A ​kabuli szépségszalon 27 csillagozás

Deborah Rodriguez: A kabuli szépségszalon

2001-ben ​Deborah Rodriguez Afganisztánba utazott egy segélyszervezet egyedüli fodrászaként, a helyi diplomata feleségek nagy örömére. Hamar megszerettette magát a kabuli nőkkel, és páratlan ötlete támadt, hogyan tudna segíteni a sokszor szolgasorban vergődő „nővérein”, akiket a férfi uralta afgán társadalom kivetett magából. A leghíresebb szépségipari cégek adományaiból létrehozta a Kabul Szépségiskolát, ahová a fiatal lányokat vett fel, hogy megtanítsa őket a festés, melírozás, sminkelés mikéntjére és valódi foglalkozást adjon a kezükbe. A lelkes tanítványok könnyen kiöntötték szívüket Debbie-nek, aki életre szóló barátokat szerzett: a menyasszonyt, aki a nászéjszakáján szüzességet „hazudott”, a tizenkét éves kislányt, akit a család adósság fejében adott el, vagy a tálib feleséget, aki a verések ellenére is folytatta a tanulást. Debbie is erőt merített e nők példájából, hogy elhagyja bántalmazó férjét, és újrakezdje életét egy afgán férfi második feleségeként, a szépítés, a… (tovább)

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2007
336 oldal · ISBN: 9789639752566 · Fordította: Térfy Anna

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
kedaiyun
Deborah Rodriguez: A kabuli szépségszalon

Érdekes könyv az afgán nőkről és a 2000-es évekbeli kabuli élet egy szeletéről. A szerző, Deborah, az amerikai nő, aki „csak” fodrász, segíteni akart, kicsit könnyebbé tenni az afgán nők életét. Néha úgy tűnt, célja a világmegváltás, ez azonban nem sikerült, viszont sokak számára adott új lehetőségeket és sok nőnek adott reményt és célt is. Ugyanakkor leírta a kudarcokat is, mert az évszázadok óta bevésődött hagyományokat nem lehet egyik pilllanatról a másikra megváltoztatni. Az egyes nők történetei érdekesek, szomorúak, néha vidámak voltak, de sajnos több történet végződött szomorúan.
De nemcsak az afgán nők életébe nyerhetünk bepillantást, hanem Debbie is elmeséli a saját történetét, hogyan jutott el Afganisztánba, és hogyan lett egy afgán férfi második felesége. Ez elég érdekes volt, a kulturális különbségek néha kiéleződtek, de mégis elrendeződtek a végén. Debbie sokszor meglepte a környezetét karakán fellépésével és határozottságával, mely szokatlannak tűnt a kabuli férfiak szemében.
Kíváncsi vagyok, hogy ma hol vannak ezek a szereplők, mi lett Hamával, Shazzal, Roshannával, Topekaijal és a többiekkel, hiszen már 12 év eltelt a könyv megírása óta.

>!
MariannaMJ P
Deborah Rodriguez: A kabuli szépségszalon

Érdekesnek találtam a könyvet; mindig izgalmas olvasni a világ olyan országairól, ahol egészen másképp élnek, más szokások között az emberek. Nem élnék a közel-keleten, legalábbis nőként biztosan nem. Ez a személyes írás is ezt erősítette meg.
Nagyra tartom Debohra-t, hogy feladat nélküli önkéntes segítőből kinőtte magát és a kabuli nők számára lehetőséget teremtett, egyfajta menekülési útvonalat az unalmas hétköznapokból, a végletes függőségből családjuktól-férjüktől, kiugrási-tanulási lehetőséget. A szalon sorsa összefonódott egyedi női életekkel. Megdöbbentett, hogy mennyire mindennapi a nők gyötrése ,micsoda elképesztő köröket kell futni a szüzesség bizonyítására, hogy elnézhető a gyermekek szexuális bántalmazása; és hogy ugyanebben a környezetben mennyi segítőre lelt Deborah Kabulban (és Amerikából is egyaránt).
A végére pedig a könyv stílusának és írójának védelmében: nem magas irodalom, de azt gondolom, hogy egy átlagos ember billentyűzetéből teljesen vállalható, olvasmányos, őszinte írás.

>!
Bori82
Deborah Rodriguez: A kabuli szépségszalon

Voltak benne érdekes részek, de annyira nem kötött le, mint amire számítottam.

>!
Volk
Deborah Rodriguez: A kabuli szépségszalon

A történet nagyon jó, de a levezetése iszonyú. XD Az elején nem tudja az ember, hogy most a jelenben vagy a múltban van-e, és ez a könyv közepéig megmarad. A végével meg már nincsen semmi gáz, de mégis olyan félbecsapottként hat. Persze az élet nem áll meg itt, megy tovább, de lehetett volna szebb vége is. (Már ha lehet egy ilyen komoly történetnek szebb vége…) Akár folytatása is lehetne a könyvnek, amit úgyszintén elolvasnék, de nem hiszem, hogy az tudna újdonságot mutatni. Legalábbis a könyv nagy része a nők sanyarú sorsát mutatja be, ami attól, hogy egy könyv lett írva róla, ugyanúgy megy tovább; és csak ezt tudná újra- és újra leírni. Szerintem.

>!
Félcsi
Deborah Rodriguez: A kabuli szépségszalon

Kedvenceim azok a könyvek, melyek híven ábrázolják a keleti nők sorsát. Ez is ilyen volt, és örömmel olvastam. Azt hittem, hogy A kabuli könyvárussal sorozatot alkot, de rájöttem hamar, hogy semmi közük egymáshoz. Ez viszont lazább stílusban íródott, és sokkal jobban tetszett.

>!
mazsoka P
Deborah Rodriguez: A kabuli szépségszalon

Olyan átlagos élménybeszámolós, tényleírós. Tele szimpátiahajhászással. Biztosan nagyon nehéz volt kiépíteni egy szépségiskolát az alig éledő Kabulban, de annyi ilyet olvasott már az ember, hogy alig tud egy könyv újat mutatni. Ez sem.

>!
Színek
Deborah Rodriguez: A kabuli szépségszalon

Elismerésem Debbinek az afgán nőkért tett munkájáért! Érdekes a történet és érdekesek, és sokszor kegyetlenek a szokások. Sajnos a történet inkább el volt mesélve, mint megírva.

>!
gaspaka
Deborah Rodriguez: A kabuli szépségszalon

A történet nagyon érdekelt és érdekes is volt. Néha untam. Voltak lényegtelen szálak, amiket túlságosan kifejtett. Ezzel szemben voltak érdekes részek, amiket viszont összecsapott, pedig olvastam volna még tovább. Összességében tetszett, de többször nem tudnám kiolvasni.

>!
Kiss_Ilona
Deborah Rodriguez: A kabuli szépségszalon

Nagy kedvencem. Ez volt az első könyv amit az afgán nőkről olvastam. Véletlenül került a kezembe.
Debbie nekem néha kissé erőszakos, de szerethető.
Jó lenne ha lenne folytatása.


Hasonló könyvek címkék alapján

Adile Abbász-ogli: Hazám, Abházia
Ignácz Rózsa: Prospero szigetén
Wendy Lower: Hitler fúriái
Nicholas D. Kristof – Sheryl WuDunn: Half the Sky
Hszin Zsan: Asszonysorsok Kínában
Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács
Dee Brown: Wounded Knee-nél temessétek el a szívem
Major Klára (szerk.): Pergőtűz
Melissa Fay Greene: Nélküled nem létezem
Kakehasi Kumiko: Szomorú hősi halál