelmű. Ez persze azért is lehetett, mert a végén már nagyon kínlódva olvastam.

Disha>!
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona

Az igazság az, hogy nem vagyok egy nagy történelmi-regény rajongó. Kereszszüleimtől kaptam, akiknek a lánya (mellesleg a legjobb barátnőm) imádja őket, és gondolták, hátha :D És bár az elején igen szkeptikus voltam, jó élmény volt! Érdekes volt, kicsit felfrissítettem a történelmi tudásomat. És egy kis magyar büszkeséget is éreztem, mert hát azért Zrínyi Ilona elég "menő' volt! :D


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Csodálatosan szép őszi hajnalra virradtak másnap Fülek alatt a mezőn. A kora reggel még hamvas volt, de a hajdinaföldek smaragdja mögött az erdősáv a kelő nap sugaraiban aranysárgát és bíbort csillogtatott, s a patak az ég kékjétől türkizszíneket játszott.

169. oldal

Kapcsolódó szócikkek: napfelkelte

Hasonló könyvek címkék alapján

Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Laczkó Géza: Rákóczi
Móra Ferenc: Rab ember fiai
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák
Bárány Tamás: Rákóczi zászlai
Dienes András: Farkasles
Csikász Lajos: A kuruc király
Féja Géza: Kuruc idő
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös