Sugar 377 csillagozás

Deirdre Riordan Hall: Sugar

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Én ​vagyok az a kövér, félig Puerto Ricó-i, félig lengyel lány, aki úgy érzi, nem találja a helyét sem a saját bőrében, sem sehol máshol.

Sugar Legowski-Gracia nem volt mindig kövér, de tizenhét éves korára ez megváltozott. Ugyan nem annyira terebélyes, mint a mamája, aki hatalmas mérete miatt hónapok óta nem tudott kikelni az ágyból. Nem is annyira ormótlan, mint a bátyja, Görény, akibe több aljasság szorult, mint háj, és ez mindent elárul a természetéről. Sugar pont annyira túlsúlyos, hogy durva sértegetések céltáblája legyen, bármerre is jár: boltban, utcán vagy az iskolában.

Sugar találkozik Evennel – és nem Evannel, ahogy félig analfabéta apja helytelenül megadta a fia nevét a születési anyakönyvi kivonatán –, és megtapasztalja, milyen az, amikor valaki nem a testét, hanem őt magát látja. Valószínűtlen barátságuknak köszönhetően Sugar életében először megengedi magának azt a luxust, hogy a jövőre is gondoljon. A jövőre, amit nem árnyékol be a saját… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
320 oldal · ISBN: 9789633996669 · Fordította: Mergl-Kovács Bernadett
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
320 oldal · ISBN: 9789633996676 · Fordította: Mergl-Kovács Bernadett
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998038 · Fordította: Mergl-Kovács Bernadett

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Even · Sugar


Kedvencelte 63

Most olvassa 10

Várólistára tette 203

Kívánságlistára tette 133

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Egyszerre utáltam és szerettem.
A könyv nagyon erősen indul, megtudjuk, hogy Sugarnak milyen problémái vannak, mennyire sok bántalmazást kell eltűrnie élete során. Nem elég, hogy az iskolában is szekálták még otthon sincs nyugta, ugyanis az anyja és Görény is undorítóan bánnak vele. Erről még olvasnom is nehéz volt, nem hogy átélni. Borzasztó abba belegondolni, hogy mennyien élhetik át ezt..
Aztán egy hosszú és zord tél után megjelenik a napsugár, Even. Ennyire kedves, önzetlen, jóravaló karakterrel ritkán találkozok.
Imádtam olvasni, ahogy Sugarnak felszínre tör a magabiztosabb énje, ki mer állni magáért. Összességében mégis boldog befejezést kapott a történet.
Brutálisan őszinte könyv, rengeteg problémát érint. Az iskolai bántalmazóknak mindenképp a kezükbe adnám.

Nikolett0907 P>!
Deirdre Riordan Hall: Sugar

„– Sugar, én egy gyönyörű, kreatív és okos lányt látok. Igen, azt is látom, hogyan festesz kívülről. Nem úgy nézel ki, mint amit a kislányok látnak a magazinokban, a filmekben, nem is úgy, mint a Hillaryhez és Allie-hez hasonló lányok, de ha mindannyian ugyanúgy néznénk ki, vagy ami még rosszabb, ugyanúgy viselkednénk akkor a világ unalmas lenne. Neked vannak domborulataid. Ezek tesznek téged azzá, aki vagy, és én kedvelem ezt a lányt. Tulajdonképpen te vagy számomra a világon a legkedvesebb. Mélyen, legbelül van önbizalmad, csak hagynod kellene, hogy a felszínre törjön.”

Nagyon nehezen tudom leírni, mit is éreztem ennek a történetnek az olvasása folyamán.

Első körben talán azt jegyezném meg, hogy pontosan bele tudtam élni magamat, a főszereplő mindennapi életében.
Én sem az a lány voltam az iskolában, akit elfogadtak, vagy megértettek. A mindennapos szóbeli bántalmazások tárgya voltam, a gúnyolódás és esetenként fizikai bántalmazás céltáblája.
Teljesen mindegy, hogy ez a testi vagy lelki másság miatt van, teljesen elítélem és felnőttként valószínűleg ezért is lettem ennyire extrovertált.

Ahogy haladtam a történettel úgy öntött el az a hihetetlen erős és mélyről jövő harag és gyűlölet.
Igen haragot éreztem, mert ezek a sérülések borzalmas károkat okoznak a későbbiek folyamán egy kamasz életében.

