Ketten ​háromfelé 20 csillagozás

Válás gyerekkel
Deliága Éva: Ketten háromfelé

Hogyan ​kell „jól” válni, hogy a gyerekek a legkevésbé sérüljenek?
A válás soha nem csak a két szülőt érinti, mindig hatással van a gyerekekre is. A 13 és fél éves Szonja egyre szélsőségesebb megnyilvánulásai miatt a válófélben lévő szülők pszichológushoz fordulnak. A kötetben végigkísérhetjük a két éven át tartó integratív gyermekterápiát és a szülőkonzultációkat. Megtudhatjuk, hogyan lehet úgy válni, hogy a gyerek a legkevésbé sérüljön, valamint azt is, mi számít normálisnak kamaszkorban, és miként lehet jó érzelmi kapcsolatot ápolni egy apatikus vagy lázadó kamasszal. A könyv sok tanulsággal szolgál azoknak a szülőknek, akiknek a gyereke serdülőkorba lépett, illetve akikben felmerült a válás gondolata.

„Szonja üzenete szüleinek elgondolkodtat. Harag, sértettség, otthoni feszültségek. Nehéz a kamasz lány helyzete, hiszen apjára és anyjára is haragszik, ők meg ráadásul egymásra is. Ilyenkor a szülők sokszor a saját indulataikkal és fájdalmukkal vannak elfoglalva, és… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A terapeuta esetei HVG Könyvek

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633045862
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
188 oldal · ISBN: 9789633046517

Most olvassa 1

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Deliága Éva: Ketten háromfelé

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

„Tapasztalatom szerint nem az jelenti a legnagyobb tragédiát a gyerekek számára, ha a szüleik elválnak. Hanem az, ahogyan válnak, és hogy milyen új családi egyensúly jön létre ezután.”

Deliága Éva kötete egy újabb ínyencség A terapeuta esetei sorozatból, amely egyaránt enged betekintést a gyermekterápia és a szülői konzultáció „titkaiba”. A szerző egy kivételesen hosszú terápiáját választotta ki, amelyben a tinédzser Szonját segíti át szülei válása és én-keresése kritikus időszakán. A válás gyászfolyamata során, amely az egész családot érinti, a pszichológus szerepe objektív külső szemlélőként az, hogy a hozzá járó gyermek a lehető legkevésbé sérüljön.

A könyv olvasása során számos hasznos tanácsot kaphatnak az érintett szülők, többek között azt, hogyan érdemes megmondani a gyereknek, válni fognak, illetve a kapcsolattartás kialakítására is jól alkalmazható tippeket ad. Ennek során felhívja a figyelmet a keretek szükségszerű felállítására, hiszen ez nagyon sokat segít a gyereknek a kialakult helyzetet kezelni. Az alkalmazott módszereket, mint a rajzterápia, a fókuszolás és a metamorfózis teszt az egyes ülések leírásán keresztül mutatja be, ezek hátteréről azonban szívesen olvastam volna egy picit többet, így itt maradt bennem egy kis hiányérzet. A pszichológusnő, többi szerző kollégájához hasonlóan, egyébként kiemeli, hogy nem a különböző módszerek számítanak igazán, hiszen a kutatások is azt támasztják alá, hogy ezek hatékonyságban nincs jelentős különbség. A kialakult bizalmi kapcsolat, az elfogadó légkör és az empátia gondoskodnak ugyanis egy-egy terápia során az eredményességről.

Mivel a kiadvány nemcsak a válásról, hanem a kamaszidentitásról is szól, így nemcsak azoknak ajánlható jó szívvel, akik gyerekkel válófélben vannak, elváltak vagy mozaikcsaládban élnek, hanem azoknak is, akik kamasz gyermeke(ke)t nevelnek.

gumicukor>!
Deliága Éva: Ketten háromfelé

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

Megint egy nagyon szuper könyv A terapeuta esetei sorozatból. Remekül megírt, érdekes történet, minden gyereknek azt kívánom, hogy ha már válnak, legalább ilyen intelligensen tudjanak elválni a szülei, ennyire a szemük előtt tartsák a gyerekük jóllétét. Nagyon nehéz lehet gyermekpszichológusként egy válófélben lévő pár gyerekét támogatni, főleg ha a szülők nem „szépen” válnak, és én sajnos inkább ilyenek eseteket ismerek. Viszont tök jó olvasni, hogy vannak, akik szülőtársak tudnak maradni, ha már a házastársság nem működött.

