Orsi ​és a tankok 34 csillagozás

Deme László: Orsi és a tankok

Kalandos ​történet az igaz meséket kedvelőknek!
A kisiskolások élete már 1956-ban sem volt könnyű, és Orsi ezt pontosan tudja.

Pedig Orsi és az osztálytársai igyekeznek jól viselkedni, de ez elég nehéz, ha a felnőttek még az sem tudják eldönteni, hogy ki hozza karácsonykor az ajándékot, a Jézuska vagy az óriás fenyőfa, ráadásul az anyukája azt sem árulja el neki, hogy miért nem borotválhatja meg a barátnője plüssmaciját, az apukája pedig miért pusmog idegen bácsikkal a parkban.

A sok furcsaság között már meg sem lepődik, hogy októberben lövik fel a tűzijátékot, amiről kiderül, hogy nem is tűzijáték, hanem a forradalmi harcok fényei.

Ezután Orsi hihetetlen kalandokba keveredik. Óriási tankokkal néz farkasszemet, lyukas zászlókkal elegyedik szóba, és már nem is csoda, ha a romos éjjeli körúton barangolva még a macskakövek is panaszosan rányávognak.

Deme László mesekönyve hol tréfásan, hol izgalmasan, hol meghatóan mutatja be 1956 eseményeit,… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olvasni jó!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
84 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634571476 · Illusztrálta: Dudás Győző

Kedvencelte 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Deme László: Orsi és a tankok

Értékes olvasmány, ráadásul nagyon szimpatikus és szerethető Orsi is, akit körülvesz, de nem zabál fel a forradalom. Egy gyermek szemszögén keresztül pillantunk rá a tankokra, a puskaropogásra, a harcokra, a pincében bujkálásra, de nem félünk, mert a kislány sem fél, ezáltal nem egy horrort kapunk, hanem egy mesét a múltról. spoiler Tetszett, hogy alkalomadtán kifejezetten humorossá vált (pl.: https://moly.hu/idezetek/925637 ).

     Egyetlen bánatom van – mégpedig a történethez abszolút passzoló illusztrációk kapcsán… Annyira zavart, hogy jóval előrébb helyezkednek el a történet egy részét megjelenítő képek, mint az adott rész a fejezetben. Például van egy aranyos kép a 22. oldalon, amin két kislány (Orsi és a legjobb barátnője, Edit) egy Mici nevű macit borotvál, de ez a kép a 27. oldal alján és a 28. oldal tetején nyer értelmet. :/

Ezt leszámítva nagyon igényesnek tartom a kiadást, bájosnak a rajzokat és érdekesnek a történetet.

Blogon: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/03/deme-laszl…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
84 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634571476 · Illusztrálta: Dudás Győző
2 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Deme László: Orsi és a tankok

" – Főzzetek csak nyugodtan – mondta, addig ő megy és megkeresi aput a Corvin moziban. Kérdeztem, hogy mit adnak, és nem mehetnék-e én is, úgyis régen voltunk moziban, de kiderült, hogy apu nem ám filmeket néz, hanem harcol, mert az egész filmszínházat átalakították katonai bázissá.
– Hű, akkor az én apukám igazi hős? – húztam ki magam, de anyu szerint apu inkább egy jó nagy marha, aki, ha az ostobaság növesztene, ülve nyalogatná a holdat."

Érdekes volt olvasni erről az időszakról.
Átérezni nem igazán tudom, de nagyon élvezetesen tálalta az író, egy gyermek mindenre kíváncsi szemléletén át.
Eléggé megbotránkoztatott egy – egy rész, és nem is kell 56 – nak lenni, mert egy bizonyos tanár, aki inkább egy „szörnyeteg” jó magamat is majd 5 évig sanyargatott, egy élmény volt neki is velem :D
Ettől függetlenül fontos, hogy olvassák a gyerekek, de majd a sajátomnak csak később fogom megengedni. A kötet hátulján 9 éves kortól ajánlják, szerintem pedig korai.
Maradjon egy ilyen korú gyermek a „tisztaság” árnyékában, és nagy valószínűséggel még sok mindent nem értene belőle.

Köszönöm, hogy utazókönyvként volt lehetőségem olvasni.
Egy élmény volt.

