Kossuth ​Lajos tengerésze (Monostory Balázs 1.) 17 csillagozás

Kalandos regény
Dékány András: Kossuth Lajos tengerésze Dékány András: Kossuth Lajos tengerésze Dékány András: Kossuth Lajos tengerésze Dékány András: Kossuth Lajos tengerésze

Megint a tengeren és megint a vitorlák világában – ezúttal azonban jó száz évvel ezelőtti történet kerekedik Dékány András regényének lapjain. A magyar szabadságharc seregének – kevesen tudják – volt ugyanis egy valóságos tengeri hajója is . A tervbe vett, de soha meg nem valósult magyar tengeri flotta első egysége lett volna ez a hajó. Parancsnoka pedig – a regény főhőse – Monostory Balázs főhadnagy, aki a szabadságharc baljós fordulatai idején megszökteti vitorlását, hogy külön parancs, felsőbb jóváhagyás nélkül nekivágjon a tengereknek . A Kossuth Lajos tengerésze mindvégig izgalmas, fordulatos regény, amely méltóképpen sorakozik a szerző kalandos-hajós regényeihez.

Eredeti megjelenés éve: 1964

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637051272
>!
Móra, Budapest, 1986
438 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631142728 · Illusztrálta: Szecskó Tamás
>!
Móra, Budapest, 1969
440 oldal · Illusztrálta: Szecskó Tamás

2 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Monostory Balázs


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
pwz ISP
Dékány András: Kossuth Lajos tengerésze

Dékány András hajós-hajózós könyveit nagyon szeretem! A hat részből álló tengerészregény-sorozat mellett a másik fő műve a Monostory Balázs-sorozat. Valószínűleg ez is több részből állt volna, ha időközben nem hal meg az író. A harmadik részt (Mexikói legények) így is posztumusz, halála után adták ki. Az első rész, a Kossuth Lajos tengerésze máris kutatásra ösztönöz: valóban létezett az Implacabile, a Kérlelhetetlen, mint a 48-49-es szabadságharc egyetlen magyar tengerjáró hajója? És Monostory főhadnagy, aki három évvel később már mint Tahar bej a Kalóz parton üldözi a Vörös Oroszlánt, a brit kalózt és bandáját?
Nagyon szépen beilleszti a történetet az adott korszakba az író. Verona, Észak-Olaszországot megszálló osztrák hadsereg, benne magyar katonák, így Monostory főhadnagy, de feltűnik a felelős magyar kormány hadügyminisztere, Mészáros Lázár, Radetzky tábornagy (nocsak, a bécsi Theresianum után, itt a közelben, Gyöngyösön kezdte katonai pályáját, mint kadét a Vérteseknél – látod, @Gelso :D), az ellenállók, vagyis a karbonarik, Trieszt, a Monarchia tengerre néző kapuja, osztrák titkosrendőrök, vagy a K. u. K. hadiflotta. Ez a felvezetés a második részre, ahol már a Perzsa-öböl menti sejkségek léte a tét, megfűszerezve a kalózok elleni háborúval.
A Dékányt ismerőknek egy kis paradoxon az értékelés végére. Az író átfedést, keresztezési pontot – mai szóval crossovert – is szerkesztett a már említett két sorozatához Turkovics (vagy Turkovich) Daniló személyében. A tengerészregény-sorozat egyértelmű főhőse, a történetek összetartója „Turkovich Daniló kapitány, a tudós természetbúvár, a hajók, tengerek és szelek ismerője”. Az időrendben utolsó részben, Az óceán császára-ban 1946 után járunk, és még „vígan” hajózik az öreg. Itt 1848-ban találkozunk vele, mint 25-30 éves kormányossal, vagyis 1820 körül születhetett. Ha összevetjük az időket (1820-1946), akkor egy örökifjú, legalább 126 éves tengeri medvét kapunk :)! Na, ezen ne akadjunk ki, lényeg a történet, ami igenis izgalmas. Itt meg különben is Monostory Balázs és Porkoláb Péter kalandjai a fontosak, Daniló csak mellékszereplő, bár a „fontosabbik” fajtából… ;)

>!
Móra, Budapest, 1967
438 oldal
2 hozzászólás
>!
Fesskavics
Dékány András: Kossuth Lajos tengerésze

Régen olvastam, de jópárszor! Minden megvan benne, ami kell egy 14-18 éves olvasónak. Kimondottan ajánlom az ifjabb korosztálynak! Rám is nagy gatással volt. Jobban sikerült átadnia a hazafiasságot, mint Jókai agyonragozott Kőszívűjében

>!
Habók P
Dékány András: Kossuth Lajos tengerésze

A fekete herceget már is régen olvastam, és mindig terveztem, hogy az előző részre is sort kerítek, hiszen nélküle kicsit „levegőben lóg” a történet. Hát most, egy kihívásnak köszönhetően sort is kerítettem rá. És milyen jól tettem! Mert szívem-lelkem a vitorlásoké, de azért Monostory Balázs Bagdadban, Veronában is Triesztben is megtalálja azokat a helyeket, amelyekért egy könyvet érdemes elolvasni. No persze, a fordulatos kalandokon kívül.


Népszerű idézetek

>!
Habók P

A főhadnagy megállt, akárcsak az előbb az árkádok alatt, nagyot szusszant, lerázta hóterhétől a kürtőkalapot, csizmájával hatalmasakat dobbantott, majd kotorászni kezdett pantallója hátsó zsebében.
– A teremtésit – dünnyögte újfent –, a teremtésit!
Ez volt indulatkitörésének megszokott formája: a teremtésit… ízesen, magyarosan. „Oberleutnant Teremtésit” – így hívták egymás közt az osztrák, a morva, a cseh katonák. De akadt jó néhány magyar baka a Ferenc Károly-ezredben, aki ugyancsak így nevezte: „főhadnagy úr Teremtésit”.

>!
Habók P

…nincsen szebb, hatalmasabb a barátságnál! A barátság véd a gonosz ellen, a barátság ad biztonságot az öregség elviseléséhez.

>!
Habók P

– Rendes gyerek – mondta a főhadnagy.
Porkoláb Péter elismerően megsodorta hatalmas bajuszát.
– Az. Jó sajkás válna belőle!
Monostory felkacagott.
– Te, Péter, akként nézed az embereket, hogy jó vagy rossz sajkások!
– Mert ott azután megmutatkozik, ki a férfi a talpán!

Kapcsolódó szócikkek: Monostory Balázs

A sorozat következő kötete

Monostory Balázs sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Katona Miklós: Isten akaratából
Pelles Márton – Zsigmond Gábor: A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története
A horvát tengerpart
Helena Ladisla: Újratalálkozás az Adriánál
Horvátország
Françoise Sagan: Kopogtat a bánat
Celia Imrie: Nyár a Riviérán
Françoise Sagan: Jó reggelt, búbánat!
Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli