Ahol ​a folyami rákok énekelnek 4920 csillagozás

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és 60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.

Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt…

Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi Lányra” terelődik.

Az Ahol a folyami rákok énekelnek egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2022
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636041854 · Fordította: Csonka Ágnes
>!
Libri, Budapest, 2022
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636041847 · Fordította: Csonka Ágnes
>!
Libri, Budapest, 2022
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636041519 · Fordította: Csonka Ágnes

6 további kiadás


Enciklopédia 54

Szereplők népszerűség szerint

Catherine Danielle Clark (Kya) · Tate Walker · Jodie Clark · Jake Clark

Helyszínek népszerűség szerint

óceán · Észak-Karolina


Kedvencelte 1228

Most olvassa 297

Várólistára tette 1209

Kívánságlistára tette 1174

Kölcsönkérné 30


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Kicsit bajban vagyok, mert a könyv első fele nagyon tetszett, az írónő szépen leírta a helyszíneket és a mocsaras tájat. Érdekesek voltak számomra azok a részek, hogy Kya kislányként hogyan birkózik meg a világgal, milyen ötleteket talál a megélhetésre. Viszont a regény második felénél már nagyon ellenszenves lett számomra a karaktere, a folytonos menekülés, bújkálás, és az, hogy fut a problémák elől. Persze elzártan élt, de sajnos ettől a ténytől nem kezdtem el jobban kedvelni. Az egész könyv során csak Jumpin' volt az, akiről végig pozitív benyomásom volt. A vége spoiler.
A borítója gyönyörű, és az biztos, hogy erre a történetre évek múlva is emlékezni fogok az egyedisége miatt, de nem tartom valószínűnek, hogy bármikor is újra fogom olvasni.

22 hozzászólás
gesztenye63>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Csak abban bízom, hogy ha legközelebb minden előjelző tábla dacára, azokat flegmán ignorálva, kövér gázzal rákanyarodnék a manipulatív szentimentalizmus Hálivúdba vezető sztrádájára, akkor egy jóakaróm még épp időben rám dudál…

32 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Vannak könyvek, amik annyiszor jönnek az emberrel szembe, hogy egy darabig kíváncsi rá, aztán kicsit besokall tőle, végül megadja magát és úgy dönt, akkor ő is elolvassa. Na hát velem pont ez volt… Ez a könyv talán a legfelkapottabb volt a tavalyi évben és még 2020-ban is gyűjti a rajongóit. Nem véletlenül.
Van benne valami egyedi, valami különleges. Egy szokatlan helyszín, egy szokatlan főhős, ami érdekessé teszi a történetet. Engem is berántott azonnal. Mindemellett elsőre nagyon nehezen tudtam elfogadni, hogy egy 8-10 éves lány hogy tud önellátó lenni, hogy képes túlélni nem csak a forró nyári, de a hideg téli napokat is egyedül. Miután ezen elég gyorsan felülemelkedtem, már csak sodródtam a történésekkel és kíváncsian vártam a végkifejletet. Kya, a lápi lány története felkavaró, elgondolkodtató és rendkívül erős. Örülök, hogy olvashattam.

>!
Libri, Budapest, 2019
426 oldal · ISBN: 9789634332961 · Fordította: Csonka Ágnes
11 hozzászólás
Naiva P>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Mi újat is lehetne még hozzáfűzni ahhoz a könyvhöz, amely végül könnyeket csalt a szemembe? Olyan volt, mintha maga lenne az érzelmek kaleidoszkópikus játéka. Minden alkalommal más és más érzelmek, érzetek, egyetlen szóval nem is lehet kifejezni, jelzők sokasága tolul fel bennem. Lenyűgöző, lélegzetelállító, misztikus, kiismerhetetlen, varázslatos, realisztikus, mint egy tökéletesen csiszolt gyémánt, ami végül a földbe döngöl. Minden olyan lassan, aprólékosan van adagolva. A megfigyelések, cselekmények, interakciók, amik a történet végére összeállnak.
Az írásmód egyszerűen lélegzetelállító volt. Kifejezetten az a fajta könyv, amit ha egyszer elolvas valaki, soha nem fogja elfelejteni. Kár ragozni egyszerűen lélegzetelállítóan szép könyv volt. Minden nagyszerűen működött; a történet, a cselekmény, a karakterek. Remekmű volt. Ha valami, hát akkor ez a könyv bizony megérdemli a hype-ot.