Teljesen megértem, hogy milyen nehéz az élet egy ilyen családdal és iskolatársakkal.

Viszont Even megjelenésével picit jobban éreztem magam, annyira különleges karakterrel ismerkedtem meg….talán nincs is a valóéletben ilyen személyiség, nem találtam egy rossz tulajdonságot se, amibe belekapaszkodhattam volna…és pont ezért nagyon megszerettem.

Őszintén szólva, nem bírtam ki és igen is könnyes lett a szemem. Nagyon meghatódtam ettől a történettől.
És nagyon örülök, hogy Sugar ilyen erős és hihetetlen önzetlen karakter.
Egyszerűen nem találok szavakat …és lehet teljesen feleslegesen erőlködök..

Kedvenc, mert tükör a régi lelkemnek és ajánlom, mert nagyon sok mindent másképpen látsz a történet olvasása után!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998038 · Fordította: Mergl-Kovács Bernadett
Szücsi>!
Deirdre Riordan Hall: Sugar

$@!% Elöször is a földhöz szeretném csapni ezt a könyvet és rá akarok ordítani amiért ilyen.Aztán sírva magamhoz akarom ölelni és hálálkodni amiért ilyen szerencsés vagyok hogy elolvashatam és hogy ez nem velem történt meg a való életben.
A könyvet kezdetben nagyon, de tényleg nagyon utáltam egészen Evenig és közben is volt úgy hogy a legszívesebben a falhoz vágtam volna a könyvet mérgemben azért ami bele van írva.spoiler
Kellenek az ilyen könyvek az ember életében hogy segítsen kinyitna a szemét a nagyvilágra.
Nem vagyok az a sírós típus az életben sem, hát még a könyvek terén, de ennek a könyvnek sikerült néhány jó sok kövér könycseppet kicsikarnia belőlem. A fene gondolta volna hogy sírni fogok rajta. Nem szeretek ilyet olvasni xd
Oooh és Even…Even az én napsugaram a könyvben. Lehet tökéletes volt, de kelett bele. Ez a könyv egy igazi jing- és jang. Sugar keserű és szmorú életében ott volt Even. A kicsi jó aki miatt érdemes élni és elolvasni ezt a konyvet mert az ő hatására láthatjuk hogy hogy válik Sugar egy igazán erős és független karakteré. spoiler
Akarok én is egy saját Event aki bearanyozhatná a napjaimat…❤
Készülj fel….mert ha elolvasod akkor ezt a könyvet egyszere fogod szeretni és egyben utálni is. Tükröt tart eléd és nem is veszed észre, de a végén szilánkosra fog törni ez a tükör és vele együtt a szived is. Kegyetlenül őszinte, de gyönyörű is.
A legfontosabb: „Légy szabad!” Azt hiszem ennyi lenne, most megyek és telesírom a párnámat…

5 hozzászólás
loveQhuay>!
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Cukorpapírba bújtatott kegyetlenség!

Ne olvassátok el ha jót akartok…! Ez a könyv örömtáncot járt az én kitépett és széttaposott szívemen. És nem csak egyszer!
Én mégis imádtam.

Nem találom a megfelelő szavakat, mert még mindig a könnyeimben úszok. Üres a fejem, és a szívem millió darabban….
Annyira utáltam és annyira szerettem egyszerre.
Utáltam, mert kegyetlen volt, utáltam, mert igazságtalan volt.
Szerettem, mert gyönyörű volt, szerettem mert elhittem, hogy jó lesz egyszer.
Szerettem Even miatt.
És utáltam Even miatt.

Even három levele darabokra tört.
Nem.
Even utolsó levele szilánkosra törte a szívem és a lelkem. És azóta csak bámulok ki a fejemből és törölgetem a könnyeimet.