>!
Hintafa P
Deme László: Orsi és a tankok

Annyira bírom a gyerekemben, hogy szinte minden érdekli. A múlttól kezdve a robotokon át a madárlesig gyakorlatilag bármiért tud lelkesedni, ha felkelti a kíváncsiságát. A történelem pedig pont az a terület amit lehet úgy tálalni, hogy évszámok és adatok nyomasztó tömkelege, de úgy is, hogy azt érzed a tiéd (is lehetne). Amihez így, vagy úgy közöd van. Orsi meséje pont ilyen.

Felnőttként kihagyott egy-egy ritmust a szívem, ahogy Orsi -nyilván- minden történelmi összefüggést nélkülözve mesél az őt körülvevő egyre értelmetlenebbé váló világról. A gyenge, eleve kudarcra ítélt próbálkozásokról, amikkel a szülők próbálják a biztonság szűk keretein belül megválaszolni (vagy nem) a kislány kérdéseit, vagy a felnőttek között lezajló sokatmondó pillantásokról és mély hallgatásokról. Bőrkabátos bácsik, tankok, lyukas zászlók, rendőröktől izzadó apuka, pincében alvás, tűzijátéknak hitt lövések ide, vagy oda: Orsi meséje nem nyomasztó, lélekrágcsáló olvasmány. A szerző még azt is elérte, hogy a befejezés egy halovány, ámde optimista utóízt hagyjon a tisztelt olvasóban. (9+.)

A stílusos borítójú könyvben Deme László ügyesen lavírozik a téma buktatói között, pátosz nélkül, hihetően és érdekesen mesél. Egy-egy mozzanattal korlenyomatot és szinte végtelen mennyiségű beszédtémát nyújt tálcán egy olyan éráról, amikor muszáj volt a csúnyábbik ruhával kiegyezni, mielőtt az is elfogy, vagy az egymást pajtásnak szólító gyerekekről.

A szerző magával ragadó stílusban, egy 9 éves számára is könnyen érthető és átérezhető történetet mesél, amiben még néhány szürreális, álomszerű elemnek is helye van. Ez az egyetlen eszköz amivel főhős kisgyerek az őt körülvevő világ megszokott menetének kibillenését, az új események érhetetlenségének logikus magyarázatát adhatja. (A személyi biztonság imperativusza miatt nem is nagyon magyarázhatják el neki a szülők a gyorsan változó idők eseményeit.)

Deme a gyermeki naivitást teszi meg könyve humorforrásának, hogy segítségével tompítsa el az események élét, hiszen nem megijeszteni akar, hanem kinyitni egy ajtót a múltra, életszerűvé tenni, hátha valami módon tud kapcsolódni a jelenhez.

2 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Deme László: Orsi és a tankok

Ez megint egy olyan gyerekkönyv, ami felnőttként is abszolút élvezetes, mert érdekes a témája, izgalmas a történetvezetése, remek a nyelvezete, jó a humora. Az eleje Janikovszky Éva iskolai történeteire emlékeztet, hihetetlenül vicces, de már az elejétől ott a történelem is, ami aztán egyre torokszorítóbb helyzeteket teremt. Rövid kis könyv, nagyon erős hangulattal, és roppant szerethető főhőssel.

>!
Kelemen_Hanna P
Deme László: Orsi és a tankok

Nekem sajnos nem jött be, pedig nagyon pozitív előfeltételezéssel kezdtem bele. Persze jó, ha egy gyerek elolvassa, nem lesz a kárára, jó, ha hall 56-ról, hátha akkor majd megkérdezi a nagyszüleit (inkább a dédszüleit). De szerintem ez is tipikusan olyan könyv, ami inkább a szülőknek szól. Még egem is sért az a lekezelés, ahogy az ún. „gyermeki naivitást” kifigurázza a szerző. Ha gyerek lennék, utálnám érte, így csak zavar.

>!
Annamarie P
Deme László: Orsi és a tankok

Azt gondolom, hogy valahogy így kellene, vagy lehetne hozzáfogni ahhoz, hogy elmeséljük az unokáknak mi történt a megélt múltban. Deme László Orsikáját az 1956-os forradalom kellős közepébe helyezi, Budapestre, a Corvin-köz verőerébe, a maga kb. 9 évével, gyermeki nézőpontjával.

