Tátrai ​tüzek 3 csillagozás

Dékány András: Tátrai tüzek Dékány András: Tátrai tüzek Dékány András: Tátrai tüzek Dékány András: Tátrai tüzek

Részlet ​a könyvből:
"Bereci Szamó és én régi cimborák vagyunk. Mindössze annyi közöttünk a különbség, hogy gúnyám jobb mint az övé és hogy én a faluban lakom, Szamó meg a hegyekben. Mert hegyi vadász, valójában erdész, de a maga vadásza. Hiszen a Dolina, ismeritek, fenét se ér. Boróka van rajta, meg cirbolyafenyő; olyan magasan emelkedik a többi hegy fölé, hogy az erdő, a tölgy, meg a luc már sehogyan sem akar felmászni az oldalára. A járás odatette fel Bereci Szamót erdésznek, hogy lesse a boróka és a cirbolya növekedését, meg figyelje azt, hátha csoda történik: egyszer csak meggondolja a fenyves és mégis utat tör magának a köves rengetegben.
Van egy kunyhója, amely nem sokban különbözik a pakulárokétól, a kunyhóban két fekhely, egy szabadtűzhely, felette kondér az ágason és egy-két gúnya, juhbőrből készült ködmön az akasztókon. Mindezeken felül pedig – túróillat és avasszalonna szaga a kunyhó falai között… Bereci Szamó egyébként vidám legény, úgy köszönti Isten… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1939

>!
Singer és Wolfner, Budapest, 1939
210 oldal

Enciklopédia 2


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

csillagka P>!
Dékány András: Tátrai tüzek

A tátrai tüzek nem tudták felmelegíteni a szívemet. Kicsit régimódi, kicsit fura, olyan sose volt igaz történetek. Várjuk a muszkát és mikor megjön kiderül ők is emberek, nem farkasok, nem bántanak senkit, csak kicsit éhesek ezért minden lábasjószágot összeszednek a faluban, de hiszen régen nem ettek és itt még élnek az állatok (te jószágú baracklekvár)
Az is kiderül, hogy a parasztgúnya okosabb leányt takar mint az úri fiú lakkcipője, végül olyan jól összemelegszenek, lagzi lesz belőle és elválás mert a leány azért az oroszt nem várja be (pedig…..)
Itt kezdtem el gyanakodni, de nem! ez egy 1939-ben kiadott könyv, hmmm ez a mű sehová se sem sorolható, az én tappancsomba se. Azért tanultam ma is valamit :)
http://www.prominoritate.hu/folyoiratok/2012/ProMino12-…
Iszonyú csalódás, főleg mivel a párom ajánlása szerint ifjúsági hajós történeteket kellett volna találnom egyik kedvenc gyerekkori írójától (arra is készültem lelkileg) helyette kaptam egy rosszul megírt paraszti kesergőt.
Komolyan kezdem értékelni Wass munkásságát, ehhez képest maga a zsenialitás.
Nehéz kimondani de inkább őt, mint ezt.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

csillagka P>!

Bereci Szamó és én régi cimborák vagyunk.

(első mondat)

alaurent P>!

Fetyuska páter olyan orral rendelkezett, hogy bátran vélhette a szemlélő: amikor Fetyuskát összerakták a gólyák, történetesen nem volt raktáron egyetlen fújdogáló szerszám se… Már most, mit tegyenek?… Kerítettek egy piros paprikát, megfelelően kifúrták, lyukgatták és Fetyuska szája fölé erősítették.

Fetyuska páter

alaurent P>!

Ha zergét látok a Lubin, mosolygok, mert a magányos zerge látása azt jelenti a mi nyelvünkön, hogy valaki eljön ezen a télen, akit nagyon várunk. Többször is láttam zergét és akkor mindig rád gondoltam, hogy íme, itt a tél, minden készen, minden ünnepélyesen vár.

Tátrai tüzek

alaurent P>!

Az ott a Gerlachfalvi csúcs, távolabb a Szalóki-nyereg látszik és Istenem, amerre ellát a szem, micsoda ezüst itt minden! Ezüst és tompa kékség, meg rubintos csillogás, minden gyémánt, minden kő és jégplató valóságos gyémántbirodalom. Nyers és rideg csillogás, távoli mesebirodalom fénye, szikrázása… és mintha a hold is más lenne, mint az alsóbb régiókban.

A havason

Kapcsolódó szócikkek: Gerlachfalvi csúcs
alaurent P>!

Rétek… erdők.„ hatalmas, illatos szénakazlak… és a kastély, a gróf remek, csodálatos kastélya!… A barátaim, víg kedélyű, bolondos, bolondcimborák. És a leányok, a cigányos, bolondos, bolond jukker-lányok és főleg és mindenekfelett: Mária, Tesszáry Ambruó leánya..

Szever érzi az őszt

Kapcsolódó szócikkek: jukker-lány
szeklarka>!

Kakas Mihály azt mondta, hogy jól van és nagyot köpött Grün úr cipői közé, elintézve ezzel Sári néni készülő dikcióját és a maga szenteltvíz nélküli szavait.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Zoltán Mihály: Fogott figurák
Ivan Olbracht: Átok völgye
Borbély Sándor – Pomogáts Béla (szerk.): Ötágú síp
M. Takács Lajos (szerk.): Vergődő szél
Berniczky Éva: A tojásárus hosszúnapja
Móricz Zsigmond: Égi madár
Hajdu Péter – Kroó Katalin (szerk.): Elbeszélés a 19. és 20. század fordulóján
Mihail Solohov: Idegen vér
Iszaak Babel: Lovashadsereg és egyéb elbeszélések
Berniczky Éva: Várkulcsa