7 hozzászólás
Deziréé>!
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Az elején jól becsapott a könyv, azt hitette el velem, hogy nem fogom ezt a történetet szeretni, erre fogta és teljesen megfordította a véleményem. Kb. a 150. oldaltól nem bírtam egyáltalán letenni. Olyan érzésem volt, mint amikor megkóstolok valami új nasit (ami nagyon izlik), és rájövök, hogy ebből soha nem elég egy kicsi. Igen én a történet rabja lettem.
Sugar iskolás évei hasonlítanak az én általános iskolás éveimre, én is mindig kaptam a csúnya szavakat. Emiatt is tudtam beleélni magam a szerepbe. Nem lehet az élet könnyű egy ilyen családdal és iskolatársakkal.
Amikor megjelent Even már tudtam, hogy ismételtem belezúgok egy kitalált személybe. Even egy olyan karakter, akinek egy csepp rossz tulajdonsága sincs, de tényleg.
Elmondom nektek, hogy valójában kicsit sírtam, ami ismételten bizonyítja menyire együtt tudtam érezni Sugarral. Egy ilyen önzetlen és erős női karakterrel rég találkoztam már. Hihetetlen egy történet.

1 hozzászólás
KönyvParfé P>!
Deirdre Riordan Hall: Sugar

A könyv jó pár kemény témára is kitér: bántalmazás, megfélemlítés, táplálkozási rendellenességek. Időnként tényleg nehéz olvasni, mégis arra biztatlak, tedd meg. Megindító Sugar élete, és az út, amin végigmegy. A regény közel sem tökéletes, bőven vannak hibái, mégis hiteles és őszinte tud maradni. Azt hiszem, sok tizenéves tud majd azonosulni a főszereplővel, a szerző pedig megadja, amit oly sokan várunk a történet előrehaladtával: a reményt.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/12/01/deirdre_riordan_ha…

GytAnett>!
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Elmesélem a történetem ezzel a könyvvel. Könyvesboltban jártam, szerettem volna venni random 1-2 könyvet. Akkoriban jelent meg valahogy. Molyon már szembejött velem, de nem fogott meg a címe, még csak utána sem néztem meg, hogy miről szól. A boltban megtetszett a borítója, aztán a fülszöveg alapján is érdekesnek találtam, gondoltam, ezt szívesen látnám a polcomon. Egy komolyabb témába ágyazott laza szerelmes regényt vártam.
Állatira pofára estem.
A fene se gondolta volna, hogy ez sírós könyv lesz. Nem akartam ilyet olvasni.
Tegnap késő délután a kezembe vettem, majd negyed 1-kor letettem. Ha tegnap kellett volna értékelést írnom, csak annyit bírtam volna bepötyögni, hogy nem, nem, nem és nem!!.
Tényleg egy érzelmi hullámvasút volt ez a könyv. Teljesen szétcincált. Néha megpróbált felépíteni, és újra egy ép egészet csinálni belőlem, de a végén otthagyta a darabkáimat. Bevallom, kifejezetten nehéz volt magam utána összeszedni, igencsak depressziós hangulatba kerültem.
Mercyről, avagy Sugarról szól ez a könyv. Kövér lány. Azt hiszem, az előző tőmondatommal mindent elmondtam: az iskolai zaklatásokat, a barátok hiányát. Ráadásul otthon mindene van, csak támogató környezete nincs. A támogatás helyett kap főzést, házimunkát, egy igazán görény testvért, és egy elképzelhetetlenül paraszt anyukát, akiből fröcsög a gonoszság. Nem meglepő, hogy Sugar a súlya ellenére az édességekhez menekül a pillanatnyi kellemes érzésért.
Even. Most mondjam, hogy újabb tökéletesen álompasit avattam? Rendben, kimondom: újabb könyves álompasit avattam. Az ő élete is teli van szarságokkal. Lassan kié nincs? De próbálta a legtöbbet kihozni belőle. Ő legalább nem az önpusztításba menekült. Ő motort épített magának. Imádtam a karaktert. Ő és Sugar tényleg a borsó és a héja. Vagy a nap és a sugarai. Vagy nem tudom, hogy milyen hasonlatot mondjak még. Imádtam. Ennyi. Pont.
Az egész könyv hangulata végig nagyon nyomasztó volt. Komolyan mondom, még a viszonylag boldog részek alatt is ki voltam borulva. Végig az az érzésem volt (nem tudom, hogy így volt megírva a könyv, vagy valami sokadik érzék), hogy ez túl jó, hogy igaz legyen. Hogy valami történni fog, ami végérvényesen hazavágja az olvasót. Legalábbis engem.
Aztán jött egy pont, ahol kiakadtam. Nagyon. Olvastam, megálltam, pislogtam nagyokat, hogy most akkor mi is van, majd kipottyantak az első könnycseppek. Egy ideig kitartottak. :D
Sugar családja. Nem találok rá szavakat, annyira gusztustalan volt az egész. Soha nem értettem azokat az embereket, akik azt az elvet vallják, hogy a szomszéd lova is dögöljön meg. Miért nem lehet tenni azért, hogy jobb legyen? Tudom, megértem. Egy idő után valóban belefásul az ember az életébe. Főleg, ha nem látja belőle a kiutat, ha már elképzelni sem tudja. Görény esetében: ha egész életében ezt látta. Megértem. A tapasztalatokat nagyon nehéz felülírni, de nem lehetetlen! spoiler
Nem tudom, hogy mit írjak erről a könyvről. Annyi és annyi témát dob fel. Család, iskola, bántalmazás (iskolai, fizikai, lelki), párkapcsolat. 300 oldal, mégis annyi mindent belefért. Annyi mindenre fel tudja hívni a figyelmet. Annyi mindent taníthat egy arra fogékony olvasónak. Őszintén megvallva, minden tinédzsernek ajánlom. Akár menőnek, akár nyominak számít.
Tegnap nagyon este olvastam ki, és még mindig kavarognak a gondolataim. Egyetlen egy ok miatt adok neki csak 4.5 csillagot: néha már nagyon sok volt Sugar szenvedése. És mert annyiszor evett csokit, hogy szerintem én is benyomtam vagy egy kilót. :D Ja, és a legfontosabb: hogy tehetett ilyet az írónő??