21 hozzászólás
Gréta_Ürmösi>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Ez a könyv annyi alkalommal jött velem szembe az elmúlt egy évben, hogy úgy éreztem muszáj elolvasnom nekem is végre. Az eleje kicsit nehezen indult számomra, de egy gyönyörű végkifejletnek lehetünk tanúi, ha ezt a könyvet elolvassuk. Imádtam a tájleírásokat, csodálatos fogalmazás. Mindenképpen ajánlom mindenkinek. ♥

4 hozzászólás
mate55 >!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Csendes hatalom, lassú behúzás. Delia Owens szíve-lelke ott dobog az oldalakon, amelyek azonban nem giccses romantikát, (közel sem krimit) hanem a lápon élő emberek mindennapjait, a déli élet bonyolultságainak hiteles ábrázolását, és a természet menthetetlen szépségének értő kézzel megrajzolt történetét hordozza, ahol a szegénység és a természettel való intimitás közötti kapcsolat már régóta a vidéki közösségek megosztottságának része.

7 hozzászólás
robinson P>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

18. legjobb krimi a molyon? Ez vicc… Van itt minden, műfajok keverednek, megfelelő arányban: akad rejtély, egy titokzatos gyilkosság, de nem nevezném kriminek egyáltalán a regényt. A drámai romantikát lenyűgöző karakterek népesítik be. A fő érdekessége talán a helyszín, a történet Észak-Karolina mocsárvidékére repíti az olvasót az 1950-es és 60-as évekre.
Nekem a Drága kis szívem light, romantikusabb verziója.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/08/ahol-folyami-rak…

22 hozzászólás
Dóri_Margit>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Megdöbbentő a könyv.

Szívszaggató a kislány egyedül való boldogulása.
A magánya és az elzártsága döbbenetes.
Nagyon szerettem, hogy a természetben lelte meg a békéjét,nyugalmát. Imádom a természetet így nem volt túlzó benne a lápi lány zoológussá válása.

Erős érzelmeket váltott ki belőlem, de nem lepődtem meg hiszen ebben a könyvben minden volt. Keserűség,magány,félelem,buzgóság,szerelem,áldozat,gyilkosság,erőszak…

Kegyetlenek az emberek egymással és ezt a könyv nagyon jól vázolja Kya életének szakaszaiban. A végén csak pislogtam…
Különleges és egyedi. A borító pedig csodálatosan szép ^^

2 hozzászólás
MissFortune>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Régóta a kezembe akartam már venni. Egyrészt nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet az a könyv, ami már elég régóta toplistás, illetve rengetegszer elém kerül valami úton-módon. Másrészt a cím és a borító roppant figyelemfelkeltő, sokszor felmerült bennem a kérdés, hogy vajon ez a címecske mit rejt magában.
Így hát rászántam magam. Rengeteg érzelmet vonultat fel, elég szokatlan helyszínnel, illetve főszereplővel. Az első pár oldalnál láttam, hogy ez bizony nagyon egyedi lesz. Tényleg az lett több szempontból is:
-Kya a főszereplő elszigetelten él, egymagában gyerekkora óta. Érdekes, mert arra a kérdésre, hogy szerettem-e az Ő karakterét, nem tudnék zsigerből válaszolni. Néha igen, néha nem, sokat sajnáltam, vele örültem, izgultam érte. Elszomorított, ahogy a faluban a gyerekek bántak vele, aki akkor még baromira ártatlan lélek volt.
– A láp, mint helyszín az egyik kedvencem lett. Imádtam olvasni a kis leírásokat az élővilágáról.
– Ami még számomra egyedivé tette, az pedig az, hogy az utóbbi pár évben könyvet én még ilyen lassan nem olvastam. xD Ennél sokszor úgy éreztem, hogy félre kell tennem emésztgetni.
Kihagyhatatlan mű lett volna, de kedvenc azért nem lett.

