Orsi ​és a tankok 5 csillagozás

Deme László: Orsi és a tankok

Kalandos ​történet az igaz meséket kedvelőknek!
A kisiskolások élete már 1956-ban sem volt könnyű, és Orsi ezt pontosan tudja.

Pedig Orsi és az osztálytársai igyekeznek jól viselkedni, de ez elég nehéz, ha a felnőttek még az sem tudják eldönteni, hogy ki hozza karácsonykor az ajándékot, a Jézuska vagy az óriás fenyőfa, ráadásul az anyukája azt sem árulja el neki, hogy miért nem borotválhatja meg a barátnője plüssmaciját, az apukája pedig miért pusmog idegen bácsikkal a parkban.

A sok furcsaság között már meg sem lepődik, hogy októberben lövik fel a tűzijátékot, amiről kiderül, hogy nem is tűzijáték, hanem a forradalmi harcok fényei.

Ezután Orsi hihetetlen kalandokba keveredik. Óriási tankokkal néz farkasszemet, lyukas zászlókkal elegyedik szóba, és már nem is csoda, ha a romos éjjeli körúton barangolva még a macskakövek is panaszosan rányávognak.

Deme László mesekönyve hol tréfásan, hol izgalmasan, hol meghatóan mutatja be 1956 eseményeit,… (tovább)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634571476

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Sicc
Deme László: Orsi és a tankok

Oké, bevallom, első körben a névrokonság láttán kaptam fel a fejem. Pedig elég erős a borító is.
’56-ról nem egyszerű írni, főként gyerekeknek. Tetszik az ötlet, hogy egy kislány szemén keresztül láthatjuk a történéseket, de azért felmerül bennem, hogy ezek alapján mit von le a célkorosztály spoiler erről a korszakról, hiszen még nem nagyon van előismerete. Remélhetőleg kérdez, mert máskülönben nem biztos, hogy helyére kerülnek a dolgok. Közös feldolgozásra viszont simán ajánlanám, vagy részleteket belőle beszélgetésindítónak.
Megmondom őszintén, az elején megijedtem, hogy ez nem az én könyvem…meg kellett szoknom a stílust, de aztán nagyon belejöttem, és kíváncsian vártam, mi fog történni. Érdekes volt belecsöppenni abba a világba. És kicsit ijesztő is volt belegondolni…

>!
Pásztohy_Panka I
Deme László: Orsi és a tankok

Nagyon tetszett a könyv! Kitűnő az írói stílus, egyszerre humoros és megható. Én rengeteg 56’-os történetet ismerek édesanyámtól, aki akkor már 18 éves volt, de nagyon meghatározta az egész életét a forradalom. Ezek a történetek egybecsengtek Orsi világával. Régen olvastam olyan könyvet ami ekkora hatással lett volna rám. Kicsit Kis Nicolas, kicsit Szamárköhögés, kicsit Az élet szép, és nagyon 1956.

>!
Molymacska P
Deme László: Orsi és a tankok

A megjelenésénél felfigyeltem rá, azóta el akartam olvasni, most pedig végre sikerült.
Amikor belekezdtem, teljesen másra számítottam: kicsit történelem könyves dolgokat gondoltam bele, de végül is nem ez lett (hál' istennek)
Nagyon tetszett, hogy egy kislány szemszögéből van megírva az egész, aki nagyon ártatlanul közli a körülötte lévő furcsa dolgokat. Emiatt (számomra már csak a könyvekből tanult) események még személyesebbek, és emberközelibbek lesznek, és ez a legnagyobb erénye a könyvnek.
Imádtam olvasni, bár nem én vagyok a célközönség, de azért köszönöm az írónak, hogy ilyen könyvet tarthattam a kezemben.

>!
dianna76 P
Deme László: Orsi és a tankok

Kellenek ezek a könyvek, az ilyen történetek! Mert a múltunk, a történelmünk részei. Betekintést kapunk kicsit (legfőképpen a gyerekek) egy letűnt korszakról, s a forradalomról egy kislány szemszögéből. A történetben benne vannak a borzalmak is – mint légópince, menekülés, tank, ágyúlövés, robbanás, sebesülés – mégsem ijesztő az olvasó számára. Ez részben annak köszönhető, hogy Orsi ártatlansága, és tudatlansága által kapott egy kis humort a történet. A félelem elől pedig a fantázia világába menekül az adott pillanatban. Ettől kicsit megijedtem, mert azt gondoltam, hogy elviszi a történetet olyan irányba, ami nekem nem fog tetszeni. De nem! Mert bizony a legtöbbet a tárgyak, épületek tudnák nekünk mesélni a történelem egy-egy szeletéről. A fekete-fehér rajzok jól illettek a könyvhöz, és hűen tükrözték a történet mozzanatait.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634571476

Hasonló könyvek címkék alapján

Tibor Fischer: A béka segge alatt
Galgóczi Erzsébet: A közös bűn
Vámos Miklós: Zenga zének
Gergely Márta: Szöszi
Ormos Mária: Remények és csalódások
Balogh-Ebner Márton – György Sándor – Hajnáczky Tamás (szerk.): Nem mindennapi történelem
Széky János (szerk.): Retro évek – Így éltünk 1956
Spiró György: Tavaszi Tárlat
David Irving: Felkelés!
Rainer M. János: Az 1956-os magyar forradalom