Orsi ​és a tankok 12 csillagozás

Deme László: Orsi és a tankok

Kalandos ​történet az igaz meséket kedvelőknek!
A kisiskolások élete már 1956-ban sem volt könnyű, és Orsi ezt pontosan tudja.

Pedig Orsi és az osztálytársai igyekeznek jól viselkedni, de ez elég nehéz, ha a felnőttek még az sem tudják eldönteni, hogy ki hozza karácsonykor az ajándékot, a Jézuska vagy az óriás fenyőfa, ráadásul az anyukája azt sem árulja el neki, hogy miért nem borotválhatja meg a barátnője plüssmaciját, az apukája pedig miért pusmog idegen bácsikkal a parkban.

A sok furcsaság között már meg sem lepődik, hogy októberben lövik fel a tűzijátékot, amiről kiderül, hogy nem is tűzijáték, hanem a forradalmi harcok fényei.

Ezután Orsi hihetetlen kalandokba keveredik. Óriási tankokkal néz farkasszemet, lyukas zászlókkal elegyedik szóba, és már nem is csoda, ha a romos éjjeli körúton barangolva még a macskakövek is panaszosan rányávognak.

Deme László mesekönyve hol tréfásan, hol izgalmasan, hol meghatóan mutatja be 1956 eseményeit,… (tovább)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
84 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634571476 · Illusztrálta: Dudás Győző

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Deme László: Orsi és a tankok

Értékes olvasmány, ráadásul nagyon szimpatikus és szerethető Orsi is, akit körülvesz, de nem zabál fel a forradalom. Egy gyermek szemszögén keresztül pillantunk rá a tankokra, a puskaropogásra, a harcokra, a pincében bujkálásra, de nem félünk, mert a kislány sem fél, ezáltal nem egy horrort kapunk, hanem egy mesét a múltról. spoiler Tetszett, hogy alkalomadtán kifejezetten humorossá vált (pl.: https://moly.hu/idezetek/925637 ).

     Egyetlen bánatom van – mégpedig a történethez abszolút passzoló illusztrációk kapcsán… Annyira zavart, hogy jóval előrébb helyezkednek el a történet egy részét megjelenítő képek, mint az adott rész a fejezetben. Például van egy aranyos kép a 22. oldalon, amin két kislány (Orsi és a legjobb barátnője, Edit) egy Mici nevű macit borotvál, de ez a kép a 27. oldal alján és a 28. oldal tetején nyer értelmet. :/

Ezt leszámítva nagyon igényesnek tartom a kiadást, bájosnak a rajzokat és érdekesnek a történetet.

Blogon: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/03/deme-laszl…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
84 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634571476 · Illusztrálta: Dudás Győző
2 hozzászólás
>!
Hintafa P
Deme László: Orsi és a tankok

Annyira bírom a gyerekemben, hogy szinte minden érdekli. A múlttól kezdve a robotokon át a madárlesig gyakorlatilag bármiért tud lelkesedni, ha felkelti a kíváncsiságát. A történelem pedig pont az a terület amit lehet úgy tálalni, hogy évszámok és adatok nyomasztó tömkelege, de úgy is, hogy azt érzed a tiéd (is lehetne). Amihez így, vagy úgy közöd van. Orsi meséje pont ilyen.

Felnőttként kihagyott egy-egy ritmust a szívem, ahogy Orsi -nyilván- minden történelmi összefüggést nélkülözve mesél az őt körülvevő egyre értelmetlenebbé váló világról. A gyenge, eleve kudarcra ítélt próbálkozásokról, amikkel a szülők próbálják a biztonság szűk keretein belül megválaszolni (vagy nem) a kislány kérdéseit, vagy a felnőttek között lezajló sokatmondó pillantásokról és mély hallgatásokról. Bőrkabátos bácsik, tankok, lyukas zászlók, rendőröktől izzadó apuka, pincében alvás, tűzijátéknak hitt lövések ide, vagy oda: Orsi meséje nem nyomasztó, lélekrágcsáló olvasmány. A szerző még azt is elérte, hogy a befejezés egy halovány, ámde optimista utóízt hagyjon a tisztelt olvasóban. (9+.)

A stílusos borítójú könyvben Deme László ügyesen lavírozik a téma buktatói között, pátosz nélkül, hihetően és érdekesen mesél. Egy-egy mozzanattal korlenyomatot és szinte végtelen mennyiségű beszédtémát nyújt tálcán egy olyan éráról, amikor muszáj volt a csúnyábbik ruhával kiegyezni, mielőtt az is elfogy, vagy az egymást pajtásnak szólító gyerekekről.

A szerző magával ragadó stílusban, egy 9 éves számára is könnyen érthető és átérezhető történetet mesél, amiben még néhány szürreális, álomszerű elemnek is helye van. Ez az egyetlen eszköz amivel főhős kisgyerek az őt körülvevő világ megszokott menetének kibillenését, az új események érhetetlenségének logikus magyarázatát adhatja. (A személyi biztonság imperativusza miatt nem is nagyon magyarázhatják el neki a szülők a gyorsan változó idők eseményeit.)

