Hürrem, ​Szulejmán ágyasa (Hürrem 1.) 43 csillagozás

Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa

Szulejmán, és a szépségéről, intrikáiról hírhedt Hürrem szultána szenvedélyes kapcsolatán keresztül megismerhetjük az Oszmán Birodalom fénykorát és a szultáni hárem birodalomformáló szerepét. Kettejük szerelme mellett bepillantást nyerünk a háremhölgyek, az agák és a nagyvezír hatalmi harcába, és a szultáni család szenvedéllyel, gyűlölettel és cselszövéssel átitatott mindennapjaiba.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szulejmán

>!
Trivium, Budapest, 2015
368 oldal · ISBN: 9786155334436 · Fordította: Sastyin Gergő
>!
Trivium, Budapest, 2014
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155334214 · Fordította: Sastyin Gergő

Enciklopédia 2


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Anarchia_Könyvblog P
Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa

„Elvarázsolt egy olyan világba, amivel kapcsolatban még sosem olvastam és sosem ’utazhattam’ a szavak alapján. Hürrem története szinte tökéletesen lett megfogalmazva. Letehetetlen a könyv! (..) Néhol sírtam, néhol nevettem. Az én érdeklődésem végig feltartotta és nagyon sok minden újdonságot is szolgáltatott számomra."

Teljes ajánló: https://anarchiakonyvblog.wordpress.com/2018/03/08/deme…

>!
Karcsika
Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa

Aki a sorozat kiegészítésének céljából szeretné elolvasni ezt a könyvet, annak egyáltalán nem ajánlom, sem a szereplő, sem a történések nem ugyanazok.
Ettől függetlenül nekem tetszett, egyszeri olvasásra jó, de nem hagyott bennem túl mély nyomokat. Illetve ami még egy kicsit levont az értékéből, hogy annyira nyálas, végletekig szerelmes szultán vázolt fel nekünk az írónő, hogy néha tényleg erősen vakartam az államat, hogy mégis, hogy gondolta ezt az író?! :D

>!
hablaty P
Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa

Nem láttam a sorozat első évadát, igy képes voltam elvonatkoztatni …
Izgalmas, érdekes történet, igaz, az utolsò fejezet olyan nagyon ugarott időben, ami zavarba ejtő volt, mintha kivágtak volna pár fejezetet…tökéletes nyàri olvasmàny.

>!
Ketrina
Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa

A kiadó így jellemzi a könyvet: „hiteles, történelmi események ihlette, zseniálisan megírt és lebilincselően izgalmas regény”. Én ezzel vitatkoznék, ugyanis ettől még a sorozat is sokkal közelebb áll a valósághoz; én pedig azt reméltem, hogy a könyv nélkülözi majd a ferdítéseket, de csalódnom kellett.
Már a legelső oldalakat után is felháborodtam azon, amit olvasnom kellett. Maga Alexandra például sosem járt a krími palotában (olyan formában, mint ahogyan azt a könyvben írják, semmiképp), egyszerű rabszolgaként került az isztambuli palotába; Hürrem első terhessége alatt pedig nem a rodoszi hadjárat zajlott, hanem akkoriban a szultán épp Magyarország ellen vonult. Ezek elég nagy tévedések, így nem lett volna szabad kiadni ezt a könyvet. Pláne nem ilyen szlogennel.
Tény, hogy vannak benne érdekes dolgok, pl. a halvetre való előkészülés menete, de mindez még egy szedett-vetett rajongói oldalon is szebben, érthetőbben van megfogalmazva.
Egy szó mint száz, én haraggal tettem le a könyvet, miután végigolvastam, és csak a borító miatt kapott 3,5 csillagot.