Az általam eddig olvasott részek közül ez a történet volt a leghétköznapibb (persze tisztába vagyok vele, hogy a leggyakoribb is valószínűleg). És mégis mennyire fontos téma, szomorú azt látni, hogy a könyvben megfogalmazott elveket a legtöbb válófélben lévő szülő részben vagy teljesen figyelmen kívül hagyja, ezzel örök sebeket okozva a gyerekének.

DaTa>!
Deliága Éva: Ketten háromfelé

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

Hogy lehet elérni, hogy egy kamasz gyermek, aki egyébként is nagyon sajátos, életkorából fakadó nehézségekkel küzd nap mint nap, a lehető legkevésbé sérüljön szülei válása, a család eddig általa ismert formájának felbomlása miatt? Ehhez nyújt segítséget Deliága Éva pszichológus, gyermekterapeuta ebben a kis kötetben. A szerző két éven át kísérte tanácsadó ülések keretében a kamasz Szonja és szülei sorsát, az ő történetükön keresztül megismerjük a kamaszlélek működését, specifikus jellemzőit és közben hasznos tanácsokat kapunk arról, mikre kell különösen figyelni egy válás során, a gyermek lelki egészsége érdekében.

Tapasztalatom szerint nem az jelenti a legnagyobb tragédiát a gyerekek számára, ha a szüleik elválnak. Hanem az, ahogyan válnak, és hogy milyen új családi egyensúly jön létre ezután., írja a szerző. Ez pedig a szülők felelőssége. Ezért is lenne jó, ha minden hasonló helyzetben lévő pár szakember segítségét kérné legalább egy néhány alkalmas konzultáció keretében, de ha azt nem is, legalább elolvasna ehhez hasonló könyveket.

7 hozzászólás
deaxx>!
Deliága Éva: Ketten háromfelé

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

Válás.
Így is lehet?
Így is lehet.

Szonja 13 éves, tehát a kamaszkor áldásos időszakát éli. A gyermekpszichológust a szülei keresik fel, akik válófélben vannak. Nem szeretnének a szükségesnél több fájdalmat okozni a lányuknak, aki ekkor már levert, sokat sír, betegeskedik…
A könyvben ezúttal az ő terápiáját követhetjük végig.

A könyv rengeteg adalékkal szolgál ahhoz, hogy a szülők megértsék a kamaszkorba lépő lányuk viselkedését. Központi témája a válás, illetve a kamaszkor, ezekről a témákról részletes, átfogó képet kapunk.
Egyik témáról sem rendelkeztem túl sok ismerettel korábban, persze kamasz én is voltam, de hogy akkor mennyire nem bírtam ilyen rálátással arra, hogy mi történik bennem! Hát, ez a könyv ébresztett csak igazán rá.

A kötetet hasznosnak érzem, segíthet azoknak a családoknak, akik ezt az utat járják.
Hogyan lehet úgy válni, hogy a lehető legkevésbé sérüljön a gyerek/kamasz?
… és hogy így is lehet? Hiszen annyira könnyű elcsúszni rossz irányba, és a rossz irányokról többet is hallunk / tudunk. Nem könnyű ügy, sokszor nehéz is volt olvasni, és ráébredni, hogy lehet jobb is, lehet jobban is…

Nagyon érdekes volt belelátni a terápiás folyamatba, a szülőkonzultációkat figyelmesen olvastam, ezek voltak számomra a legérdekesebbek: látjuk, mi zajlott az üléseken, látjuk aztán, hogy mit mondtak a szülők, most következik az elemzés, a közös nevezőre hozás.
A szakember itt olyan személy, aki csak a gyermek érdekét tartja szem előtt, talán ez a legfontosabb ebben a viszonyrendszerben: egy szereplő, aki a gyermek mellett áll.

Tulajdonképpen maguk a terápiás ülések ebben a kötetben kevésbé kötöttek le, mint a szakmai adalékok és a szülőkonzuktációk… pedig maga a terápia is érdekes lehet, sokféle módszer megjelenik benne, például a rajztesztek.

Néhol tömény; de hasznos, érdekes olvasmány.