2 hozzászólás
Csabii>!
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Szeretem az olyan könyveket, aminek az elolvasása után többnek érzem magam és ennél határozottan tudtam, hogy megérte a rá fordított időt.
A Hármak című könyvet cseréltem el erre.
Teljes mértékben megérte.
Nagyon szerettem a történetet , szerettem a mondanivalóját, a főszereplőket!
Az értékeket amiket Even képviselt és Sugar jellemfejlődését..

Sokkal, de sokkal mélyebb ez a könyv, mint amire gondol az olvasó első tekintetben! Nem egy tipikus szerelmes könyv, hanem foglalkozik a jelenkor iskolai és családi problémáival és a rossz dolgok ellenére mindig adagolja a szeretetet.

Csak 300 oldal nagyjából de csordúltig van érzelmekkel. Olvasd el, nem bánod meg!

Viktória_Erdei P>!
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Először is Even, bárcsak több ilyen fiú lenne a világon mint te. Aki nem nézi, hogy néz ki valaki, nem ítélkezik a másik felett a kinézete miatt. Aki inkább a belső értékeket veszi észre először. Köszönöm, hogy megismerhettelek. Even volt Sugar fénye a sötétségben, aki végül meglátta mi rejtőzik a felszín alatt. Even segítsége és bátorítása miatt már kevesebbet eszik Sugar, így egészségesebbé válik és magabiztosabbá. Teljesen megértette Sugar gondjait, mivel neki is gondjai vannak a családdal. Even egy laza, okos, jóképű, segítőkész, támogató. Tökéletes pasi. Egyik kedvenc pasim. ❤ :(
Sugar – az egyik legerősebb lány vagy, akiről valaha olvastam. Sajnos átérzem mit érezhettél az iskolában. Már hamarabb is rájöhettél volna, hogy ez nem állapot, amit anyukád csinál. De megértem.
Allie – lehet, hogy tökéletes tested van, de úgy tűnik, Even látta, hogy a felszín alatt, milyen vagy.
Henry – annyira örülök, hogy neked is sikerült megváltoznod. Köszönet Stacynek. :)
Sírtam, indulatos lettem, totálisan felbosszantott a könyv.
DE: megérte olvasni, mert nemcsak arról szólt, hogy a belső értékek sokkal fontosabbak egyes embereknek, hanem arról is, hogyha mások vagyunk, céltáblákká válhatunk. De egy idő után, jön valaki(k), akik segíthetnek.
Mindenkinek csak ajánlom!!

