Al ​Capone 2 csillagozás

Deirdre Bair: Al Capone

Al ​Capone, az „első számú közellenség” a fénykorától mind a mai napig rabul ejti a képzeletet. Szegény brooklyni környezetből emelkedett ki és lett az amerikai történelem leghírhedtebb gengsztere. Az alkoholtilalom tetőfokán az ő sok millió dolláros chicagói szeszcsempész-, bordélyház- és szerencsejáték-hálózata uralta a szervezett bűnözés terepét. A rivális bandákkal folytatott vetélkedése brutális erőszakhullámot indított el, az alvilági háborúnak nem akart vége szakadni, és 1929-ben a döbbenetes Valentin-napi mészárlásban csúcsosodott ki. Birodalma nőttön-nőtt; úgy tűnt, se a törvényhatóság, se a sajtóelit nem tudja visszafogni. És aztán bekövetkezett a bukás: az FBI fogást talált rajta, adóelkerülésért elítélték, Alcatrazra került. A szabadlábra helyezését követően megtört emberként tért vissza a Miamiba, és a családja körében élt csendesen, amíg a neuroszifilisze végleg le nem gyűrte. Alakja azonban elpusztíthatatlan: a minden hájjal megkent gengsztert könyvek és filmek… (tovább)

>!
GABO, Budapest, 2017
482 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634064725 · Fordította: Tábori Zoltán

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Al Capone


Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Deirdre Bair: Al Capone

Fontos megjegyezni: nem Al Capone emberi nagyságának ábrázolása a könyv célja, de nyilvánvaló, hogy két Al Capone létezett: a bűnöző, az első számú közellenség, aki birodalmát kíméletlen hatékonysággal működtette és a családjáért élő ember.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/07/al-capone.html

>!
Perly P
Deirdre Bair: Al Capone

Tök véletlenül futottam bele. A könyvfesztiválos héten történt, hogy megláttam egy képet a kiadó facebook-oldalán, ami telis-tele volt ezzel a könyvvel. Na, mondtam, ilyen nincs! Nekem kell ez a kötet! :D Teltek-múltak a hónapok, a könyvhéten beiratkoztam a KSH Könyvtárba, és miközben ismerkedtem az OPAC-jával, rákerestem, hátha megvan nekik. Nagy örömömre kiderült, nemcsak megvan, de még hozzá is férhető, úgyhogy az első látogatásomkor gyorsan ki is kölcsönöztem. :D

Egy élmény volt! Egy-két dolgot már azért tudtam róla, de voltak olyanok, amikről eddig még nem is hallottam. És a legjobb, hogy ennek a könyvnek köszönhetően egyre biztosabb vagyok az igazamban.
Azt azért sajnálom, hogy még így is vannak hézagok a történetében, de talán a halálának 80./90./100. évfordulójára sikerül valaki(k)nek kitölteni ezeket a lyukakat (ha nem is az összeset, legalább párat :-)).
Al Capone-fanoknak kötelező olvasmány!


Népszerű idézetek

>!
robinson P

A családban a férfi hozhatta a törvényt, de az asszony volt az, aki érvényesítette.

17. oldal

>!
robinson P

Meglehet, Al Capone abbahagyta az iskolát hatodikban, de sohasem fejezte be a tanulást az olyan dolgokban, amik érdekelték. Igazi műélvező lett kulturális területen, különösen a zene és a színház vonatkozásában.

126. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Al Capone
>!
robinson P

A neve nemzetközileg ismert volt 1925-re, és 1927 végéig inkább csodálat, mint ellenszenv övezte világszerte.

142. oldal

>!
robinson P

Az akkori adótörvény előírta, hogy az a személy, aki 5000 dollárt meghaladó törvényes jövedelmet szerzett, jövedelemadót köteles fizetni, amit Al Capone sosem fizetett, mert nem keresett ekkora összeget törtvényesen.

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: adó
>!
robinson P

Olyan gyorsan és olyan magasra emelkedett, hogy ő lett az összes többi banda kedvenc célpontja, és mind arra tört, hogy elkapja.

95. oldal

>!
robinson P

Capone sosem volt egyedül, és nem volt egy perc magánélete sem.

136. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Al Capone
>!
robinson P

Volt még egy külön oka, hogy nagylángon tartsa a szerelmet Mae-jel. Megismerkedésük elején kezdett dolgozni Frankie Yale-nek, és egy nő miatt kirobbant kocsmai verekedésben több cakkos vágást kapott az arcára, melynek következtében baljós megjelenésre tett szert, továbbá egy gúnynévre, amelyet élete végéig gyűlölt: Sebhelyesarcú.

40. oldal

>!
robinson P

Aztán bekövetkezett a Valentin-napi mészárlás, és hirtelen fordulat következett be a közgondolkodásban.

177. oldal

>!
Perly P

Al Capone okos ember volt, aki döntéseket hozott ugyan, hogy mi történjen az ellenségeivel – igaziakkal vagy csak gyanítottakkal –, és felügyelt minden ilyen irányú akciót, de szigorúan a színfalak mögül.

237. oldal, 16. fejezet - Úton a börtönbe (GABO, 2017)

>!
Perly P

Daniel Fuchs író, aki nagy valóságérzékkel ábrázolta a brooklyni életet a regényeiben, ismerte Alt, és úgy emlékezett rá, mint akiről sose gondolta volna, hogy hivalkodó gengszter lesz, mert fiúként „nem volt valami nagy egyéniség, inkább udvarias, halk szavú, középszerű mindenben, kivéve a táncot”. Nagyon valószínű, hogy Fuchs még azelőttről alkotta ezt a képet, mielőtt Al bemerészkedett a bűn sűrűjébe.

25. oldal, 1. fejezet - A korai évek (GABO, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Fuchs

Hasonló könyvek címkék alapján

Art Spiegelman: A teljes Maus
John Williams: Stoner
Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot
Bob Thomas: Walt Disney
Jeannette Walls: Az üvegpalota
Richard P. Feynman: „Tréfál, Feynman úr?”
Laura Hillenbrand: Rendíthetetlen
Andre Agassi: Open
François Truffaut: Hitchcock
Kurt Vonnegut: A hazátlan ember