Málnika P>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

„Mennyit hajlandó az ember feladni azért, hogy legyőzze a magányt?”

A szemet gyönyörködtető borító és a hype ezúttal nem vitt tévútra, az Ahol a folyami rákok énekelnek egy különlegesen csodálatos történet. Kya, akit csak Lápi Lányként emlegetnek, a mocsár gyermeke, azonban ezt a különös száműzetést nem önmaga választotta. Magánya hihetetlenül érzékletesen kerül ábrázolásra, a visszautasítások sorába és az egész életnyi sóvárgásba szinte az olvasó is beleroppan, míg a főszereplő mégis bátran viseli sorsát. Olvasás közben némi párhuzamot éreztem A tanult lány című könyvvel, hiszen Kya, Tarához hasonlóan, az elviselhetetlen körülmények ellenére mégis képes önerőből értéket alkotni, értékes életet élni. A regény, amelyben a csodálatos leírások mellett romantika, családtörténet, sőt bírósági tárgyalás is megfér, leginkább lélektanilag erős, kiválóan ábrázolja az önhibán kívüli magányt, a valahova tartozás elementáris vágyát, a kitaszítottságot és az előítéletességet is. A záró csavarok pedig számomra igazán meglepőek voltak, mesterien zárva a szerző elképesztően jól sikerült elsőkönyves bemutatkozását.


Népszerű idézetek

ibelieveinmyshelf P>!

– Az apja sokszor elmondta már Tate-nek, hogy az igazi férfi az, aki nem szégyell sírni, aki szívvel olvas verset, a lelkében érzi az operát, és mindent megtesz, ha meg kell védeni egy nőt.

64. oldal, 6. fejezet - A csónak és a fiú (Libri, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Tate Walker
Boglinc P>!

Miért a sérülteknek, a még mindig vérzőknek kell magukra vállalni a megbocsátás terhét?

233. oldal, 27. fejezet - Kint, a Hog Mountain Roadon (Libri, 2019)

Virág_Blogger>!

Mennyit hajlandó az ember feladni azért, hogy legyőzze a magányt?

193. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magány
Virág_Blogger>!

[…] megérinteni valakit annyit jelent, hogy az ember egy részét odaadja másnak, és azt a részt soha többé nem kapja vissza.

187. oldal

Annamarie >!

Az élet megtanította arra, hogyan kell péppé zúzni és lefagyasztani az érzéseket. De a magánynak saját iránytűje van.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magány
4 hozzászólás
Kókuszka>!

Elszigetelten élni egy dolog – félelemben élni egészen más.

331. oldal

Málnika P>!

– […] nem rohanhatsz el folyton! Néha muszáj megbeszélni a dolgokat. Szembenézni velük.

164. oldal, 18. fejezet

1 hozzászólás
ibelieveinmyshelf P>!

Talán vannak álmok, amiknek el kell enyészniük.

105. oldal, 12. fejezet - Aprópénz és dara (Libri, 2019)

Málnika P>!

A mellkasában ott dobogott egy szív nagyságú fájdalom. Semmi sem enyhítette. Sem a sirályok, sem egy ragyogó naplemente, sem a legritkább kagylók.

174. oldal, 21. fejezet


Népszerű triviák

Suba_Csaba P>!

A könyvből készült filmadaptáció 2022. augusztus 18-án kerül bemutatásra a hazai mozikban.

[port.hu]

Kapcsolódó könyvek: Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
2 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugo hét férje
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Colleen Hoover: Verity
Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje
L. J. Shen: A szörnyeteg
Miranda Cowley Heller: Papírpalota
Ana Huang: Twisted Love
Sienna Cole: Az ígéret szép szó
Ruby Saw: Savages – Vadak