Gyermekre ​vágyva 5 csillagozás

Bátorítás a meddőség fájdalmával küzdőknek
Debra Bridwell: Gyermekre vágyva

Debra ​Bridwell bensőséges hangvételű könyve azokhoz szól, akik a meddőség mindennapi fájdalmával élnek együtt. Azokhoz, akiknél a fogantatás még várat magára vagy akik a várandósság ideje alatt elvesztették magzatukat. Ajánlott olvasmány azoknak is, akik szeretnének valami támogatást nyújtani valakinek, aki ilyen helyzetben van.
„Szeretném, hogy tudd: nem vagy egyedül” ‒ bátorítja az írónő a gyermekért küzdő sorstársait, és mély őszinteséggel tárja fel saját harcait, a remény és az elkeseredés ciklikus váltakozását s a vetélés miatti fájdalmát. Könyve segítséget jelent a gyászfolyamat megélésében, a stressz és a meddőséggel való megküzdésben.
Végigkalauzol a különféle megoldásokon is: a gyógyszeres kezelésektől kezdve a mesterséges megtermékenyítési eljárásokon át az örökbefogadásig. Nem csak bemutatja az egyes módszereket, hanem mögéjük is néz: Milyen etikai kérdéseket vetnek fel? Vállalhatja-e egy házaspár anélkül, hogy feladná hitbeli meggyőződéseit? Mit mond a… (tovább)

>!
Harmat, Budapest, 2016
290 oldal · ISBN: 9789632883717 · Fordította: Egri-Nyári Barnabás
>!
Harmat, Budapest, 2016
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632883083 · Fordította: Egri-Nyári Barnabás

Enciklopédia 1


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
szibolya
Debra Bridwell: Gyermekre vágyva

Debra Bridwell: Gyermekre vágyva Bátorítás a meddőség fájdalmával küzdőknek

Nagyon finoman és érzékenyen közelít a témához. Elmondja a személyes történetét, az ő szenvedéseit, utána pedig általánosan ír az adott témáról. Minden fejezet végén szerepel a Személyes utad című rész, ahol átgondolandó kérdéseket tesz fel, így tényleg segít abban, hogy az érintettek tisztázni tudják magukban ezeket a gondolatokat és érzéseket.
A legjobban az tetszett benne, hogy a legfontosabb, hogy még előre jó alaposan gondold át és beszéld meg a házastársaddal és Istennel, hogy mi az, amit megtennél. Hiszen ha már benne vagy egy adott folyamatban, kezelésben, dúlnak benned a hormonok, már nem olyan könnyű ezt megtenni.
Végigveszi az orvosi lehetőségeket, az etikai kérdéseket, ír a vetélésről és annak fájdalmáról, valamint minden lehetőséget egyformán kezel. Nem sugallja, hogy az örökbefogadást tekinti az etikailag egyetlen elfogadható megoldásnak, mint Tima Renáta: Gyermekáldásra várva, vagy nem gondolja, hogy a lombik az igazán hatásos orvosi megoldás, mint Bencsik Andrea: Várva várt babák. Sőt, nála szóba kerül a mi van, ha nem, és ennek is szentel egy fejezetet.
Bár alapvetően a női szempont erősebb benne, a férfiak oldalát is bemutatja, őket is említi – ahogy a borítón is szerepel: ez alapvetően a nő fájdalma, de a férj is erősen érintett.
A magyar kiadás nagyon igényes és alapos, lábjegyzetben szerepel a magyar jogszabályi környezet és a hazai folyamatok leírása.
Nem csak annak érdemes elolvasnia, aki személyesen érintett, hanem azoknak is, akik segíteni szeretnének ismerőseiken, és azoknak, akik a munkájuk miatt találkoznak olyanokkal, akik ezzel küzdenek: orvosok, nővérek, ápolók. Legszívesebben kiraknám az OEP által támogatott meddőségi központokban, hogy várakozás közben olvasni lehessen.

Ez volt az első könyv 7 és fél éves molylétem alatt, aminek olvasását először hónapokig nem jelöltem a profilomon, de aztán mégis.

1 hozzászólás
>!
csucsorka P
Debra Bridwell: Gyermekre vágyva

Debra Bridwell: Gyermekre vágyva Bátorítás a meddőség fájdalmával küzdőknek

Ez egy borzasztó fájdalmas utazás, akár érintett az ember, akár nem.
De szükséges utazás, és hallatlanul büszke vagyok a kiadóra, hogy a magyar nők kezébe adja ezt a könyvet.
Icipicivel Ördög Nóri könyve előtt jelentünk meg – és persze ez nem verseny, mindkettőre kíváncsi voltam – , de számomra, hívőként nyilván hordoz ez a könyv egy brutális többletet.

Hármas irányú felelősséget vállal:
– Elsődleges szempontja rendbe tenni a kapcsolatot a Gondviselővel. Belekapaszkodni, belebújni.
– Második feladat a rendkívül érzékeny házastársak közti kapcsolat ápolása. Néhány gondolatát gyermekvállalástól függetlenül is hónapok óta hordozom tanulságként.
– Harmadik persze egy meddő nő önmagával való küzdelme, fájdalma. Környezetével való külső-belső harca és persze később segítség mások segítéséhez például csoportterápia keretein belül.

Az első nélkül nem tudom, hogyan lehet ezt a kálváriát végigcsinálni – legyen az fél,1, 3 év vagy akár évtized(ek). Kívánom, hogy mindenkinek legyen kibe kapaszkodnia, ha át kell élnie mindezt.

