Sugar 151 csillagozás

Deirdre Riordan Hall: Sugar

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Én ​vagyok az a kövér, félig Puerto Ricó-i, félig lengyel lány, aki úgy érzi, nem találja a helyét sem a saját bőrében, sem sehol máshol.

Sugar Legowski-Gracia nem volt mindig kövér, de tizenhét éves korára ez megváltozott. Ugyan nem annyira terebélyes, mint a mamája, aki hatalmas mérete miatt hónapok óta nem tudott kikelni az ágyból. Nem is annyira ormótlan, mint a bátyja, Görény, akibe több aljasság szorult, mint háj, és ez mindent elárul a természetéről. Sugar pont annyira túlsúlyos, hogy durva sértegetések céltáblája legyen, bármerre is jár: boltban, utcán vagy az iskolában.

Sugar találkozik Evennel – és nem Evannel, ahogy félig analfabéta apja helytelenül megadta a fia nevét a születési anyakönyvi kivonatán –, és megtapasztalja, milyen az, amikor valaki nem a testét, hanem őt magát látja. Valószínűtlen barátságuknak köszönhetően Sugar életében először megengedi magának azt a luxust, hogy a jövőre is gondoljon. A jövőre, amit nem árnyékol be a saját… (tovább)

Eredeti mű: Deirdre Riordan Hall: Sugar (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998038 · Fordította: Mergl-Kovács Bernadett

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Even · Sugar


Kedvencelte 26

Most olvassa 13

Várólistára tette 148

Kívánságlistára tette 139

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Deziréé
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Az elején jól becsapott a könyv, azt hitette el velem, hogy nem fogom ezt a történetet szeretni, erre fogta és teljesen megfordította a véleményem. Kb. a 150. oldaltól nem bírtam egyáltalán letenni. Olyan érzésem volt, mint amikor megkóstolok valami új nasit (ami nagyon izlik), és rájövök, hogy ebből soha nem elég egy kicsi. Igen én a történet rabja lettem.
Sugar iskolás évei hasonlítanak az én általános iskolás éveimre, én is mindig kaptam a csúnya szavakat. Emiatt is tudtam beleélni magam a szerepbe. Nem lehet az élet könnyű egy ilyen családdal és iskolatársakkal.
Amikor megjelent Even már tudtam, hogy ismételtem belezúgok egy kitalált személybe. Even egy olyan karakter, akinek egy csepp rossz tulajdonsága sincs, de tényleg.
Elmondom nektek, hogy valójában kicsit sírtam, ami ismételten bizonyítja menyire együtt tudtam érezni Sugarral. Egy ilyen önzetlen és erős női karakterrel rég találkoztam már. Hihetetlen egy történet.

1 hozzászólás
>!
Lomax
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Hatalmas meglepetést okozott ez a könyv.
Két részre tudnám bontani, az első, ami fogjuk rá, még kiszámítható, pont azt adja, amit vártam, és a második, ahol én egy olyan 3 percig letettem a könyvet, és csak a falat bámultam. Mégis hogyan történhetett az ? Olyan élmény volt, mintha egy barátommal beszélgettem volna, kellemesen és nyugisan, aztán hirtelen a semmiből előhúz egy fegyvert, és fejbe lövi magát. Jó, ez elég erős lett, de akkor is, én pontosan ezt éreztem a könyv olvasása közben. Egy olyan csavart dobott a végére, amire az istenért se gondoltam volna, vagy csak a legkétségbeesettebb, legelképzelhetetlenebb utolsó tippelésként nyögtem volna be. Megdöbbentő.
A regény önmagában nagyon feldühített, mindig is felment a vérnyomás az középiskolás témájú könyveknél, ha iskolai bántalmazásról olvastam, na de egy könyv, ahol ez végig jelen van… Nekem is volt egy nehéz évem a középiskolában, nem csak kívülről mondom azt, hogy ez mennyire nyomasztó. Fogalmam sincs, miért jó valakit megalázni, leszólni, mert más mint a többi. Az emberek idióták és ostobák, ez a könyv pedig ezt nagyon jól bemutatja.
Sugar valóban egy gyönyörű ember, kívül-belül(!) és örülhettek volna, ha ilyen barátjuk van. Amit ő tett mindennap a családjáért, -saját magánéletét is feláldozva- az már bizony tiszteletreméltó.
A stílus lendületes, az érzelmek nagyon szépen vannak ábrázolva, az írónő jól áttudta adni a hangulatot. Tettszett, hogy nem túlozta el a dolgokat, nem csinált belőle egy rózsaszín mesét. Bemutatta, hogy ez jelen van a világban, akár a szomszédodban, akár melletted a buszon, vagy az a csendes srác/lány az iskolafolyosón. Ők mind lehet, hogy bántalmazva élik mindennapjaikat, hogy segítségre szorulnak, vagy csak egyszerűen egy barátra, aki figyel rájuk.
Már több ilyen témájú könyvet olvastam, nekem még mindig az Eleanor és Park, illetve a Veled minden hely ragyogó a kedvenceim, de ahhoz képest, hogy semmilyen elvárással nem indultam neki a Sugar-nek, igazán megdöbbentett és lekötött.
Én nagyon sok mindenkinek ajánlanám, tiszta szívből.