Karcsika>!
Deirdre Riordan Hall: Sugar

Nehéz.
És nem a lány súlya miatt írom le ezt a szót, hanem a fájdalom miatt. A „piszkálás” ahogy a tanárok és a szülők nevezik ezt a jelenséget egyszerűen visszataszító, az egyik legundorítóbb dolgok közé tartozik amik egy általános iskolában/középiskolában megtörténhetnek. Valaki mondja meg nekem, hogy ez miért jó. Valaki válaszolja meg nekem, hogy mi élvezet van abban ha verbálisan bántalmazol egy ártatlan embert aki nem tökéletes vagy nem olyan mint te?! Attól, hogy a te „elvárásaidnak” nem felel meg, attól még lehet jó ember, lehet értékes és legfőképpen van szive. Amit te megtaposol.
Lehet, hogy azért dühít fel ennyire ez a téma, mert velem is megtörtént ez és tudom, hogy milyen lelki trauma mikor bálnának/disznónak/tehénnek hívnak és konkrétan verbálisan bántalmaznak, mert, hogy nem vagy tökéletes. És igen, tudom, hogy nem csak erről szól a történet és igen spoiler és a családi háttere is, de az, hogy az iskolában ezt csinálják vele és még otthon is csak ezt kapja az több a soknál. Az aki ilyet még nem állt ki, az gondolom csak legyint, hogy áh, annyira nem lehet rossz. Pedig de. És tudjátok mit? Csodálom Sugart. Csodálom amiért feltudott állni egy ilyen trauma után, csodálom, hogy változtatott az életén és csodálom amiért megtanult kiállni önmagáért. Csodálom amiért tovább tudott lépni. Csodálom amiért mert élni!
Síros a vége, a zsepiket előkészíteni!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Sheila_7 I>!

Szerintem nem a kövérségem határozza meg, ki vagyok. A zsírréteg rejti el az igazi énemet a külvilág és még magam elől is. Elrejti az érzelmeimet és az igazságot.

Sheila_7 I>!

– Sugar, én egy gyönyörű, kreatív és okos lányt látok. Igen, azt is látom, hogyan festesz kívülről. Nem úgy nézel ki, mint amit a kislányok látnak a magazinokban, a filmekben, nem is úgy, mint a Hillaryhez és Allie-hez hasonló lányok, de ha mindannyian ugyanúgy néznénk ki, vagy ami még rosszabb, ugyanúgy viselkednénk akkor a világ unalmas lenne. Neked vannak domborulataid. Ezek tesznek téged azzá, aki vagy, és én kedvelem ezt a lányt. Tulajdonképpen te vagy számomra a világon a legkedvesebb. Mélyen, legbelül van önbizalmad, csak hagynod kellene, hogy a felszínre törjön.

Kapcsolódó szócikkek: Even · Sugar
Cheril>!

…te és én úgy illünk egymáshoz, mint egy kirakós két darabja, méghozzá a két legfontosabb darabja.

Szücsi>!

Különleges vagy, ne törődj azokkal, akik mást mondanak!

Kapcsolódó szócikkek: Even · Sugar
Gretii>!

A legjobb, amit tehetek, hogy elfogadom magam, és továbblépek.

Kapcsolódó szócikkek: Sugar
Gretii>!

Mindig is túl sok voltam, mégsem elég.

Kapcsolódó szócikkek: Sugar
DoreenShitQ>!

Ha léteznek is olyan emberek, akiknek a belső szépség fontos, az fix, hogy nem errefelé laknak.

42. oldal

Szücsi>!

– Addig leszek a mentőmellényed, amíg szükséged van rám.

Szücsi>!

– Tudok úszni, de most úgy érzem, megfulladok.

Kapcsolódó szócikkek: gyász · Sugar
Szücsi>!

Vajon tényleg tetszik neki a mosolyom?

Kapcsolódó szócikkek: Even · mosoly · Sugar

Hasonló könyvek címkék alapján

Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Amy Harmon: Arctalan szerelem
John Green: Csillagainkban a hiba
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Lisa Heathfield: Papírpillangók
Ava Dellaira: Hazatérés
Gayle Forman: Ha maradnék
Erin Watt: Megtört herceg
Kasie West: Szerelem karnyújtásnyira