Ahol ​a folyami rákok énekelnek 1832 csillagozás

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és 60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.

Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt…

Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi Lányra” terelődik.

Az Ahol a folyami rákok énekelnek egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza.

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Libri, Budapest, 2020
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337997 · Fordította: Csonka Ágnes
>!
Libri, Budapest, 2019
426 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634335665 · Fordította: Csonka Ágnes
>!
Libri, Budapest, 2019
426 oldal · ISBN: 9789634332961 · Fordította: Csonka Ágnes

Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Catherine Danielle Clark (Kya) · Tate Walker · Jake Clark · Jodie Clark


Kedvencelte 488

Most olvassa 175

Várólistára tette 989

Kívánságlistára tette 896

Kölcsönkérné 24


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson P>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Kicsit bajban vagyok, mert a könyv első fele nagyon tetszett, az írónő szépen leírta a helyszíneket és a mocsaras tájat. Érdekesek voltak számomra azok a részek, hogy Kya kislányként hogyan birkózik meg a világgal, milyen ötleteket talál a megélhetésre. Viszont a regény második felénél már nagyon ellenszenves lett számomra a karaktere, a folytonos menekülés, bújkálás, és az, hogy fut a problémák elől. Persze elzártan élt, de sajnos ettől a ténytől nem kezdtem el jobban kedvelni. Az egész könyv során csak Jumpin' volt az, akiről végig pozitív benyomásom volt. A vége spoiler.
A borítója gyönyörű, és az biztos, hogy erre a történetre évek múlva is emlékezni fogok az egyedisége miatt, de nem tartom valószínűnek, hogy bármikor is újra fogom olvasni.

18 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Vannak könyvek, amik annyiszor jönnek az emberrel szembe, hogy egy darabig kíváncsi rá, aztán kicsit besokall tőle, végül megadja magát és úgy dönt, akkor ő is elolvassa. Na hát velem pont ez volt… Ez a könyv talán a legfelkapottabb volt a tavalyi évben és még 2020-ban is gyűjti a rajongóit. Nem véletlenül.
Van benne valami egyedi, valami különleges. Egy szokatlan helyszín, egy szokatlan főhős, ami érdekessé teszi a történetet. Engem is berántott azonnal. Mindemellett elsőre nagyon nehezen tudtam elfogadni, hogy egy 8-10 éves lány hogy tud önellátó lenni, hogy képes túlélni nem csak a forró nyári, de a hideg téli napokat is egyedül. Miután ezen elég gyorsan felülemelkedtem, már csak sodródtam a történésekkel és kíváncsian vártam a végkifejletet. Kya, a lápi lány története felkavaró, elgondolkodtató és rendkívül erős. Örülök, hogy olvashattam.

>!
Libri, Budapest, 2019
426 oldal · ISBN: 9789634332961 · Fordította: Csonka Ágnes
11 hozzászólás
Naiva P>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Mi újat is lehetne még hozzáfűzni ahhoz a könyvhöz, amely végül könnyeket csalt a szemembe? Olyan volt, mintha maga lenne az érzelmek kaleidoszkópikus játéka. Minden alkalommal más és más érzelmek, érzetek, egyetlen szóval nem is lehet kifejezni, jelzők sokasága tolul fel bennem. Lenyűgöző, lélegzetelállító, misztikus, kiismerhetetlen, varázslatos, realisztikus, mint egy tökéletesen csiszolt gyémánt, ami végül a földbe döngöl. Minden olyan lassan, aprólékosan van adagolva. A megfigyelések, cselekmények, interakciók, amik a történet végére összeállnak.
Az írásmód egyszerűen lélegzetelállító volt. Kifejezetten az a fajta könyv, amit ha egyszer elolvas valaki, soha nem fogja elfelejteni. Kár ragozni egyszerűen lélegzetelállítóan szép könyv volt. Minden nagyszerűen működött; a történet, a cselekmény, a karakterek. Remekmű volt. Ha valami, hát akkor ez a könyv bizony megérdemli a hype-ot.