Deme a gyermeki naivitást teszi meg könyve humorforrásának, hogy segítségével tompítsa el az események élét, hiszen nem megijeszteni akar, hanem kinyitni egy ajtót a múltra, életszerűvé tenni, hátha valami módon tud kapcsolódni a jelenhez.

2 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Deme László: Orsi és a tankok

Ez megint egy olyan gyerekkönyv, ami felnőttként is abszolút élvezetes, mert érdekes a témája, izgalmas a történetvezetése, remek a nyelvezete, jó a humora. Az eleje Janikovszky Éva iskolai történeteire emlékeztet, hihetetlenül vicces, de már az elejétől ott a történelem is, ami aztán egyre torokszorítóbb helyzeteket teremt. Rövid kis könyv, nagyon erős hangulattal, és roppant szerethető főhőssel.

>!
B_Niki P
Deme László: Orsi és a tankok

Nagyon érdekes ötletnek találtam 1956 feldolgozását egy ifjúsági regényben. A könyv jól indult, egyszerre volt humoros és keserédes, a leírásokat korhűnek éreztem. Aztán valahol elkezdett számomra a szöveg nagyon didaktikussá válni, majd az antropomorfizált tankok (és egyéb tereptárgyak) megjelenésénél már egyenesen irritált a stílusa. Kár érte, mert szerintem az ötletben sokkal több rejlett. Így a szöveg nem igazán tudott közel kerülni hozzám a komoly mondanivaló ellenére sem.

>!
Sicc 
Deme László: Orsi és a tankok

Oké, bevallom, első körben a névrokonság láttán kaptam fel a fejem. Pedig elég erős a borító is.
’56-ról nem egyszerű írni, főként gyerekeknek. Tetszik az ötlet, hogy egy kislány szemén keresztül láthatjuk a történéseket, de azért felmerül bennem, hogy ezek alapján mit von le a célkorosztály spoiler erről a korszakról, hiszen még nem nagyon van előismerete. Remélhetőleg kérdez, mert máskülönben nem biztos, hogy helyére kerülnek a dolgok. Közös feldolgozásra viszont simán ajánlanám, vagy részleteket belőle beszélgetésindítónak.
Megmondom őszintén, az elején megijedtem, hogy ez nem az én könyvem…meg kellett szoknom a stílust, de aztán nagyon belejöttem, és kíváncsian vártam, mi fog történni. Érdekes volt belecsöppenni abba a világba. És kicsit ijesztő is volt belegondolni…

>!
Pásztohy_Panka I
Deme László: Orsi és a tankok

Nagyon tetszett a könyv! Kitűnő az írói stílus, egyszerre humoros és megható. Én rengeteg 56’-os történetet ismerek édesanyámtól, aki akkor már 18 éves volt, de nagyon meghatározta az egész életét a forradalom. Ezek a történetek egybecsengtek Orsi világával. Régen olvastam olyan könyvet ami ekkora hatással lett volna rám. Kicsit Kis Nicolas, kicsit Szamárköhögés, kicsit Az élet szép, és nagyon 1956.

>!
Oláh_Zita P
Deme László: Orsi és a tankok

Fenntartással indultam neki a könyvnek, mégis azt tudom mondani, hogy a súlyos téma ellenére egy izgalmas, olvasmányos, és hiteles történetet olvashattam. spoiler Mindenkinek ajánlom a könyvet.

>!
Molymacska P
Deme László: Orsi és a tankok

A megjelenésénél felfigyeltem rá, azóta el akartam olvasni, most pedig végre sikerült.
Amikor belekezdtem, teljesen másra számítottam: kicsit történelem könyves dolgokat gondoltam bele, de végül is nem ez lett (hál' istennek)
Nagyon tetszett, hogy egy kislány szemszögéből van megírva az egész, aki nagyon ártatlanul közli a körülötte lévő furcsa dolgokat. Emiatt (számomra már csak a könyvekből tanult) események még személyesebbek, és emberközelibbek lesznek, és ez a legnagyobb erénye a könyvnek.
Imádtam olvasni, bár nem én vagyok a célközönség, de azért köszönöm az írónak, hogy ilyen könyvet tarthattam a kezemben.