2 hozzászólás
>!
KönyvParfé P
Deirdre Riordan Hall: Sugar

A könyv jó pár kemény témára is kitér: bántalmazás, megfélemlítés, táplálkozási rendellenességek. Időnként tényleg nehéz olvasni, mégis arra biztatlak, tedd meg. Megindító Sugar élete, és az út, amin végigmegy. A regény közel sem tökéletes, bőven vannak hibái, mégis hiteles és őszinte tud maradni. Azt hiszem, sok tizenéves tud majd azonosulni a főszereplővel, a szerző pedig megadja, amit oly sokan várunk a történet előrehaladtával: a reményt.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/12/01/deirdre_riordan_ha…

>!
loveQhuay P
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Cukorpapírba bújtatott kegyetlenség!

Ne olvassátok el ha jót akartok…! Ez a könyv örömtáncot járt az én kitépett és széttaposott szívemen. És nem csak egyszer!
Én mégis imádtam.

Nem találom a megfelelő szavakat, mert még mindig a könnyeimben úszok. Üres a fejem, és a szívem millió darabban….
Annyira utáltam és annyira szerettem egyszerre.
Utáltam, mert kegyetlen volt, utáltam, mert igazságtalan volt.
Szerettem, mert gyönyörű volt, szerettem mert elhittem, hogy jó lesz egyszer.
Szerettem Even miatt.
És utáltam Even miatt.

Even három levele darabokra tört.
Nem.
Even utolsó levele szilánkosra törte a szívem és a lelkem. És azóta csak bámulok ki a fejemből és törölgetem a könnyeimet.

