Mágusiskola (Varázskör 1.) 70 csillagozás

Debra Doyle – James D. MacDonald: Mágusiskola

A középkori történet főhőse Randal, a tizenkét esztendős apród, aki a sors különös szeszélye folytán feladja egykori álmait és ambícióit, és a lovagi páncélzat helyett inkább a varázsló köpönyegét kanyarítja a vállára. Izgalmas és misztikus kalandokba keveredik, melyek során számos barátot és ellenséget szerez, miközben varázslótudománya is egyre gyarapodik.

Eredeti cím: School of Wizardry

Eredeti megjelenés éve: 1990

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2001
140 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633680484 · Fordította: Tari Zsuzsanna · Illusztrálta: Judith Mitchell

Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Navi>!
Debra Doyle – James D. MacDonald: Mágusiskola

Nem rossz, de kiemelkedő sem.
3 év belezsúfolva 140 oldalba. Ügyes.
Megtudjuk, Randall hogyan lesz varázslóinas, honnan indul. Van benne egy kis harc, egy kis mágia, de semmi extra. A célkorosztály 8-9 évesnek mondható.

Lilla>!
Debra Doyle – James D. MacDonald: Mágusiskola

Utazásra vittem volna, mert vékony, nem foglal olyan sok helyet, de túl hamar kiolvastam. (ami egyébként nem nagy gond :D)
A történet gördülékeny volt és izgalmas, hasonlított a Harry Potterre. :)
Ha valaki gyors, könnyű olvasmányt akar, nyugodtan kezdjen bele. ;-)

Chris >!
Debra Doyle – James D. MacDonald: Mágusiskola

Mikor még csak rebesgették, hogy márciusban elrendelik számunkra a home office-t, meg bevezetik a kijárási korlátozást, az első dolgok között szerepelt, hogy vidékről felhozassam a teljes Varázskör-sorozatot Budapestre. Már régóta újra akartam olvasni a könyveket, és a tavaly megkezdett Darren Shan-kihívásom is bebizonyította számomra, hogy azok az olvasmányok, amit meghatározóak voltak a gyermekkoromban, ma is képesek lekötni, ezért mindenképpen akartam olyan könyveket is tartalékolni a karanténra, amikben biztosan nem fogok csalódni. A jelenlegi helyzet az, hogy kezdenek enyhíteni a szabályokon, így, még mielőtt teljesen beindulna az élet, ténylegesen is elővettem az első részt, és a tervek szerint egy hét alatt szeretném elolvasni a teljes sorozatot.

Elöljáróban annyit kell leszögeznem, hogy vannak bizonyos regények, amiket tizenévesen többször is elolvastam. Akkoriban viszonylag kevés könyvem volt (Harry Potter, Darren Shan, Lois Lowry, Louis Sachar, Anthony Horowitz és Lemony Snicket könyvei), és hiába jártam gyakran a könyvtárba, ezek mindig ott voltak, én pedig fél évente-évente is képes voltam újból elővenni őket. (Általában mindig akkor, amikor kijött az új kötet, és fel akartam eleveníteni az előzményeket.) Az első helyen kétségkívül a Harry Potter első két kötete áll, azokat, ha jól emlékszem, 12-13 alkalommal vettem elő (édesanyám egyszer meg is kérdezte, hogy hogy nem unom még), de szerintem a Varázskör-sorozat első részei is megfordultak a kezemben úgy 5-6 alkalommal. Az első fejezet kezdő sorai most is ismerősen csengtek, épp úgy, ahogy maga a történet is: hiába, hogy több mint 10 éve olvastam utoljára, szinte mindenre emlékeztem, és ezt önmagában is elég jó eredménynek könyvelem el. (Nem a memóriám, hanem a könyv miatt.)

Ha most, felnőttként olvasnám először, biztos vagyok benne, hogy másként tekintenék rá, de ebben az esetben nem tudok elfogulatlan lenni, hiszen a mostani olvasás során rengeteg jó élmény és érzés jutott eszembe, teljesen nosztalgikus hangulatba kerültem. Tény, hogy nem ez a legkidolgozottabb gyermekregény, ami a kezem közé akadt, de még így is azt mondom, hogy kellően jól megírt történetet kap az olvasó. Egy ízig-vérig ifjúsági, középkori fantasy ez, amely tökéletes belépő lehet a műfaj világába, és amely képes arra, hogy idővel a komolyabb olvasmányok felé terelje az olvasót. Emlékszem, eleinte Harry Potter-koppintásnak gondoltam, főleg azért, mert a befejezés némi hasonlóságot mutat a Bölcsek Köve végével, de aztán később rájöttem (akkor nálunk még nem volt internet!), hogy ez jóval korábban, még 1990-ben jelent meg, szóval időben „jócskán” megelőzte a HP-lázat. Innentől kezdve pedig abszolút más szemmel tekint rá az olvasó, semmilyen összehasonlításnak nem lesz alapja.