Orsi kisiskolás, és semmi sem fontosabb számára, mint az, hogy bevegyék a fociba a fiúk, meg hogy kifessék végre a bocifoltos osztálytermüket. Sőt az sem lenne utolsó, ha visszakapnák szeretett tanító nénijüket. De az időpont valahogy sehogyan sem kedvez ezeknek a terveknek. Apa is furcsa dolgokat művel, túl sok a megmagyarázhatatlan dolog. A felszín alatt egyre érezhetőbben lüktet valami, ami kitörni készül. A szomszéd fiúk felszívódnak, végre beveszik a kislányt is a focicsapatba, de ekkor az égen váratlan tűzijáték vonja el a figyelmüket, sőt a kislány sikere láthatatlanná válik, amikor az utcán megjelenik egy tank.

Szerintem teljesen befogadható a kapott ismeret egy gyerek részére. Hangulattal és játékkal alakítja ki a szerző ezt a befogadó közeget. Ráadásul nem is a teljességre törekszik, épp csak egy adagot nyújt, ami még elviselhető. A tények elferdítése nélkül, de a gyermeki érzékeléssel egyeztetve mesél.

>!
joopsy P
Deme László: Orsi és a tankok

Amikor először találkoztam a könyv címével, nagyon megragadott. Ilyen abszurd címmel könyvet kiadni igazán frappáns. Aztán nemrég utazókönyvként a kezembe vettem és leesett, hogy mi köze Orsinak a tankokhoz. Hirtelen le is dermedtem, hogy akkor ez most ’56-ról fog szólni gyerekszemmel. No ezt a helyzetet fel kellett dolgoznom.
Aztán kinyitottam és csak olvastam és olvastam és nagyon meglepett, mert ebből a szemszögből teljesen más a forradalom. Egy ártatlan gyermek szemével látni egy olyan történelmi eseményt, ami nem is volt olyan régen.
Az eseményeket egy éppen csak írni tudó lánynak, Orsinak a szemén keresztül láthatjuk. Orsi csak azt tapasztalja, hogy a barátnője nem jár iskolába, majd „szerencsére” neki sem kell. Aztán néha a pincében alszanak, ami talán még jópofa is. De sajnos az utcán nem igazán lehet mostanában játszani, pedig most még a focicsapatba is bekerült.
Mindeközben zajlik a forradalom és Orsi szülei próbálják őt megkímélni a borzalmaktól. Néha kiborulnak, de Orsi nem érti, miért.
Ilyen lehetett gyereknek lenni háborús időkben. Nagyon tetszett. Ajánlom. :)

Ui: Az ábrák viszont nagyon rossz helyre lettek szerkesztve, ami gyakran eléggé zavaró.

>!
Citrompor
Deme László: Orsi és a tankok

Nagyon érdekes ötletnek találtam 1956 feldolgozását egy ifjúsági regényben. A könyv jól indult, egyszerre volt humoros és keserédes, a leírásokat korhűnek éreztem. Aztán valahol elkezdett számomra a szöveg nagyon didaktikussá válni, majd az antropomorfizált tankok (és egyéb tereptárgyak) megjelenésénél már egyenesen irritált a stílusa. Kár érte, mert szerintem az ötletben sokkal több rejlett. Így a szöveg nem igazán tudott közel kerülni hozzám a komoly mondanivaló ellenére sem.

>!
Gelso P
Deme László: Orsi és a tankok

Nagyon aranyos könyv, stílusában a Szeleburdi családot idézi, főként az iskolai részeknél. Tetszik Orsi stílusa, humorérzéke, nyitottsága a jóra, alkalmazkodó (és tűrő)képessége, partnersége a családtagok felé, érzékenysége és megértőképessége a család tagjai iránt. Örülök, hogy örökölte apukája lázadó természetét.
A könyv másik fele, a forradalmi rész kicsit „elült”, de azt hiszem, ez a könyv egyik különlegessége, hogy a kislányt gyerekszinten, gyereknyelven szólítják meg a forradalom tárgyi főszereplői, – melyek idővel szimbólumokká váltak – , és igyekeznek megmagyarázni a helyzetet, a lehető legkevésbé ijesztő módon.
Tetszett, 10 év körülieknek mindenképpen ajánlom, október 23-a körül pedig főleg!