>!
B_Panka
Debra Bridwell: Gyermekre vágyva

Debra Bridwell: Gyermekre vágyva Bátorítás a meddőség fájdalmával küzdőknek

Egyáltalán nem könnyű olvasni akkor, ha éppen érintett az ember. Először elejétől kezdtem el olvasni, de az orvosi részeknél abba is hagytam, mert úgy éreztem, csak még jobban felzaklat az egész, pedig azért kaptuk egy barátunktól, hogy segítsen rajtunk. Aztán ez a barátom azt javasolta, hogy olvassam úgy, hogy fejezetet válasszak, s abba olvassak bele, ami éppen a legjobban foglalkoztat, így tényleg sokkal jobb volt, rengeteg dolog tisztázódott bennem, helyére került.
Számomra egy önvizsgálatot is jelentett a könyv olvasása. Viszont késznek kellett lennem rá, hogy elkezdjem olvasni, s ehhez jó pár hónap eltelt az első sikertelenségek után.
A kulcsot mindenképpen az Istennel való kapcsolat helyretételében találtam meg, a megbékélésben, a megnyugvásban vagy így, vagy úgy végződik ez a nehéz időszak.
Szerintem érdemes elolvasni, és mindenképpen azt ajánlom, hogy ne adjuk fel az olvasást még akkor sem, ha nehéz. Adjunk időt magunknak!
Nagyon őszinte, részletes, átgondolt könyvről van szó.
spoiler

>!
Milyen_könyvet_olvassak
Debra Bridwell: Gyermekre vágyva

Debra Bridwell: Gyermekre vágyva Bátorítás a meddőség fájdalmával küzdőknek

Őszinte leszek. Lelkileg nagyon felkavart, és még most is nyelem a könnyeim, mert bár nem olyan aktuális az életemben a téma, mégis úgy éreztem, mintha Debra velem szemben ült volna, és mit jó barátjának, mesélte volna el a szíve legmélyebb érzéseit. Még nem éreztem eddig ilyet, és nem is szeretnék. Egyszerűen fájdalmas volt olvasni minden egyes sort, de hogy is olvasnám örömködve más fájdalmát és szenvedését?!

Szívből ajánlom elolvasásra azoknak a családoknak, akik effajta problémákkal küzdenek, vagy csak egy közeli barátjukat szeretnék támogatni. Nagyon sok hasznos információval szolgál, és talán segítségetekre is lehet, hogy közelebb érjetek a célotokhoz! Mert amellett hogy a kezed fogva végigsegít ezen a rettenetes időszakon, segít elfogadni a helyzetet, és emellett pedig reményt is ad saját példájából fakadóan.

Bővebben itt olvashattok róla:
http://milyenkonyvetolvassak.blogspot.hu/2016/05/debra-…


Népszerű idézetek

>!
csucsorka P

Egészen más arról gondolkozni, hogy mi helyes és etikus, mint meghozni magát a döntést, amely személyesen érint bennünket.

79. oldal

Debra Bridwell: Gyermekre vágyva Bátorítás a meddőség fájdalmával küzdőknek

>!
csucsorka P

Hiszek abban, hogy Isten azért tárt elénk a Bibliában alapelveket és értékeket, mert segítségükkel vezetni szeretne bennünket. Amikor olyasmivel kapcsolatban keresünk útbaigazítást, amiről nincs egyértelmű kijelentés az Igében, lehetőségünk van szabadon dönteni – de azoknak az alapelveknek a szellemében, amelyeket már lefektetett.

85. oldal

Debra Bridwell: Gyermekre vágyva Bátorítás a meddőség fájdalmával küzdőknek

>!
csucsorka P

A Biblia arra buzdít bennünket, hogy forduljunk Istenhez bölcsességért (Jk. 1,5). Fontos ebben a házaspár egysége – mindkét fél kérése, hogy a Szentlélek adjon vezetést és békességet a közös döntésben. Biztonságot ad az a tudat, hogy Istennek nincs két egymásnak ellentmondó terve: külön a férj és külön a feleség számára.

86. oldal

Debra Bridwell: Gyermekre vágyva Bátorítás a meddőség fájdalmával küzdőknek

>!
szibolya

Hosszú várakozásunk során ösztönös védekező mechanizmusaink lassan elgyengülnek, és megmutatkozik milyen mélyek a gyökereink, mire alapoztuk az életünket, a hitünket. Ilyenkor sokat segíthet, ha a hiányainkra fókuszálás helyett újra és újra számba vesszük és megköszönjük mindazt a jót, amit Isten végzett az életünkben.

127. oldal "Istenem, hol vagy?"

Debra Bridwell: Gyermekre vágyva Bátorítás a meddőség fájdalmával küzdőknek

Kapcsolódó szócikkek: hála

Hasonló könyvek címkék alapján

Sz. Makó Hajnalka – Veszprémi Béla (szerk.): A párkapcsolattól a gyermekágyig
Ó. G. Marianna: Hogyan éljük túl a küzdelmet a terhességért?
Jackie Mize: Gyermekszületés természetfeletti módon
Ina May Gaskin: Spirituális bábaság
Napló a babavárás 9 hónapjáról
Mami Info
Szabó A. Ferenc: Az abortusz ellenszerei
Megyeri Valéria: Születés-szabályozás a család teológiájának tükrében
Evelyn Billings – Ann Westmore: A Billings-módszer
Kovács András: Nővédelem – anyavédelem – családtervezés