19 hozzászólás
robinson P>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

18. legjobb krimi a molyon? Ez vicc… Van itt minden, műfajok keverednek, megfelelő arányban: akad rejtély, egy titokzatos gyilkosság, de nem nevezném kriminek egyáltalán a regényt. A drámai romantikát lenyűgöző karakterek népesítik be. A fő érdekessége talán a helyszín, a történet Észak-Karolina mocsárvidékére repíti az olvasót az 1950-es és 60-as évekre.
Nekem a Drága kis szívem light, romantikusabb verziója.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/08/ahol-folyami-rak…

21 hozzászólás
MissFortune>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Régóta a kezembe akartam már venni. Egyrészt nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet az a könyv, ami már elég régóta toplistás, illetve rengetegszer elém kerül valami úton-módon. Másrészt a cím és a borító roppant figyelemfelkeltő, sokszor felmerült bennem a kérdés, hogy vajon ez a címecske mit rejt magában.
Így hát rászántam magam. Rengeteg érzelmet vonultat fel, elég szokatlan helyszínnel, illetve főszereplővel. Az első pár oldalnál láttam, hogy ez bizony nagyon egyedi lesz. Tényleg az lett több szempontból is:
-Kya a főszereplő elszigetelten él, egymagában gyerekkora óta. Érdekes, mert arra a kérdésre, hogy szerettem-e az Ő karakterét, nem tudnék zsigerből válaszolni. Néha igen, néha nem, sokat sajnáltam, vele örültem, izgultam érte. Elszomorított, ahogy a faluban a gyerekek bántak vele, aki akkor még baromira ártatlan lélek volt.
– A láp, mint helyszín az egyik kedvencem lett. Imádtam olvasni a kis leírásokat az élővilágáról.
– Ami még számomra egyedivé tette, az pedig az, hogy az utóbbi pár évben könyvet én még ilyen lassan nem olvastam. xD Ennél sokszor úgy éreztem, hogy félre kell tennem emésztgetni.
Kihagyhatatlan mű lett volna, de kedvenc azért nem lett.

Málnika>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

„Mennyit hajlandó az ember feladni azért, hogy legyőzze a magányt?”

A szemet gyönyörködtető borító és a hype ezúttal nem vitt tévútra, az Ahol a folyami rákok énekelnek egy különlegesen csodálatos történet. Kya, akit csak Lápi Lányként emlegetnek, a mocsár gyermeke, azonban ezt a különös száműzetést nem önmaga választotta. Magánya hihetetlenül érzékletesen kerül ábrázolásra, a visszautasítások sorába és az egész életnyi sóvárgásba szinte az olvasó is beleroppan, míg a főszereplő mégis bátran viseli sorsát. Olvasás közben némi párhuzamot éreztem A tanult lány című könyvvel, hiszen Kya, Tarához hasonlóan, az elviselhetetlen körülmények ellenére mégis képes önerőből értéket alkotni, értékes életet élni. A regény, amelyben a csodálatos leírások mellett romantika, családtörténet, sőt bírósági tárgyalás is megfér, leginkább lélektanilag erős, kiválóan ábrázolja az önhibán kívüli magányt, a valahova tartozás elementáris vágyát, a kitaszítottságot és az előítéletességet is. A záró csavarok pedig számomra igazán meglepőek voltak, mesterien zárva a szerző elképesztően jól sikerült elsőkönyves bemutatkozását.

gesztenye63 P>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Csak abban bízom, hogy ha legközelebb minden előjelző tábla dacára, azokat flegmán ignorálva, kövér gázzal rákanyarodnék a manipulatív szentimentalizmus Hálivúdba vezető sztrádájára, akkor egy jóakaróm még épp időben rám dudál…

19 hozzászólás
mate55 P>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Csendes hatalom, lassú behúzás. Delia Owens szíve-lelke ott dobog az oldalakon, amelyek azonban nem giccses romantikát, (közel sem krimit) hanem a lápon élő emberek mindennapjait, a déli élet bonyolultságainak hiteles ábrázolását, és a természet menthetetlen szépségének értő kézzel megrajzolt történetét hordozza, ahol a szegénység és a természettel való intimitás közötti kapcsolat már régóta a vidéki közösségek megosztottságának része.