Nagyon szerethető ez a történet, amely a 8-13 évesek igényeihez igazodva mesél jóról és rosszról, barátságról, bátorságról, és habár tény, hogy Randal nem legkidolgozatabb karakter a világirodalomban, mégsem mondható egy sablonos főhősnek. A Mágusiskola ebben a világban alig pár évig tart, jóformán itt csak az alapokat kapják meg, ennek megfelelően ez a sorozat sem az iskolában való padkoptatásról szól, mindez csak bevezetője lesz a történetfolyamnak. Nekem különösen tetszett, hogy egymással szembe állítja a mágiát és a lovagok világát (vagyis, hogy egy varázsló soha nem használhat kardot sem védekezésre, sem támadásra), ennek megfelelően pedig az utolsó fejezet szépen felvezeti a soron következő regény cselekményét. Eredetileg ugyebár hat kötetből állt a sorozat, aztán 2003-ban további két, rövidebb kötet is megjelent, és nem állítom, hogy a teljes szériára tisztán emlékszem, de úgy rémlik, hogy az egész sorozatra igaz volt az átgondoltság, vagyis a szerzők nem a siker miatt írtak újabb és újabb részeket, hanem eredetileg is így képzelték el a nagy egészet.

Allanon>!
Debra Doyle – James D. MacDonald: Mágusiskola

Pont egy ilyen könnyed ifjúsági olvasmányra volt szükségem. Érdekes és gyors lefolyású történet melyben mellőzve vannak a lényegtelen dolgok. Egy kezdő olvasónak is tudnám ajánlani, mivel olvastatja magát és lebilincseli az olvasót. Kicsit olyan volt, mintha a Harry Pottert olvastam volna Darren Shan stílusban. Tuti végig fogom olvasni a sorozatot, nagyon kíváncsivá tett.

MóroczMárk>!
Debra Doyle – James D. MacDonald: Mágusiskola

Na újraolvastam. A történet gyorsan pörög, 3 év 140 oldalban, egy pillanatnyi üresjárat sincs.
Itt Randal még tiszta szerencsétlenség, semmit se tud, a legegyszerűbb varázslatok is kikészítik, már amikor egyáltalán sikerül neki. Első barátait is megismeri, akik a továbbiakban vele tartanak a különféle kalandokon.
Az első részben kezdi tanulmányait, majd a vizsgák után amikor próbaidőn van még megtörténik az események mozgatórugója. Megszegi az egyik kötelező esküt, miszerint nem védekezhet és nem támadhat fémfegyverrel.
spoiler

Együltő helyemben olvastam el. Ügyes az író hogy ilyen kevés oldalba ennyi mindent belepréselt.
Kell a többi is.

Arett001>!
Debra Doyle – James D. MacDonald: Mágusiskola

Azt hiszem ennél valamivel érdekesebb történetet vártam. Főleg ahhoz mérten, hogy nem valami vastag könyv. Nem volt rossz, de azért nem ugrottam ki a bőrömből olvasás közben. Néha unalmasnak találtam, illetve magát az iskolát sem kedveltem meg. Valahogy furcsa volt, mintha nem is igazából próbálnák oktatni a diákokat. Lehet, hogy ifjabb szemmel máshogy látnám a dolgot, minden esetre a magam részéről nem fogott meg annyira, hogy folytatni akarjam.

Lady_Hope I>!
Debra Doyle – James D. MacDonald: Mágusiskola

A kisbaba elaludt, nem akartam felkelteni azzal, hogy felállok, így csak a mellettem lévő könyvespolc jöhetett szóba. Ott találtam meg hirtelen ezt a könyvet, és az eleje még annyira kedves volt, hogy elképzeltem, hogy majd ha nagyobb lesz a kislegény esti mesének is felolvashatom neki. Aztán persze már durvább részek is előfordultak, amik már a 11-12 éves korosztálynak illenek be szerintem, szóval erről le kellett mondanom.
A BBC Merlin sorozatához tudnám a legjobban hasonlítani, hiszen a főhősünk itt is egy fiatal, jószívű, jólelkű varázsló, aki elképesztő erővel rendelkezik.
Bevezető kötetként teljesen jó volt, gyorsan lehet vele haladni, nagyon tetszenek a mellékszereplői is, úgy örültem hogy lány is szerepel benne!

AllyD>!
Debra Doyle – James D. MacDonald: Mágusiskola

A stíluson csiszolnék, de nagyon tetszett a történet, és az iskola is. Úgy érzem, ez a Harry Potter egy kisebb terjedelmű régi kiadása, kevésbé részletgazdagon. Persze Harry előtte nem tanult lovagnak, és nincs olyan szabály, hogy nem ragadhat kardot. Mindenesetre a többi részt is biztosan elolvasom.