3 hozzászólás
>!
yumechan P
Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa

A legfontosabb: Aki azért olvassa a könyvet, mert rá találták írni/mondani, hogy a sorozat kiegészítője, vagy ilyesmi… az inkább el se olvassa. Egy teljesen más történetet kaptunk, Alekszandra teljesen máshogy kerül a palotába, az ottani fogadtatása, és későbbiekben a helyzete is teljesen más. Szümbül aga spoiler ezt pedig nagyon sajnáltam.
A szolgálók neve is teljesen más… ez egy kicsit zavart. De, hogy Gülbaharnak hívják Mahidevrant! Miért?
Na de elvonatkoztattam a sorozattól, (azért remélem, ha lesz későbbi kiadás, eme vásárlóvonzó megjegyzést leveszik a borítóról…) és egy olyan történetet olvastam, ami végülis nem volt rossz. Nekem tetszett… az író stílusa nagyon megfogott. Szerintem szépen leírja a dolgokat, a történteket, érzelmeket…
Maga a könyv pedig gyönyörű. Szép nagy, szépen díszített lapokkal, szép borítóval.
Már rég elkezdtem, de zavart, hogy sokáig nem találkozunk Szulejmánnal, így jó időre abbahagytam… természetesen pont a lényeg előtt. A találkozásukat már nagyon vártam, és ezután sorra történtek az olyan dolgok, amik érdekesek voltak, ha már Szulejmán ágyasáról van szó… (fél könyv az előzményekről szól)
Ami zavart, az két fejezet volt, amikor a keresztények rendezkedtek… hát ha a könyv Hürremről íródott, akkor kit érdekel a bíboros, meg a pápa, meg ilyenek?
Ezeken kívül sok volt benne a szimpatikus karakter, Hürrem épp olyan rafinált, mint a sorozatban, és ez tetszik. Én kedveltem Szulejmán anyját, és a könyvben sokkal pozitívabb szereplő számomra. Az viszont, hogy Hatice alig kerül még csak említésre is… Ibrahimmal ellentétben -_– na, ez zavaró volt.
Hürrem elég fiatal lány a történetben, de nekem sikerült elképzelnem a vörös hajú, kékes szemű lányt anélkül, hogy Meryemre gondoltam volna. Igazából szinte minden karaktert sikerült elképzelnem kicsit máshogy, mint ahogy a képernyőn láthatjuk őket.
Nekem tetszett a könyv… remélem másnak is sikerül majd úgy olvasnia, hogy nem gondol a tv-ben leadottakra.

6 hozzászólás
>!
Vikiwi
Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa

Nagyon szeretem a sorozatot, s ezért olvastam el a könyvet is. Az előttem szólókkal egyetértve vajmi kevés köze van a sorozathoz, ezért aki azt várja, ami ott van, nagyot fog csalódni. Én is jobbat vártam. Legalábbis mást.
Sajnáltam, hogy nagyobb részben az előzményekkel foglalkozott, s csak kis mértékben a háremben lévő történettekkel. Azokat pedig gyorsan lezavarta.
Mindenesetre elolvasom a foytatást.

>!
Isabel_Rose IP
Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa

Érdekes volt olvasni, bár számomra nem pörgött úgy a történet, mint amire számítottam. Viszont az a megoldás, bepillantást nyerhettünk a kislány Hürrem életébe nagyon feldobta a könyvet.
Szerkesztés szempontjából nagyon tetszett a könyv: Szép betűtípusokhoz szép fogalmazás társult.
A borítója pedig egyszerűen gyönyörű. :)

>!
p_m_linda
Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa

Egy időben néztem a sorozatot, és sajnos engem is befolyásolt az olvasás során. Nem azt kaptam a regénytől, amit vártam, csalódnom kellett. Közel sem olyan cselekményes, kevéssé fordulatos és izgalmas, mint amilyenre a sorozat sikerült.