3 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Némi távolságtartással kezdtem bele az olvasásba, de már az elején elárulom, hogy engem teljesen magába szippantott a történet. A cselekmény, a szereplők, a gyönyörű környezet teljesen elvarázsoltak, és nem is akartam ellenállni ennek a varázslatnak.
Az elszántság, az erő fantasztikusan szép története ez a könyv, amiben a túlélés, az életben maradás a cél, melynek kísérői a remény, a szeretet, a kétségbeesés. Ugyanakkor egy himnusz a természethez, melynek Kya kezdetektől a része volt, a mocsár, a tenger, a sirályok, a kagylók mind segítették a lányt az életben maradásban és abban, hogy végül egy erős, csodálatos felnőtt nővé váljon. Egy olyan emberré, aki a természet, a lápvidék szakértőjévé válik, aki egy fantasztikus tehetséggel megáldott művész.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.com/2020/02/delia-owen-ahol-f…

Kókuszka>!
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Szívszorító történet veszteségről, magányról, kétségbeesésről, kitaszítottságról, túlélésről. Kya 6 évesen maradt magára kis viskójukban, Észak-Karolina lápvidékén, ahol mocsár lett a családja sirályokkal, gémekkel. Hiába várja vissza édesanyját, aki apja ütlegelései elől menekül. Iskolába egyetlen napig jár, kigúnyolják, mocsári patkánynak nevezik. Éveken át vágyott arra, hogy befogadják, neki is legyenek barátai, családja, de ő csak a kitaszított Lápi Lány maradt. Sorsára hagyták, kigúnyolták, mezítlábas mocsárlakóként elszigetelten él, állandó ugrásra, menekülésre, rejtőzködésre kényszerült. Két segítője egy néger házaspár, és a „madártollas fiú”, aki megtanítja írni, olvasni, szerelem is szövődik közöttük, de a zaklatott, fura lányt ő sem meri a külvilágba kivinni. Teljes életútját nyomon követhetjük. Egy különleges hangulatú, lenyűgöző, lelkünkig hatoló történet, varázslatos képi világgal.

10 hozzászólás

Népszerű idézetek

moonchristal P>!

– Az apja sokszor elmondta már Tate-nek, hogy az igazi férfi az, aki nem szégyell sírni, aki szívvel olvas verset, a lelkében érzi az operát, és mindent megtesz, ha meg kell védeni egy nőt.

64. oldal, 6. fejezet - A csónak és a fiú (Libri, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Tate Walker
Boglinc P>!

Miért a sérülteknek, a még mindig vérzőknek kell magukra vállalni a megbocsátás terhét?

233. oldal, 27. fejezet - Kint, a Hog Mountain Roadon (Libri, 2019)

Virág_Blogger>!

Mennyit hajlandó az ember feladni azért, hogy legyőzze a magányt?

193. oldal

Annamarie P>!

Az élet megtanította arra, hogyan kell péppé zúzni és lefagyasztani az érzéseket. De a magánynak saját iránytűje van.

Kapcsolódó szócikkek: magány
3 hozzászólás
Virág_Blogger>!

(…) megérinteni valakit annyit jelent, hogy az ember egy részét odaadja másnak, és azt a részt soha többé nem kapja vissza.

187. oldal

Kókuszka>!

Elszigetelten élni egy dolog – félelemben élni egészen más.

331. oldal

Málnika>!

A mellkasában ott dobogott egy szív nagyságú fájdalom. Semmi sem enyhítette. Sem a sirályok, sem egy ragyogó naplemente, sem a legritkább kagylók.

174. oldal, 21. fejezet

moonchristal P>!

Talán vannak álmok, amiknek el kell enyészniük.

105. oldal, 12. fejezet - Aprópénz és dara (Libri, 2019)

Málnika>!

(…) nem rohanhatsz el folyton! Néha muszáj megbeszélni a dolgokat. Szembenézni velük.

164. oldal, 18. fejezet

Málnika>!

Az élet megtanította arra, hogyan kell péppé zúzni és lefagyasztani az érzéseket.

179. oldal, 22. fejezet


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Erin Watt: Papír hercegnő
Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
Jenny B. Jones: Tiéd leszek
Beth Flynn: Kilenc perc
Stephen King: Joyland
Mary Alice Monroe: Déli menyegző
Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverley-kert
Katie McGarry: Pushing the Limits – Feszülő húr
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Catherine Anderson: Szélbe írt sorok