7 hozzászólás
>!
GytAnett 
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Elmesélem a történetem ezzel a könyvvel. Könyvesboltban jártam, szerettem volna venni random 1-2 könyvet. Akkoriban jelent meg valahogy. Molyon már szembejött velem, de nem fogott meg a címe, még csak utána sem néztem meg, hogy miről szól. A boltban megtetszett a borítója, aztán a fülszöveg alapján is érdekesnek találtam, gondoltam, ezt szívesen látnám a polcomon. Egy komolyabb témába ágyazott laza szerelmes regényt vártam.
Állatira pofára estem.
A fene se gondolta volna, hogy ez sírós könyv lesz. Nem akartam ilyet olvasni.
Tegnap késő délután a kezembe vettem, majd negyed 1-kor letettem. Ha tegnap kellett volna értékelést írnom, csak annyit bírtam volna bepötyögni, hogy nem, nem, nem és nem!!.
Tényleg egy érzelmi hullámvasút volt ez a könyv. Teljesen szétcincált. Néha megpróbált felépíteni, és újra egy ép egészet csinálni belőlem, de a végén otthagyta a darabkáimat. Bevallom, kifejezetten nehéz volt magam utána összeszedni, igencsak depressziós hangulatba kerültem.
Mercyről, avagy Sugarról szól ez a könyv. Kövér lány. Azt hiszem, az előző tőmondatommal mindent elmondtam: az iskolai zaklatásokat, a barátok hiányát. Ráadásul otthon mindene van, csak támogató környezete nincs. A támogatás helyett kap főzést, házimunkát, egy igazán görény testvért, és egy elképzelhetetlenül paraszt anyukát, akiből fröcsög a gonoszság. Nem meglepő, hogy Sugar a súlya ellenére az édességekhez menekül a pillanatnyi kellemes érzésért.
Even. Most mondjam, hogy újabb tökéletesen álompasit avattam? Rendben, kimondom: újabb könyves álompasit avattam. Az ő élete is teli van szarságokkal. Lassan kié nincs? De próbálta a legtöbbet kihozni belőle. Ő legalább nem az önpusztításba menekült. Ő motort épített magának. Imádtam a karaktert. Ő és Sugar tényleg a borsó és a héja. Vagy a nap és a sugarai. Vagy nem tudom, hogy milyen hasonlatot mondjak még. Imádtam. Ennyi. Pont.
Az egész könyv hangulata végig nagyon nyomasztó volt. Komolyan mondom, még a viszonylag boldog részek alatt is ki voltam borulva. Végig az az érzésem volt (nem tudom, hogy így volt megírva a könyv, vagy valami sokadik érzék), hogy ez túl jó, hogy igaz legyen. Hogy valami történni fog, ami végérvényesen hazavágja az olvasót. Legalábbis engem.
Aztán jött egy pont, ahol kiakadtam. Nagyon. Olvastam, megálltam, pislogtam nagyokat, hogy most akkor mi is van, majd kipottyantak az első könnycseppek. Egy ideig kitartottak. :D
Sugar családja. Nem találok rá szavakat, annyira gusztustalan volt az egész. Soha nem értettem azokat az embereket, akik azt az elvet vallják, hogy a szomszéd lova is dögöljön meg. Miért nem lehet tenni azért, hogy jobb legyen? Tudom, megértem. Egy idő után valóban belefásul az ember az életébe. Főleg, ha nem látja belőle a kiutat, ha már elképzelni sem tudja. Görény esetében: ha egész életében ezt látta. Megértem. A tapasztalatokat nagyon nehéz felülírni, de nem lehetetlen! spoiler
Nem tudom, hogy mit írjak erről a könyvről. Annyi és annyi témát dob fel. Család, iskola, bántalmazás (iskolai, fizikai, lelki), párkapcsolat. 300 oldal, mégis annyi mindent belefért. Annyi mindenre fel tudja hívni a figyelmet. Annyi mindent taníthat egy arra fogékony olvasónak. Őszintén megvallva, minden tinédzsernek ajánlom. Akár menőnek, akár nyominak számít.
Tegnap nagyon este olvastam ki, és még mindig kavarognak a gondolataim. Egyetlen egy ok miatt adok neki csak 4.5 csillagot: néha már nagyon sok volt Sugar szenvedése. És mert annyiszor evett csokit, hogy szerintem én is benyomtam vagy egy kilót. :D Ja, és a legfontosabb: hogy tehetett ilyet az írónő??

2 hozzászólás
>!
Viktória_Erdei 
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Először is Even, bárcsak több ilyen fiú lenne a világon mint te. Aki nem nézi, hogy néz ki valaki, nem ítélkezik a másik felett a kinézete miatt. Aki inkább a belső értékeket veszi észre először. Köszönöm, hogy megismerhettelek. Even volt Sugar fénye a sötétségben, aki végül meglátta mi rejtőzik a felszín alatt. Even segítsége és bátorítása miatt már kevesebbet eszik Sugar, így egészségesebbé válik és magabiztosabbá. Teljesen megértette Sugar gondjait, mivel neki is gondjai vannak a családdal. Even egy laza, okos, jóképű, segítőkész, támogató. Tökéletes pasi. Egyik kedvenc pasim. ❤ :(
Sugar – az egyik legerősebb lány vagy, akiről valaha olvastam. Sajnos átérzem mit érezhettél az iskolában. Már hamarabb is rájöhettél volna, hogy ez nem állapot, amit anyukád csinál. De megértem.
Allie – lehet, hogy tökéletes tested van, de úgy tűnik, Even látta, hogy a felszín alatt, milyen vagy.
Henry – annyira örülök, hogy neked is sikerült megváltoznod. Köszönet Stacynek. :)
Sírtam, indulatos lettem, totálisan felbosszantott a könyv.
DE: megérte olvasni, mert nemcsak arról szólt, hogy a belső értékek sokkal fontosabbak egyes embereknek, hanem arról is, hogyha mások vagyunk, céltáblákka válhatunk. De egy idő után, jön valaki(k), akik segíthetnek.
Mindenkinek csak ajánlom!!