Athnys P>!
Debra Doyle – James D. MacDonald: Mágusiskola

Épp a gyerekkori kedvenceimet olvasom újra egy kihívás inspirálására, így került újra a kezembe ez a könyv is, ami annak idején az egyik legkedvesebb sorozatom volt és nagyban hozzá járult ahhoz, hogy megszerettem az olvasást. :) Igaz, az első kötetet messze nem szeretem annyira, mint a többit, (valószínűleg amiatt, mert ez öleli fel a legnagyobb időt és emiatt kicsit „kapkodó” a kötet, az események nagy részén csak átszalad a kötet), mégis kellemes élmény volt újra elolvasni. A többi kötetet persze jobban várom, de felvezetésnek szerintem ez az első rész is tökéletes. Randal és Lys könnyen megszerethető, kedves karakterek, és arról is nagyon szépen képet kapunk az események komolyabb konfliktusai előtt, hogyan is gondolkodnak a varázslók ebben a világban. spoiler

Viktória_Csikány>!
Debra Doyle – James D. MacDonald: Mágusiskola

Az első részre csak azért nem írtam 100%-ot, mert egyrészt fakultak már az emlékek, akkor olvastam, amikor kiadták – másrészt pedig azért, mert emlékszek rá, hogy az első sokkal unalmasabb volt, mint bármelyik másik a sorozatból.

Pozitív, hogy pörög a sztori, olvastatta magát. Semmilyen lényegtelen momentumra nem emlékszek a regényből, gyakorlatilag mindig Randallal egyszerre tud meg az olvasó mindent. A karaktereket kedveltem. A napokban meg is szereztem a teljes sorozatot, mert összességében egy szerethető, érdekes sztori volt.

Negatív, hogy borzalmasan vékonyka. Lett volna még mit csiszolni az első pár regény fogalmazásán.

Összességében a 8-14 éves korosztálynak ajánlanám és azoknak a gyermekszívű olvasóknak, akik csak ki akarnak kapcsolódni egy pár órára és kedvelik a cselekményekkel teli fantasyt.


Népszerű idézetek

Amethyst >!

Az udvari bolondok legalább fizetést kapnak, de te ingyen csinálsz bohócot magadból.

41. oldal

AllyD>!

– Miért akarsz mágus lenni?
Randal az északira nézett. Ezt a kérdést már feltette Madoc, és ő még mindig nem tudott rá válaszolni. Kétségbeesésében az egyetlen választ adta, ami idáig az eszébe jutott.
– Mert nem akarok más lenni.

35-37. oldal

Allanon>!

Végre megérkeztek egy vendéglőhöz, amit Gondűző Griffmadárnak hívtak. A bejárati ajtó tárva állt a vendégek előtt. Madoc, Randallal a háta mögött, belépett.
Az utcáról belépve a Gondűző Griffmadár főhelyisége homályosnak és barlangszerűnek tűnt. A levegőt sör, füst és sülő hús szaga töltötte meg.

Justabookworm7>!

– Gyerünk, valakinek csak van ötlete – Tarn mester Randalra mutatott. – Miért ne alkossunk lakomát varázslattal?
Randal érezte, hogy az asztalnál mindenki őt nézi. Nem számított rá, hogy ilyen beszélgetésben kell helyt állnia, mielőtt akár egyetlen varázsigét is kipróbált volna. Végül csak egy olyan válasz jutott eszébe, ami túl egyértelműnek tűnt, semhogy komolyan lehetett volna venni.
– Mert a lakoma valójában nem lesz ott.
Tarn mester láthatóan meglepődött.
– Úgy tűnik, neki már dereng valami. Egy tál zöldség akárhogy is néz ki, attól még egy tál zöldség marad. – Rámutatott a madársültre. – Tehát amit itt látnak, alaptermészetét tekintve növényi maradt. Se jobb, se rosszabb, mint amilyen volt.

50. oldal

Justabookworm7>!

Egy tál zöldség, akárhogy is néz ki, attól még egy tál zöldség marad.

50. oldal

Justabookworm7>!

Egy olyan megjegyzés, amit Alyen nagyúr vagy Sir Palamon tűrhetetlenül tiszteletlennek tartott volna, a Scholában csupán egy órák hosszat tartó túlfűtött vita kiindulópontja lett, és a vitatkozás, ahogyan Randal nemsokára megtapasztalta, olyan volt a mesterek számára is, mint egy falat kenyér.

48. oldal

AllyD>!

Madoc újra az olvasásba mélyedt.
Randal egy ideig figyelte, aztán azt kérdezte:
– Sokat olvasnak a mágusok?
– Még nem találkoztam olyannal, aki ne olvasott volna rengeteget.

17. oldal


A sorozat következő kötete

Varázskör sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Soman Chainani: Egy igaz király
Tea Stilton: A tenger boszorkánya
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy
Diana Wynne Jones: A vándorló palota
C. S. Lewis: Narnia krónikái
Cressida Cowell: Hajdan varázslói
Elizabeth Lenhard: Királynői visszatérés
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
M. A. Larson: Csillagfürt Akadémia