A ​fekete herceg (Monostory Balázs 2.) 23 csillagozás

Dékány András: A fekete herceg Dékány András: A fekete herceg Dékány András: A fekete herceg

A magyar ifjúság népszerű regényírójának, Dékány Andrásnak új regényében régi ismerőssel találkozunk. Monostory Balázs, „Kossuth Lajos tengerésze” újból színre lép. Ezúttal már a hontalanná lett negyvennyolcas magyarok világcsavargó életét éli. A bátor magyar tengerész a Távol-Keletre jut el, és elszegődik hajóskapitánynak egy klipperre. A múlt század végén, a gőzhajózás kezdetén még egyszer virágzásba lendült a szélhajtotta hajók építése. Akkor született meg minden idők legnagyszerűbb hajótípusa, a klipper, amely nemcsak szép hajó volt, hanem gyors is. Gyorsaságát a hatalmas népszerűségű klipperversenyek bizonyították, s e versenyek egyikének páratlan feszültségű, fordulatokban bővelkedő leírását olvashatjuk ennek az izgalmas regénynek lapjain.

Eredeti megjelenés éve: 1966

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 1984
434 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631134571 · Illusztrálta: Szecskó Tamás
>!
Móra, Budapest, 1974
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631101940
>!
Móra, Budapest, 1970
384 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Szecskó Tamás

1 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Monostory Balázs


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

csillagka>!
Dékány András: A fekete herceg

Dékány András újratöltve. Nem hagyott nyugodni a gondolat, a kalóz téma nagyon jó alkalmat adott az újraismerkedésre. Párom egyik kedvenc gyerekkori írója. Kerestem a kapcsolódási pontokat, és megtaláltam. Nem vagyok fiú és sajnos nem vagyok tizenkét éves se (fene se bánja, az az korszakot nem sírom vissza) de egyszerűen elvarázsolt a tengeri utazás, végig megyünk egy teaklipperrel a Kína-London hajóúton. Nagyon hiányzik a mai ifjúsági irodalomból a hajós, kalózos téma pedig filmen, sorozatban pörög, ez a világ pont annyira izgalmas amennyire még mindig elérhetetlen és megfoghatatlan. Színes, pergő, érdekes fiú könyv ahol egy pillanatig se éreztem, hogy lány létemre ki vagyok zárva.
Anyukák ilyen könyveket a gyerekek kezébe, hogy megszeressék az olvasást, de előtte tessék egy fiatalító kúrán részt venni (úgy is mindig azt hallottam, hogy a szülőnek tudnia kell a gyerek mit is olvas) apukák pedig gyorsan pótolják mert nem is sejtik mit hagytak ki:)

Bla IP>!
Dékány András: A fekete herceg

Nekem csak balatoni vitorlázás, folyami és tengeri hajóutak vannak élményként a tarsolyomban – meg volt szerencsém közelről megnézni a Moodi kapitány vezette, Willis cég hajóját , a Cutty Sark-ot, az egyedüli ma is létező klippert a london melletti dokkban, de sok mindent adnék egy ilyen klipper-versenyen való részvételért. Az ifjúkori élmény megismétlődött. Varázsos olvasni a távol keletről, Kínából-Londonba tartó hajó útjáról, ismerkedni a már kevéssé, vagy szinte alig használt nagy-vitorlás-hajós ismeretekkel – megjegyzem vannak most is nagy-vitorlás iskolahajók – , a Fekete Pirátokkal, a kínai-maláj kalózokkal való küzdelemről – persze nyugodt körülmények közt, mert jómagam a Kréta – Santorini hajóúton – már akkor is tudtam, hogy az egyik feltételezett Atlantiszon járok – is – amikor szél támadt és hullámzott a tenger – nehezen ettem meg az ebédemet…:(
Szóval élmény volt újra! Nagyon ajánlom!

pwz I>!
Dékány András: A fekete herceg

Most újra előveszem Dékány András Monostory Balázs-sorozatát. Pezsdül az ember vére, ha a klipperversenyről, a vitorlásokról olvas! Jönnek az emlékek, igaz, nem a Távol-Keletről, hanem egy remek Rio de la Plata-i vitorlázásról, ahol voltam kismatróz és kormányos is :D Kalózokkal mi nem találkoztunk – csak indiánokkal :) – , nem úgy Dékány hősei, akik az arab kalózok után ezúttal a Fekete Pirátok kínai-maláj-angol hajói elől is menekülnek, miközben a Lloyds híres – és valós – klipperversenyén Kínából Londonba tartanak. „Kicsiben” a Tiszán is lehet ilyet csinálni! Addig is ahoy, előre! :D A következő rész Mexikóba visz!

>!
Móra, Budapest, 1974
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631101940
Suhi>!
Dékány András: A fekete herceg

Kiváló ifjúsági regény! Tizenkét-tizenöt éveseknek kötelező!

Habók P>!
Dékány András: A fekete herceg

Még mindig olyan jó, mint amilyenre kamasz koromból emlékszem. Sok tengeri kalanddal, nagy csatával, sok hajós ismerettel.


Népszerű idézetek

Habók P>!

– Tudja, uram, a régi mondást: a kígyónak nemcsak feje, de farka is van!

Kapcsolódó szócikkek: Monostory Balázs
Habók P>!

Mah meghajolt Porkoláb előtt is, barátságosan biccentett:
— Legyen ön is a vendégem! Ha kell, akár tízezer évig.
Porkoláb meghökkenve meredt Mah úrra, de csak annyit mondott, ugyancsak angolul:
— Az egy kicsit sok lenne, Sir!

Habók P>!

Ha nem látod az eget, mert felhők takarják nyugodj ebbe bele. A felhők előbb-utóbb eltűnnek, és akkor újból látni az eget. Tehát várj türelemmel, mert mindennek a titka a türelem.

Habók P>!

…a klipper az a hajóféleség, amin a kapitány összes fehérneműjét és a legénység minden létező pokrócát felhúzzák a vitorlák mellé.


A sorozat következő kötete

Monostory Balázs sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jules Verne: A rejtelmes sziget
Simone Martin-Chauffier: Kalandok a kalózhajón
Jules Verne: Világítótorony a világ végén
Frederick Marryat: Az óceán kalandorai
Janusz Meissner: Jan Marten kalóz regényes históriája
Hoffmann Franz: A kalózkapitány titka
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
Pierdomenico Baccalario: A Képzeletbeli Utazók Klubja
Daniel Defoe: Singleton kapitány
Emily Diamand: Kalózok nyomában