>!
Karcsika
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Nehéz.
És nem a lány súlya miatt írom le ezt a szót, hanem a fájdalom miatt. A „piszkálás” ahogy a tanárok és a szülők nevezik ezt a jelenséget egyszerűen visszataszító, az egyik legundorítóbb dolgok közé tartozik amik egy általános iskolában/középiskolában megtörténhetnek. Valaki mondja meg nekem, hogy ez miért jó. Valaki válaszolja meg nekem, hogy mi élvezet van abban ha verbálisan bántalmazol egy ártatlan embert aki nem tökéletes vagy nem olyan mint te?! Attól, hogy a te „elvárásaidnak” nem felel meg, attól még lehet jó ember, lehet értékes és legfőképpen van szive. Amit te megtaposol.
Lehet, hogy azért dühít fel ennyire ez a téma, mert velem is megtörtént ez és tudom, hogy milyen lelki trauma mikor bálnának/disznónak/tehénnek hívnak és konkrétan verbálisan bántalmaznak, mert, hogy nem vagy tökéletes. És igen, tudom, hogy nem csak erről szól a történet és igen spoiler és a családi háttere is, de az, hogy az iskolában ezt csinálják vele és még otthon is csak ezt kapja az több a soknál. Az aki ilyet még nem állt ki, az gondolom csak legyint, hogy áh, annyira nem lehet rossz. Pedig de. És tudjátok mit? Csodálom Sugart. Csodálom amiért feltudott állni egy ilyen trauma után, csodálom, hogy változtatott az életén és csodálom amiért megtanult kiállni önmagáért. Csodálom amiért tovább tudott lépni. Csodálom amiért mert élni!
Síros a vége, a zsepiket előkészíteni!

1 hozzászólás
>!
Sheila_7 
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Ez a könyv egy ingovány. Ha elkap, magával ránt, hiába hadakozol, próbálsz levegőt venni, egyre csak húz és húz le a mélybe. Eluralkodik rajtad, s a pórusaidon át addig hatol,míg el nem éri a szívedet, amit aztán jól megfacsargat, szétszaggat.
A Sugart nem lehet érzelmek garmadája nélkül olvasni. Elkeserít, felbosszant, indulatossá tesz, tükröt tart eléd, mosolyt csal az arcodra, reménnyel tölt el, pofon vág, kitépi a lelkedet, aztán megölelget.

Deirdre Riordan Hall regénye egy kétségbeesett kiáltás, amit mindenkinek meg kéne hallgatnia.
Fájni fog.
De fájnia kell, ettől lesz valóságos.
És a tudattól, hogy mindig van esély a változásra, az újra.
A napfelkelte csak ránk vár.

10 hozzászólás
>!
Pillecukorkám
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Ez egy gyönyörű történet volt… Sírtam, nevettem és együtt hálálkodtam Evennel és Sugarral… Egy gyönyörű történet…. Nagyon, de nagyon gyönyörű! Egy olyan mesebeli kis valami, hogy nagyon… Imádtam minden egyes kis centimétert ennek a könyvnek..*-*-*

>!
popKORN0725
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Ez a konyv tultett minden mercemen.
Alapvetoen szeretem a hasonlo hangvetelu es temaju konyveket, de apam… ez borzaszto volt.
Sajnos a legnagyobb hibaja a konyvnek, hogy retesteszta hosszusagura van nyujtva Sugar szenvedese, es mikor mar amugy is boven a padlo alatt hever a lany, a szerzo meg parat bele is rugdos – teljesen feleslegesen.
Ennek a konyvnek Even volt az egyetlen kedvelheto karaktere. Valahol o volt az, akiben minden normalitasa a vilagnak visszakoszont, ugyanakkor az o hata mogott is volt egy kupac sz*rsag. spoiler
Gorenyen kivul meg Mama volt a konyv alomfoszereploje. Ezek ketten minden letezo emberi mocskot magukba foglalnak, a draga Hillary fele ribikrol nem is beszelve – es ezalol a „legjobb” baratno sem kivetel. Ha valaki, aki ennyit tesz a legjobbnak titulalt baratjaert az kerem szepen eletre sem melto.
Sugar egy pontig meg kedvelheto, ugyanakkor sok(k). Eljon az a pont amikor a sutikbol es a mertektelen zabalastol en is megcsomorlottem es rajottem, hogy ez a lany beteg – ami felig-meddig ertheto is. De az amerikai klise itt is teljesen mukodott, hogy ha boldog akarsz lenni, akkor legyel gebe es a vilag kinyilik. Hat nem ezen mulik. Mert aki harmoniaban van onmagaval es el tudja fogadni magat (ujabb klise :D), az lehet sulyfelesleggel is boldog.
Igazabol baromira felhuzott ez a konyv, ezert nem is irtam eddig ertekelest rola, mert kellett, hogy ulepedjen bennem, de most sem latom maskent… Tele van felesleges huzasokkal, banalis tulzasokkal es ezek mellett minden josagat elveszti, es mar-mar ertekelhetetlen kis valami marad a vegen.