>!
dianna76 P
Deme László: Orsi és a tankok

Kellenek ezek a könyvek, az ilyen történetek! Mert a múltunk, a történelmünk részei. Betekintést kapunk kicsit (legfőképpen a gyerekek) egy letűnt korszakról, s a forradalomról egy kislány szemszögéből. A történetben benne vannak a borzalmak is – mint légópince, menekülés, tank, ágyúlövés, robbanás, sebesülés – mégsem ijesztő az olvasó számára. Ez részben annak köszönhető, hogy Orsi ártatlansága, és tudatlansága által kapott egy kis humort a történet. A félelem elől pedig a fantázia világába menekül az adott pillanatban. Ettől kicsit megijedtem, mert azt gondoltam, hogy elviszi a történetet olyan irányba, ami nekem nem fog tetszeni. De nem! Mert bizony a legtöbbet a tárgyak, épületek tudnák nekünk mesélni a történelem egy-egy szeletéről. A fekete-fehér rajzok jól illettek a könyvhöz, és hűen tükrözték a történet mozzanatait.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634571476
>!
Renáta_Kovics
Deme László: Orsi és a tankok

Nekem a drága módszertanosom tanította meg, hogy a történelem történetek meséléséből áll. Deme László is magáévá tette ezt, s úgy írt egy történelmi mesekönyvet gyerekeknek, hogy nem fárasztja őket adatokkal, nevekkel, évszámokkal, mégis rá lehet ismerni ’56-ra (legalábbis nekünk felnőtteknek). A gyerekek azonban csak egy furcsa korban élő kislány mindennapjait ismerik meg. A furcsaságot mindössze a korszak adja, a mese magán viseli tipikus jellemzőit: itt is találkozunk beszélő tárgyakkal (macskakő, zászló, utcatábla stb.), huncut gyerekekkel és nehezen érthető felnőttekkel. Épp ezért én bátran adnám gyerekek kezébe. Ha mi felnőttek nem teszünk mellé semmit, a történet akkor is megállja a helyét, s nem kavarja fel a kicsiket. De természetesen az lenne a legjobb, ha közösen megbeszélnénk velük a mesét, válaszolnánk az esetleges kérdésekre úgy, hogy szem előtt tartjuk az adott gyermek érettségét (hova lett Edit apukája, Orsi apukája milyen papírokat rejteget és kikkel találkozgat a parkban stb.).
Bővebben: https://1q88blog.wordpress.com/2018/03/03/orsi-es-a-tankok/


Népszerű idézetek

>!
AniTiger MP

    – Főzzetek csak nyugodtan – mondta, addig ő megy és megkeresi aput a Corvin moziban. Kérdeztem, hogy mit adnak, és nem mehetnék-e én is, úgyis régen voltunk moziban, de kiderült, hogy apu nem ám filmeket néz, hanem harcol, mert az egész filmszínházat átalakították katonai bázissá.
    – Hű, akkor az én apukám igazi hős? – húztam ki magam, de anyu szerint apu inkább egy jó nagy marha, aki, ha az ostobaság növesztene, ülve nyalogatná a holdat.

58. oldal

>!
AniTiger MP

    – Katonadolog – törölgette le róla a vért az igazgató bácsi a kendőjével, és mesélni kezdett, hogy megnyugodjunk. Képzeljük csak el, mondta vidáman, nem is olyan régen még ádáz csatákat vívtak itt az iskolánk környékén. A gyerekek iskola helyett az utcákon csatangoltak, és elhullott lovakon ugráltak, amik olyan ruganyosak voltak, mint a gumiasztal. Minden ugrásnál szörcsögtek a golyó ütötte sebek, és kis hólyagok pukkadtak ki bennük. Ilyen ocsmány dolog volt az egész háború, amit az igazgató bácsi végigharcolt a bajtársaival, nem is sokkal a születésünk előtt. Biztosan akkor lőhettek be az ablakon, és azóta lapulhatott a termünk falában az a világháborús töltény, amit Tivadar pajtásunk felfedezett.

11. oldal

>!
AniTiger MP

Én már indultam volna, de apu csak szöszmötölt a táskámban, hogy minden füzetem rendben van-e. Sietni akartam, nehogy még a végén visszavonja itt nekem a cirkuszt, úgyhogy lekaptam a táskám, és segítettem kibontani a csomagját, amiből papírok ömlöttek ki a járdára.
    – Ez meg mi? – lépett oda hozzánk a portás bácsi, és felemelte az egyiket, amire nagy betűkkel az volt ráírva, hogy „Vesszenek a zárulók!”. De kik azok a „zárulók”? – akartam kérdezni aput, de csak állt meredten, míg a portás bácsi fürgén lehajolt, pedig mindig panaszkodik, mennyire fáj a dereka, most meg villámgyorsan felkapkodta a papírokat, és a paksamétát apu kezébe nyomta.
    – Az iskola előtt tilos szemetelni! – közölte szigorúan, azután kézen fogott, és bekísért az osztályba (…)

45. oldal

>!
AniTiger MP

Már több napja pincéset játszottunk, mikor anyu kijelentette, hogy most aztán elég.
    – Ha tankok masíroznak az utcán, ha nem, felmegyünk fürdeni.

51. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tibor Fischer: A béka segge alatt
Galgóczi Erzsébet: A közös bűn
Vámos Miklós: Zenga zének
Gergely Márta: Szöszi
Ormos Mária: Remények és csalódások
Balogh-Ebner Márton – György Sándor – Hajnáczky Tamás (szerk.): Nem mindennapi történelem
Széky János (szerk.): Retro évek – Így éltünk 1956
Spiró György: Tavaszi Tárlat
David Irving: Felkelés!
Rainer M. János: Az 1956-os magyar forradalom