>!
h_orsi P
Deme László: Orsi és a tankok

Rendkívüli élmény volt olvasni a könyvet. Teljesen átlagos iskolai nappal kezdődik az egész történet, amelyben talán csak annyi a szokatlan, hogy a tanárok egymást elvtársnak szólítják. Majd egyre közelebb kerülünk az ’56-os forradalom eseményeihez. Érdekes volt látni ahogyan szépen lassan jelennek meg azok a dolgok, amik az ezt megelőző időszakra jellemzők voltak. Zseniális, hogy egy kisiskolás szemszögéből mutatja be a forradalom eseményeit. Ezzel kicsit elveszi az élét a drasztikusabb dolgoknak, de mégis átjön a mondanivalója.
Igazán egyedülálló az ifjúsági regények között. Örülök, hogy olvashattam.

http://konyvkoktel.blogspot.com/2018/09/deme-laszlo-ors…


Népszerű idézetek

>!
AniTiger MP

    – Főzzetek csak nyugodtan – mondta, addig ő megy és megkeresi aput a Corvin moziban. Kérdeztem, hogy mit adnak, és nem mehetnék-e én is, úgyis régen voltunk moziban, de kiderült, hogy apu nem ám filmeket néz, hanem harcol, mert az egész filmszínházat átalakították katonai bázissá.
    – Hű, akkor az én apukám igazi hős? – húztam ki magam, de anyu szerint apu inkább egy jó nagy marha, aki, ha az ostobaság növesztene, ülve nyalogatná a holdat.

58. oldal

>!
AniTiger MP

    – Katonadolog – törölgette le róla a vért az igazgató bácsi a kendőjével, és mesélni kezdett, hogy megnyugodjunk. Képzeljük csak el, mondta vidáman, nem is olyan régen még ádáz csatákat vívtak itt az iskolánk környékén. A gyerekek iskola helyett az utcákon csatangoltak, és elhullott lovakon ugráltak, amik olyan ruganyosak voltak, mint a gumiasztal. Minden ugrásnál szörcsögtek a golyó ütötte sebek, és kis hólyagok pukkadtak ki bennük. Ilyen ocsmány dolog volt az egész háború, amit az igazgató bácsi végigharcolt a bajtársaival, nem is sokkal a születésünk előtt. Biztosan akkor lőhettek be az ablakon, és azóta lapulhatott a termünk falában az a világháborús töltény, amit Tivadar pajtásunk felfedezett.

11. oldal

>!
AniTiger MP

Én már indultam volna, de apu csak szöszmötölt a táskámban, hogy minden füzetem rendben van-e. Sietni akartam, nehogy még a végén visszavonja itt nekem a cirkuszt, úgyhogy lekaptam a táskám, és segítettem kibontani a csomagját, amiből papírok ömlöttek ki a járdára.
    – Ez meg mi? – lépett oda hozzánk a portás bácsi, és felemelte az egyiket, amire nagy betűkkel az volt ráírva, hogy „Vesszenek a zárulók!”. De kik azok a „zárulók”? – akartam kérdezni aput, de csak állt meredten, míg a portás bácsi fürgén lehajolt, pedig mindig panaszkodik, mennyire fáj a dereka, most meg villámgyorsan felkapkodta a papírokat, és a paksamétát apu kezébe nyomta.
    – Az iskola előtt tilos szemetelni! – közölte szigorúan, azután kézen fogott, és bekísért az osztályba (…)

45. oldal

>!
AniTiger MP

Már több napja pincéset játszottunk, mikor anyu kijelentette, hogy most aztán elég.
    – Ha tankok masíroznak az utcán, ha nem, felmegyünk fürdeni.

51. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ungváry Zsolt: Talpra, magyar!
T. Aszódi Éva (szerk.): A magyar szabadságharc olvasókönyve
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk
Déri Péter (szerk.): Mindszenty József
Breszt Borisz: A budai portya
Benedek Elek: A szabadságharc kora
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Kovai Lőrinc: Vaskapu
Mattenheim Gréta: Magyarország
Donászy Ferenc: Végvárak vitézei