12 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Sheila_7

Szerintem nem a kövérségem határozza meg, ki vagyok. A zsírréteg rejti el az igazi énemet a külvilág és még magam elől is. Elrejti az érzelmeimet és az igazságot.

>!
Cathleen

…te és én úgy illünk egymáshoz, mint egy kirakós két darabja, méghozzá a két legfontosabb darabja.

>!
Sheila_7 

–Sugar, én egy gyönyörű, kreatív és okos lányt látok. Igen, azt is látom, hogyan festesz kívülről. Nem úgy nézel ki, mint amit a kislányok látnak a magazinokban, a filmekben, nem is úgy, mint a Hillaryhez és Allie-hez hasonló lányok, de ha mindannyian ugyanúgy néznénk ki, vagy ami még rosszabb, ugyanúgy viselkednénk akkor a világ unalmas lenne. Neked vannak domborulataid. Ezek tesznek téged azzá, aki vagy, és én kedvelem ezt a lányt. Tulajdonképpen te vagy számomra a világon a legkedvesebb. Mélyen, legbelül van önbizalmad, csak hagynod kellene, hogy a felszínre törjön.

Kapcsolódó szócikkek: Even · Sugar
>!
Gretii

A legjobb, amit tehetek, hogy elfogadom magam, és továbblépek.

Kapcsolódó szócikkek: Sugar
>!
Gretii

Mindig is túl sok voltam, mégsem elég.

Kapcsolódó szócikkek: Sugar
>!
Believe_in_fate

– Gyönyörű lelked van, Shoog. Ne engedd, hogy mások, még azok sem, akikben úgy érzed, meg kellene bíznod, mást mondjanak rólad!

118. oldal

>!
Deziréé

Sosem éreztem magam ennyire boldognak.

219. oldal

>!
Evika82 P

– Briósozza meg! – kiáltok fel.
Even szeme elkerekedik. Attól tartok, azt hiszi, hogy brióst
akarok enni. Elmagyarázom neki, hogy az iskolában felejtettem
a könyvemet, majd hozzáteszem:
– Felállítom azt a szabályt magamnak, hogy nem mondom
ki a „b” betűs szót. Ha kifogyok az alternatívákból, vagy
amikor muszáj használnom, akkor talán kiejtem a számon, de
addig nem.
– És most a briós jutott eszedbe? – kérdezi.
– Igen, de lehet még barackozza, burgonyázza, birsalmázza,
brokkolizza meg…
Even felnevet.
Elmosolyodok.
– Ez az! Ezt szeretem látni! – mondja.
– Micsodát? – kérdezem.
– A mosolyodat.

Kapcsolódó szócikkek: Even · Sugar
>!
Sheila_7

– És mégis, mit csináljak vele? Nem engedhetem el csak úgy.
–Nem érdekel. Vidd vissza, ahonnan hoztad! –parancsolja mama dühösen.
–Nem lehet. Ez csak egy piton. Figyu, nem nő nagyobbra másfél méternél.
Mama csúnya pillantást vet rá.–
És hány egeret eszik egy másfél méteres piton? – sziszegi mama.
–Az egyik sráctól kaptam, hogy adjam oda a barátnőmnek, de neki nem kellett. Petúnia a neve.

>!
Ninácska 

– A fene essen beléd, folyton útban vagy!

7. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kuszing Gábor – Spronz Júlia – Wirth Judit: Szakmai módszertani útmutató a párkapcsolati erőszak elleni hatékony fellépésre
Orbán Krisztina Kolos: Transz emberek ellen elkövetett erőszakos és diszkriminációs cselekmények dokumentálása: magyarországi tapasztalatok
Katie McGarry: Pushing the Limits – Feszülő húr
Cassandra Clare: Mennyei tűz városa
Gayle Forman: Ha maradnék
Maggie Stiefvater: Forever – Örökké
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat
Kelly Oram: Cinder és Ella
John Green: Csillagainkban a hiba
K. A. Tucker: Ten Tiny Breaths – Tíz apró lélegzet