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633045862
Nagy_Barna>!
Deliága Éva: Ketten háromfelé

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

Nagyon jó sorozat ez a „terapeuta esetei”. Egyszerre szakmai esettanulmány, emberi történet és közérthető pszichológiai edukáció. Richard Feynman, Nobel-díjas fizikus azt vallotta, hogy ha valamit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni, azt nem is érted igazán. A kötetet író Deliága Éva nagyon elegánsan követte ezt az elvet: szakzsargon ritkán szerepel, és akkor is közérthetően van körbeírva. A történet magával ragadó (még úgy is, hogy szerencsére nem vagyok érintett a kérdéskörben), elgondolkodtató és tanulságos. A terapeuta személyisége is átjön, de nem viszi el a fókuszt a főszereplő kamasz lány történetéről. Nem a mindent tudó szaktekintélyt, hanem a tudással és szakmai alázattal is rendelkező gondolkodó embert olvashatjuk, és ez hatalmas „aha-élményeket” eredményezett nálam. Nagyon tetszett Deliága Éva stílusa, remélem olvashatunk még könyveket tőle! :)


Népszerű idézetek

DaTa>!

Tapasztalatom szerint nem az jelenti a legnagyobb tragédiát a gyerekek számára, ha a szüleik elválnak. Hanem az, ahogyan válnak, és hogy milyen új családi egyensúly jön létre ezután.

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

Málnika P>!

A kamaszkor pszichológiai szempontból a szülőről való leválás időszaka, és jól leválni biztonságos háttérről lehet.

71. oldal

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

DaTa>!

Ne bírálják az alakját, külsejét, öltözködését! Ebben az életkorban úgyis a kortársak véleménye a mérvadó. Felnőtt kliensekkel beszélgetve tapasztalom, mekkora tüskét jelenthet kamaszkorban egy ilyen mondat: „Mozogjál, kislányom, ekkora fenékkel senkinek sem fogsz kelleni!” vagy: „Fiam, ha ilyen tohonya leszel, kiröhögnek a többiek!” Nehezen oldódó, egész életre kiható komplexusokat okozhatnak a szülők. Csínján kell bánni a motiváló szándékkal, a megalázás, megszégyenítés elmélyíti a serdülő amúgy is meglévő bizonytalanságérzetét. Hacsak nem szélsőségesen extrém a tinédzser ruházata, frizurája, sminkje, ne kritizáljuk. Egyrészt azért ne, mert úgyis túlóvónak, maradinak fognak tűnni, másrészt azért ne, mert a gyermek önkifejezésének része a megjelenése, és a serdülőkor a kísérletezés időszaka. Egyik héten deszkás, a másik héten emós? Most próbálgatja, hogy milyen is, és a külsőségekkel egy csoporthoz való tartozást jelez.

161. oldal

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

13 hozzászólás
DaTa>!

Szintén gyakori hiba, hogy ha harmadik fél jelent meg a kapcsolatban, azt egyértelműen okként jelölik meg. Tapasztalatom szerint ez már inkább okozat, hiszen egy jól működő kapcsolatot ritkán borít fel valaki egy flört vagy kaland kedvéért. Abban pedig, hogy a kapcsolat megromlott, vagy talán soha nem funkcionált jól, mindkét félnek van felelőssége.

60. oldal

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

31 hozzászólás
DaTa>!

Válás esetén a felnőtt felek önismeretének hiánya, az elégtelen érzelmi feldolgozás és megküzdés hibás működést okoz, aminek a gyermek látja kárát. A szerepek összekuszálása az egyik legsúlyosabb hiba. A gyerek nem a barátnője és nem az anyja a szülőjének, a fiú nem az új férfi a háznál! A gyerek nem a szülő lelki szemetesládája, és nem kis felnőtt – hanem gyerek. Jó lenne ebben a szerepben meghagyni. Ehhez el kell találni a helyes arányt, hogy a szülő mennyire mutassa ki a fájdalmát, összetörtségét. Hiba lenne hazudni a gyereknek, és eltitkolni, hogy baj van, hiszen a gyermek megérzi, és egyedül marad a kérdéseivel, ha titkolóznak előtte. Ugyanakkor hiba rázúdítani minden fájdalmat, mert a szülő nem várhatja el a saját kiskorú gyermekétől, hogy ő legyen a terapeutája, ő viselkedjen érettebben. A gyerekek hiteles, nem tökéletes, hanem csak „elég jó” szülőre vágynak, akinek lehetnek rossz érzései, lehet rossz passzban, ám alapvetően lehessen rá számítani.