>!
Volk
Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa

[…] Tudom, hogy manapság lespórolják a lektort, vagy olyan kapja ezt a feladatot, aki az első fejezet után, hagyja az egész javítást, a látszata a munkavégzésnek meg megvan; meg úgy összességében sok kiadót nem érdekel, hogy milyen minőségben kapja kézhez a szerencsétlen fizető olvasó a könyvet (há!, ezért volt könyvtári példány, amit olvastam, mert előre tudtam, hogy nem igazán érné meg, mert a rengeteg helyesírási hiba miatt rövid úton megváltam volna tőle), inkább nyomatja a marketinget, a csapból is ezt folyatja – a tévés sorozaton felbuzdulva a tájékozatlan nép meg meg is veszi. Viszont még így is kicsapta a biztosítékot nálam, mert oké, hogy megtartják a királyi többest, ami a könyv végére megszokható, de az alapvető helyesírás hiánya, botrányos! :O Kb. a 100. oldal után már a neveket sem voltak képesek jól leírni, és nem csak egyszeri elgépelés volt (pl.: Haszfa – Hafsza), valamint a névelők pontatlan alkalmazása – folyamatosan.

A 4 pont az áldott jó szívemet tükrözi, meg magát a történetet, mert az tetszett, de ha mindent egybevetve nézném, azaz magyar kiadás hibái, stb., akkor egy olyan 2,5-3 pontot érne, nem többet. [… linkeknél]

>!
Felixa P
Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa

Aki a film miatt veszi meg és olvassa el a könyvet, az úgy jár, mint én: csalódik a könyvben.


Népszerű idézetek

>!
Volk

„Ki keveset tud, sokáig él,” oktatta mindig a kezdő szolgákat.

27. oldal

>!
p_m_linda

– A szerelem türelmet igényel, leányom. És ez a türelem mindig a nőkre rótt feladat.

209. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem · türelem
>!
Olympia_Jurasevszki

Frederik sem volt másképp. Néhány szóban elmagyarázta, hogy ő egy, a környéken üzletet kötő lengyel kereskedő fia. Időközben az izgatottságtól remegő kézzel, udvariasan két rózsavizes pudingot nyújtott át a lánynak és Merzukának. Alexandrának szívből megtetszett a desszert, ami tarka cukordarabokkal volt megszórva. A szívem is ugyanígy remeg, gondolta magában.

99. oldal, 9.fejezet (Trivium, 2014)

>!
Volk

Istenem, imádkozott Ruszlána, Jézus Atyánk, Mária Szűzanyánk, kérlek; hadd lásson meg engem. Kiteszek értetek egy gyertyát az első templomban, amit meglátok. Nem két gyertyát, nem, nem, egy kötegnyi gyertyát is akár.

191. oldal

>!
Volk

A háremaga most valóban bonyolult helyzetben találta magát. Vaskos, sötét nyaka a bolond orosz lány és a szultán akarata közé szorult. Ha lefelé köpött, ott a szakálla volt, ha felfelé, ott pedig a bajsza. Kétségbeesetten sóhajtozva hagyta el Hürrem lakosztályát.

250. oldal

>!
Trivium_Kiadó KU

Ó, én mosolygó arcom, egy uralkodó legnagyobb szerelme az állam. Az állam még nálad is féltékenyebb. Őt nem lehet ám csak úgy elhanyagolni. Azon nyomban megragadja a férfit a gallérjánál és magyarázatot követel. Ráadásul a magyarázat, amit az állam igényel, nem olyan, mint a tiéd. Annak nagy az ára.

244. oldal, 26. fejezet (Trivium, 2014)


A sorozat következő kötete

Hürrem sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura
Yaşar Kemal: Az Ararát legendája
Nasira Güzelik: Hárem és szerelem
Jean-Pierre Montcassen: Meliki
Gül Irepoğlu: Az ágyas
Peter Prange: Az utolsó hárem
Franz Werfel: A Musza Dagh negyven napja
Mustafa Serdar Palabiyik: Megérteni 1915 eseményeit: törökök és örmények
Ceyhun Atuf Kansu: Mustafa Kemal Atatürk
Mika Waltari: Mikael Hakim I-II.