96. oldal

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

DaTa>!

A szülő ne kutasson a kamasz után, ne nézze meg engedély nélkül a telefonját, naplóját, fiókját. Ebben az életkorban az intim szféra iránti igénye megnő. Lesznek titkai, szégyellheti testét, a baráti kapcsolatait a szülők szemétől távol szeretné intézni. Ha ezt a határt megsértik a szülők, hosszú időre elveszíthetik gyermekük bizalmát.

160. oldal

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

DaTa>!

Ne szidják a barátait! Mondhatnak finoman véleményt, de ne várják, hogy a gyerek a szülő szemével lássa a kortársait. Neki most mindennél fontosabb, hogy a többiek mit gondolnak róla.

160. oldal

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

DaTa>!

Pszichológusként mintha nemcsak a saját életemben lennék jelen, hanem a klienseimében is: ott vagyok a háttérben, ismerek minden szereplőt, több évre visszamenőleg tudom, ki mit csinált, miközben ezek a szereplők nem ismernek engem. Olvastam egyszer egy találó mondatot a közösségi hálón: „Valaki terapeutája mindent tud rólad.” Milyen igaz. Különleges helyzet, mellyel nem szabad visszaélni.

76. oldal

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

Málnika P>!

Sok válás során azért sérül a gyermek, mert a szülők elvárják, hogy a szövetségesük legyen. A szerepek áldozatra és elkövetőre egyszerűsödnek, és a felek nem veszik észre, hogy olyan terheket pakolnak a gyermek vállára, amely alatt összeroppan.

17. oldal

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

DaTa>!

Volt olyan szülő, aki felhördült, mikor azt javasoltam neki, hogy közös döntésként tálalják a válást. Mert nem érezte közös döntésnek. Saját magát áldozatnak érezte, és nem látta a szerepét abban, hogy így alakultak a dolgok. Mert a másik csalta meg. Mert a másik akarja elhagyni. Egyfelől érthető, hogy nem akar valótlant állítani, nem is biztatnék erre senkit. Másfelől a gyerek dolgát nehezíti meg ezzel a fekete-fehér gondolkodással, hogy „Apád a hibás!” vagy máshol „Anyád a hibás!”. A gyerek mindkét szülőt szereti, neki rossz, ha az egyik fél az elkövető, akit ezért utálni kell. Még ha vannak is olyan szélsőséges esetek, hogy egyértelműen az egyik fél járt el inkorrekt módon, ami a másikban súlyos érzelmi sebeket ejt, ott is látni kell, hogy a gyermek szempontja más!
Ő mindkét szülőjét szereti, neki más az érzelmi viszonya velük, mint a két szülőnek egymással. Egy megcsaló férj is lehet odaadó apuka, vagy egy több vasat a tűzben tartó feleség is lehet szerető anya. Ha egyik, másik vagy mindkét szülő nyíltan vagy burkoltan elvárja, hogy a gyerek az ő oldalára álljon, neki adjon igazat, a gyermekben úgynevezett lojalitáskonfliktus alakul ki. A családi krízis közepette, mikor a gyermek jövőképe is teljesen átrajzolódóban van, ez olyan extra teher számára, aminek a cipelése megnyomorító. Ha csak egy dolgot fogadnak meg a szakmai szempontok közül, ez legyen az: ne mondjanak rosszat a gyerek füle hallatára a másik szülőről!

61-62. oldal

Deliága Éva: Ketten háromfelé Válás gyerekkel

34 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Máté Gábor: Szétszórt elmék
Singer Magdolna: Ki vigasztalja meg a gyerekeket?
Vekerdy Tamás: Jól szeretni
Judith Herman: Trauma és gyógyulás
Susan Forward: Mérgező szülők
John Bradshaw: Vissza önmagunkhoz
Jonice Webb: Ismeretlen érzelmek hatásai a kapcsolatainkra
Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása
Bogár Zsuzsa: Válásterápia
Fischer Eszter: Modern mostohák